Grădinile lui Zoe: Un colț de rai în Banpotoc, Hunedoara

Gradinile lui Zoe

Grădinile lui Zoe sunt situate în localitatea Bonpotoc din județul Hunedoara, la doar 16 km de municipiul Deva, respectiv 23 km de Hunedoara.

Cu denumirea I Giardini di Zoe, după limba natală a proprietarului italian, aceste grădini superbe sunt printre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Este un colț de rai în inima naturii, fiind cunoscute ca Grădinile din Banpotoc, după numele satului în care se află. Această grăădină aristocrată este o mini-grădină botanciă, ceva superb care poate fi văzut în Europa pe coasta Italiei sau pe Riviera Franceză.

Grădinile amenajate se întind în prezent pe o suprafață de 3.5 hectare, însă terenul are aproximativ 7 hectare.

Povestea I Giardini di Zoe (Grădinile lui Zoe)

Gradina lui Zoe

Povestea din spatele Grădinilor lui Zoe este scrisă de Giovanni Salvatelli, un antreprenor italian din regiunea Marche, care a venit în România în anul 2003, cu afaceri din altă sferă.

Întrucât s-a simțit foarte bine pe plaiurile mioritice, acesta a vrut să ofere românilor în semn de muțumire un colț de rai în inima naturii.

Astfel, s-a hotărât să achiziționeze un deal pe care creșteau câțiva pruni și viță-de-vie. Tot pe acest teren, se afla și o casă, cunoscută ca Fosta Moară.

Atras de energia pozitivă a acestui loc, Giovanni Salvatelli și-a pus în gând să construiască o grădină imensă, amenajată, cu o suprafață de aproape 4 hectare.

Acest dar vine din modul acestuia de a privi lucrurile, considerând că “este mai bine să dăruiești decât să primești”.

O altă filosofie de viață a acestuia ne spune că “este cel mai important să te simți bine în locul în care alegi să trăiești”. Acest lucru este transmis și pe una din obiectivele decorative amplasate în grădină: “Am ceea ce am dăruit!” Este o frază din secolul al XV-lea parafrazată adesea de scriitorul italian Gabriele D’Annunzio. Deși pare banală, aceasta conține răspunsul la o mie de întrebări despre răul cotidian care afectează din ce în ce mai mulți oameni.

Proiectul a început în anul 2003, când Giovanni a conceput acest proiect căruia i-a dat numele primei sale nepoate, Zoe. Creatorul acestor grădini de basm spune că acest proiect “poate reprezenta prototipul femeii ideale, deoarece aici găsești echilibru“.

Grădina a fost creată asemenea unui joc de puzzle, fără a avea o imagine finală în față. Mai mult, acesta nu are studii în domenii și nici n-a avut sprijinul arhitecților peisagiști.

Când era nervos sau preocupat, acestea venea aici și într-o jumătate de oră deja se relaxa. Acesta a motivat spun\nd că “există anumite locuri, care dincolo de înțelegerea noastră, au o încărcătură pozitivă“.

Plantând conturul actualei grădini, a aleii cu pomi de la intrare sau trasând o alee era ca o escapadă din stresul cotidian pentru acesta. Astfel, era un mod de relaxare.

Între timp, acesta a adus din Italia câteva fântâni arteziene, mese și băncuțe. Toate au fost cumpărate la târguri de anticariat, fiind ulterior recondiționate.

Gradina di Zoe

Printre obiectele de decor se numără și cele din piatră vulcanică peperino, sculptate de un artist italian.

Odată cu trecerea timpului, în grădină și-au făcut apariția numeroase plante adaptate peisajului și condițiilor climatice locale.

Începând din 2018, aceste grădini au fost introduse în circuitul turistic.

Acest proiect de suflet al italianului Giovanni Salvatelli a reușit să câștige popularitate foarte rapid, îmbinând armonios plantele și obiectele decorative aduse din țara sa natală.

Fără lipsă de modestie, este cea mai frumoasă grădină aristocrată din România, pasiunea și dăruirea lui Giovanni Salvatelli contribuind esențial la această titulatură.

Probabil suntem obișnuiți să vedem astfel de grădini doar pe coastele mediteraneene ale Italiei și Franei, însă această creație este dovada faptului că se poate oriunde!

Ce poți vedea la Grădinile lui Zoe?

I Giardini di Zoe

Grădinile lui Zoe sunt compuse din Grădina celor trei fântâni, Aleea lui Giovanni, Grădina lui Achile, mini-amfiteatrul și labirintul din taxus baccata. Labirintul este în curs de realizare.

Aleea lui Giovanni

Aleea lui Giovanni, denumită după prenumele proprietarului, este un loc mirific din interiorul Grădinii lui Zoe. Aici gazonul tuns la milimetru se îmbină cu florile de un colorit impresionant.

Pe Aleea lui Giovanni vei găsi berberis cu frunza galbenă, abelia care înflorește în septembrie, hydrangea care face flori mari, roz, în luna iulie, respectiv hypericum – o specie care produce flori galbene cu fructe roșii.

Grădina Celor Trei Fântâni

Gradina celor trei fantani

Odată ce pașești pe aleile Grădinilor lui Zoe, ajungi în Grădina Celor Trei Fântâni (numită I giardini delle tre fontane) aflată în plan drept, de inspirație renascentiscă. Aici se află trei fântâni arteziene, mărginite de jocuri de buxus, care funcționează asemenea unui magnet pentru vizitatori.

Buxusul, cunoscut în latina ca Buxus sempevirens, este un arbust decorativ adesea folosit la plantarea gardurilor vii și formelor naturale cu scop descorativ.

Mini-amfiteatru și un labirint din Taxus Baccata

Amfiteatru Gradinile lui Zoe
Mini-amfiteatru în Grădinile lui Zoe

La poalele dealului din apropierea intrării în grădină va fi amenajat cu mini-amfiteatru pentru spectacole. În partea stângă a acestuia, se dorește realizarea unui labirind din taxus baccata, o specie care trăiește până la 2000 de ani. Asemenea buxus-ului, Taxus baccata este o specia folosită la contururile grădinilor de inspirație renascentistă și barocă.

Grădina lui Achile

Grădina lui Achile va fi situată în partea principală, în dreptul templului și în spatele casei. Acestă grădina îi va i dedicată celuilalt nepot al lui Giovanni.

Program de Vizitare Grădinile lui Zoe

Grădinile lui Zoe din Bonpotoc, jud. Hunedoara, pot fi vizitate de luni până duminică între orele 09:00 și 20:00, iar ultima intrare este la ora 19:00. Grădina poate fi vizitată în aproximativ 30-40 de minute de mers lejer.

Tarif de vizitare Grădinile lui Zoe

Prețul unui bilet pentru vizitarea Grădinilor lui Zoe este 20 lei. Prețul este per persoană, indiferent de vârstă.

În zona centrală a Grădinilor, accesul cu animale de companie nu este permis.

Cum ajungi la Grădinile lui Zoe?

Grădinile lui Zoe sunt situate în satul Bonpotoc, comuna Hărău, județul Hunedoara. Acestea sunt amplasate la 16.2 km de municipiul Deva, drum pe care-l parcurgi cu mașina în aproximativ 20 de minute. De asemenea, municipiul Hunedoara se află la 23 km de Grădinile lui Zoe, un drum de aproximativ 25 de minute cu mașina.

Intrarea către I Giardini di Zoe se face dinspre drumul județean DJ107A, care leagă municipiile Alba Iulia și Deva. Mai precis, dacă vii dinspre Simeria, vei face dreapta la aproximtiv 4 km după ce ieși din Uroi.

Satul Bonpotoc este amplasat în estul comunei Hărău, în apropiere de râul Mureș, care curge paralel cu autostrada A1.

Pentru navigarea pe Google Maps, apasă aici. Dacă preferi Waze, apasă aici.

Te-ar putea intersa și...

Oltenia Steaua de Mare - unul dintre cele mai bune hoteluri all inclusive de pe litoral

Ghidul Hotelurilor All Inclusive de pe Litoralul Românesc

Cauți hoteluri all inclusive pe litoral? Ai ajuns unde trebuie întrucât îți vom prezenta lista celor mai importante hoteluri all… Află mai multe

locuri de vizitat în Bran

Top 9 locuri de vizitat în Bran și împrejurimi

Bran este situată pe culoarul Rucăr-Bran din județul Brașov, și este una dintre cele mai populare destinații din România.

Compară cazări

Compară