Top 11 cele mai frumoase locuri de vizitat în România (2023)

Fundata in top 11 locuri de vizitat in Romania

Iată cele mai frumoase locuri de vizitat în România. Fie că ești în căutarea celor mai importante obiective turistice din România, sau îți plănuiești itinerariul cu locurile de vizitat pentru următoarea vacanță, țara noastră are o mulțime de locuri superbe din care să alegi.

În acest articol, îți vom prezenta cele mai frumoase locuri de vizitat din România. Cu adevărat cele mai frumoase. Hai să le descoperi!

Delta Dunării

Delta Dunarii la apus
Delta Dunării

Delta Dunării este una dintre cele mai impresionante minuni ale naturii, și cu siguranță un loc de suflet pentru mulți români. Dacă încă n-ai ajuns aici, nu trebuie să ratezi o vacanță aici înainte de te pronunța referitor la frumusețea naturală a plaiurilor natale. Această deltă vastă este casa a peste 300 de specii de păsări și pești. Fauna sălbatică, peisajele pitorești, plimbările pe apă, mâncarea delicioasă și vegetația impresionantă sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să ajungi aici măcar o dată în viață.

Dacă încă nu te-am convins, iată câteva lucruri interesante pe care probabil nu le-ai aflat încă:

 • Este a doua cea mai mare deltă fluvială din Europa, după Delta Volgăi din Rusia.
 • Aici poți vedea pelicani, cormorani și mai multe alte specii de rațe și gâște
 • Este un important popas migrator pentru multe specii de păsări călătoare
 • Face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este protejată de legislația românească pentru a-și păstra valoarea ecologică unică.
 • Există mai multe sate de ecoturism situate în Deltă, unde te poți caza la localnici și poți experimenta gastronomia locală la prețuri relativ scăzute.

Transfăgărășan

Transfagarasan
Transfăgărășan

Cu siguranță ai auzit multe despre Transfăgărășan. Este drumul pitoresc care traversează pe direcția nord-sud grupa cea mai înaltă a Carpaților Meridionali: Munții Făgăraș.

Dacă ești în căutarea unor peisaje montane care îți taie răsuflarea, atunci trebuie să dai o fugă pe Transfăgărășan.

Potrivit celor de la TopGear, este una dintre cele mai frumoase șosele din Europa. Este cel mai înalt drum din România care străbate peste 151 km de peisaje de-a dreptul spectaculoase, punctul cel mai înalt fiind situat la 2042 m altitudine în apropierea Cabanei Bâlea Lac.

Transfăgărășan începe din comuna Bascov, județul Argeș (lângă Pitești) și se încheie în comuna Cârțișoara, aflată la doar 50 km de Sibiu. Drumul poartă fi văzut pe hartă sub denumirea DN7C.

Cele mai frumoase obiective turistice și locuri de vizitat pe Transfăgărășan sunt:

 • Barajul Vidraru: construit în 1965, are o înălțime de 160 m, iar barajul este traversat de Transfăgărășan.
 • Cascada Capra: denumită și Cascada Iezerului, această cascadă este situată pe versantul sudic al Făgărașului, la o altitudine de 1960 m.
 • Bâlea Lac: este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase locuri din România, și probabil unul dintre cele mai populare. Este cel mai înalt punct al șoșelei, meritând din plin un popas aici pentru a admira frumusețea acestui lac glaciar cu o adâncime de peste 11 m. Zona este declarată rezervație științifică.
 • Bâlea Cascadă: situată mai joc de Bâlea Lac, această cascadă are o cădere de apă de 60 de metri. Pentru a ajunge aici trebuie să mergi pe traseul de la Cabana Bâlea Cascadă aproximativ 50 minute, fiind marcat cu punct roșu.
 • Cetatea Poenari: Este un monument istoric care datează din secolul al XIV-lea, fiind amplasat pe un vârf montan care domină Cheile Argeșului. Dacă ajungi aici trebuie să știi că ai de urcat 1480 de drepte, însă efortul este cu siguranță meritat.
 • Valea lui Stan: Este cel mai frumos canion din România. Mai mult, există un traseu amenajat cu scări și cabluri pentru a te bucura din plin de acest obiectiv turistic. Marcat cu punct roșu, traseul este de aproximativ 4 ore. Dacă ești în căutare de locuri pitorești, nu ezita să ajungi aici! Nu uita însă că trebuie să fii echipat corespunzător.
 • Mănăstirea Curtea de Argeș: Este situată în Curtea de Argeș, singurul oraș de pe acest drum. Este o micuță mănăstire ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab, și datează încă din secolul al XVI-lea.

Astfel, Transfăgărășan este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România!

Trebuie însă să te informezi înainte de a pleca la drum deoarece din cauza condițiilor meteo mai puțin favorabile, porțiunea cea mai înaltă întinsă pe 27 km este de obicei închisă din cauza pericolului de avalansă.

Astfel, drumul este închis între prima zăpadă mai serioasă și sfârșitul primăverii (mai-iunie). Totul depinde de starea vremii.

Viscri, județul Brașov

Viscri, judetul Brasov
Viscri, jud. Brasov

Viscri este una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România. Acest mic sat medieval este situat in județul Brașov, și a reușit să îți pastreze stilul unic până în zilele noastre.

Aici vei putea păși în trecutul istoric al satului românesc tradițional. Pur și simplu plimbându-te prin sat vei întânli case tradiționale cu acoperiș din paie, ulițe cu grajduri și hambare.

Astfel, semnificația istorică și frumusețea acestui mic sat plasează Viscri pe lista celor mai frumoase obiective turistice din România.

De asemenea, satul este cunoscut pentru biserica fortificată, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania.

Biserica datează încă din secolul al XII-lea, și este construită în stil gotic. Mai mult, este înconjurată de o fortificație.

Plimbându-te prin sat, vei vedea cât de bine a fost conservat acest sat. Oamenii încă mai stau la taifas la poartă și salută pe oricine le trece prin cale.

Chiar și Prințul Charles s-a îndrăgostit de această frumoasă așezare rurală.

Sighișoara, județul Mureș

Sighișoara
Sighișoara

Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, fiind denumit în trecut “perla Transilvaniei”. Întemeiat în secolul al XII-lea, orașul este cunoscut pentru cetatea sa medivala înțesată de turnuri, străduțele pitorești, atmosfera unică și arhitectura deosebită care a fost păstrată până astăzi.

Situată pe malul Târnavei Mari, Sighișoara mai are doar 9 din cele 14 turnuri ale meșteșugarilor. Mai mult, orașul a fost inclus în patrimoniul UNESCO, fiind unul dintre dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa, cu o arhitectură impresionantă.

Cu toate astea, abundă în obiective turistice. Și chiar dacă nu le vizitezi, o simplă plimbare pe străduțele pline de istorie, printre casele pitorești, te va face să te simți ca și când te-ai întoarce în timp. Cu siguranță are un aer vestic!

Cele mai frumoase locuri de vizitat în Sighișoara sunt:

 • Drumul panoramic
 • Piața Cetății
 • Turnul cu Ceas
 • Biserica Mănăstirii
 • Turnul Fierarilor
 • Catedrala romanocatolică Sfântul Iosif
 • Turnul Cizmarilor
 • Turnul Croitorilor
 • Turnul Cojocarilor
 • Turnul Măcelarilor
 • Scara școlarilor

Sibiu

Piața Mare din Sibiu
Piața Mare din Sibiu

Sibiu, oraș medieval cu o istorie de peste 900 de ani, este unul dintre cele mai vizitate și mai frumoase locuri din România.

Denumit după râul care îl străbate, Sibiu îți oferă ceva din epoca medievală și un aspect săsesc. De aceea, se aseamănă mult cu orașele austriece sau cu cele din sudul Germaniei.

Declarat în trecut “Capitala Europeană a Culturii”, Sibiu abundă în istorie, arhitectură și cultură.

Dacă încă n-ai aflat, Sibiu este unul dintre cele mai bine păstrate centre medievale din Europa. Încă se mai vede influența dominării habsburgice pe străzile pietruite ale orașului. Aici parcă timpul a stat în loc! Pentru a te bucura de acest oraș superb, plimbă-te la pas.

Orașul a fost structurat în două: Orașul de Sus dedicat cetățenilor mai înstăriți și celor din elita religioasă, precum și Orașul de Jos, destinat artizanilor și comercianților. Plimbându-te la pas, vei observa că între acestea se află un labirint de alei pietruite, scări și numeroase pasaje.

Dacă ajungi aici, nu rata o plimbare prin Piața Mare și Piața Mică din centrul orașului. Aceste piețe istorice sunt printre cele mai importante locuri de vizitat în Sibiu. Dacă vrei să mănânci ceva, aici este locul perfect. Vei găsi o mulțime de cafenele, terase în aer liber și restaurante.

Tot aici este și Podul Minciunilor.

Podul Minciunilor, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Sibiu, este cel mai vechi pod din fontă construit în România. În trecut, a existat un mit conform căruia dacă spuneai o minciună pe pod, acesta se va prăbuși. Acum înțelegi de ce a fost doar un mit?

Alte obiective turistice pe care le poți vizita aici includ:

 • Turnul Sfatului
 • Muzeul Brukenthal
 • Catedrala evanghelică
 • Pasajul Scărilor

Fundata, județul Brașov

Fundata
Fundata

Fundata este o comuna situată la cea mai mare altitudine din România (1360 m), înconjurată de Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului. Amplasată în județul Brașov, comuna este formată din satele Fundățica și Șirnea.

Este un colț de rai, ascuns în munți. Dacă ești în căutarea locații de munte cu peisaje spectaculoase, departe de zgomotul cotidian, unde să asculți ciripitul păsărilor, bucurându-te de liniștea naturii, trebuie neaparat să ajungi aici.

Se spune că aici este cel mai curat aer din țară, fapt oarecum logic întrucât este cea mai ridicată localitate din punct de vedere altitudinal.

Fundata este un sat răsfirat de munte, cu oameni cumsecade și primitori. Plimbă-te pe ulițele satului, și bucură-te de peisajele desprinse din basme.

Dacă ești în căutare de cazare în Fundata, trebuie să știi că aici vei găsi printre cele mai bune prețuri.

Cele mai frumoase locuri de vizitat din Fundata și împrejurimi sunt:

 • Satul Fundățica
 • Satul Șirnea
 • Biserica Veche din Fundata (1830)
 • Cheile Dâmbovicioarei
 • Peștera Dâmbovicioara

Castelul Bran

Castelul Bran
Castelul Bran

Castelul Bran este situat în localitatea cu același nume din județul Brașov, chiar la intrarea în culoarul Rucăr-Bran. La doar 30 km distanță de Brașov, respectiv 186 km de București, castelul este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România.

Acesta este numit și Castelul lui Dracula, consecință a personajului fictiv din romanul omonim, acesta fiind scris de scriitorul irlandez Bram Stoker. Autorul face mențiuni despre un conte transilvan, stăpân al unui castel cocoțat pe stâncă. Se pare că este singurul castel transilvănean care se potrivește acestei descrieri, fapt pentru care și-a primit această poreclă.

Castelul a fost ridicat între 1377 și 1388 pe o stâncă abruptă situată între Măgura și Dealul Cetății, funcționând inițial ca unitate militară de apărare. Totodată, a avut și scop economic, fiind postul vama care lega Transilvania de Țara Românească.

Ca să-ți faci o idee despre dimensiunea acestuia, castelul este ridicat pe patru etaje, având 57 de camere. Dintre acestea, 23 de camere sunt deschise circuitului turistic.

Aici bunurile erau taxate cu 3% din valoarea acestora.

Valoarea castelului a fost estimată la 140 milioane de dolari, fapt care o plasează pe lista celor mai scumpe clădiri istorice din Europa – cu destinație rezidențială.

Castelul primește aproximativ 1 milion de turiști anual, fiind unul dintre cele mai frumoase castele din țară.

Cazanele Dunării – Dubova, județul Mehedinți

Cazanele Dunării - Dubova
Cazanele Dunării – Dubova

Cazanele Dunării face parte din Parcul Natural Porțile de Fier, și este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din România.

Parte din Defileul Dunării, Cazanele Dunării se întind pe 9 km iar în anumite porțiul fluviul se îngustează până la 230 m. Astfel oferă peisaje spectaculoase unde Dunărea este mărginită de pereții stâncoși.

În zona Cazanelor, adâncimea apei poate ajunge până la 75 de metri, iar viteza apei poate depăși 5 m pe secundă.

Cazanele Dunării se împart în două sectoare: Cazanele Mari și Cazanele Mici.

Cazanele Mari au o lungime de 4 km, și sunt amplasate între masivele Ciucarul Mare și Veliki Strbac (Serbia). Tot aici, la baza peretelui vertical de calcar se află și peșterile Gura Ponicovei și Veterani.

Cazanele Mici au o lungime de aproximativ 3 km și sunt poziționate între masivele Ciucarul Mic și Mali Strbac (Serbia).

Cazanele și cele două masive de pe malul românesc (Ciucarul Mare și Ciucarul Mic) fac parte din zona protejată Parcul Natural Porțile de Fier. Acesta se întinde pe 115.6 hectare, fiind printre cele mai frumoase parcuri naturale din România dar și unul dintre cele mai mari.

Dacă vrei să vizitezi barajul hidroelectric Porțile de Fier, acesta se află în apropierea orașului Orșova. Prin acest baraj, valea Dunării de la Belgrad în jos a fost transformată în lac de acumulare. Astfel, nivelul apei în amonte a crescut cu 35 m.

Mai mult, insula Ada Kaleh, vechea localitate Orșova și câteva sate au fost evacuate.

Dacă ajungi în zonă, trebuie să te plimbi prin localitățile Eșelnița și Dubova, două locuri de poveste situate între Moldova Nouă și Orșova.

Tot aici este sculptat și Chipul lui Decebal, mai precis în zona Cazanelor Mici, în golful Mraconia. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de pe Clisura Dunării.

Îți recomand un tur complet al zonei cu barca, care include Tabula Traiana, Grota Veterani (de unde armatele austro-ungare trăgeau în corabiile turcești) și alte două atracții turistice.

Peștera Veterani poate fi vizitată doar de pe apă. Este situată la aproximativ 70 m deasupra apei și are o lungime totală de 173 m, cu o lățime de 40 m.

Un alt obiectiv turistic este Peștera Ponicova, care poate fi vizitată atât de pe Dunăre, cât și de pe uscat. De asemenea, nu rata muzeul Porțile de Fier.

Lacul Sfanta Ana, județul Harghita

Lacul Sfânta Ana
Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este amplasat în județul Harghita, la o altitudine de 949 m.

Este singurul lac vulcanic din Europa Centrală și de Est, fiind format pe fundul craterului sudic al masivului Ciomatu. Mai precis, aici a avut loc cea mai recentă erupție vulcanică din Carpați șu Europa de Est.

Lacul are o formă circulară, o lungime de 620 m și o lățime de 460 m, îtinzându-se pe o suprafață de 19.5 ha. Cu o adâncime maximă de 7 m, lacul își procură apa din precipitații. Practic, este lipsit de izvoare.

Peisajele de aici îți taie răsuflarea. Cu toate astea, scăldatul în lac este interzis.

Lângă lacul Sfânta Ana, spre nord, poți vizita celălalt crater unde se află Tinovul Mohoș – o rezervație naturală cu relicte glaciare și plante unice. Ambele fac parte din situl Natura 2000, fiind arii protejate.

Dacă vrei sa ajungi aici, trebuie să știi că lacul este situat la o distanță de 55 km de Miercurea Ciuc, respectiv 48 km de Sfântu Gheorghe. Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Cascada Cailor, Munții Rodnei

Cascada Cailor
Cascada Cailor

Cascada Cailor este situată în Munții Rodnei (grupa nordică a Carpaților Orientali), în apropiere de stațiunea Borșa. Mai mult, Cascada Cailor face parte din Parcul Național Munții Rodnei – cea mai mare arie protejată din Carpații Orientali.

Ce este interesant aici este că apa adunată într-un circ glaciar curge peste Podul Cailor – un abrupt calcaros. Curgerea are loc în mai multe trepte, rezultând astfel cea mai mare cascadă din România.

Cascada Cailor se află amplasată altitudinal la 1300 m, căderea de apă fiind de aproximativ 90 m.

Dacă ajungi în Borșa, poți ajunge la Cascada Cailor fie cu telescaunului, fie pe jos.

Este recomandat să vizitezi acest obiectiv turistic pe durata primăverii, atunci când debitul apei este ridicat.

Peisajele din această zonă sunt superbe întrucât peisajul este tipic alpin. Grupa nordică din care face parte aceasta cascadă este grupa Carpaților Orientali cu cei mai înalți munți (Vf. Pietrosu Mare – 2303 m).

Castelul Peleș – Sinaia, județul Prahova

Castelul Peleș
Castelul Peleș

Castelul Peleș este situat în Sinaia, județul Prahova, și este unul dintre cele mai cunoscute castele din România. Este încărcat de istorie, și totodată este primul castel complet electrificat din Europa.

Construcția acestuia a început în 1874 la ordinele regelui Carol I – primul rege al României, pentru a-i servi ca reședință de vară. Odată cu finalizarea construcției, numele localității (Podul Neagului) a fost schimbat în Sinaia.

Aici s-a născut regele Carol al-II-lea, primul monarh născut pe teritoriul României. Mai mult, tot aici s-a născut și Mihai I.

Sub temelia acestui castel, se spune că sunt îngropate primele monede românești cu chipul regelui Carol I.

Construcția castelului a fonst finalizată în 1914, având un total de 160 de camere și 30 de băi. În perioada comunistă, castelul a fost confiscat odată cu abdicarea Regelui Mihai. Mai mult, între 1975 și 1990 castelul a fost închis publicului.

După acest scurt istoric al acestui impetuos obiectiv turistic din România, trebuie să știi că Peleș atrage anual sute de mii de turiști, din țară și străinătate. Este fără doar și poate unul dintre cele mai impresionante castele din România.

Terenul pe care este amplasat a fost achiziționat de principele Carol în 1872, acesta îndrăgostindu-se de peisajul montan din zonă.

Astăzi, castelul Peleș adăpostește peste 60.000 de obiecte de artă, și poate fi vizitat de marți până duminică. Programul de vizitare este cuprins între 9:15 și 17:15.

Mocănița – Valea Vaserului, județul Maramureș

Mocănița Valea Vaserului
Mocănița de pe Valea Vaserului

Mocănița de pe Valea Vaserului este cel mai important reper turistic din Maramureș, și totodată una dintre cele mai frumoase obiective turistice din România. Este o emblemă a României, fiind totodată parte a patrimoniului UNESCO!

Mocănița de la Vișeu de Sus este atât de populară întrucât este ultima cale ferată forestieră cu abur din Europa. Aceasta este și astăzi folosită pentru transportul lemnului, dar destinația principală este legată de turism.

De asemenea, Mocănița de pe Valea Vaserului este cunoscută la nivel mondial drept ultima cale ferată cu ecartament îngust, care funcționeaza cu locomotive cu abur, alimentate cu cărbuni.

Construcția acestei căi ferate a început în 1932, într-o perioadă în care acest tip de cale ferată era la modă în Europa.

Acest ecartament îngust era necesar pentru a permite căii ferate să urmeze traseul sinuos al râului. Astfel, locomotiva împingea la urcare vagoanele goale pentru lemn, iar la coborâre, greutatea lemnului, ajutată de gravitație, permitea acestuia să coboare până în Vișeu de Sus.

Dacă de-a lungul timpului, aceasta a fost parțial distrusă, calea ferată a fost refăcută de C.A.P.S. între 1946 și 1948.

Chiar dacă după 1990, locomotivele cu abur au ieșit din folosință, această cale ferată și-a păstrat utilitatea. Astăzi, există 4 locomotive cu abur funcționale în țară.

Astfel, nu ezita să faci o plimbare cu celebra Mocăniță.

Mocănița de pe Valea Vaserului circulă din mai până în octombrie (de luni pînă joi), din Vișeu de Sus până la stația Izvorul Boului, cu un popas la Paltin (km 21), pe o distanță de 46 km. Traseul durează aproximativ 6 ore.

Ți-a plăcut acest articol despre cele mai frumoase locuri de vizitat în România? Ajută-ne să îl distribuim!

Te-ar putea intersa și...

Big Ben si Westminster - doua dintre cele mai populare obiective turistice in Londra

Top 14 obiective turistice în Londra

Cauți obiective turistice în Londra? Big Ben, Westminster Abbey, Palatul Buckingham și London Eye sunt printre cele mai populare. În… Află mai multe

Parcul Guel - unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Barcelona

Top 10 Obiective turistice în Barcelona

Există o mulțime de atracții și obiective turistice în Barcelona, de la muzee și clădiri cu o arhitectură impresionantă la… Află mai multe

Obiective turistice Viena

Top 9 obiective turistice în Viena

Cauți obiective turistice în Viena? Viena – capitala Austriei supranumită și Orașul Visurilor sau Orașul Muzicii – este unul dintre… Află mai multe

Caută

septembrie 2023

 • L
 • Ma
 • Mi
 • J
 • V
 • S
 • D
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30

octombrie 2023

 • L
 • Ma
 • Mi
 • J
 • V
 • S
 • D
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Tip Cazare
Preț
Dotări
Facilități

Compară cazări

Compară