Ce poți face la Colibița? 9 idei pentru o vacanță de vis

Colibița România

Colibița, situată la poalele munților Călimani, este zona cu cel mai curat aer din țară. Aici se află și lacul cu același nume, denumit și marea dintre munți. Astăzi vei afla ce poți face la Colibița.

Colibița este un sat situat în comuna Bistrița Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud. Într-o depresiune de pe valea superioară a râului Bistrița Ardeleană, Colibița este situată chiar pe zona de contact a munților Călimani cu Munții Bârgău.

Satul Colibița este așezat în extremitatea vestică a lacului de acumulare, chiar la confluența pârâului Valea Măgurii cu râul Bistrița.

Aici se află și lacul Colibița, fiind un lac de acumulare numit și “Marea de la munte”.

Frumusețea acestor meleaguri din nordul Văii Bârgăului și aerul curat ca în Alpii Elvețieni sunt câteva dintre motivele pentru care această zonă atrage din ce în ce mai mulți turiști de la an la an.

Aerul este atât de curat aici încât încă din ’70, Colibița era renumită ca stațiune balneo-climaterică pentru tratarea afecțiunilor pulmonare. Hai să aflăm mai multe despre acest mic colț de rai din România.

Cum ajungi în Colibița?

harta Bucuresti - Colibita
Cum ajungi în Colibița din București. Sursă: Google Maps

Distanța între Cluj-Napoca și Colibița este de 150 km pe E576 (prin Beclean) sau 156 km prin DN16 până la Sărmășel-Gară, iar după pe DJ151/172. Cu mașina faci aproximativ 2 ore și 40 de minute.

Distanța între București și Colibița este de 484 km care poate fi parcursă în aproximativ 7 ore și jumătate. Traseul către Colibița trece prin Ploiești, Brașov, Sighișoara, Târgu Mureș, Reghin și Bistrița.

Dinspre Bistrița sau Vatra Dornei, poți ajunge la Colibița pe DN17/E576 (Dej – Vatra Dornei), drum care face legătura între E15 și E20. De aici, drumul se ramifică spre dreapta în dreptul localității Prundu Bârgăului prin DJ173A. De aici începe un drum care șerpuiește stațiunea, fiind numit și Transfăgărășanul de Bistrița.

DJ173A traversează Cheile Bistriței, urcând spre stânga dincolo de Gura Repedelui. Serpentinele care străbat Dealul Pușcă te duc către barajul lacului, drumul ocolind lacul de acumulare pe sub Șaua Blajului, Pripoarele Căsarului și Capul Pietricelei, urmând a intra în satul Colibița.

Din Bistrița poți ajunge și cu trenul până în Bistrița Bârgăului. Acest traseu străbate valea Bistriței Ardelene.

Scurt istoric al satului Colibița

Atât Colibița cât și celelalte așezări de pe Valea Bistriței Ardelene sunt atestate documentar încă din secolukl al XVI-lea. Cu toate astea, este foarte probabil ca ele să fi existat cu mult înainte de această perioadă. Spre exemplu, potrivit lucrării Toponimie și Istorie a lui Nicolae Drăganu, aceste așezări au fost pomenite încă din 1317 ca Borgo, Pargo, vilis ultrisque Borgo sau Borgho Maiori.

Între 1760 și 1762, au apărut primele mențiuni concrete a numelui Colibița.

Numele satului Colibița provine din latinul colebs, care înseamnă colibă. Acest lucru atestă faptul că satul a luat naștere ca o așezare temporară, fiind inițial format din colibele locuitorilor de pe Bistrița Bârgului, care veneau cu animalele la păscut în această zonă.

În perioada următoare, satele de pe valea Bârgăului au fost implicate în lupta pentru libertate. Odată cu colonizarea sașilor din părțile Bistriei și Rodnei, a avut loc adâncirea procesului de fudalizare. Aceată mișcare a dus la implicarea bârgăoanilor în toate mișcările sociale.

În 1762, împăratul Iosif al II-lea a înființat regimentul al II-lea român de graniță. Scopul acestuia a fost de a militariza ținuturile Ronei și Bistriței de către Curtea de la Viena.

Așadar, comuna Bistrița Bârgăului intrat în componența regimentului de graniță.

În anul 1807, fiecare comună și-a primit dreptul de a folosi munții, pășunile și pădurile din împrejurimi. Astfel, culmile muntoase și poienele montane din Colibița aparțineau mai multor comune.

Practic, depresiunea pe care este astăzi amplasat satul, respectiv comuna din care face parte, erau împărțite între Mijlocenii Bârgăului, Susenii Bârgăului, Prundu Bârgăului, Rusu Bârgăului, Bistrița Bârgăului și Tiha Bârgăului.

În 1852, guvernul de la Viena a desființat regimentele de graniță transilvănene. În 1861 a luat naștere Districtul Autonom Românesc al Năsăudului, acesta fiind format din 44 de comune, situate pe văile Bârgăului, Someșului și Șieului.

Câțiva ani mai târziu, în 1876, acest district s-a unit cu Districtul Săsesc al Bistriței, formând astfel Comitatul Împreunat Bistrița. Din acesta făcea parte și comuna Bistrița Bârgăului, unde este situat satul Colibița.

Locuitorii permanenți au apărut în Colibița la începutul secolului al XIX-lea, satul căpătând o configurație răsfirată.

Tot în această perioadă a început și conturarea zonei ca stațiune climaterică. Spre exemplu, în anul 1893 a apărut primul sanatoriu, cu 10 camere, dedicat bolnavilor de TBC. Și nu e de mirare pentru că aici să găsește cel mai ozonat aer din România.

În 1918, odată cu înfrângerea armatelor austro-ungare, a avut loc destrămarea Imperiului Austro-Ungar, și totodată apariția României pe hartă.

Câțiva ani mai târziu, respectiv în 1927, s-a construit în centrul localității prima casă de tip vilă.

Popularea puternică a localității a avut loc abia începând din anul 1976, odată cu organizarea șantierului hidroenergetic. Atunci a avut loc și strămutarea caselor situate sub nivelul estimat al lacului de acumulare.

Barajul de la Colibița a luat naștere ca urmare a unui decret de stat din 1977, decret emis, firește, de Nicolae Ceaușescu.

Locuri de vizitat în Colibița și împrejurimi

Iată cele mai frumoase locuri de vizitat în Colibița și împrejurimi:

1. Lacul Colibița

Lacul Colibița
Lacul Colibița

Lacul Colibița este situată în zona nordică a Văii Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud, la o altitudine de 900 de metri, într-o zonă depresionară. Lacul, amplasat în sud-vestul localității cu același nume, este numit și “marea de la munte” de către localnici.

Lacul Colibița este un lac de acumulare și are o lungime de aproximativ 7 km și o lățime maximă de 1.5 km. Lacul a fost creat odată cu construirea barajului pe cursul râului Bistrița între 1977 și 1991, în scop hidroenergetic. Adâncimea maximă a lacului este de 70 de metri, în zona centrală a acestuia.

lacul Colibita din Bistrita Bargaului
Priveliște asupra lacului

Lacul face parte dintr-o arie naturală protejată, iar cadrul natural superb și aerul la fel de curat ca în Alpii fac din această destinație una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Activitățile pe care le poți face pe lacul Colibița includ:

  • Plimbarea cu caiacul
  • Pescuitul
  • Plimbarea cu barcuța sau hidrobicicleta
  • Windsurfing

Pentru a te bucura de peisaj fără a face nimic, îți recomandăm una dintre pensiunile și unitățile de cazare situate pe malul lacului. Priveliștea îți va bucura dimineața!

2. Plimbare cu barca pe lacul Colibița

Ponton lacul Colibița
Pontonul hotelului Roser House de pe lacul Colibița

Aici poți închiria un caiac chiar de la pensiunea la care te cazezi sau poți merge la o partidă de pescuit. Dacă ești suficient de norocos poți prinde păstrăv, caras, șalău sau clean.

Tot pe lacul Colibița poți face o plimbare cu hidrobicicleta, barca cu vâsle sau cu vaporașul.

Prețul pentru închirierea unei bărci în Colibița este de 35 lei/persoană, pentru cel puțin 6 persoane. Alternativ, poți plăti 350 lei/oră. Pontonul se află la Hotel Rouser House din Colibița.

Dacă ești cazat aici, hidrobicicletele sunt o facilitate gratuită.

O altă locație interesantă de unde poți închiria barcuțe cu vâsle, hidrobiciclete sau caiac este Fisherman’s Resort. Îi poți contacta telefonic la 0746511961.

ponton Fisherman Colibita
pontonul resortului Fisherman’s Colibita

De asemenea, tot de la acest resort poți închiria și biciclete.

Dacă ești un iubitor al sporturilor nautice, cu siguranță îți va surâde și windsurfing-ul.

3. Pasul Tihuța

Pasul Tihuta
Pasul Tihuța

Pasul Tihuța, cunoscut și ca Pasul Bârgău, este o trecătoare care leagă două ținuturi de poveste, Transilvania și Moldova. Acesta este situat în sud-estul Munților Bârgău la altitudinea de 1227 m.

Pasul se aflăa la doar 37 km depărtare de stațiunea Vatra Dornei. De asemenea, acesta este traversat atât de drumurile europene E58 și E676, peisajul de aici fiind cu adevărat spectaculos.

De aici poți admira munții Călimani, Rodnei și Suhard.

Satele Ciosa și Dornișoara Calimanului, izvorul “La Borcut”, Dealul Zimbrului și Măgura Calului sunt câteva dintre locurile din împrejurimi pe care le poți vizita.

4. Schi pe pârtiile din Piatra Fântânele

Partia de schi Piatra Fântânele
Pârtiile Tihuța 1 (stânga) și Tihuța 2 (dreapta) din Piatra Fântânele

Pârtia de schi din Piatra Fântânele, de lângă Pasul Tihuța, se află la o distanță de 22.4 km de Colibița, distanță care poate fi parcursă cu mașina în aproximativ 25 de minute. Aici există trei dintre cele 186 de pârtii de schii din România, respectiv Tihuța 1, Tihuța 2 și Tihuța 3.

Tihuța 1 are cel mai mic grad de dificultate, având o lungime de 380 m, aceasta fiind deservită de un telescaun.

Tihuța 2 are un grad mediu de dificultate, fiind o pârtie cu o lungime de 820 m. Și aceasta este deservită de un telescaun.

Tihuța 3 se întinde pe o lungime de 300 m, având un grad mediu de dificultate.

5. Drumeție la Tăul Zânelor

lacul de la Tăul Zânelor
lacul de la Tăul Zânelor

Deși poți face nenumărate trasee montane în Călimani și Bârgău, unul dintre cele mai frumoase trasee montane este cel care duce la rezervația naturală Tăul Zânelor.

Traseul Barajul Colibița – Tăul Zânelor este traseul nr. 6 și face legătura între barajul lacului și rezervația naturală Tăul Zânelor. Traseul are o distanță de 16.3 km și poate fi parcurs la pas în aproximativ 4 ore.

Poți merge cu mașina dinspre barajul Colibița până în satul Mița, care se află la 15 km distanță. Cum ieți din sat, vei vedea un indicator cu traseul spre Tăul Zânelor. Potrivit acestuia, de aici sunt 9 km iar durata traseului este de 3 ore.

Dacă dorești, poți merge cu mașina până în zona Gura Colbului, la intersecția cu drumul forestier Pănuleț.

Traseul are o diferența de nivel de 893 m, urcând deasupra lacului și coborând la o distanță de 700 metri de Tăul Zânelor. Ulterior, poteca duce printr-o pădure până la poienița cu lac. Acest lac s-a format în urma unei alunecări a unui val de grohotiș din Vârful Țiganca.

Deși lacul este foarte mic, adâncimea acestuia este de 4 metri.

6. Rafting pe râul Bistrița Ardeleană

rafting Bistrița Ardeleană
rafting pe Bistrița Ardeleană. Sursă:

Dacă ești pasionat de sporturile extreme, poți închiria un caiac pentru a face rafting pe apele râului Bistrița Ardeleană, în aval de barajul Colibița. Traseul propus are o lungime de aproximativ 10 km, iar panta medie este de aproximativ 18 m per kilometru.

Peisajul montan pitoresc văzut din albia râului, precum și adrenalina de pe barcă vor construi tabloul perfect pentru o zi de poveste.

Durata traseului este 1 – 1.5 ore de mers pe apă, sectorul de rafting fiind situat între uzina electrică Colibița și intrarea în comuna Prundul. Ca și dificultate, acest traseu intră în clasa III+, ca urmare a curentului puternic și poțiunilor cu praguri, valuri și repezișuri.

Capacitatea unui caiac este de 6+1 persoane, având o capacitate maximă de 8+1.

Prețul este 150 lei/persoană (prima coborâre), scăzând la 50 lei/persoană la a doua coborâre în aceeași zi.

Ca și echipament, este indicat să vii în costum de baie sau într-un short și un tricou ușor, un prosop și o pereche de încălțări la care ești dispus să renunți.

Dacă ești interesat, contactează-l pe Doru Munteanu de la Căliman Club la numărul de telefon 0744600148 sau 0744151678 sau la adresa de email calimanclub@gmail.com cu cel puțin 4 zile înainte de efectuarea turei.

7. Parcul de distracții Aventuri în Colibița

Parcul de distracții Aventuri în Colibița
Parcul de distracții Aventuri în Colibița

Aventuri în Colibița este un parc de distracții situat în Colibița, fiind ideal pentru petrecerea unei zile capitvante alături de cei dragi. Parcul pune la dispoziția turiștilor două trasee de aventură și două tiroliene:

  • un traseu pentru adulți cu 10 ateliere care se întinde pe o lungime de 153 m, cu o tiroliană de 130 de metri
  • un traseu pentru copii de 19 metri liniari, format din 6 ateliere și o tiroliană de 27 de metri.

Înainte de a pleca spre parc, asigură-te despre program și tarife la numărul de telefon 0751860286.

8. Vârful Bistricior din Călimani

Vârful Bistricior Călimani
Vârful Bistricior. Sursă: Toni Grecu – jurnaldedrumetii.ro

Vârful Bistricior, cu o altitudine de 1990 m, este unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Călimani. Traseul pornește din coada lacului Colibița, mai precis din satul Mița și se întinde pe o distanță de 11.2 km.

Urcarea este de 1211 m pe traseul cu nr. 4 (triunghi albastru), fiind un traseu de dificiltate medie. Durata acestuia este de aproximativ 3 ore și jumătate ore de mers relaxat. Din acest traseu, 5-6 km sunt reprezentați de drum forestier.

9. Parcul Național Călimani

Parcul Național Calimani
Peisaj din Parcul Național Călimani

Parcul Național Călimani se află aproximativ 67 km de satul Colibița, distanță care poate fi parcursă cu mașina în aproximativ 1 oră și 15 minute. Accesul se face din localitate Șaru Dornei, de pe drumul comunal DC81, urmând DJ174F.

Parcul Călimani este unic în lume deoarece este format în mare parte din munți vulanici, întinzându-se pe 24.000 de hectare. Peisajele de aici te lasă fără cuvinte.

Prețul pentru intrarea în Parcul Național Călimani este de 10 lei/persoană sau 5 lei pentru elevi și studenți.

Atracțiile turistice din cadrul parcului Călimani includ cascada Tihu, rezervația naturală 12 Apostoli, rezervația Iezerul Călimanului și cariera de sulf Călimani.

10. Izvoarele minerale, numite borcuturi

În apropiere, există izvoare cu ape minerale carbogazoase-feruginoase și clorosodice.

Izvoarele carbogazoase-feruginoase pot fi găsite pe valea Izvorului Lung, la poalele Culmii Dălbidan. Aici există șapte izvoare minerale, cel mai important fiind izvorul Dălbidan.

În ceea ce privește apele clorosodice, acestea se află în Poiana Slatinii și în Poiana Slătioarei, chiar sub culmea Pietrei lui Orban.

Ți-a plăcut acest articol despre Colibița? Distribuie-l cu prietenii tăi pentru o vacanță de vis.

Te-ar putea intersa și...

Transalpina traseu

Transalpina – cel mai spectaculos traseu din România

Transalpina este șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România, legând orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din… Află mai multe

cazari munte cu piscina

Top 10 cazări la munte cu piscină (în România)

Cauți cazări la munte cu piscină? Perfect, ai ajuns unde trebuie. În acest articol vei descoperi cele mai frumoase cazări… Află mai multe

Therme - cel mai mare aqua park din Romania

Aqua Park România: Top 9 parcuri acvatice de vizitat

Ești în căutare unui aqua park în România? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi vom discuta despre cele mai frumoase parcuri… Află mai multe

Compară cazări

Compară