Satul Viscri – Unde se află și ce obiective poți vizita

satul Viscri

Viscri, amplasat în comuna Bunești din județul Brașov, este unul dintre cele mai frumoase sate din România și totodată cea mai renumită așezare rurală săsească din Transilvania.

Satul Viscri are o istorie care datează din secolul al XII-lea și este unul dintre puținele sate din România care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Mai mult, a fost inclus în topul celor mai frumoase sate din lume.

Pe scurt, un sat în care timpul parcă a stat în loc. Și nu degeaba l-am inclus pe lista celor mai frumoase locuri de vizitat de lângă Brașov. Iar ca distanță de acesta, se află la doar 78 de kilometri.

Acest sat săsesc transilvănean a devenit foarte popular atât în România cât și în străinătate odată cu dragostea Regelui Charles față de acest sat, achiziționându-și o căsuță tradițională săsească în anul 2006.

Deși are doar câteva sute de locuitori, acest sat creat de coloniștii germani (sași) este vizitat anual de peste 30,000 de turiști, atât din țară cât și din străinătate.

Satul Viscri: Scurt istoric

Satul Viscri face parte din comuna Bunești, din care mai fac parte satele Criț, Meșendorf și Roadeș. Comuna găzduiește aproximativ 2300 de locuitori, din care 400 locuiesc în Viscri.

Viscri datează din secolul al XII-lea, când secuii au fost aduși aici pentru păzirea graniței estice a regatului. Tot secuii sunt și cei care au ridicat o biserică de calcar alb-verzuie.

De aici se trage numele satului, fiind cunoscut anterior drept Giscriu, care se traduce drept Biserica Albă Saxonă. În dialectul săsesc, se scrie Weiskirich, în germană Weißkirch, iar în maghiară Fehéregyháza.

În mențiunile scrise, satul este menționat printre comunele libere și era format din 51 de gospodării, trei păstori și un dascăl.

După anul 1150, secuii au fost mutați la limita estică, care se suprapune județelor Covasna și Harghita de astăzi. În locul acestora, aici au venit țărani sași, de origine germanică.

Dialectul acestora este oarecum similar celui din Luxemburg, fiind încă folosit de locuitorii germani din Viscri.

Coloniștii germani (sașii) așezați aici au găsit pe promontoriul din nord-estul comunei o mică capelă, de origini romane. Aceasta era construită din calcar alb-verzui, având o formă rectangulară, cu absida orientată spre răsărit, în formă semicirculară.

Singurele podoabe ale bisericii erau pietrele cubice care formau colțurile sălii.

Componentele primare ale acesteia au fost păstrate, fiind incluse în ansamblul actual al bisericii fortificate.

Astăzi, satul găzduiește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești. Cu toate astea, obiectul celor mai multe reportaje din presa internațională, în special cea britanică, a fost Regele Charles – moștenitorul tronului britanic – care și-a cumpărat o căsuță aici.

Astfel, promovarea acestui sat a venit la pachet cu dezvoltarea infrastructurii turistice din sat prin crearea de noi pensiuni și restaurante.

Cum ajungi la Viscri

Viscri este situat între Brașov și Sighișoara, la 8 km de drumul european E60. Accesul se face din localitatea Bunești, dacă vii dinspre Sighișoara, sau din localitatea Rupea dacă vii dinspre Brașov. Distanța față de Brașov este de 79 km, în timp ce Sighișoara se află la aproximativ 42 de km.

Cea mai scurtă rută pentru a ajunge la Viscri pornește din drumul național DN13, cu părăsirea acestuia fie la Rupea (DN105A), fie la Bunești (104L).

Ca timp de mers cu mașina, din Brașov faci aproximativ 1 oră și 15 minute, în timp ce din Sighișoara ai de mers aproximativ 40 de minute.

Harta turistică Viscri

Harta turistica Viscri
Hartă turistică Viscri

Obiective turistice în Viscri

Cetatea și Biserica fortificată Viscri

Biserica fortificata din Viscri
Biserica fortificata din Viscri

Biserica fortificată Viscri a fost construită în secolul al XII-lea, din calcar alb-verzui, cu un zid de incintă construit din piatră de râu și nisip. Aceasta este una dintre cele mai frumoase biserici fortificate săsești. Aceasta a fost ridicată de comunitatea etnică germană de sași transilvăneni, într-o perioadă în care zona aparținea Regatului Ungariei.

Biserica din Viscri, în ciuda dimensiunilor reduse, este foarte bine conservată și a fost menționată de publicația Telegraph pe lista celor mai frumoase biserici din lume.

Atunci când a fost construită, zona era sub dominația Regatului Ungariei.

Biserica fortificată Viscri
Biserica fortificată din Viscri

Inițial, biserica din Viscri a fost romano-catolică, iar odată cu Reforma, aceasta a devenit luterană.

Biserica evanghelică fortificată din satul Viscri a fost construită în secolul al XIII-lea, pornind de la bazilica romană ridicată un secol mai devreme.

Donjonul și capela sunt înconjurate de zidul de incintă, construit în secolul al XIII-lea din piatră de râu și nisip. Din acest motiv, poți auzi adesea despre Cetatea Viscri.

Mai mult, donjonul a devenit clopotniță în secolul al XVII-lea. Aici s-au păstrat parterul boltit, etajul cu un frumos ancadrament romanic, precum și scara de piatră.

Biserica din Viscri
Zidul de incintă și intrarea în fortificație

Nucleului romanic i s-a adăugat ulterior și alte elemente de fortificare. Prima oară s-a construit turnul de la poarta din sud-est și din vest. Ulterior, spre est, au fost montate mai multe contraforturi.

Chiar și în celelalte puncte cardinale au apărut câteva turnuri. Mai precis, un turn trapezoidal în nord, și un turn mai mic în formă pătrată în vest.

Toate acestea prezintă galerii de lemn care se sprijină pe console. De asemenea, turnurile au orificii de tragere.

Biserica din Viscri la interior
Biserica din Viscri la interior

Aceste lucrări s-au derulat la mijlocul secolului al XVII-lea, mai exact între anii 1630 și 1647.

Așadar, biserica evanghelică fortificată din Viscri este formată din biserica propriu-zisă, incinta fortificată dotată cu drum de apărare, turnuri și bastioane.

Începând din anul 1999, biserica a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Casa Regelui Charles

Casa Regelui Charles din Viscri
Casa Regelui Charles din Viscri

Un sat unde timpul pare că s-a oprit în loc – așa este văzut satul Viscri de majoritatea turiștilor. Ăsta pare să fi fost și scânteia care a aprins dragostea Regelui Charles pentru Transilvania.

Povestea a început în Valea Zălanului, un cătun izolat cu 120 de locuitori situat în județul Covasna, mai precis în Munții Baraolt. Acesta a declarat că a fost transportat atât geografic cât și temporal, parcă într-un alt loc și în alte timpuri. Acesta a mai spus: “Am fost copleșit de frumusețea locurilor și de moștenirea extraordinar de bogată a acestor comunități“.

Astfel, în Valea Zălanului a achiziționat trei proprietăți, cu o vechime de peste un secol, pe care le-a renovat și transformat în reședințe pe timpul vizitelor sale.

Revista Vanity Fair a inclus una dintre aceste proprietăți în topul celor mai frumoase case din lume.

Vizitând împrejurimile, a ajuns în satul Viscri, situat la 80 km distanță. Regele Charles s-a simțit atras de energia și frumusețea acestui mic sat transilvănean și a decis în anul 2006 să cumpere o casă veche din secolul XVIII. Până în 2001, casa Viscri 163 a funcționat ca pensiune.

Deși a fost restaurată, i s-a păstrat arhitectura, iar astăzi face parte din patrimoniul UNESCO.

Astfel, Viscri a devenit foarte popular în întreaga lume întrucât această căsuță este locul în care doarme Majestatea Sa de fiecare dată când vine în țară.

Vizitând căsuța Viscri 163, vei descoperi o gospodărie simplă, cu o căsuță vopsită în albastru, construită în stilul tradițional săsesc, cu porți largi de lemn și acoperiș din țigle de lut. Casa este cunoscută sub numele de Casa Albasrtră.

Casa Regelui Charles este formată din șapte camere duble cu baie, o sufragerie, living și bucătărie.

Dacă-i treci pragul, ai parte de două expoziții impresionante: expoziția de artă și carte botanică precum și expoziția de fotografie Zburând peste Transilvania – Biserici fortificate. De asemenea, poți savura o cafea chiar pe terasa Majestății Sale.

Deoarece turiștii care ajungeau aici erau dornici să afle mai multe despre pasiunea legătura Regelui Charles pe care o are cu satul, Fundația de Caritate a acestuia a decis să transforme casa din Viscri într-o casă deschisă, care vorbește de la sine despre pasiunea acestuia pentru arhitectura tradițională, protecția biodiversității și a patrimoniului cultural.

Hambarul casei a fost reconvertit și găzduiește o expoziție permanentă numită The Transylvania Florilegium – o carte dedicată plantelor din această regiune, scrisă la inițiativa Alteței Sale Regale.

Picturile au fost create de unii dintre cei mai populari artiști botanici din lume, studiind flora de la Viscri timp de aproximativ 5 ani. Scrisă în două volume, aceasta ilustrează diversitatea și frumusețea florei transilvănene.

Casa Regelui Charles din Viscri poate fi vizitată de marți până duminică între orele 10:00 și 19:00.

Casele săsești din Viscri

Casele săsești din Viscri
Casele săsești din Viscri

Casele săsești reprezintă un alt motiv pentru care trebuie să vizitezi Viscri. Unele au o vechime de peste 200 de ani, fiind amplasate chiar pe ulița principală.

Zugrăvite în nuanțe pastelate de albastru și verde, sau chiar crem, casele săsești prezintă porți înalte din lemn, ornamente florale.

Odată cu intrarea în patrimoniul mondial UNESCO, nu se mai pot aduce modificări localității. Partea frumoasă este restaurările sau noile construcții pot fi făcute doar în stilul locului, și cu materialele specifice.

Astfel, întrucât locuitorii nu au voie să folosească geamuri de termopan sau țiglă clasică de acoperiș, în sat a fost construit un cuptor pentru cărămidă și țiglă, precum și pentru reparații și extinderi.

Șosetele de lână

Șosetele de lână din Viscri
Șosetele de lână din Viscri

Izolarea precum și lipsa altor ocupații în afară de agriculturăSosetele de lana din Viscri și creșterea animalelor, a dus la nașterea unui proiect intitulat Șosete de lână din Viscri. Acest proiect a fost inițiat în anul 1990 de o familie de nemți stabiliți aici.

Acest proiect s-a născut odată cu tanti Leana din Viscri, care s-a dus la vecinii săi nemți (mai avuți) cu o pereche de șosete, pentru a cere ulei și făină. Aceștia erau Herald Riese (profesor de muzică) și soția acestuia. Astfel, le-a plăcut perechea de șosete făcută manual și li s-a părut o idee grozavă pentru a face troc.

Astfel, la început, ciorapii croșetați erau dați la schimb pentru alimente de bază preucm zahărul, uleiul și făina. Odată cu trecerea timpului, acest troc s-a transformat într-o afacere la care participă aproximativ 120 de femei din Viscri. Acestea lucrează miercuri și vineri între orele 10:00 și 12:00. Cu toate că nu le aduce un venit substanțial, este un ajutor bine-venit.

Începând din 1999 și până astăzi, această afacere a exportat în Germania peste 50.000 de perechi de șosete din lână, de unde se vând în toată Europa.

La cerere, se pot confecționa și pături, perne, pulovere, veste, căciuli sau mănuși. Interesant este că fiecare pereche are o etichetă cu numele persoanei care a tricotat-o.

O pereche de mănuși costă între 5 și 11 euro, în timp ce o pereche de papuci costă 18.5 euro.

Bucatele tradiționale

Toate pensiunile din Viscri poartă numele localității și numărul casei. Spre exemplu, Viscri 101, Viscri 31, și așa mai departe.

Aici poți găsi cazare în camere tradiționale, cu comfortul necesar pentru un sejur de poveste.

Mâncarea de aici este preparată numai din ingrediente locale iar porțiile sunt generoase.

Dacă ajungi aici, nu trebuie să ratezi supa cu tăiței de casă, cârnații tradiționali, tarta cu vișine, gemul bio făcut de doamna Gherda Gherghiceanu (un borcan costă aproximativ 10 lei) și dulceața de ardei iute.

Locuri de vizitat lângă Viscri

Sighișoara

Sighișoara văzut de pe deal
Sighișoara văzut de pe un deal

Sighișoara se află la 40 de kilometri de Viscri, pe drumul european E60 (DN13). Distanța între Viscri și Sighișoara poate fi parcursă în 45 de minute cu mașina.

Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România, fiind atestat documentar în anul 1280.

Mai mult, este unul dintre puținele cetăți medievale din Europa care încă mai sunt locuite. Pe scurt, un oraș cu o arhitectură impresionantă, încărcat de istorie și de un pitoresc uimitor.

Sighișoara, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat lângă Viscri
Sighișoara, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat lângă Viscri

Întrucât este un oraș-cetate, există o mulțime de obiective turistice în Sighișoara, orașul fiind numit și Perla Transilvaniei.

Așadar, nu rata o vizită în urbea breslelor, reper cultural important al Ardelului. Dacă ajungi în Sighișoara, primul lucru pe care trebuie să-l faci este vizitarea centrului medieval. Acesta este inclus în patrimoniul UNESCO.

Satul Saschiz

Satul Saschiz
Satul Saschiz

Satul Saschiz este situat la 20 km nord de Viscri, pe DJ104L. Este unul dintre cele mai frumoase sate din România, cu aer medieval și peisaje naturale superbe.

Saschiz a luat naștere în secolul al XI-lea, ulterior fiind recolonizat de șași în secolul al XVIII-lea. Un adevărat tezaur cultural care te poartă prin peisaje de poveste, Saschiz se bucură de o istorie bogată și o arhitectură tradițională foarte bine păstrată.

Principala atracție din Saschiz este Biserica Fortificată, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aceasta este una dintre cele mai importante monumente gotice din Transilvania. Biserica fortificată din Saschiz este o biserică evanghelică care a fost construită în anul 1492, finalizată ulterior în 1525, pe locul fostei biserici romanice.

Saschiz, judetul Brasov
Peisaj din împrejurimile satului, cu vedere către Saschiz

Aici poți vizita și Cetatea Țărănească.

Cetatea Țărănească din Saschis a fost construită în anul 1347 de sași. Ridicată pe un deal, cetatea a fost folosită ca refugiu pentru localnici. Totodată, aceasta era folosită și pentru păstrarea alimentelor întrucât zidurile groase păstrau temperatura constantă pe toată durata anului.

Până în 1940, cetatea a fost gestionată de sași, însă odată cu strămutarea acestora în Germania, aceasta a început să se degradeze.

În 2004, primăria împreună cu voluntarii au amenajat drumul de acces și au început reconsolidarea acesteia. Astăzi, aceasta nu poate fi vizitată, însă o vizită până aici îți va deschide o panoramă superbă către sat și împrejurimi.

Cetatea de la Saschiz se întinde pe o suprafață de 5000 de metri pătrați, cu un zid de 10 metri înălțime și 6 turnuri. În interiorul incintei, există și o fântână de 50 m adâncime, despre care se spune că ar avea o legătură subterană cu Biserica Fortificată. Pentru a ajunge aici, ai de mers aproximativ 2 km din centrul satului. Drumul este asfaltat, așadar poți merge cu mașina.

Un alt obiectiv turistic este Turnul cu Ceas, o construcție medievală construită în secolul al XIV-lea. Construcția în stil gotic are o înălțime de 64 de metri.

Satul Meșendorf

satul Meșendorf, Transilvania
Satul Mesendorf, cu biserica fortificată în prim-plan

Meșendorf este un sat săsesc din comuna Bunești, județul Brașov, fiind atestat documentar în anul 1289. Satul se află la doar 30 km de Sighișoara și 95 km de Brașov.

Din această comuna fac parte și satele Viscri, Criț, Roadeș și Bunești.

Satul Meșendorf este amplasat în vale, străjuit de dealuri pline de fânețe și pășuni.

Astfel, acesta se află în aceeași comuna cu satul Viscri, fiind situată la 17 km vest de acesta. Aici se află o biserică fortificată construită în secolul al XIV-lea, în stilul gotic timpuriu. Cel mai vechi clopot al bisericii datează din anul 1515. Pe lângă acesta, biserica mai are două clopote, datând din anii 1907, respectiv 1923.

Biserica fortificată din Meșendorf
Biserica fortificată din Meșendorf

Ca să ajungi în sat, vei trece prin Bunești, după care vei vedea un drum prevăzut cu un indicator către Criț. Astfel, intrarea în sat se face prin Criț, după care mai ai aproximativ 4 km până în Meșendorf.

Peisajul și atmosfera din sat te vor cuceri într-o clipă.

Cătunul Valea Zălanului

Valea Zalanului
Panoramă din Valea Zălanului

Valea Zălanului este un cătun din comuna Malnaș, județul Covasna, fiind situat la poalele munților Baraolt. Acesta a fost atestat documentar în secolul al XVI-lea. Acest cătun a aparținut lui Bálint (Valentin) Kálnoky din Kőröspatak, unul dintre strămoșii transilvăneni ai Majestății Sale, regele Charles.

Acesta este locul de care a fost copleșit Regele Charles pentru frumusețea peisajelor și frumoasele pajiști de flori sălbatice. Aici cresc printre cele mai spectaculoase orhidee din Europa, Lady Slipper (Cypripedium calceolus). Aceasta înflorește între lunile mai și iunie.

Aici, Regele Charles al III-lea deține trei proprietăți, însă una a fost inclusă de câteva publicații în topul celor mai frumoase case din lume. Numele acesteia este The King’s Retreat, si este situată în Valea Zălanului nr. 1. Pentru rezervări și mai multe detalii, intră aici.

Casa Regelui Charles al III-lea din Valea Zălanului, județul Covasna
Camera Regelui Charles al III-lea a casei din Valea Zălanului, județul Covasna

Aceasta a fost introdusă în circuitul turistic și oferă camere duble la prețul de 180-195 euro/noapte, cu all-inclusive la nivel de masă. Prețul include cazarea, o băutură de bun venit, cina din ziua sosirii și pensiune completă pentru celelalte zile, respectiv micul dejun în ziua plecării. Cina include un shot de pălincă, iar prânzul nu include băuturi.

În fiecare zi a săptămânii, pensiunea oferă activități incluse în preț pentru turiștii cazați cu All-inclusive.

  • Luni: mersul la pădure și coacerea tradițională a prăjiturilor
  • Marți: parcurgerea celui mai preferat traseu al Regelui Carol, pe dealurile și pădurile din împrejurimi
  • Miercuri: excursie la un canion și o peșteră din zonă
  • Joi: lunca Prințului George
  • Vineri: Lacul Sfânta Ana și împrejurimile
  • Sâmbătă: plimbare în sat, mofetele și baia publică de apă minerală

Din mai și până în septembrie, pensiunea servește cina în aer liber pe dealurile din jur.

Traseele de cicloturism Viscri – Bunești – Criț – Meșendorf

O altă atracție turistică în Viscri și împrejurimi este dată de traseele de cicloturism. Astfel, în satele Viscri, Bunești, Meșendorf și Criț, există trasee de cicloturism care însumează o lungime de 32 de kilometri.

Mai jos, ai harta traseului de cicloturism.

Startul poate fi din mai multe sate, însă cel mai simplu este să pleci din Viscri. Pe traseu, vei întânli mai multe izvoare naturale de unde te poți aproviziona. Asta dacă n-ai făcut-o deja din Viscri. Cu toate astea, la km 16, vei ajunge la un magazin din Meșendorf, de unde îți mai poți procura cele necesare.

Ulterior, în coborâre pe ulița din centrul satului, urmează să intri pe DJ104K, care este asfaltat. Este o zonă liniștită cu trafic aproape inexistent.

De aici, în 7 km vei ajunge în satul Bunești, însă de preferat este să faci stânga înainte pentru a intra pe primul sector din rețeaua de trasee TBTN.

Cu siguranță merită încercat pentru a savura pe deplin frumusețea și farmecul acestor meleaguri pitorești.

Unde mă cazez în Viscri?

Mai jos, ți-am pregătit trei opțiuni de cazare în Viscri. Indiferent pe care o alegi, acestea au review-uri foarte bune.

Viscri 32

Viscri 32 este una dintre cele mai frumoase unități de cazare în Viscri. Aceasta este o gospodărie săsească restaurată la nivel de artă, cu detalii frumoase, mâncare delicioasă și un restaurant unde te simți ca și când te-ai întoarce în timp.

Este o experiență autentică de țară, pe meleaguri transilvănene, care te transpune într-o poveste. Micul dejun este delicios iar camerele sunt foarte curate iar gazda este foarte primitoare.

Cazare Viscri 32
Pensiunea Viscri 32 la exterior
Viscri 32
Viscri 32
Cameră din Viscri 32
Cameră din Viscri 32

Viscri 44

Viscri 44 este o pensiune de 3 stele, amenajată în stilul specific satului. Este o oază de confort contemporn chiar în inima satului-muzeu. Aceasta se află la 5 minute de mers pe jos de biserica fortificat.

Este o locație autentic transilvăneană, asemenea unui contac de odinioară. Așadar, dacă-ți dorești liniște în inima naturii, asemenea vacanțelor de la bunici, nu ezita să o alegi.

Pensiunea Viscri 44
Pensiunea Viscri 44
curtea Viscri 44
Curtea pensiunii

Verde de Viscri

Verde de Viscri este unul dintre cele mai apreciate pensiuni din Viscri. Camerele sunt decorate cu bun gust și atenție la detalii, respectând arhitectura tradițională. Curtea din spate este asemenea unei grădini secrete, parcă desprinsă dintr-un roman.

Gazdele sunt ospitaliere, iar liniștea și confortul oferit fac din aceasta o destinație de neratat atunci când ajungi în Viscri.

Pensiunea Verde de Viscri
Pensiunea Verde de Viscri
cazare in Viscri la Verde de Viscri
Cameră din pensiunea Verde de Viscri

Ți-a plăcut acest articol despre satul Viscri? Distribuie-l cu prietenii tăi pentru a promova atât satul cât și împrejurimile pitorești.

Te-ar putea intersa și...

Transalpina traseu

Transalpina – cel mai spectaculos traseu din România

Transalpina este șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România, legând orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din… Află mai multe

cazari munte cu piscina

Top 10 cazări la munte cu piscină (în România)

Cauți cazări la munte cu piscină? Perfect, ai ajuns unde trebuie. În acest articol vei descoperi cele mai frumoase cazări… Află mai multe

Therme - cel mai mare aqua park din Romania

Aqua Park România: Top 9 parcuri acvatice de vizitat

Ești în căutare unui aqua park în România? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi vom discuta despre cele mai frumoase parcuri… Află mai multe

Compară cazări

Compară