Top 9 locuri de vizitat în Bran și împrejurimi

locuri de vizitat în Bran

Bran este situată pe culoarul Rucăr-Bran din județul Brașov, și este una dintre cele mai populare destinații din România.

Amplasat în nord-estul culoarului depresionar Rucăr-Bran, la sud de Munții Bucegi și la nord de Munții Piatra Craiului, comuna Bran este formată din satele Bran, Predeluț, Sohodol și Șimon.

Cea mai importantă atracție turistică din Bran este Castelul Bran, acesta fiind vizitat zilnic de peste 3000 de turiști. În weekend, afluxul zilnic depășește 5000 de turiști.

Apropo, ți-ar rezervat cazarea? Pentru un sejur pe cinste, trebuie să alegi o cazare pe măsură. Iată cele mai frumoase cabane din Bran.

Iar cel mai bun motiv pentru a vizita zona Bran-Moieciu este că aceasta reprezintă una dintre cele mai pitorești regiuni din Transilvania, oferind multiple opțiuni de petrecere a timpului liber în mijlocul naturii.

Iată cele mai frumoase obiective, atracții turistice pe care le poți vizita în Bran și împrejurimi:

1. Castelul Bran

Castelul Bran - cel mai frumos obiectiv turistic din Bran
Castelul Bran

Castelul Bran, denumit și Castelul lui Dracula, este cel mai vizitat obiectiv turistic din Bran și totodată unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Cu o atmosferă misterioară și o amplasare în inima naturii, castelul Bran este amplasat la intrarea în culoarul Rucăr-Bran și prezintă o istorie fascinantă, fiind un loc minunat pentru a explora cultura românească.

Povestea acestuia a început în anul 1226, atunci când cavalerii teutoni au primit Țara Bârsei de la regele Ungariei.

Deși este adesea asociat cu legenda lui Dracula ca urmare a conexiunii personajului literar creat de Bram Stoker, această asociere este una legendară, și nu una istorică. Misteriosul conte era un vampir sângeros care locuia într-un castel ridicat pe un vârf de stâncă, chiar pe malul unui râu – descriere care potrivește întocmai amplasării acestui castel.

Ca urmare a unei alte menționări de Bram Stoker în același roman, vampirul Dracula a fost asociat cu Vlad Țepeș, acesta din urmă fiind membru al Ordinului Dragonului – un ordin al cavalerilor cruciați.

Cu toate astea, castelul n-a fost a lui Vlad Țepeș, acesta fiind închis aici în toamna lui 1462, ca prizonier al regelui Ungariei – Matei Corvin.

Străjuit de culmnimlor munților Bucegi și Piatra Craiului, acesta este unul dintre cele mai frumoase castele din România.

Programul de vizitare este zilnic între orele 09:00 și 18:00. În curte, există și un restaurant cu preparate tradiționale, acesta fiind deschis zilnic până la 22:00.

Tarifele de acces sunt de 70 lei pentru adulți, 50 lei pentru pensionari, 40 lei pentru studenți și 20 lei pentru elevi. Camerele de Tortură pot fi vizitate la tariful adițional de 20 lei/persoană, în timp ce o vizită în Tunelul Timpului costă 30 lei/persoană.

Biletele pot fi achiziționate online de aici.

2. Muzeul Național Bran

Muzeul Național Bran
Muzeul Național Bran

Muzeul Național Bran este unul dintre cele mai admirabile atracții turistice din Bran, acesta găzduind atât expoziții care prezintă istoria și cultura zonei Bran cât și exponate provenite din colecția regală de la Castelul Bran.

Muzeul este format din Muzeul Satului Brănean, asociată secției Etnografie în aer liber – situată vis-a-vis de Castelul Bran, chiar la intrarea în curtea castelului (Strada General Traian Moșoiu nr. 28) și secția de istorie Regina Maria, amenajată într-o fostă pensiune din centrul localității Bran.

Intrarea este gratuită în Muzeul Satului din Bran, însă la acest moment, proprietatea se află în litigiu.

Muzeul Satului din Bran
Muzeul Satului din Bran

În cadrul secției de istorie, găzduit de imobilul situat pe Str. Aurel Stoian nr. 14 din Bran, poți admira piese originale care au aparținut reginei Maria, dar și obiecte de cult, piese de mobilier de mare valoare din dormitorul regelui Ferdinand, serviciul de ceai al reginei și alte obiecte provenite din colecțiile regale ale castelului Bran.

Muzeul Bran - secția de istorie Regina Maria
Muzeul Național Bran – secția de istorie “Regina Maria”

Biletul de intrare în Muzeul Bran (secția de istorie) costă 11 lei pentru adulți, 5.5 lei pentru pensionari și 2.75 lei pentru copii, elevi și studenți. Poți cumpăra biletele online de aici.

Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 09:00 și 18:00. În extra-sezon (1 octombrie – 30 aprilie), programul este marți până duminică între 09:00 și 16:00.

3. Rezervația de urși Libearty

Rezervația de urși Libearty Zărnești
Rezervația de urși Libearty din Zărnești

Rezervația de urși Libearty, cunoscută ca Sanctuarul Libearty, este situată în Zărnești și este cel mai mare sanctuar de urși bruni din lume.

Întinsă pe 70 de hectare de păduri și pâraie, rezervația de urși Libearty găzduiește peste 100 de urși bruni. Mai mult, acești urși au fost salvați de la viața crudă și abuzivă din captivitate, fiecare având o poveste fabuloasă.

Întrucât este o rezervație de urși, accesul se face prin tururi ghidate care încep la ore fixe. Turul durează o oră și este format dintr-o plimbare pe un traseu forestier de 2 km lungime.

Orarul de vizitare este de marți până vineri, cu intrare de la orele 09:45 și 11:00. În weekend, sesiunile de vizitare încep la 9:45, 10:30 și 11:00.

Ca reguli de bază, proprietarii vă roagă să nu le aruncați mâncare, să vă închideți soneriile telefoanelor, să nu faceți gălăgie și să nu folosiți blițul atunci când faceți fotografii. De asemenea, nu este recomandat să mâncați sau să beți în fața urșilor.

Tariful unui bilet de acces în Rezervația de urși Libearty este de 80 lei per adult, 35 lei pentru copii cu vârstă între 5 și 18 ani, respectiv 60 lei pentru studenți (cu vârsta între 18 și 25 de ani). În weekend, tarifele practicate sunt majorate cu 5 lei de persoană.

Biletele pot fi achiziționate online de aici.

Pentru tururi private, costurile sunt în jurul sumei de 150 de euro pe grup. Acestui preț i se adaugă tariful biletelor de acces pentru fiecare persoană.

Tururile de vizitare este de marți până vineri, cu intrare de la orele 09:45 și 11:00. În weekend, sesiunile de tip tur organizat încep la 9:45, 10:30 și 11:00.

Pentru mai multe detalii, puteți apela organizația Million of Friends la numărul de telefon 0268471202 (disponibil între orele 9.00 și 16.00, de luni până vineri).

Din motive de siguranță, accesul cu copiii a căror vârstă este mai mică de 5 ani este interzis. Întrucât urșii au nevoie de 2 tone de mâncare zilnic, orice donație este bine-venită.

4. Cheile Moieciului

Cheile Moieciului
Cheile Moieciului

Amplasată în Țara Bârsei din Depresiunea Brașovului, rezervația bio-ecologică Cheile Moieciului reprezintă o atracție turistică importantă din zona Bran-Moieciu, de o frumusețe peisagistică și un farmec sălbatic care propulseaă această zonă în topul celor mai faine locuri de vizitat în zona Bran.

Una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Cheile Moieciului o reprezintă cascada La Chișătoare. Aceasta este o cascadă pe travertin, având statut de rezervație bio-geologică. Din acest motiv, a fost înființată rezervația bio-geologică Cheile Moieciului. Numele cascadei provine de la zgomotul produs de șuvoaiele subțiri de apă care se revarsă în cascade de 15-20 metri înălțime.

5. Cheile Grădiștei

Cheile Grădiștei, Moieciu
Cheile Grădiștei, Moieciu

Cheile Grădiștei sunt situate între Moieciu de Jos și Fundata, în proximitatea culoarului Rucăr-Bran. Populare pentru versanții abrupți și peisajele spectaculoase, Cheile Grădiștei oferă numeroase opțiuni de petrecere a timpului liber prin diferite activități de agrement.

Astfel, acestea pot fi practicate la complexul turistic Cheile Grădiștei Resort, cu două locații – Cheile Grădiștei Moieciu și Cheile Grădiștei Fundata. Pentru peisaje spectaculose, vizitați Cheile Grădiștei Fundata.

Acestea pun la dispoziția turiștilor, pe lângă servicii de cazare, numeroase opțiuni de petrecere a timpului liber: panou de cățărări, SPA, tiroliană, alpine coaster, aventura parc și multiple terenuri de sport.

Harta Cheile Grădiștei Fundata
Harta resortului Cheile Grădiștei Fundata

Parcul de aventură este structurat pe trasee de diferite grade de dificultate. Tariful pentru parcurgerea unui traseu este de 40 lei pentru adulți, respectiv 30 lei pentru copii. Același preț se aplică și pentru aline coaster-ul cu o lungime de 1 km, destinat atât adulților cât și copiilor.

Alpine coaster - Cheile Grădiștei Fundata
Alpine coaster – Cheile Grădiștei Fundata

Tarifele pentru tiroliană sunt de 80 lei/persoană iar durata unui traseu este de 10-15 minute. Lungimea tirolianei este de 500 de metri, iar înălțimea acesteia este 50 de metri. Tiroliana este destinată tuturor celor cu vârsta de peste 16 ani.

Tiroliană Cheile Grădiștei Fundata
Tiroliană Cheile Grădiștei Fundata

Iubitorii de escaladă se pot cățăra la panou indoor de 7 m înălțime, cu 5 trasee diferite. Tariful este de 50 lei de persoană, pentru o durată de 30 de minute. Cățărarea la stâncă se poate face doar în complexul Cheile Grădiștei Moieciu și costă 120 lei pe oră, de persoană. Coborârea în rapel se face tot în Moieciu, la prețul de 50 lei de participant.

Însă tot în Cheile Grădiștei Resort Fundata poți da o tură de tubing, UTV sau mountain cart

Tubing-ul poate fi practicat pentru 15 lei/tură, 40 lei pentru 3 ture sau 50 lei pentru 5 ture.

Tubing în Cheile Grădiștei Fundata
Tubing în Cheile Grădiștei Fundata

UTV-ul cu ghid se face pe un traseu off-road în pădurea situată între Cheile Grădiștei Moieciu și resortul Cheile Grădiștei Fundata. Aici poți admira priveliștea spectaculoasă, la un nivel ridicat de adrenalină. Prețul unui tur pornește de la 300 lei/UTV pentru o oră. Pe de altă parte, mountain cart-ul poate fi închiriat pentru 15 lei pe tură, 40 lei pentru 3 ture, 70 lei pentru 8 ture sau 100 lei pentru 12 ture.

Mountain cart în Cheile Grădiștei Fundata

De asemenea, dacă timpul îți permite, poți vizita satele Fundata, Șirnea, Peștera (inclusiv Peștera cu Lilieci din Peștera) sau Cheile Dâmbovicioarei.

6. Fundata

Fundata
Fundata

Fundata este cea mai înaltă localitate din România fiind situată la altitudinea de 1360 m. Vegheată de Munții Bugegi și Piatra Craiului, Fundata redă liniștea satelor pierdute în munți, aer curat, produse tradiționale și multă ospitalitate – toate într-un decor de basm.

Atestată documentar în anul 1732, Fundata prezintă viața tradițională a oamenilor simpli de la țară, într-un peisaj montan care-ți taie răsuflarea.

Ce poți veedea aici? Căsuțe vechi, bătrâni care muncesc pământul cum se făcea odinioară, garduri aproape inexistente, poteci, ulițe și o panoramă spectaculoasă.

Până și istoria acestui loc este fascinantă, Fundata fiind granița dintre Imperiul Austro-Ungar şi Ţara Românească.

Pentru a ajunge aici, urmează drumul național DN 73 pe ruta Bran – Moieciu – Fundata. Această șosea pleacă din Brașov și tranzitează Râșnov.

7. Șirnea

Satul Șirnea

Satul Șirnea este situat pe culoarul Rucăr-Bran, în comuna Fundata, și este primul sat turistic din România. Amplasat la o altitudine de 1200 m, Șirnea este o destinație de vis penru iubitorii de natură. Peisajele de aici sunt spectaculoase, oferind o panoramă atât către munții Bucegi cât și către Piatra Craiului.

Satul este foarte liniștit, locația fiind perfectă pentru a te bucura de aer curat și peisaje spectaculoase. Este unul dintre cele mai frumoase locații pentru un picnic în familie sau pentru o plimbare la pas.

Iar pentru o masă autentică, mergi la The Barn, cunoscută ca Șezătoarea – punct gastronomic renumit în sat.

Șezătoarea The Barn Șirnea
Șezătoarea de la The Barn, Șirnea

Aici te poți delecta cu preparate tradiționale într-un peisaj fabulos, chiar în inima naturii. Unul dintre felurile apreciate este bulzul la tigaie. Pentru rezervări, îi poți contacta pe whatsapp la 0726.185.223.

Iar dacă iubești cașcavalul și brânza bio, poți da o fugă-n sat la doamna Istrate sau o poți contacta telefonic la 0722.272.441. Sursa este sigură iar dânsa deține toate autorizațiile necesare pentru vânzare.

8. Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov
Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov, situată pe un deal calcaros din sudul orașului Râșnov, la doar 12 km de Bran, este una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale din România, și totodată unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din apropierea Branului.

Construită între 1211 și 1225 de șasii transilvăneni și cavalerii teutoni, cu scop de apărare împotriva invaziilor, Cetatea Râșnov reprezintă astăzi unul dintre cele mai importante monumente medievale din țară.

Prima atestare documentară aparține cronicarului Simon Massa, care susține că în timpul invaziei tătare din 1335, cetatea a rezistat asediului, salvând viețile locuitorilor ascunși între zidurile acesteia. Așadar, cetatea a servit drept loc de refugiu pentru comunitatea râșnoveană până în secolul al XVIII-lea.

Cu toate astea, zestrea arhitecturală, compusă din zidurile de apărare, turnuri și căsuțe, a fost lăsată de târgul fortificat medieval, respectiv a doua vatră de locuire a sașilor râșnoveni.

Suprafața cetății este de 3500 mp, fiind construită din piatră și cărămidă. De asemenea, cetatea dispune de două curți (una interioară și cealaltă exterioară), iar curtea exterioară are două intrări. Una dintre acestea se află pe sub turnul pătrat.

În ceea ce privește curtea interioară, aici erau căsuțele locuitorilor care se refugiau în timpul asediilor.

Tariful de vizitare al cetății Râșnov este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii și elevi cu vârsta de până la 18 ani. Pentru fotografiat sau filmat, se plătește o taxă adițională de 5 lei.

Momentan, Cetata Râșnov se aflî în curs de reabilitare, însă poți vizita grădina cetății, accesul fiind gratuit. Programul de vizitare este zilnic între orele 09:00 și 19:00, cu excepția anotimpului de iarnă când aceasta este deschisă publicului până la 17:00.

Dacă tot ajungi în zonă, nu rata cele mai frumoase atracții turistice din Brașov, acesta oraș superb fiind situat la doar 30 de km distanță.

9. Restaurantul DOR

Restaurant DOR
Restaurantul DOR

Restaurantul D.O.R este situat pe Str. Branului 55g, în Tohanu Nou, iar numele acestuia provine de la prescurtarea pentru delicios, organic, românesc.

Acest mixt perfect de fine cuisine, design spectaculos și cămara bunicii oferă ca punct de atracție un copac în mărime naturală, situat chiar în mijlocul acestuia.

Cu o ambianță primitoare și un decor rustic care abundă în elemente tradiționale românești, restaurantul

Programul acestuia este de marți până joi între 12:00 și 21:30, vineri și sâmbătă între 12:00 și 22:00, iar duminică între 12:00 și 20:00. Luni, programul restaurantului este cuprins între 14:00 și 21:30. Pentru rezervări, puteți apela 0767.668.777.

Te-ar putea intersa și...

Locuri de vizitat in Sinaia

Top 12 locuri de vizitat în Sinaia

Ești în căutarea celor mai faine locuri de vizitat din Sinaia? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi îți vom prezenta cele… Află mai multe

Oltenia Steaua de Mare - unul dintre cele mai bune hoteluri all inclusive de pe litoral

Ghidul Hotelurilor All Inclusive de pe Litoralul Românesc

Cauți hoteluri all inclusive pe litoral? Ai ajuns unde trebuie întrucât îți vom prezenta lista celor mai importante hoteluri all… Află mai multe

locuri de vizitat in Constanta

Top 18 locuri de vizitat în Constanța și împrejurimi

Când vine vorba despre cele mai frumoase locuri de vizitat în Constanța, fără să vrei te gândești la mare și… Află mai multe

Compară cazări

Compară