Top 18 locuri de vizitat în Prahova

Masivul Ciucas - unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Prahova

Există o mulțime de locuri de vizitat în Prahova, de la văi pitorești precum Valea Prahovei și Valea Doftanei, masive pitorești ca Bucegi și Ciucaș, până la castele populare precum Peleș, Pelișor și Cantacuzino.

Județul Prahova, străbătut de meridianul 26º și paralela 45º, este situat în partea central-sudică a României, pe pantele sudice ale Carpaților Meridionali.

În Prahova, se află câteva dintre cele mai frumoase obiective turistice din România, fiind unul dintre cele mai bogate județe din punct de vedere turistic.

Peisajele naturale și climatul montan au făcut din județul Prahova al treilea cel mai populat județ, după București și județul Iași. Și nu este de mirare, însă ca suprafață, este al 33-lea județ din țară.

Iată cele mai frumoase locuri de vizitat în Prahova:

Castelul Peleș

Castelul Peles
Castelul Peleș văzut din curtea interioară
  • Locație: Aleea Peleșului, nr. 2, Sinaia
  • Tarif: O vizită la Castelul Peleș (parterul, etajul I și etajul II) costă 150 per adult, 37.5 lei pentru elevi și studenți, respectiv 75 lei pentru pensionari. Vizitarea doar a parterului Castelului Peleș costă 50 lei/adult și 12.5 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Pentru a vizita parterul și etajul 1, prețul este 100 lei/adult și 25 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Biletele pot fi achiziționate online de aici.
  • Program de vizitare: miercuri între 10:00 și 16:15, iar de joi până duminică între 9:15 și 16:15. Castelul Peleș este închis vizitelor luni și marți.

Castelul Peleș este situat în Sinaia și este unul dintre cele mai frumoase castele din România. Acesta a fost construit între 1873 și 1914 ca reședință regală de vară la inițiativa regelui Carol I – primul rege al României, după planurile arhitectului german Johannes Schultz. Castelul a fost inaugurat în anul 1883.

Amplasat la poalele Bucegilor, mai sus de mănăstirea Sinaia, într-o zonă pitorească – cunoscută drept masivul Piatra Arsă – castelul avea să devină reședința favorită a Regelui Carol I.

Peles este printre cele mai frumoase locuri de vizitat in Prahova
Castelul Peleș

Castelul Peleș se întinde pe o suprafață de 3200 mp și este format din 160 de camere, un teatru și peste 30 de băi. Încăperile sunt situate pe trei etaje (parter, etajul I și etajul II). Atunci când a fost construit, acesta a fost primul castel electrificat din Europa.

Interiorul este foarte frumos decorat, cu lemn sculptat și vitralii impresionante, care fac din acesta un simbol al eleganței și regalității.

Cea mai impresionantă dintre încăperi este Marea Armurerie, aceasta găzduind o colecție de peste 4000 de piese formate din arme și armuri.

Castelul are și o sală de teatru și o lojă regală, decorate în stilul Ludovic al XIV-lea. Alte încăperi populare includ Holul de Onoare, plafonul mobil din sticlă, Biblioteca Regală, Sala de muzică, Sala Florentină, Sala Maură și Sala de concerte.

Castelul Peleș interior
Castelul Peleș la interior

Curtea interioară a acestuia emană un aer medieval care te poartă înapoi în timp iar Poarta Suveranilor îți deschide călătoria în interior. 

Deși este mai puțin popular decât Castelul Bran – popularitate câștigată ca urmare a legăturii acestuia cu personajul fictiv al lui Bram Stoker, Castelul Peleș – fostă reședință a Familiei Regale a României – este cea mai impresionantă construcție din România. 

Această capodoperă neoclasică ridicată în stilul unui chalet elvetiat este încărcată de istorie. De asemenea, este unul dintre cele mai bine conservate castele din țară.

Nici amplasarea nu este întâmplătoare. Principele Carol a cumpărat terenul pe care s-a ridicat castelul, îndrăgostindu-se de această zonă. Mai mult, Sinaia se află de-a lungul unui traseu medieval care lega Transilvania de Țara Românească.

Castelul Pelișor

Castelul Pelisor
Castelul Pelișor
  • Locație: Aleea Peleșului, nr. 2, Sinaia, pe valea râului Pelișor
  • Tarif: 30 lei pentru adulți, 7.5 lei pentru elevi și studenți, 15 lei pentru pensionari.
  • Program de vizitare: miercuri între 10:00 și 16:15, iar de joi până duminică între 9:15 și 16:15. Luni și marți, Castelul Pelișor este închis. Biletele pot fi achiziționate online de aici.

Castelul Pelișor se află în Sinaia și este singurul castel construit în stilul Art Nouveau din România. Castelul, situat pe valea pârâului cu același nume, a fost construit între 1899 și 1903 de Regele Carol I, ca dar pentru viitorii moștenilor, principesa Maria și principele Ferdinand. 

Având 90 de încăperi, acesta a fost inaugurat pe 24 mai 1903, când avea să-și primească și numele de Pelișor.

Construcția castelului a fost condusă de arhitectul Karel Liman, iar cerințele arhitecturale ale Regelui faceau referire la o arhitectură exterioara care combină elemente românești cu elemente germane Fachwerk. Interiorul însă reflectă gustul în materie de frumos a viitoare regini a României.

Castelul este considerat casa de vis a Reginei Maria, fiind o ilustrare a gusturilor sale în materie de frumos. Mai precis, curentul Art Nouveau, un stil arhitectonic nonconfirmist și spectaculos de la începutul secolului al XX-lea. 

Castelul Pelișor interior
Castelul Pelișor la interior

Decorația interioară a fost făcută de aceasta în două etape, între 1902 și 193, respectiv între 1925 și 1928. Așadar, castelul dezvăluie cel mai fidel personalitatea puternică, îndrăzneață și misterioară a reginei Maria

Odată cu moartea regelui Carol I, Ferdinand și Maria devin monarhi, primindu-și titulatura de rege și regină.

În acest castel, au crescut și copiii cuplului regal, Carol al II-lea, Mărioara, Elisabeta și Nicolae.

Așadar, castelul dezvăluie cel mai fidel personalitatea 

Plimbare cu telecabina la cota 2000

Sinaia cota 2000
Priveliște de la cota 2000 m
  • Tarif: Prețul unei urcări și coborâri cu Gondola Sinaia între cota 1000 m și 1400 m costă 45 lei/adult și 30 lei pentru copii cu vârsta între 5 și 12 ani. Copiii mai mici de 5 ani au gratuitate. Tariful pentru o plimbare cu telegondola din Sinaia până la cota 2000 costă 70 lei/adult și 45 lei/copil. În cazul în care urcați de la cota 1400 la cota 2000, prețul este 45 lei/adult și 30 lei/copil.
  • Program: Telegondola Sinaia (1000 m – 1400 m) funcționează de luni până duminică între orele 09:00 și 17:00, mai puțin marți, când merge între 12:00 și 17:00. Telegondola Carp, care face legătura între cota 1400 și cota 2000, funcționează zilnic între 09:30 și 16:30. Marți, programul începe la 12:30.

Urcarea cu telegondola la cota 2000 este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Prahova. Gondola Carp este singurul sistem de cablu din România care ajunge la 2050 m altitudine. Astfel, urcând la cota 2000, te vei bucura de una dintre cele mai frumoase priveliști din întregul județ 

cota 2000
Sinaia, cota 2000 m

Telegondola din Sinaia este împărtițită în două gondole:

  • Gondola Sinaia, face legătura între orașul Sinaia și cota 1400 m.
  • Gondola Carp face legătura între cota 1400 m și cota 2000 m.

Gondolele din Sinaia fac parte dintr-o instalație modernă. Sunt 42 de gondole, fiecare cu o capacitate de 8 pasageri. Instalația poate transporta până la 1500 de persoane pe oră.

Până la cota 1400 poți ajunge cu mașina. În apropiere de parcarea de la cota 1400, îți recomand să faci un popas pentru a servi masa la restaurantul Cabana Schiori – un restaurant românesc cu mâncare tradițională. Este situat la 1 km distanță. 

Dacă vii dinspre parcare, la scurt timp după ce vei trece de prima barieră (unde primești un card de parcare), vei ajunge la cea de-a doua barieră de ieșire, unde vei introduce cartela primită pentru a ieși, fără a fi nevoit să plătești nimic.

Dacă dorești să folosești transportul în comun, ia autobuzul care merge pe traseul T3, între Platou Izvor și Piațeta Foișor. Acesta circulă zilnic între orele 07:30 și 18:30, capătul de linie fiind la Telegondolă. O altă variantă este să folosești traseul T4 între Gară și Telegondolă, aceasta având program zilnic, între 08:50 și 17:10. Prețul unui bilet cu o două călătorii costă 4 lei.

În cazul în care preferi mersul pe jos, te așteaptă un drum de 2.7 km, care poate fi parcurs în aproximativ 50 de minute.

Dacă vrei să schiezi în Sinaia, acum poți folosi o singură cartelă (One Pass) pentru a te bucura de toate cele 25 de pârtii. Aceasta poate fi achiziționată online de aici.

Sfinxul și Babele

Sfinxul din Bucegi
Sfinxul din Bucegi
  • Locație: Platoul Bucegi

Sfinxul și Babele reprezintă cele mai populare obiective din Munții Bucegi.

Sfinxul este un masiv de piatră situat pe platoul Bucegi, cu o înățime de 8 m și o lățime de 12 m. Sfinxul a fost denumit astfel deoarece seamănă cu Sfinxul Egiptean, care are forma unui cap uman. Acesta este format dintr-un bloc mare de piatră, care în urma eroziunii cauzate de vânt și apă a ajung la forma actuală.

Babele sunt formațiuni stâncoase, numite și martori de eroziune. Acestea sunt situate pe Platoul Bucegilor, la o altitudine de 2292 m, în apropierea vârfului Baba Mare. 

Babele din Bucegi
Babele din Bucegi

Babele, ca nume, a fost inspirat din mitul Babei Dochia din folclorul românesc, însă forma actuala a fost cauzată de eroziunea apei și a vântului precum și de fenomenul îngheț-dezgheț.

Pentru a vedea Sfinxul și Babele, există 3 variante: telecabina Bușteni, traseul turistic cu cruce albastră din Bușteni, sau cu mașina pe TransBucegi.

Telecabina Bușteni

Cea mai simplă metoda de a urca să vezi Sfinxul și Babele este să folosești telecabina din Bușteni. Telecabina Bușteni – Babele urcă în 13 minute până pe platoul Bucegi, programul acesteia fiind de luni până duminică între orele 08:00 și 16:00. Lungimea traseului este de 4350 m, cu o diferență de nivel de 1235 m.

De aici, poți lua telecabina Babele – Peștera pentru a ajunge la Schitul Peștera, Cheile Peșterii, Cheile Urșilor sau Peștera Ialomiței. Lungimea traseului este de 2611 m, cu o diferență de nivel de 560 m. Programul telecabinei Babele – Peștera este zilnic, între 08:00 și 16:00.

Traseul turistic Bușteni – Hotel Peșera

Acest traseu pornește din Bușteni, prin Valea Jepilor, Cabana Caraiman, Cabana Babele, până la Hotel Peștera. Traseul este marcat cu cruce albastră și durează aproximativ 5-6 ore.

Traseu auto

Cel mai simplu traseu cu mașina este să mergi cu mașina pe TransBucegi până la Cabana Piatra Arsă, iar de acolo înco 40 de minute pe jos.

Parcul Central din Sinaia

Parcul din Sinaia
Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia
  • Locație: Bulevardul Carol I, Sinaia

Parcul Central din Sinaia, numit și parcul Dimitrie Ghica, a fost creat în anul 1881, amenajarea fiind făcută de arhitectul peisagist Eder. Acesta se află între gară și Mănăstirea Sinaia, delimitat de Bd. Carol I și străzile Octavian Goga și Eroilor.

În interiorul acestuia, se află Cazinoul din Sinaia precum și hotelurile Caraiman și Palace. În parc se află și Muzeul Rezervației Bucegi, o secție a muzeului Județean de Științe ale Naturii Prahova. Acesta a fost înființat în 1976.

Interesant pentru cei pasionați de istorie este că în parc se află o bancă construită de Regele Carol I în anul 1905. Banca, recent restaurată, se află în Zona Foișorului Central.

În partea nordică, vei găsi Casinoul, unul dintre simbolurile orașului. Casinoul din Sinaia a fost ridicat între 1912 și 1913 pe locul fostei vile Ghica, prima vilă din Sinaia.

În perioada sezonului de iarnă, în zona de intrare în parc are loc Târgul de Crăciun.

La 12 minute de mers pe jos, se află și Mănăstirea Sinaia.

Mănăstirea Sinaia

Manastirea Sinaia
Mănăstirea Sinaia
  • Locație: Strada Mănăstirii nr. 2, Sinaia

Mănăstirea Sinaia este amplasată în orașul Sinaia, la poalele Muntelui Furnica din Masivul Bucegi, fiind una dintre cele mai importante mănăstiri din județul Prahova.

Situată în vecinătatea castelului Peleș, mănăstirea străjuiește valea pitorească a Prahovei de peste trei secole. Aceasta a fost construită în secolul al XVV-lea și este cunoscută drept Catedrala Carpaților.

Ca urmare a așezării sale pe ruta comercială care lega Bucureștiul de Brașov, mănăstirea a suferit numeroase invazii turcești și austriece.

Mănăstirea a fost ctitorită de spătarul Mihail Cantacuzino, care în urma unui pelerinaj la Muntele Sinai, a fost impresionat de măreția biblică a acestor locuri. Astfel, la întoarcerea în Țara Românească, a construit această mănăstire.

Construcția acesteia a început în anul 1690 și a durat până în 1695.

Biserica veche a fost construit în stil brâncovenesc, specific epocii din Țara Românească.

Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino din Bușteni
  • Locație: Strada Zamorei nr. 1, Bușteni
  • Tarif: 40 lei pentru adulți, 25 lei pentru elevi și studenți, gratuit pentru copiii sub 6 ani.
  • Program de vizitare: de luni până duminică, între orele 09:00 și 21:00, cu ultima intrare la ora 20:00.

Castelul Cantacuzino este situat în cartierul Zamora din Bușteni, pe strada omonima, și este unul dintre cele mai importante atracții turistice din județul Prahova. Acesta a fost reședința de vară a prințului Grigore Cantacuzino, fiu de vornic și descendent al domnitorului Constantin Brâncoveanu. 

Provenind din familia bizantină a Cantacuzinilor, Grigore Cantacuzino a fost cel mai bogat român de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Castelul Cantacuzino a fost construit în anul 1911 și este format din patru corpuri: pavilionul central, pavilionul de serviciu, vila administrativă și capela.

Castelul a aparținut familiei Cantacuzino până în anul 1948 când a avut loc naționalizarea. Odată cu retrodcerea acestuia, a început procesul de restaurare a picturilor originale.

Dacă te întrebi ce poți vedea în Castelul Cantacuzino, în prezent funcționează ca galerie de artă, existând o colecție de heraldică care reprezintă blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu familia Cantacuzinilor. 

Atracțiile turistice cele mai importante sunt intrarea principală, curtea, grota, turnul de vânătoare, placa fundamentală, scara de marmură, salonul principal, salonul de onoare, logia și scara interioara din lemn. Îți recomandăm să vizitezi foaierul, biblioteca, biroul și sala de bal.

Programul de vizitare a Castelului Cantacuzino este de luni până duminică între 09:00 și 21:00. Prețul unui bilet este 40 lei/adult, respectiv 25 lei pentru studenți și pensionari. Copiii sub 6 ani și persoanele cu dizabilități au gratuitate.

În domeniul castelului, poți savura o cafea sau poți servi masa pe terasă, admirând priveliștea Munților Bucegi. Totodată, copiii se pot bucura de adrenalina Parcului de Aventuri din curtea interioară, ca oferă o tiroliană (20 lei/tură), Kids Adventure Course (15 lei/tură), Tir cu Arcul (15 lei/10 săgeți) sau tir cu Airsoft.

Mănăstirea Caraiman

Manastirea Caraiman
Mănăstirea Caraiman
  • Locație: Strada Palanca nr. 24, Bușteni
  • Tarif: 40 lei pentru adulți, 25 lei pentru elevi și studenți, gratuit pentru copiii sub 6 ani
  • Program de vizitare: de luni până duminică, între orele 09:00 și 21:00, cu ultima intrare la ora 20:00

Mănăstirea Caraiman este situată în Bușteni, la poalele Munților Bucegi, la o altitudine de 900 m. A fost construită în 2000 ca Schitul Caraiman, cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci. Aceasta a fost ridicată într-o poiană cu un peisaj de basm, la cerererea Preacuviosului Părinte Gherontie Puiu. În mijlocul acesteia, vei găsi un brad, cu o poveste interesantă. Acesta a fost locul indicat în visul părintelui pentru a ridica mănăstirea.

Între anul 2000 și 2001, aici s-a construit și biserica de lemn cu gramul Acoperământul Maicii Domnului, un corp de chilii și un Aghiasmatar.

Între 2002 și 2007, a avut loc construcția Bisericii Mari cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci, a clopotniței și a unului dintre corpurile arhondaricului.

În anul 2008, Schitul Caraiman a fost ridicat la rang de mănăstire.

Terenul pe care este construită aceasta se întinde pe o suprafață de 23.500 mp.

Mănăstirea oferă și 100 de locuri de cazare în trei corpuri de clădire, în camere cu baie proprie. Cazarea se face cu obligativitatea participării la slujbe.

Dacă vrei să ajungi aici și vii dinspre București, trebuie să virezi la stânga pe strada Palanca. De acolo, vei urca 1 kilometru pe un drum cu serpentine care urcă până la mănăstire.

Crucea Caraiman

Crucea Caraiman
Crucea de pe Caraiman
  • Locație: Muntele Caraiman, Munții Bucegi
  • Tarif: gratuit dacă ajungi la pas. Dacă urci cu telecabina, prețul unui bilet tur-retur (urcare/coborâre) este 190 lei/adult și 50 lei/copil. Copiii cu vârsta sub 5 ani au gratuitate.
  • Program de vizitare: telecabina Bușteni – Babele urcă în zilele de luni, și de miercuri până duminică între 08:30 și 15:00, iar ultima coborâre este la ora 16:00. Marți, programul telecabinei este între 10:30 și 15:00, cu ultima coborâre la ora 16:00.

Crucea Caraiman este un monument unic în România și este situată pe Muntele Caraiman la o altitudine de 2291 m. A fost ridicată între 1926 și 1928 în cinstea eroilor neamului căzuți la datorie în Primul Răboi Mondial.

Crucea de pe Caraiman a fost construită pe vârful secundar al Muntelui Caraiman (2291 m) iar motivul din spate este acela că dacă ar fi fost ridicată pe cel mai înalt vârf aceasta n-ar mai fi fost vizibilă de pe platou.

Proiectul a fost realizat din traverse metalice îmbinate prin nituire, cu ajutorul arhitecților Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Acesta a fost inaugura pe 14 septembrie 1928, chiar de Ziua Sfintei Cruci.

Aceasta se poate vedea și din orașul Bușteni, având dimensiuni remarcabile, cu o înățime de 48 m și o lățime de 14 m. Cu toate astea, îți recomandăm să faci o vizită aici întrucât peisajul este unul de vis.

Pentru a vizita Crucea Caraiman, poți urca cu telecabina Bușteni – Babele până la Cabana Babele, iar de acolo vei urma traseul marcat până la cruce.

Un alt traseu, la pas, este cel de pe Jepii Mici, accesibil doar vara. Acesta poate fi parcurs în aproximativ 4 ore.

Cascada Urlătoarea

Cascada Urlatoarea
Cascada Urlătoarea
  • Locație: în apropiere de orașul Bușteni, la poalele Munților Jepi de pe versantul estic al Bucegilor
  • Tarif: gratuit.

Cascada Urlătoarea este situată la o altitudine de 1141 m pe versantul estic al Munților Bucegi, chiar la poalele Jepilor, în apropiere de Bușteni. Este una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat pe Valea Prahovei.

Formată de pârâul Urlătoarea, aceasta are o cădere principală de 15 m peste un prag din brecie calcatoasă. Aceasta este una dintre cele mai impresionante cascade din România în ceea ce privește debitul, captând apa provenită de la două pâraie, mai precis de la Urlătoarea Mare și Urlătoarea Mică.

Legenda cascadei vorbește despre povestea de dragoste a doi ciobani pentru o frumoasă păstoriță, care păștea oile pe aceste meleaguri. Fără a ști unul de dragostea celuilalt, aceștia și-au întins brațele către aceasta. Păstorița, înspăimântată, se aruncă de pe stânci, prefăcându-se în cascadă, simbolizând tinerețea pierdută. Aceștia, îngroziți, se transformă în două stânci care străjuiesc astăzi cascada.

Pentru a ajunge la Cascada Urlătoarea, cel mai simplu traseu pornește din Gara Bușteni, pe un traseu de 1 oră și jumătate, distanța fiind de 3.6 km.

Traseul are un grad de dificultate ușor spre mediu. Din Gara Bușteni, mergi spre stația de telecabină. Prin stânga acesteia vei urmări drumul forestier și apoi poteca până la captarea de apă. Pe curba de nivel de la captarea de apă, vei merge până ajungi la Cascada Urlătoarea.

Valea Doftanei și Lacul Paltinu

Lacul Paltinu - unul dintre cele mai frumoase obiective turistice in Prahova
Lacul Paltinu – unul dintre cele mai frumoase atracții turistice din Prahova
  • Locație: comuna Valea Doftanei, județul Prahova

Ne mutăm atenția spre satul Teșila din comuna Valea Doftanei, din apropiere de Comarnic.

Valea Doftanei este locul ideal pentru relaxare, mai precis pentru cei care vor să se bucure de natură într-un cadru natural pitoresc. Brăzdată de râuri, lacuri și rezervații naturale, Valea Doftanei este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Prahova.

Comuna Valea Doftanei este situată în nordul județului Prahova, în zona Carpaților de Curbură, pe cursul mijlociu al râului omonim, între văile Prahova și Teleajen.

Aici se află și lacul Paltinu.

Lacul Paltinu este un lac de acumulare cu o lungime de 3 km, într-o zonă muntoasă din bazinul Doftana. Este situat la o altitudine de 650 m și se întinde pe o suprafață de 215 ha.

Ca multe lacuri de acumulare, acesta este este mărginit de un baraj, mai precis Barajul Paltinu.

Barajul Paltinu deservește alimentarea cu apă potabilă și industrială a municipiului Ploiești și Câmpina, asigurând totodată irigarea a 9000 de hectare din lunca râului Prahova, în zona Băicoi-Ploiești.

Aici poți admira priveliștea superbă și te poți bucura de liniștea naturii. De asemenea, poți explora lacul cu barca sau poți pescui.

Dacă ești dornic de o plimbare la pas, poți vizita Cheile Doftanei – printre cele mai frumoase formațiuni carstice din România sau poți merge în Rezervația Glodeasa – Teșila – unul dintre cele mai frumoase obiective turistice de pe Valea Doftanei.

Pentru a ajunge pe Valea Doftanei, urmează DN1 până la Comarnic, unde vei face dreapta spre Secăria pe DJ101S, dacă vii dinspre Ploiești. Drumul merge până în comuna Valea Doftanei, iar la bifurcație va trebui să faci dreapta spre Teșila.

Atra Valea Doftanei
ATRA situat pe Valea Doftanei

Dacă ești în căutare de cazare pe Valea Doftanei, îți recomandăm Vila UNO sau Pensiunea Atra Doftana. De asemenea, o altă recomandare este Cabana Mea.

Salina Slănic Prahova

Salina Slanic Prahova
Salina Slănic Prahova
  • Locație: Str. Salinei nr. 1, orașul Slănic
  • Tarif: 45 lei/adult, 30 lei pentru copiii între 3 și 18 ani, respectiv 35 lei pentru studenți și pensionari.
  • Program de vizitare: de miercuri până duminică, între 09:00 și 15:30. Ultimul transport din subteran spre ieșire se face la ora 16:30.

Salina Slănic Prahova, numită și Mina Unirea, este situată în orașul Slănic din județul Prahova și este una dintre cele mai populare saline din țară.

Istoria salinei Slănic datează din anul 1685 când spătarul Mihail Cantacuzino a descoperit că în regiunea Slănic Prahova există un zăcămând de sare. Astfel, a cumpărat moșia Slănic cu dorința de a deschide o mină.

Mina Unirea a fost inaugurată în anul 1943, exploatarea acestuia făcându-se până în 1972. Din acel an, salina a fost destinată exclusiv circuitului turistic și pentru scopuri de tratare a diferitelor afecțiuni.

Salina Slanic
Salina Slănic

Suprafața minei este de aproximativ 80.000 mp iar adâncimea maximă a minei de sare este de 217 m. Camerele sub formă trapezoidală au o înălțime de 55 m, iar înălțimea sălii este de 70 m, susținută de un pilon zdravăn.

Salina dispune de un microclimat special, lipsit de alergeni, fiind un mijloc natural de tratare a afecțiunilor respiratorii. Acest microclimat este constant i nu poate fi reprodus la suprafață. Temperatura este de 12-13ºC iar umiditatea aerului este de 50-60%. De asemenea, concentrația aerosolilor salini este ridicată, iar acest microclimat este lipsit de germeni patogeni.

Prețul pentru vizitarea salinei Slănic Prahova este 45 lei per adult, 30 lei pentru cei cu vârsta între 3 și 18 ani, respectiv 30 lei pentru studenți și pensionari. Grupurile de minimum 20 de adulți vor plăti 40 lei de persoană, iar grupurile cu cel puțin 20 de copii, 25 lei/persoană.

În interiorul salinei, există o mulțime de activități pe care le poți practica, printre care se numără terenuri de fotbal, volei, teren de baschet, masă de ping-pong, masă de biliard precum și karturi.

Tarifele din interiorul Salinei Prahova sunt:

  • Închiriere masă Air Hockey: 10 lei pentru 15 minute
  • Loc de joacă: 20 lei pentru 30 de minute
  • Karturi de un loc: 10-15 lei pentru 15 minute
  • Tenis de masă: 15 lei pentru 30 de minute
  • Biliard: 15 lei pentru 30 de minute
  • Teren minigolf: 10 lei pentru 30 de minute
  • Taxă foto-video: între 6 și 12 lei

Traseu în Bucegi: Piatra Arsă – Babele – Cabana Omu

Vârful Secăria

Varful Secaria
Priveliște de pe Vârful Secăria
  • Locație: Munții Baiului, cu acces dinspre satul Secăria, jud. Prahova

Dacă ajungi pe Valea Doftanei, nu rata vizitarea vârfului Secăria.

Vârful Secăria este situat în Masivul Baiul Mare din Munții Baiului și are o altitudine de 1149 m. Acest vârf este principala atracție din zona văii Doftana, în materie de drumeții.

De aici poți admira peisaje superbe asupra văilor din jur și a masivelor montane din proximitate. Vârful oferă un peisaj superb asupra lacului Paltinu. De asemenea, în depărtare poți admira Munții Baiului.

Iarna, iubitorii zăpezii se pot bucura de plimbări cu ATV, drumeții cu sania, schi sau snowboard.

Pentru a ajunge pe Vârful Secăria, vei porni într-o drumeție de aproximativ 4.3 km din satul Secăria, județul Prahova, unde poți ajunge cu mașina în aproximativ 4.3 km până în pasul Secaria, situat la 958 m altitudine.

Traseul propriu-zis spre Vârful Secăria începe din pasul cu același nume, de unde vei parcurge la pas aproximativ 1 oră și jumătate dus-întors.

Odată ajuns pe vârf, poți admira Vf. Nemernicului și Vf. Păltinoasa, care străjuiesc lacul Paltinu. Ambele vârfuri fac parte din Munții Grohotiș din Carpații de Curbură (grupa sudică a Carpaților Orientali).

Din Ploiești, faci aproximativ 1 oră și 15 minute, pe DN1 până în dreptul localității Câmpina, de unde vei vira spre dreapta către comuna Valea Doftanei.

Băile Sărate de la Telega

  • Locație: Complex Șoimul, Telega
  • Tarif: 35 lei/zi per adult de luni până vineri, respectiv 40 lei/zi în weekend. Copiii cu vârsta între 5 și 12 ani plătesc 15 lei/zi. Pensionarii pot beneficia de abonament de minim 10 zile la prețul de 25 lei/zi. Aceste abonamente nu sunt valabile în weekend.

Băile Sărate de la Telega sunt situate în comuna Telega, județul Prahova, la 111 km de București, 37 km de Ploiești, respectiv 5 km de Câmpina. Acestea sunt situate în complexul Șoimul din comuna Telega.

Comuna are mai multe lacuri sărate formate pe locul vechilor ocne. Cel mai vechi datează de peste 500 de ani, fiind cunoscut pentru proprietățile sale curative.

Băile Telega sunt renumite în țară datorită conținutului ridicat de minerale, clasându-se printre cele mai importante din Europa prin prisma compoziției ridicate de hipertonă, clorurosodică, potasiu, amoniu, calciu și sulfați cu iod. Acestea o calități terapeutice în patologia reumatismală.

De asemenea, acestea pot trata afecțiuni ale stomacului, afecțiuni dermatologice și boli respiratorii.

Temperatura apei este de 30ºC iar lacul conține și un nămol mineral slab sulfuros.

Accesul în salină este de 20 lei/oră iar o ședință de masaj costă 80 lei.

Complexul dispune și de o terasă-restaurant.

Acestea fac parte din complexul Șoimul, care oferă și cazare în camere de 2 și 3 persoane, cu prețuri de la 250 lei/zi. Pentru mai multe detalii, accesează acest link.

Peștera Ialomiței

Pestera Ialomitei
Peștera Ialomiței
  • Locație: Aleea Peștera Ialomiței, Moroeni; pe versantul drept al Cheilor Ialomiței din Munții Bucegi.
  • Tarif: 15 lei per adult, 8 lei pentru pensionari, elevi și studenți.
  • Program de vizitare: de luni până duminică între 09:00 și 18:00 de pe 1 mai și 30 septembrie, respectiv între 09:00 și 16:00 între 1 octombrie și 30 apropie.

Peștera Ialimiței, denumită și Ialomicioara, se află în Parcul Natural Bucegi, la 32 km de Sinaia. Situată pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, la 1660 m altitudine, peștera este sculptată în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna.

Peștera are o lungime de 480 m, dintre care doar 450 m sunt accesibili și totodată amenajați pentru vizitare. Astfel poți vizita peștera până la pnctul numit “La Altar”. De aici, urmează o porțiune de încă 80 m cu galerii și săli.

Diferența de nivel a peșterii este de 60 m, fiind străbătută de un pârâu. Cea mai mare încăpere din peșteră este Sala Urșilor. Lipsită de apă și cu un sol pietros, acesta este locul unde s-au descoperit schelete provenite de la ursul cavernelor (Ursus Spelacus Blum). Acest fapt a dus la presupunerea că acum 10.000 de ani, aici au trăit urșii cavernelor.

Temperatura în peșteră variază între 4ºC și 6ºC. Umiditatea este relativ ridicată, între 85% și 100%, fapt care poate crea senzația unei temperaturi mult mai scăzute.

Numele peșterii vine de la râul Ialomița, al cărui izvor se află la doar 10 km distanță.

Locul are o energie pozitivă, fapt care i-a atras pe daci de-a lungul timpului. Mai mult, de acest loc au fost atrași primii creștini, precum și călugării aflați în căutarea însingurării.

Pestera Ialomicioarei
Peștera Ialomiței la interior

Aici, se spune că a poposit și Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus, trimis să încreștineze România.

În această peșteră au trăit și sihaștrii, încă din secolul al XV-lea.

În prima jumătate a secolului al XVI-lea, Mihnea Vodă, voievodul Țării Românești, a ridicat la intrarea în peșteră un schit din lemn. Din păcate, în 1818 acesta a ars în totalitate, iar un an mai târziu a fost ridicat un alt schit, mai aproape de gura grotei.

Aceasta poartă numele de Mănăstirea Ialomiței.

Pentru a ajunge la peștera Ialomiței, din Sinaia vei urca pe Calea Moroieni, ulterior pe Transbucegi. Este un drum cu serpentine de 31.9 km, care poate fi parcurs cu mașina într-o oră și 5 minute. Drumul trece pe lângă Cabana Dichiu, lacul Bolboci și Cabana Padina, până în apropiere de Hotel Peștera.

Peisajele sunt superbe, vizita fiind ideală pentru un weekend însorit.

Casa Memoriala George Enescu

Casa Memoriala George Enescu din Sinaia
Casa Memorială George Enescu din Sinaia
  • Locație: Str. Yehudi Menuhin, nr. 2, Sinaia
  • Tarif: 22 lei per adult, 11 lei pentru pensionari și 5.5 lei pentru elevi și studenți.
  • Program de vizitare: de marți până duminică între orele 10:00 și 17:00.

Un alt loc de vizitat în Prahova este Casa Memoriala George Enescu. 

Casa Memoriala George Enesc din Sinaia este situată în cartierul Cumpătu din orașul Sinaia. Această casă memorială, numită Vila Luminiș, a fost construită chiar de George Enescu din banii câștigați de acesta la primul său turneu în Statele Unite ale Americii.

Casa a fost construită între anii 1923 și 1926 în stil neo-românesc, după planuri proprii, însă a fost ajutat de arhitectul Radu Ionescu.

Motivul pentru care George Enescu a ridicat o vilă aici este că acesta s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta, care i-a oferit o cameră în Castelul Peleș, în semn de recunoaștere a talentului său.

Astăzi, muzeul memorial găzduiește pianul maestrului, un Ibach creat la Lausanne.

Biletele pot fi achiziționate online de aici.

Masivul Ciucaș

Masivul Ciucas
Masivul Ciucaș

Masivul Ciucaș este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Prahova. Cel mai înalt vârf este vârful Ciucaș, cu o altitudine de 1954 m. Acesta se află chiar la granița dintre județele Prahova și Brașov.

Aici se află și Cabana Ciucaș. Pentru a ajunge la cabană, poți merge cu mașina proprie (este necesar 4×4) sau cu mașina de teren a celor de cabană.

Dacă preferi a doua variantă, îi poți suna pe cei de la cabană la 0725431318 sau 0727149800. Prețul este 15 lei/persoană.

De la Cabana Ciucaș, poți ajunge pe Vf. Ciucaș pe marcajul cu dungă roșie, iar la coborâre va trebui să urmeză traseul cu cruce roșie. Durata traseului este de aproximativ 3 ore pe sens.

Vârful Ciucaș
Plimbare spre Vf. Ciucaș, situat în depărtare în partea stânga

Defileul de la Posada

Defileul de la Posada este situat în aval de Sinaia, acesta despărțind Munții Baiului de Muntele Gurguiatu.

Acesta este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Prahova, și este străbătut de râul Prahova pe aproximativ 9 km.

Defileul este tăiat în marmo-calcare, având versanți abrupți, bine împăduriți, cu o diferență de nivel cuprinsă între 300 și 400 m.

Ți-a plăcut acest articol cu cele mai frumoase locuri de vizitat în Prahova? Ajută-ne să îl distribuim.

Te-ar putea intersa și...

Transalpina traseu

Transalpina – cel mai spectaculos traseu din România

Transalpina este șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România, legând orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din… Află mai multe

cazari munte cu piscina

Top 10 cazări la munte cu piscină (în România)

Cauți cazări la munte cu piscină? Perfect, ai ajuns unde trebuie. În acest articol vei descoperi cele mai frumoase cazări… Află mai multe

Therme - cel mai mare aqua park din Romania

Aqua Park România: Top 9 parcuri acvatice de vizitat

Ești în căutare unui aqua park în România? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi vom discuta despre cele mai frumoase parcuri… Află mai multe

Compară cazări

Compară