Top 18 locuri de vizitat în Bistrița și împrejurimi
Bistrița este Poarta Transilvaniei și unul dintre cele mai vechi orașe din regiune, fiind atestat documentar ca oraș în anul… Află mai multe
Vrei să afli care sunt continentele lumii sau câte continente sunt pe glob? Ai ajuns unde trebuie. Dar ce sunt continentele? Simplu spus, acestea sunt marile întinderi de uscat de pe glob.
În articolul de astăzi, vei învăța ce este un continent, care sunt continentele lumii, etimologia și semnatica numelor acestora, și totodată prin ce se remarcă.
Un continent este o mare masă de pământ care este delimitată de o frontieră naturală, cum ar fi oceanele, mările sau lanțurile montane.
Continentele sunt considerate cele mai mari subdiviziuni ale suprafeței uscatului de pe Pământ.
Există în general cinci criterii principale care definesc un continent:
Împreună, aceste criterii determină existența și delimitarea continentelor de pe glob.
Pe Pământ există șapte continente:
Cu toate astea, există o interpretare care susține că Europa și Asia pot fi considerate un singur continent numit Eurasia.
Această perspectivă se bazează pe ideea că nu există o separare clară între cele două continente din punct de vedere geografic, iar granița lor este mai mult o convenție culturală și istorică decât una fizică.
De asemenea, continentele Africa, Europa și Asia sunt cunoscute ca Lumea Veche, grup denumit și Afro-Eurasia.
Termenul “Afro-Eurasia” este utilizat pentru a evidenția faptul că Africa, Europa și Asia sunt interdependente și au avut schimburi semnificative de populație, comerț, idei și cultură de-a lungul istoriei.
Această interconectivitate este rezultatul migrațiilor umane, colonizării, expansiunii imperiale și schimbului cultural.
În interiorul fiecărui continent există o regiune caracterizată de prezența rocilor vechi, formate în timpul erei Precambrianului, care este cunoscută sub numele de “scut”.
Aceste scuturi reprezintă nucleele stabile și de bază ale continentelor și sunt compuse în principal din roci magmatice și metamorfice.
Scuturile sunt regiuni cu un relief mai înalt și o topografie mai veche, cu munți erodați și suprafețe plate. Acestea sunt considerate cele mai vechi structuri geologice ale continentelor și conțin informații valoroase despre istoria și evoluția geologică a Pământului.
Scuturile sunt adesea bogate în resurse minerale și au fost locuri de interes pentru exploatarea minieră. Ele joacă, de asemenea, un rol important în stabilizarea crustei continentale și în formarea reliefului și habitatelor naturale specifice ale continentelor.
Africa: Numele “Africa” este derivat din limba latină și se crede că provine de la termenul “Afer”, care era utilizat în Roma Antică pentru a se referi la populația de origine nord-africană. Numele ar putea fi legat și de cuvântul berber “Ifri” sau “Ifran”, care înseamnă “peșteră” sau “tunel”.
America: Numele “America” provine de la numele lui Amerigo Vespucci, un explorator italian din secolul al XV-lea, care a făcut observații și călătorii în partea de sud a continentului, iar numele său a fost asociat cu descoperirea și cartografierea acestei părți a lumii.
Antarctica: Numele “Antarctica” provine din limba greacă și înseamnă “în opoziție față de Arctica”. Acest nume a fost atribuit continentului deoarece este opusul sau opusul geografic al Arcticii.
Asia: Numele “Asia” provine din limba greacă veche și se crede că ar putea proveni din cuvântul asirian “asu”, care înseamnă “răsărit” sau “locul unde soarele răsare”. Asia a fost considerată “țara răsăriteană” în raport cu Europa, văzută ca “țara apuseană”.
Europa: Numele “Europa” provine de la mitologia greacă și este asociat cu zeița Europa, care a fost răpită de Zeus și dusă în Europa. Numele ar putea proveni din cuvântul grecesc “eurys”, care înseamnă “larg” sau “bun”, făcând referire la fertilitatea și bogăția continentului.
Australia: Numele “Australia” provine de la termenul latin “Terra Australis” (Pământul de Sud), care a fost utilizat în perioada explorărilor europene pentru a descrie o regiune hipotetică situată în emisfera sudică. Mai târziu, numele “Australia” a fost atribuit continentului însuși.
Continentele lumii sunt Asia, Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Europa, și Australia.
Fiecare continent de pe glob are propriile sale caracteristici unice, culturi diverse, precum și o bogată varietate de faună și floră.
Asia este cel mai mare continent atât în termeni de suprafață, cât și de populație. Acesta acoperă o suprafață enormă de aproximativ 44,579,000 kilometri pătrați, care reprezintă 30% din suprafața terestră totală.
Continentul asiatic se întinde între Cercul Arctic și 10 grade sub Ecuador.
Populația sa este de peste 4,5 miliarde de locuitori, mai mult decât toate celelalte continente la un loc.
Este casa unor civilizații străvechi, precum și a națiunilor moderne cu tehnologie avansată.
Asia găzduiește cel mai înalt munte din lume – Everest.
Asia este de asemenea cunoscută pentru diversitatea sa culturală și geografică, de la deșerturile aride ale Orientului Mijlociu la jungla tropicală din Sud-Estul Asiei și la vârfurile înalte ale Himalayei.
Africa este al doilea cel mai mare continent în termeni de suprafață și populație.
Suprafața continentului Africa este de aproximativ 30,370,000 kilometri pătrați, adică 20% din suprafața totală a uscatului de pe glob. Acesta se întinde între Marea Mediterană și Capul Bunei Speranței. De asemenea, granița dintre Asia și Africa este canalul Suez.
Populația continentului african este de peste 1,3 miliarde de oameni este împărțită în 54 de țări diverse. Africa este cunoscută pentru diversitatea sa biologică, găzduind unele dintre cele mai mari și mai diverse ecosisteme din lume, inclusiv Savana Africană și Pădurea Tropicală Congo.
De asemenea, Africa este leagănul umanității, cu unele dintre cele mai vechi dovezi de viață umană descoperite aici.
America de Nord, al treilea continent de pe glob ca mărime, acoperă aproximativ 24,709,000 de kilometri pătrați, adică 16,5% din totalul uscatului de pe glob.
America de Nord este compusă din Canada – la nord, Statele Unite ale Americii – în zona centrală, și Mexic – la sud. Regiunea care desparte munții de pe coasta de est și cea de vest este reprezentată de Marile Câmpii.
America de Nord găzduiește astfel țara cu cea mai puternică economie din lume – Statele Unite, cunoscută și pentru diversele sale peisaje, de la deșerturile aride din sud până la tundrele reci din nord.
America de Sud, a patra cea mai mare suprafață de uscat, are aproximativ 17,840,000 de kilometri pătrați, adică 12% din suprafața terestră totală.
Cel mai sudic punct al Americii de Sud este Capul Horn, situat pe insula cu acelasi nume. În ceea ce privește uscatul, punctul sudic este reprezentat de capul Froward, amplasat în sudul țării Chile.
Continentul este renumit pentru Amazon, cea mai mare pădure tropicală din lume, și Anzi, cel mai lung lanț muntos de pe Pământ. De asemenea, podișul Patagonia reprezintă unul dintre cele mai importante formațiuni geologice de pe acest continent.
Granița nordică a continentului sud american este reprezentat de granișța dintre Columbia și Panama.
Antarctida este cel mai răcoros continent, cu o suprafață de 14,000,000 kilometri pătrați, reprezentând 9% din totalul uscatului de pe glob. Acesta este amplasat la Polul Sud al Pământului.
Acest continent este cunoscut pentru masa de gheață care acoperă peste 98% din suprafața sa.
Antarctica nu este același lucru cu Antarctida. Antarctica este regiunea polară din sudul Terrei, care cuprinde inclusiv continentul Antarctida, cât și porțiunile sudice, precum și oceanele limitrofe. Aceasta este amplasată în emisfera sudică, fiind înconjurată de Oceantul Antarctic.
Europa, deși este cel mai mic continent în termeni de suprafață, are o influență culturală și istorică imensă.
Cu o suprafață de aproximativ 10,180,000 kilometri pătrați, Europa reprezintă 7% din totalul uscatului de pe glob.
O mare importanță a acestei ponderi o reprezintă Turcia, din suprafața căreia o mare pare se află în Asia. Chiar și capitala acestui stat este împărțită pe două continente ale lumii.
Australia este cel mai mic continent, acoperind doar 8,600,000 kilometri pătrați, adică 5,9% din totalul uscatului de pe glob.
Continentul australian este compus din Australia și insule situate în sudul Oceanului Pacific, care includ Tasmania, Noua Zeelandă, Polinezia, Melanezia, și Micronezia.
Este cunoscută pentru ecosistemele sale unice, cum ar fi Marea Barieră de Corali și deșertul Outback.
Așadar, există șapte continente pe glob: Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctida, Asia, Australia și Europa. Interesant este că ele și-au luat forma lor actuală într-un proces geologic complex care a avut loc pe parcursul a sute de milioane de ani.
De exemplu, Africa, America, Asia, Europa și Australia au fost separate în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani, ca urmare a procesului de deriva continentală și separare a plăcilor tectonice. Această separare continuă și în prezent, deși în ritmuri foarte lente.
Ți-a plăcut acest articol despre continentele lumii? Distribuie acest articol cu prietenii tăi care ar putea fi interesați de acest subiect.