Top 13 Obiective turistice în Băile Herculane și împrejurimi

Baile Herculane

Băile Herculane (sau Herculane) este cunoscută de mulți drept stațiunea turistică cu cea mai lungă istorie din România, situându-se printre cele mai importante stațiuni balneo-climaterice din Europa de Est.

Amplasată în partea sud-estică a judeţului Caraş-Severin, orașul Băile Herculane este format din stațiunea cu același nume și Pecinișca.

Dacă vrei să vizitezi Băile Herculane, iată că aici poți beneficia de o muțime de tratamente, de la băi termale, aerosoli, și electroterapia, la cure cu ape minerale, spa-uri cu ape sulfuroase, balneoterapie și crioterapie.

De asemenea, stațiunea este populară în rândul celor care suferă de reumatism și osteoporoză, precum și de boli cardiovasculare.

În articolul de astăzi vei afla totul despre Băile Herculane, de la obiective turistice și locuri de vizitat, la istorie și relieful din zonă.

Stațiunea Băile Herculane – Localizare

H:\Harta localizare Baile  Herculane1.jpg

Din punct de vedere geologic, orașul-stațiune Băile Herculane se află amplasatăde-a lungul culoarului tectonic al Văii Cerna, acesta separând Munţii Mehedinţi (spre sud-est) de Munţii Cerna (spre nord-vest).

Stațiunea Herculane este înconjurată de peisaje fabuloase, mulțumită amplasării sale. Această stațiune este situată între limitele Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei și îți pune la dispoziție băi termale și peisaje de vis.

Deşi este amplasată într-o regiune muntoasă, într-un ansamblu peisagistic favorabil, altitudinea medie a staţiunii este de doar 165 m.

De asemenea, fiind situată la numai 5 km de drumul european E70 Bucureşti – Belgrad, Băile Herculane dispune de o poziție geogreafică favorabilă pentru accesarea fluxurilor turistice dinspre Eurpa de Vest.

Locuri de vizitat și obiective turistice în Băile Herculane

Iată cele mai frumoase obiective turistice din Băile Herculane.

1. SPA-ul natural din râul Cerna

Dacă te întrebi unde poți face baie în Băile Herculane, ei bine, această stațiune dispune de 19 izvoare cu ape termale și minerale. Dintre acestea, doar 9 sunt captate. Cu toate astea, cel mai popular loc este “La Cădițe”.

La Cadite Herculane
La Cădițe din Băile Herculane – Sursă: trecator.ro

Temperatura apelor termale din stațiune variază între 40 și 60 grade Celsius.

Cu toate astea, există un loc mai puțin cunoscut de turiști. Este vorba de un SPA natural, amenajat în aer liber, chiar pe râul Cerna. Da, ai citit bine!

Râul Cerna, pe o lungime de 4 km, este amenajat sub forma unui SPA imens, oamenii construind cădițe naturale din pietre de râu pentru a capta apa izvoarelor termale.

Pentru a te bucura de o astfel de experiență, trebuie să ai curajul de a trece apele reci ale Cernei. Așa vei putea ajunge într-o zonă unde temperatura apei are 60 de grade Celsius, indiferent de sezon.

Îți recomandăm să îți pui în bagaj o pereche de încălțări de apă. Astfel, te vei putea bucura de o experiență unică, într-un cadru natural inedit.

Pe lângă experiența în sine, te vei putea bucura de beneficiile acestor ape termale, care pot preveni sau chiar trata o serie de afecțiuni.

Apele termale din Băile Herculane au proprietăți comparabile cu cele ale apelor din stațiunile Vichy și Mont-Dore din Franța.

Din acest motiv, brandul Ivatherm captează apa termală de la aceste izvoare pentru a crea produse cosmetice și dermatologice.

2. Bazinele publice cu apă termală

În cadrul bazinelor publice cu apă termală din Herculane, poți beneficia de tratament gratuit în aer liber.

Acestea sunt de fapt niște bazine amenajate modest, care capteaza apa unor izvoare. Iar sulful din compoziția apei este cel mai bun dezinfectant. Așa că nu trebuie să te gândești la microbi.

Cele mai populare astfel de bazine unde poți face o baie gratuită în Herculane se află lângă Hotelul Roman sau la Șapte izvoare.

3. Zona 7 Izvoare Herculane

Strand 7 Izvoare Herculane
Ștrandul 7 Izvoare – Băile Herculane

Ești în căutare de bazine termale în Herculane? Atunci zona Șapte Izvoare este perfectă pentru nevoile tale. Aceasta dispune atât de băi termale publice, cât și de ștranduri termale.

Zona 7 Izvoare din Herculane, denumită “La Gropan” este situată pe malul stâng al râului Cerna, în dreptul km 3.6 din cadrul șoselei DN 67D. 

Amenajarea acestor băi publice datează încă de pe vremea dacilor. 

Denumirea celor Șapte Izvoare poartă și denumirea La Gropan deoarece dacii se scăldau într-o groapă din apropiere. În cadrul acesteia, ei își amenajaseră un butoi umplut cu apă termală, adusă printr-un jgheab.

Pe lângă acestea, aici se găsesc și două ștranduri termale, situate în centrul zonei 7 izvoare

Accesul în incinta acestora costă 10 lei pe zi/adult. Vara, acestea sunt destul de aglomerate.

Strandul 7 Izvoare este unul dintre cele mai apreciate locuri de vizitat din Băile Herculane. De fapt, așa cum am zis mai sus, este vorba de două ștranduri, iar pe lângă acestea, și de câteva campinguri.

Prețurile de campare de aici sunt foarte mici, pornind de la aproximativ 20 lei/noapte/cort. Parcarea costă 10 lei/mașină.

Pe lângă ștranduri și zonele de campare, în zona Șapte Izvoare ai posibilitatea să te cazezi la căbănuțele de lemn.

4. Crucea Albă

Crucea Albă din Herculane – Sursă: pagina de facebook a primăriei Herculane

Crucea Albă este cel mai pitoresc punct de velvedere, și totodată unul dintre cele mai vizitate atracții turistice din Herculane.

Crucea Albă din Herculane se află situat la 529 m altitudine, pe un pinten stâncos, deasupra centrului istoric al stațiunii.

Dacă vrei o priveliște de vis asupra munților Cernei și stațiunii Băile Herculane, nu trebuie să ratezi o vizită la Crucea Albă. Vei găsi aici un peisaj de vis, cu care rar te întânlești.

Traseul turistic spre acest obiectiv este deschis încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Pentru a ajunge la Crucea Albă din Herculane, urmează drumul care duce spre Baia de Aramă (DN67D). Pe partea dreapta a acestuia vei găsi un panou informativ care îți va arăta toate detaliile traseului.

Traseul este însoțit de diferite marcaje: bandă galbenă, triunghi roșu, triunghi albastru și cruce albastră.

Durata traseului spre Crucea Albă este de aproximativ o oră (dus-întors), având o distanță de 1.3 km și un grad ușor de dificultate.

Legenda obiectivului turistic Crucea Albă din Herculane spune că o tânără din familie nobilă era curtată de doi tineri. Neputându-se decide pe care să-l aleagă, aceasta a lansat o provocare, spunând că alesul va fi primul care va ajunge la stâncile calcaroase.

Odată ce unul dintre ei a ajuns la acestea, a tras un foc de armă în semn de bucurie. Calul acestuia s-a speriat, iar poteca era atât de îngustă încât amândoi au căzut în prăpastie. Astfel, tânara a așezat o cruce albă în memoria acestuia.

Potrivit anumitor scrieri, Crucea Albă a fost ridicată în memoria unui ofițer care și-a pierdut viața din cauza faptului că dușmanii acestuia au tăiat picioarele podului în drumul acestuia către Băile Herculane.

Cu toate astea, mai există o legendă. Se spune că ridicarea crucii este legată de moartea a două femei care mergeau cu la soții lor pentru a le duce mâncare. Acestea au fost prinse de o furtună de zăpadă, murind pe Masivul Domogled.

Indiferent de adevărul din spatele acestui loc, Crucea Albă rămâne un obiectiv turistic din Băile Herculane pe care nu trebuie să-l ratezi.

Începând din 2018, Parcul Național Domogled – Valea Cernei a amenajat și un traseu tematic.

5. Grota Haiducilor

Grota Haiducilor din Baile Herculane
Grota Haiducilor din Herculane – Sursă: locuridinromania.ro

Grota haiducilor, denumită și Peștera hoților, este printre cele mai cunoscute obiective turistice din Herculane. 

Grota Haiducilor este o peșteră cu o lungime de 143 m, fiind descoperită pe timpul imperiului austro-ungar. Interesant este că a fost explorată chiar și de Emil Racoviță, celebrul speolog român.

Fauna de aici este unică în Europa, ceva asemănător găsindu-se doar în America Latină.

Situată în apropierea hotelului Roman, pe drumul DJ608D, aceasta este ușor accesibilă, traseul putând fi parcurs în doar 15 minute de mers pe jos. Odată ajunși aici, peisajul este fabulor.

Intrarea este gratuită!

6. Grota cu Aburi

Grota cu Aburi din Baile Herculane
Grota cu Aburi – Sursă: trecator.ro

Grota cu aburi din Herculane este o peșteră fosilă relativ îngustă, având o lungime de 14 metri și o singură intrare. Numele acesteia vine de la aburii fierbinți emanați de izvorul termal situat în capătul grotei.

Aburii din grotă au temperaturi cuprinse între 52 și 56 grade Celsius, ieșind la suprafață printr-o crăpătură în stâncă, formând o umiditate extrem de ridicată.

Ca urmare a emanațiilor de sulf din pereții grotei, aici crește o specie de mușchi unic în lume – Philonotis Schliephackei.

De asemenea, temperatura ridicată din peșteră favorizeaza formarea stalactitelor gelatinoase.

Potrivit unor legende, Grota cu Aburi are o vechime e peste două milenii, iar unul dintre vizitatorii acesteia a fost chiar marele rege dac, Burebista.

Dacă dorești să vizitezi Grota cu Aburi, traseul implică o oră de mers pe jos pe poteci de munte. De-a lungul traseului, ai la dispoziție câteva puncte de belvedere pentru a admira peisajul spectaculos.

Pentru a vizita Grota Haiducilor și Grota cu Aburi, alege traseul turistic nr. 2: Grota Haiducilor – Foișorul Elisabeta – Grota cu Aburi – Foișorul Roșu – Foișorul Galben – Izvorul Munk – Foișorul Verde – Izvorul Diana III.

7. Cascada Vânturătoarea

Cascada Vanturatoarea
Cascada Vânturătoarea de pe Valea Cernei

Cascada Vânturătoarea este printre cele mai spectaculoase căderi de apă de pe Valea Cernei. Aceasta are o cădere liberă de 40 de metri – cea mai mare cădere liberă de apă din țară.

Pentru a ajunge la cascadă, urmează traeul cu numărul 3 (cruce roșie). Durata traseului spre Cascada Vânturătoarea este de o oră de mers pe jos, pe sens. Diferența de nivel este de aproximativ 320 de metri.

Traseul spre Cascada Vânturătoarea din Herculane începe de la podul care traversează râul cerna, de la coada lacului Prisaca. După ce treceți de pod, faceți dreapta, și vei începe să urci prin pădure pe marcajul cruce roșie.

Ulterior, după 3/4 din traseu, vei ajunge într-un loc de belvedere, de unde poți admira o priveliște spectaculoasă asupra munților Mehedinți. De asemenea, poți admira și cascada din depărtare.

De aici, mai ai de mers 10 minute până ajungi la Cascada Vânturătoarea.

Cu toate astea, experiența este unică iar acest obiectiv turistic din Băile Herculane nu trebuie ratat.

8. Cătunul Ineleț

catunul Inelet de langa Baile Herculane
Scările pe care trebuie să le urci pentru a ajunge în cătunul Ineleț

Ineleț este un sat izolat din Munții Cernei, situat în vârf de munte. Peisajul de aici este mirific.

În cătun, trăiesc șase familii, iar aici nu există semnal GSM, electrifictate și nici acces auto. 

Așadar, dacă vrei să te bucuri de simplitatea unui stil de viață apropiat de cel al strămoșilor noștri, nu trebuie să ratezi o vizită aici.

Pentru a vizita cătunul Ineleț, vei pleca dintr-un punct situat între Baia de Aramă și Băile Herculane, după cascada Șapte Izvoare.

Traseul presupune urcarea a patru scări din lemn de salcâm, dispuse pe suprafața stâncilor într-o pantă relativ ridicată.

Cu toate astea, lungimea traseului pe scări este de aproximativ 100 m. 

Odată parcurs traseul, vei descoperi cum oamenii se pot bucura de viață fără a avea acces la tehnologie, electricitate sau semnal GSM.

9. Muzeul Băile Apollo

Băile Apollo din Herculane sunt situate chiar în centrul istoric al stațiunii, în apropierea catedralei catologice, fiind una dintre primele băi dezvoltate în perioada romană.

Băile Apollo comunică cu Pavilionul 5 printr-un tunel, fiind prevăzute cu 3 bazine de răcire, 3 bazine cu marmură și 32 de cabinele.

Astăzi, Băile Apollo sunt amenajate ca muzeu, având doar scop turistic. Aici nu se pot face băi.

Numele sălilor sunt numite astăzi după personalitățile de seamă care au făcut tratamente aici.

Muzeul Băile Apollo a fost deschis circuitului turistic în 2021 și poate fi vizitat zilnic, având un program de vizitare între 09:00 și 20:00.

Prețul estimativ al unui bilet este de 15 lei per adult.

10. Parcul Natural Porțile de Fier

Cazanele Dunării
Cazanele Dunării văzute de pe Vf. Ciucaru Mare

Băile Herculane dispune de o multitudine de obiective turistice și locuri inedite, atât în stațiune cât și în împrejurimile acesteia. Un exemplu îl reprezintă Parcul Natural Porțile de Fier.

Parcul Natural Porțile de Fier se află la 30 km distanță de Băile Herculane. Obiectivele turistice pe care le poți vizita aici includ Cazanele Dunării, Statuia lui Decebal, cascada Bârâul Mare și Moldăvița, precum și traseele Ciucaru Mici și Ciucaru Mare.

11. Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

Cheile Nerei
Cheile Nerei

Distanța dintre Băile Herculane și Parcul Național Cheile Nerei (Cascada Moceriș) este de doar 70 km. Pe lângă cascadă, aici poți vizita Cheile Nerei, Cheile Șușarei, Cascada Bigăr, Lacul Dracului și Cascada La Văioaga.

Cascada Bigăr
Cascada Bigăr

12. Parcul Național Semenic – Cheile Carașului

Distanța dintre Băile Herculane și Parcul Național Semenic este de 90 km. Obiectivele turistice din zonă includ Cheile Carașului, Gârliștei, Izvoarele Nerei, Izvoarele Carașului, Peștera Comarnic, Peștera Buhui, Lacul Trei Ape, Lacul Gozna și Lacul Breazova.

13. Centrul stațiunii Băile Herculane

Clădirile aflate în centrul stațiunii Băile Herculane îți vor bucura ohii prin elemente ale stilului neoclasic și baroc. Astfel, merită să te plimbi la pas prin centrul acestei minunate stațiuni.

Scurt istoric al stațiunii Băile Herculane

Fiind una dintre cele mai vechi localităţi cu prezenţă antropică continuă pe suprafaţa României încă din paleoliticul superior (aproximativ 10.000 Î.Hr.), Băile Herculane (Aqua Herculis) îşi relevă primul aşezământ uman în regiune prin Peştera Hoţilor, amplasată la 500 m nord de staţiunea baleoclimaterică, pe dreapta râului Cerna, la o altitudine relativă faţă de firul apei de 50 m. 

Urmele descoperite datează din musterian, paleoliticul superior, neoliticului, eneoliticului, Hallstattului, epocii daco-romane şi a celei medievale.

Eficacitatea izvoarelor termane şi amplasarea pitorească a staţiunii în cadrul văii adăpostite de relief montan a făcut ca staţiunea să fie locuită încă din cele mai vechi timpuri. 

Eficienţa terapeutică a izvoarelor din cadrul aşezării a fost cunoscută de către romani, potrivit unei prime menţiuni epigrafice, din anul 153 d.Hr.

Prima etapă de dezvoltare

În perioada civilizaţiei romane, staţiunea purta denumirea de Ad Aquas Herculi Sacras Ad Mediam, constituind un real punct de atracţie pentru aristrocraţia Romei Antice. Astfel, staţiunea a fost vizitată de-a lungul timpului de mari personalităţi, precum împăratul Marcul Aurelius (din perioada romană) şi mama acestuia – Iulia. 

Din perioada austriacă de dezvoltare, amintim vizita împăratului Franz Iosif şi a împărătesei Elisabeta, primul specificând că este “cea mai frumoasă staţiune de pe continent”. 

Valoarea acestor meleaguri este atestată de istorie în primă instanţă, nefiind întâmplătoare construirea acestei staţiuni de către romani la marginile imperiului lor. 

Odată cu retragerea administraţiei şi a armatei romane, pe timpul împăratului Aurealian, a avut loc decăderea băilor comparativ cu perioada de strălucire din vremea romană.

Astfel, prin Tratatul de la Passarowitz de la 21 iulie 1718 – care a încheiat războiul dintre Imperiul Otoman şi Imperiul Habsburgic – Republica Veneţiană, Imperiul Otoman pierde Banatul Timişoarei, Serbia de Nord, nordul Bosniei şi Oltenia în favoarea Imperiului Austriac. 

Astfel, Tratatul de la Passarowitz constituie începutul istoriei moderne a arealului studiat.

A doua etapă de dezvoltare

Mai târziu, în timpul dominaţiei austriece, aceştia au reconstruit şi dezvoltat staţiunea, asemenea romanilor, la marginea Imperiului Austriac. 

Începând din anul 1736, are loc reconstrucţia şi modernizarea băilor şi a infrastructurii de acces. Grănicerii bănăţeni construiesc în cadrul aşezării o mare parte a edificiilor din staţiune.

Astfel, dacă din timpul romanilor au rămase o serie de vestigii precum apeductele, băile, tabulele votive, statuile – ridicate în semn de omagiu zeilor pentru efectele vindecătoare, din perioada austriacă datează edificiile amplasate în centrul istoric al staţiunii, acestea purtând amprenta unui stil baroc austriac. 

Printre acestea se numără Hotelul Apollo (Pavilionul 4-Hotel Francisc, 1824 şi Pavilionul 3 – Hotel Teresiana, 1853), Pavilionul 1811 (Direcţiunea Băilor, 1811), Hotel Ferdinand (1838), Cazinoul (1864), Hotel Decebal (Franz Iosif, 1865), Hotel Traian (Rudolf, 1871), Pavilionul 6 (1906).

Între anul 1936 şi 1939 a fost ridicat hotelul Cerna, potrivit planurilor arhitectului Ion Precup.

A treia etapă de dezvoltare. Ultima etapă de dezvoltare a staţiunii a fost reprezentată de perioada deceniilor şapte şi opt din secolul XX, atunci având loc o renaştere a staţiunii ca urmare a investiţiilor efectuate. 

În această perioadă s-a înregistrată un flux ridicat de turişti atât interni cât şi internaţionali. 

Din această perioadă au rămas drept edificii Hotelul Hercules – ridicat în 1968, restaurantul Hercules – ridicat în anul 1971, restaurantul Grota Haiducilor – ridicat în anul 1973, Hotelul Roman – 1975, Hotelul Diana – 1977, Hotelul Afrodita – 1979, Hotelul Minerva – 1985 şi Hotelurile Domogled – 1973, respectiv Dacia – 1982.

Relieful – un atu al stațiunii Băile Herculane

Stațiunea Băile Herculane este caracterizată din punct de vedere geomorfologic de prezenţa a trei elemente definitorii: Munţii Mehedinţi, Munţii Cernei – Godeanu precum şi culoare tectonic al Cernei (grabenul Cernei), aceste elemente alcătuind în ansamblu un relief spectaculos, unic şi totodată impunător.

Din punct de vedere geologic, Munţii Mehendinţi sunt alcătuiţi din calcare masive, recifale dure de culoare albă, aceste caracteristici determinând o înfăţisare deosebită acestora.

Singura culme a acestor munţi prezintă un aspect masiv, având o orientare NE-SV, constituindu-se asemenea unui bloc tectonic care domină masivul atât dinspre Valea Cernei, cât mai ales dinspre Podişul Mehedinţi. 

Referitor la înălţimile acestei culmi, acestea sunt situate între 1000 şi 1500 m, dominând totodată printr-o serie de vârfuri cu o valoare peisagistică cunoscută, remarcându-se Domogled (1105 m), Vârful lui Stan (1466 m), Piatra Closani (1421 m), Pietrele Albe (1336 m). 

Nu în ultim rând, aceşti munţi sunt fragmentaţi de văi scurte şi adânci totodată, precum Râmnuta Vânata, Râmnuta Mare, Motru Sec şi Arasca.

Ți-a plăcut acest articol despre cele mai frumoase obiective turistice din Băile Herculane? Distribuie-l cu prietenii tăi interesați să descopere această minunată stațiune.

Te-ar putea intersa și...

obiective turistice Bistrita

Top 18 locuri de vizitat în Bistrița și împrejurimi

Bistrița este Poarta Transilvaniei și unul dintre cele mai vechi orașe din regiune, fiind atestat documentar ca oraș în anul… Află mai multe

Rimetea unul dintre cele mai faine locuri de vizitat in judetul Alba

10 locuri de vizitat în județul Alba

Județul Alba este un punct de reper atât pentru istoria României cât și o comoară ascunsă din inima Transilvaniei. De… Află mai multe

obiective turistice Alba Iulia

Top 11 obiective turistice în Alba Iulia

Alba Iulia este un oraș captivant situat în inima Transilvaniei, pe cursul mijlociu al râului Mureș. Cu o istorie milenară,… Află mai multe

Compară cazări

Compară