Top 11 cele mai frumoase locuri de vizitat în România (2023)
Iată cele mai frumoase locuri de vizitat în România. Fie că ești în căutarea celor mai importante obiective turistice din… Află mai multe
Anual, peste 200.000 de turiști sosesc pe aceste meleaguri pentru a vedea cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș, fiind unul dintre cele mai vizitate locuri din România datorită numeroaselor puncte de atracție turistice.
Considerată una dintre cele mai tradiționale regiuni ale României, Maramureșul este un loc încărcat de istorie, tradiție și gastronomie, încadrându-se într-un top al locurilor unde merită să mergi în orice moment al anului. Denumit și “pământul lemnului”, Maramureșul este situat în nordul țării, la granița cu Ucraina.
Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș, Cimitirul Vesel din Săpânța a devenit celebru pentru crucile mormintelor viu colorate într-o nuanță specială de albastru (denumit “albastru de Săpânța), cu motive tradiționale, și pentru mesajele amuzante inscripționate pe cruci.
Devenit faimos în întreaga lume pentru că oferă o abordare diferită despre moarte, Cimitirul Vesel este locul în care moartea nu este tratată cu jale și tristețe, ci mai degraba cu veselie, ocupând astfel un loc fruntaș în topul obiectivelor turistice din România.
Una dintre cele mai frumoase cascade din România, Cascada Cailor este situată în apropierea stațiunii Borșa, în partea nord-estică a Munților Rodnei, fiind vizitată anual de mii de turiști.
Aici, apa de pe Muntele Cailor se adună într-un cerc glaciar și se scurge în mai multe trepte peste un versant abrupt calcaros intitulat “Podul Cailor”. Cu o înălțime de aproximativ 90 de metri, Cascada Cailor este cea mai mare cascadă din România și unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș, fiind accesibilă dinspre Borșa-Complex, cu telescaunul sau pe jos, pe un traseu de o oră și jumătate.
Unic în lume prin modul său de formare, Lacul Albastru din Baia Sprie a fost declarat rezervație naturală, fiind unul dintre puținele obiective turistice din Maramureș despre care multă lume nu știe.
Lacul Albastru este situat într-o zonă sălbatică și neamenajată de la poalele munților Gutâi, într-un loc parcă uitat de lume.
Apa lacului își schimbă culoarea în funcție de temperatură și poziția soarelui iar faptul că are nuanțe schimbătoare îl face cu totul deosebit: primăvara, apa este albastră iar vara devine verde închis cu nuanțe de smarald.
Procesul de formare al lacului reprezintă explicația științifică care stă la baza acestui fenomen. Astfel, lacul s-a format după prăbușirea unei mine, mineralele reziduale fiind cele care influențează culoarea apei.
Pentru a ajunge la acest obiectiv turistic din Maramureș, poți merge cu mașina pe un drum relativ îngust, asfaltat,
Satul Breb este cel mai vizitat sat din Maramureș și unul dintre cele mai frumoase sate din România, fiind inclus de National Geographic Traveler în Top 20 de destinații de vizitat.
Situat în partea central-nordică a Maramureșului, la baza munților Gutâi, satul Breb este amplasat la 25 km de Sighetul Marmației, aparținând de comuna Ocna Șugatag – situată la 7 km distanță.
Cunoscut ca Valea Castorilor, satul Breb este unul dintre cele șapte sate situate pe Drumul Verde din aria ecoturistică Mara – Cosău – Creasta Cocoșului. Conservat cu mare grijă, satul tradițional românesc este bogat în gospodării tradiționale cu căsuțe și porți din lemn.
Aici, încă se mai îmbracă portul popular iar tradițiile și obiceiurile datează de secole.
Mocănița reprezintă unul dintre cele mai deosebite obiective turistice din Maramureș întrucât este singurul tren cu aburi de calibru îngust din Europa care încă este complet funcțional.
Bucură-te de experiența de basm a unei plimbări cu Mocănița pentru a admira Maramureșul de poveste. Trenul pleacă din Vișeu de Sus și traversează Parcul Natural al Munților Maramureșului, călătorind pe Valea Vaserului.
Cu o durată de la 6-7 ore, plimbarea include o oprire pentru prânz în Paltin iar prețul unui bilet pentru Mocănița variază între 45 lei pentru studenți și 65 lei pentru adulți.
Mănăstirea Bârsana este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, fiind construită la începutul secolului al XVIII-lea.
Situată pe Valea Izei într-un cadru natural de vis printre coline și păduri, mănăstirea este un colț de rai în inima Maramureșului, impresionând prin picturile interioare în care predomină scenele religioase în stil baroc. A fost inclusă în Patrimoniul UNESCO din România.
Mănăstirea Bârsana este amplasată în satul Bârsana, la 23 km de orașul Sighetul Marmației, pe DJ185. Odată ajunși aici, veți găsi o parcare mare unde îți poți lăsa mașina, iar de aici trebuie să urci aproximativ 100 m pe un drum care duce la intrarea principală a mănăstirii.
Dacă tot ai ajuns aici, cu siguranță nu ți-ar strica o vizită în stațiunea balneară Ocna Șugatag. Lacurile de aici au luat naștere în doline de dizolvare pe sare, fiind unice în Europa datorită modului de formare.
În seculul al XIV-lea, aici a fost o zonă minieră de extragere a sării, însă odată cu sistarea exploatărilor, minele au fost părăsite. Odată cu trecerea timpului, ploile au dus la prăbușirea tavanului minei, formându-se astfel lacurile cu apă salină.
Printre cele mai vizitate obiective turistice din România, Valea Vaserului este una dintre cele mai pitorești meleaguri din România. Întinsă pe o suprafață de 40 km, Valea Vaserului poate fi traversată cu Mocănița, peisajul de aici fiind impresionant.
Pasul Prislop este cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali și totodată cea mai frumoasă trecătoare din România. Drumul de 50 km lungime cunoscut ca DN18, leagă Maramureșul de Moldova, mai precis Vișeu, Moisei și Borșa de Câmpulung Moldovenesc, fiind amplasat la o altitudine de 1416 m.
Această trecătoare este una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș, și te va încânta cu un peisaj natural spectaculos.
Amplasată în Țara Lăpușului, în sudul județului Maramureș, la doar 50 km distanța de Baia Mare, mănăstirea Rohia este locul unde a trăit Nicolae Steinhardt, autorul operei “Jurnalul fericirii”.
Mănăstirea a fost ctitorită în 1923 de Gherman Nicolae, în amintirea fiicei sale pe nume Ana, care murise la vârsta de 10 ani.
Amenajat pe locul unei foste închisori din Sighetu Marmației, Memorialul este cunoscut drept Închisoarea Miniștrilor întrucât aici au fost închiși și torturați mai multe personalități ale epocii interbelice.
Fără doar și poate, este unul dintre obiectivele turistice din Maramureș care merită vizitate.
Muzeul Satului Maramureșean este un obiectiv turistic situat în Sighetu Marmației, fiind inaugurat în 1981. Muzeul grupează o serie de case specifice din zona Maramureșului.
Deschis zilnic între 10:00 și 18:00, prețul unui bilet oscilează între 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari, respectiv 10 lei pentru adulți.
Cel mai vast muzeu regional din Europa, Muzeul de mineralogie din Baia Mare adăpostește o colecție de minerale, roci și fosile, iar 1000 dintre acestea sunt unice în lume.
Este considerat unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș întrucât dispune de exponate rare.
Muzeul Maramureșean este compus din două sectoare, respectiv Secția de aer liber intitulată Muzeul Satului și Secția Pavilionară.
Muzeul Satului a fost construit în 1984, fiind amplasat pe Dealul Florilor, în timp ce secția pavilionară a fost creată în 1964, conținând obiecte numeroase din Țara Maramureșului, Chioarului, Codrului și Lăpușului.
Maramureșul nu poate fi descoperit într-o excursie de o zi. Astfel, trebuie să avem în vedere și câteva opțiuni de cazare în Maramureș.