Top 10 cele mai frumoase parcuri din București

Herastrau, unul dintre cele mai mari parcuri in Bucuresti

Indiferent de sezon, parcurile din București reprezintă una dintre cele mai bune metode de a te relaxa în mijlocul naturii.

Fie că vrei să petreci momente în aer liber alături de cei dragi sau simți nevoia de a respira aer curat, parcurile din București sunt o oază de verdeață, ideală pentru plimbări relaxante și totodată pentru a le oferi celor mici o bucurie de neprețuit.

Herăstrău, IOR, Carol, Tineretului și Drumul Taberei sunt printre cele mai frumoase locuri de vizitat în București.

Iată cele mai frumoase parcuri din București.

1. Parcul Herăstrău

Herăstrău - unul dintre cele mai frumoase parcuri din București
Herăstrău – unul dintre cele mai frumoase parcuri din București

Parcul Herăstrău este situat în nordul capitalei, fiind unul dintre cele mai frumoase parcuri din București. Amplasat în sectorul 1, Herăstrău se întinde pe 187 de hectare.

Principala atracție a parcului este lacul Herăstrău (cu o suprafață de 74 de hectare), care-l împarte în două zone: cea dedicată odihnei și cea dedicată sportului și activităților în aer liber. Acest lac face parte din lanțul lacurilor antropice amenajate pe râul Colentina.

De asemenea, Herăstrău este singurul parc din București unde poți face plimbări cu vaporașul, hidrobicicleta sau barca. Iar dacă preferi plimbările la pas, aleea principală a acestuia are o lungime de 5.9 kilometri.

Istoria parcului datează din anii 1800, când bucureștenii veneau aici pentru a se bucura de priveliștea de pe malul lacului. Cu toate astea, parcul Herăstrău a fost amenajat abia la începutul secolului al XX-lea, odată cu asanarea zonei mlăștinoase pentru expoziția “Luna Bucureștilor” din 1936.

Parcul Herastrau
Parcul Herăstrău

Încă de la înființarea parcului, aici s-a amenajat și Muzeul Național al Satului, acesta fiind unul dintre puținele muzee etnografie în aer liber din acele timpuri. Pe atunci, Herăstrău era numit Parcul Național.

Atracțiile principale ale parcului Herăstrău sunt:

  • Muzeul Satului
  • Insula Copiilor
  • Lacul Herăstrău

Dacă vrei să servești ceva, poți alege Taverna Racilor, Berăria H sau Hard Rock Cafe, în funcție de preferințe.

2. Parcul IOR

Parcul IOR
Parcul IOR

Parcul IOR sau Alexandru Ioan Cuza este amplasat în sectorul 3, fiind al doilea cel mai mare parc din București.

Ior este compus din parcul Alexandru Ioan Cuza și parcul Titan, despărțite de Str. Liviu Rebreanu. Ambele au o suprafață totală de aproximativ 85 de hectare.

Unul dintre obiectivele turistice din parcul Alexandru Ioan Cuza este Biserica Pogorârea Sfântului Duh, construită între 1994 și 1996 în stil maramureșean.

Parcul IOR găzduiește Lacul Titan acesta fiind un lac de origine naturală pe suprafața acestuia se află cinci insule denumite Insula pescarilor, Insula ratelor, Insula artelor, Insula câinilor și Insula pensionarilor.

Acest parc este ideal atât pentru cei mici cât și pentru adolescenți și seniori. Parcul găzduiește atât locuri de joacă pentru toate vârstele, cât și numeroase terase. Mai mult, tinerii găsesc aici terenuri de sport unde pot practica baschet, volei și fotbal.

Pentru a ajunge în Parcul Alexandru Ioan Cuza, trebuie să mergi până la stația de metrou Titan.

3. Parcul Tineretului

Parcul Tineretului
Parcul Tineretului

Parcul Tineretului este situat în sectorul 4 din București, la mică distanță de Piața Unirii. Acesta este unul dintre cele mai preferate parcuri din București când vine vorba de locurile de joacă pentru cei mici.

Cu o suprafață de 200 de hectare, Tineretului este cel mai mare parc din București.

Printre atracțiile acestuia se numără Palatul Național al Copiilor, Sala Polivantă și Teatrul Stela Popescu.

Tot aici poți practica diverse sporturi, incinta acestuia găzduind terenuri de tenis, baschet, fotbal și pistă de atletism.

De asemenea, parcul găzduiește multe terase și restaurante, cea mai populară locație fiind Cafeneaua Actorilor, amplasată pe malul lacului.

Însă puțini cunosc istoria acestui parc. Acum aproximativ un secol, parcul era denumit “Valea Plângerii”, fiind un loc frecventat adesea de hingheri și oameni fără adăpost.

Deși aici era una din gropile de gunoi ale capitalei, începând din 1933, autoritățile au netezit mormanele de gunoi și au amenajat trei pârtii, dintre care una dedicată săniușului.

Locuitorii din mahalaua Șerban Vodă au fost de-a dreptul impresionați de transformare, însă, din păcate, minunea nu a ținut prea mult. Cu toate astea, în Tineretului a fost reamenajată pârtia după aproape un secol.

Pârtia de ski face din parcul Tineretului unul dintre cele mai frumoase parcuri bucureștene și în anotimpul rece. Dacă vrei un loc de săniuș, acesta este parcul unde trebuie să ajungi neaparat.

4. Parcul Carol I

Parcul Carol
Parcul Carol

Parcul Carol I, amplasat pe Dealul Filaretului din sectorul 4, este unul dintre cele mai frumoase parcuri din București. Întins pe 45 de hectare, parcul Carol I a fost inaugurat în anul 1906, cu ocazia sărbătoririi a patru decenii de domnie a regelui Carol I. Totodată, inaugurarea acestuia a sărbătorit și 25 de ani de la proclamarea Regatului României.

Însă amenajarea acestuia a durat șase ani, lucrările desfășurându-se între 1900 și 1906. Ideea amenajării a aparținut lui Ion Lahovari și tatălui prințesei Martha Bibescu. Planurile de amenajare poartă amprenta arhitectului peisagist Édouard Redont.

Cu o istorie de peste un secol, parcul ilustrează aleea principală într-un stil geometric, mărginită de arbuști și flori.

Cel mai popular obiectiv turistic din parcul Carol I este Mausoleul, construit după planurile arhitecților Horia Maicu și Vasile Cucu. Acesta a fost inaugurat în anul 1962, iar începând cu 1992, aici au fost aduse osemintele oștașilor căzuți la datorie în cel de-al Doilea Răboi Mondial.

O altă atracție turistică este reprezentată de Arenele Romane, în incinta acestora desfășurându-se numeroase spectacole și concerte.

De asaemenea, în cadrul acestui parc mai poți vizita Fântâna Zodiac – singura care n-a fost mutată în perioada regimului comunist, statuile Giganții de pe aleea principală, Turnul lui Vlad Țepeș, Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida și Fântâna Cantacuzino – un monument în stil neoclasic.

În interiorul parcului, se află un lac de agrement care se întinde pe o suprafață de două hectare.

5. Grădina Botanică

Gradina Botanica Bucuresti
Grădina Botanică din București

Grădina Botanică “Dimitrie Brandza” este situată în zona Cotroceni, între Splaiul Independenței, Șoseaua Cotroceni și Șoseaua Grozăvești. Gestionată de Universitatea din București, Grădina Botanică a fost fondată în 1860 și se întinde pe 17.5 hectare.

Una dintre atracțiile turistice ale acestui colț de rai este Palmieratul. Acesta este de fapt o seră amenajată în stilul Art Nouveau, adăpostind specii de bananieri, palmieri, ficuși precum și alte specii tropicale.

Grădina este structurată pe mai multe sectoare precum cel de plante rare, plante medicinale, sectorul ornamental sau sectorul de sistematică.

Rolul acesteia a fost de a facilita cercetările în domeniul botanicii și totodată de a educa populația capitalei despre diversitatea florei și faunei din întreaga lume.

Adițional scopului de cercetare, Grădina Botanică este un loc grozav pentru petrecerea timpului liber într-un colț de natură, într-un mod educativ și relaxant totodată, înconjurat de diferite specii de flori, plante și arbuști.

Printre atracțiile turistice ale Grădinii Botanice se numără:

  • Seara de Expoziție
  • Sera Veche
  • Grădina Italiană
  • Grădina Bunicii
  • Insula Flora Asiei
  • Cascada
  • Muzeul Botanic

Tariful de vizitare al Grădinii Botanice din București este 10 lei între 16 martie și 15 octombrie, respectiv 5 lei între 16 octombrie și 15 martie. Pentru vizitarea Muzeului Botanic, va trebui să plătești adițional 5 lei, iar pentru a intra în Serele de Expoziție și pavilionul Pădurea Tropicală te costă 5 lei.

Programul de vizitare al Grădinii Botanice Dimitrie Brândza este cuprins între 08:00 și 20:00 (între 16 martie și 15 octombrie), respectiv între 09:00 și 15:30 (între 16 octombrie și 15 martie).

Intrarea în grădină se face din Șoseaua Cotroceni, nr. 32.

6. Parcul Cișmigiu

Parcul Cismigiu
Parcul Cișmigiu

Parcul Cișmigiu este amplasat în centrul Bucureștiului, la câțiva pași de Piața Universității. Cunoscută și ca Grădina Cișmigiu, parcul amenajat în stilul parcurilor engleze este cea mai veche grădină publică din București.

În interiorul parcului se află și ruinele unei mănăstiri construite în 1756 de logofătul Văcărescu. Zona, numită “La Cetate”, este unul dintre cele mai populare atracții din parc. Aici, printr-un tunel secret, Palatul Crețulescu era legat de malul Dâmboviței.

Promenada parcului este formată din alei generoase care conduc spre obiectivele principale ale parcului:

  • Rondul Roman
  • Rotonda Scriitorilor
  • Grădina de trandafiri
  • Lacul
  • Colțul șahiștilor
  • Colțul cu arbori și arbuști
  • Izvorul lui Eminescu

Dacă ești interesat să admiri busturile marilor scriitori români, îți recomandăm Rotonda Scriitorilor. Aici se află busturile lui Mihai Eminescu, Caragiale, Creangă, Titu Maiorescu, Coșbuc și Alecsandri. 

Povestea parcului Cișmigiu a început în 1780, când Alexandru Ipsilanti – domnitorul Țării Românești, i-a ordonat lui Dumitru Siulgi – Marele Cișmigiu – să amenajeze două cișmele în București. Una dintre acestea avea să fie amplasată chiar pe suprafața parcului de astăzi.

Problema majoră este că acea baltă a deveint un focar de infecție, iar ploile puternice făceau ca apa din Cișmigiu să ajungă până la Mănăstirea Sălindar, pe locul careia este amplasat astăzi Cercul Militar.

7. Parcul Drumul Taberei (fostul Moghioroș)

Parcul Drumul Taberei
Parcul Drumul Taberei

Parcul Drumul Taberei, inițial numit Moghioroș, este amplasat în sectorul 6, în cartierul cu același nume, și este cea mai frumoasă grădină în stil englezesc din București, cu sere exotice, un labirint și o pasarelă pentru belvedere.

Serele exotice sunt amenajate în șapte pavilioane, cu peste 300 de specii provenite din zone ecuatoriale, tropicale, deșertice și mediteraneene. Între 1 aprilie și 31 octombrie, acestea sunt deschise zilnic între 10:00 și 19:00 în weekend, sau între 09:00 și 15:00 în weekend. În restul anului, acestea sunt deschise miercuri, joi și vineri între 10:00 și 16:00, iar în weekend între 09:00 și 15:00.

Parcul se remarcă și prin teatrul de vară pentru copii și lacul de agrement cu o suprafață de 1.18 hectare. Malurile lacului sunt străjuite de pietre mari, care-i conferă un aspect deosebit. În mijlocul acestuia, este amenajată o fântână arteziană, foarte frumos luminată pe timp de noapte.

Zonele de recreere sunt la fiecare pas. Aici te poți da cu rolele, te poți plimba cu trotineta și bicicleta, sau poți juca baschet, fotbal, tenis de masă și tenis de câmp.

De asemenea, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii și pistă de biciclete și karting.

Parcul Moghioroș este unul dintre cele mai frumos amenajate parcuri din București și totodată unul dintre cele mai bine îngrijite, mulțumită unei investiții de 17 milioane de euro realizată prin contribuția bugetului local și a fondurilor europene nerambursabile.

Prin acest proiect derulat între 2012 și 2015, s-au amenajat 7 hectare de spații verzi și 25.000 mp de alei, fiind amplasate 320 de bănci.

8. Parcul Lumea Copiilor

Parcul Lumea Copiilor este amplasat în sectorul 4 din București, în apropierea Palatului Copiilor. După cum îi spune și numele, este un fel de Disneyland pentru cei mici.

Parcul, amenajat pe o esplanadă, dispune de o grămadă de terenuri de sport, aparate de fitness și locuri de joacă, amenajate cu mochetă din cauciuc pentru a absorbi șocurile.

În incintă, mai poți găsi tobogane, tronsoane multicolore, balansoare și sisteme de cățărare.

Pasionații de karting au la dispoziție și o pistă special amenajată.

Lumea Copiilor este fără doar și poate unul dintre cele mai frumoase parcuri pentru copii din București.

Intrarea principală este situată pe Bulevardul Tineretului, prin dreapta Palatului Național al Copiilor.

9. Parcul Izvor

Parcul Izvor
Parcul Izvor

Parcul Izvor se întinde pe 17 hectare, fiind amplasat pe Splaiul Independenței, mai precis pe malul drept al Dâmboviței, în imediata vecinătate a Palatului Parlamentului.

Deși nu este foarte bine amenajat la nivel de băncuțe și copaci, parcul Izvor reprezintă o atracție pentru locuitorii capitalei interesați de plimbările cu bicicleta, mersul pe jos sau cei care practică joggingul. De asemenea, parcul este preferat și de iubitorii de animale.

Cu toate astea, este un parc relativ tânăr, cu copaci recent sădiți, alei, locuri de joacă și zone cu gazon.

Iubitorii sportului se pot bucura de terenuri de mini-fotbal, mini-baschet și câteva mese de ping-pong. Toate acestea sunt situate în Mini-parlamentul Copiilor, un loc de joacă care se întinde pe 2400 mp.

Avantajul major al acestui parc este priveliștea către Palatul Parlamentului, a treia cea mai mare clădire administrativă din lume. 

10. Parcul Bazilescu

Parcul Bazilescu
Parcul Bazilescu – Teatrul de vară

Parcul Bazilescu este situat în nord vestul Bucureștiului, în cartierul Bucureștii Noi, fiind unul dintre puținele locuri din capitală unde ai ocazia să vezi printre ultimii arbori seculari din Codrii Vlăsiei.

Acest teren i-a aparținut juristului Bazilescu, iar acest l-a donat ulterior statului român. În 2004, Primăria sectorului 1 a investit aproximativ 1 milion de euro pentru amenajarea acestuia.

Parcul se întinde pe 13,5 ha, și chiar dacă are dimensiuni reduse, este un parc elegant cu alei străjuite de arbori seculari, înalți, aceștia fiind ultimii supraviețuitori ai Codrilor Vlăsiei.

Pe lângă oaza de verdeață, acest parc găzduiește și Teatrul de Vară și Clubul copiilor sector 1 – Bazilescu unde elevii pot practica diferite activități de la gimnastică ritmică și rugby la teatru și muzică.

Totodată în acest par găsești mese de șah spații amenajate pentru copii aparate de fitness și zone dedicate animalelor de companie.

Te-ar putea intersa și...

Mamaia

Top 7 cele mai frumoase unități de cazare în Mamaia

Cauți cazare în Mamaia? Ai ajuns în locul potrivit. În articolul de astăzi, îți vom prezenta cele mai frumoase unități de cazare din… Citește mai mult

cazari munte cu piscina

Top 10 cazări la munte cu piscină (în România)

Cauți cazări la munte cu piscină? Perfect, ai ajuns unde trebuie. În acest articol vei descoperi cele mai frumoase cazări cu piscină la… Citește mai mult

Fundata in top 11 locuri de vizitat in Romania

Top 16 cele mai frumoase locuri de vizitat în România

Iată cele mai frumoase locuri de vizitat în România. Fie că ești în căutarea celor mai importante obiective turistice din România, sau îți… Citește mai mult

locuri de vizitat in Constanta

Top 18 locuri de vizitat în Constanța și împrejurimi

Când vine vorba despre cele mai frumoase locuri de vizitat în Constanța, fără să vrei te gândești la mare și plajă. Cu toate… Citește mai mult

Veliko Tarnovo Bulgaria

Top 12 locuri de vizitat în Veliko Tarnovo

Ești în căutare celor mai frumoase locuri de vizitat în Veliko Tarnovo? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi vom discuta despre cele mai frumoase… Citește mai mult

locuri de vizitat în Oradea

Top 20 locuri de vizitat în Oradea și împrejurimi

Ești în căutarea celor mai frumoase locuri de vizitat în Oradea? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi vei descoperi care sunt cele mai interesante… Citește mai mult

Paltinis

Păltiniș: Ce poți vizita în cea mai veche stațiune din România

Păltiniș este situată 1442 m altitudine în Munții Cindrel din județul Sibiu, fiind cea mai veche stațiune din România și a doua cea… Citește mai mult

Vulcanii Noroiosi

Vulcanii Noroioși

Vulcanii Noroioşi de la Pâclele Mari sunt amplasaţi pe teritoriul administrativ al comunei Scorţoasa, aceasta aparţinând judeţului Buzău. Situl este situat din punct… Citește mai mult

partii de schi

Top 10 pârtii de schi din România

Deși România nu dispune de altitudini similare Alpilor, avem suficiente pârtii de schi pentru a-ți planifica un sejur la schi, în țară. Peisaje… Citește mai mult

Compară cazări

Compară