Top 18 locuri de vizitat în Bistrița și împrejurimi
Bistrița este Poarta Transilvaniei și unul dintre cele mai vechi orașe din regiune, fiind atestat documentar ca oraș în anul… Află mai multe
Alba Iulia este un oraș captivant situat în inima Transilvaniei, pe cursul mijlociu al râului Mureș. Cu o istorie milenară, acesta este orașul cu cea mai mare cetate din România.
Un loc special în inima românilor, Alba Iulia este tărâmul unde s-a scris istoria, aici înfăptuindu-se unirea Transilvaniei cu România, pe 1 decembrie 1918. De aici și numele de Capitala Marii Uniri.
Alba Iulia a fost întemeiat de romani în urmă cu aproape 2,000 de ani, atunci când purta numele de Apulum. De fapt, romanii au întemeiat două orașe, fiecare ocupând o suprafață generoase în sudul și estul orașului actual.
Decizia ridicării unui castru pe aceste meleaguri aparține împăratului roman Traian. Acesta a trimis o legiune la Apulum ca urmare a poziției strategice a așezării, care asigura controlul circulației pe Valea Mureșului – anticul Maris precum și controlul zonei aurifere din Apuseni.
Astăzi, orașul Alba Iulia și întregul județ, sunt vizitate de peste 245,000 de turiști, atât români cât și străini.
Orașul poate fi considerat la fel de fascinant ca Sighișoara – un alt oraș-cetate renumit pentru cetatea medievală bine conservată.
Iată cele mai importante obiective turistice din Alba Iulia:
Cetatea Alba Carolina este cea mai mare cetate din România și a fost construită pe locul vechiului oraș roman, Apulum.
Astăzi, Cetatea Alba este cea mai valoroasă fortificație bastionară din sud-estul Europei, depășind ca mărime cetatea din Brașov sau Cetatea Devei.
Printre cele mai importante locuri de vizitat în Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, prima piatră de temelie fiind pusă pe 4 noiembrie 1715.
Lucrările au fost finalizate în anul 1738, iar fortificația se întinde pe o suprafață de 110 hectare, cu trei rânduri de ziduri, șapte bastioane și șase raveline (corpurile amplasate în fața curtinelor), străbătute de o serie de galerii boltite, separate de șanțuri.
Datând de peste 300 de ani, acest obiectiv turistic important din Alba Iulia te poartă în timp printre vestigiile a trei fortificații din trei epoci diferite.
Construită în inima Transilvaniei, acesta este unul dintre cele mai impunătoare monumente baroc din provincie.
Rolul Cetății Alba a fost strict militar, având scop de apărare. Cetatea a fost atacată în 1849 când 8000 de soldați maghiari au asediat-o. În ciuda acestui eveniment nefast, cetatea n-a fost niciodată cucerită.
Pentru a fi mai ușor de vizitat, Cetatea Alba a fost structurată pe mai multe trasee turistice, printre care se numără Traseul Porțile Cetății, Traseul celor Trei Fortificații, Traseul Neamului Românesc, Traseul Nordic, Traseul Sudic și Traseul Estic.
Te interesează și atracții turistice din împrejurimile orașului? Vezi cele mai frumoase locuri de vizitat din județul Alba.
Traseul Porțile Cetății străbate Cetatea Alba de la răsărit la apus și străbate cele șapte porți ale fortificației.
Poarta I asigură accesul din direcția estică, mai precis dinspre orașul de jos. Aici poți admira patru basoreliefuri cu scene din mitologia greacă și romană.
Poarta a II-a este situată pe a doua linie de apărare, în capătul de sus al culoarului construit în rampă. Distrusă în anul 1937, poarta a fost reconstruită pe baza imaginilor de epocă.
Poarta a III-a este simbolul orașului Alba Iulia, fiind cea mai impunătoare dintre toate porțile cetății. Situată între bastioanele Sfântul Eugeniu de Savoia și Sfântul Capistrano, poarta asigura intrarea propriu-zisă în fortăreață.
Aceasta este siținută de patru piloni și opt pilaștri care la rândul lor susțin bolțile prin arcuri puternice. Deasupra acestora se ridică postamentul statuii lui Carola al VI-lea – împăratul Imperiului austriac, pe timpul căruia a fost ridicată cetatea.
Poarta a IV-a este unica poartă ornamentată din zona vestică a cetății. Amplasată la mijlocul curtinei care leagă bastionul Trinitarienilor de bastionul Sf. Mihail, poarta a IV-a era utilizată foarte eficient de armata austriacă.
La nivelul superior erau amplasate spațiile de locuit ale personalului, transformate uneori în loc de detenție pentru ofițeri. Sub acesta erau camerele de gardă.
Poarta a V-a, situată în colțul sud-vestic al ravelinului Sf. Mihail, este una dintre intrările secundare în Cetatea Alba. În fața acesteia se află un pod care leagă ravelinul Sf. Mihail de cea de-a treia linie de apărare a cetății (contragardă).
Această poartă a beneficiat de numeroase proiecte de reabilitare, ultima desfășurându-se în anul 2010.
Poarta a VI-a a fost restaurată odată cu procesul de reabilitare al zidului vestic al cetății, care a fost distrus în anul 1921. Odată cu acest proces amplu de refacere a porții, s-a construit și drumul regal.
Drumul Regal este traseul pe care a fost primit regele Ferdinand I în Cetatea Marii Uniri.
Poarta a VII-a a fost utilizată de trupe pe zona contrafortului sudic. Între 1848 și 1849, pe durata asediului cetății din partea trupelor maghiare, aceasta a fost blocată. Interesant este că poarta a VII-a scurtează la jumătate drumul celor care doresc să intre în cetate dinspre partea nordică a fortificației.
Accesul este liber iar programul este non-stop.
Vizitarea acestui traseu te întoarce cu adevărat în timp, proiectându-se într-o călătorie de două milenii printre vestigiile celor trei fortificații.
Fiecare cetate nou-construită o include pe cea veche, acestea fiind Castrul Roman (106 d.Hr.), Cetatea Medievală (sec. XVI-XVII) și Cetatea Alba Carolina – fortificație bastionară din secolul al XVIII-lea.
Traseul turistic a fost amenajat în sectorul sudic și sud-estic al Cetății Alba Carolina.
Acesta are formatul unui muzeu în aer liber, fiind o zonă cu mult spațiu verde și numeroase locuri de odihnă.
De pe acest traseu poți ajunge la Poarta a III-a a Cetății, mai precis la Celula lui Horea. Cu toate astea, potrivit surselor istorice, liderul Răscoalei din 1784 a fost întemnițat în Poarta a IV-a.
Traseul celor Trei Fortificații poate fi vizitat zilnic între orele 10:00 și 17:00. Costul unui bilet este de 20 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.
Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani au gratuitate.
Șanțurile Cetății, unul dintre cele mai importante locuri de vizitat în Alba Iulia, reprezintă un traseu turistic de 2.7 kilometri situat între zidurile cetății. Acesta înconjoară cetatea, urmărind forma de stea a zidurilor.
Perimetrul este foarte lat, astfel încât s-a amenajat o zonă verde de recreere, cu spații de servicii.
Distanța poate fi parcursă și cu bicicleta în aproximativ 20 de minute. Pe jos, îți va lua aproximativ o oră, fără popas.
Cea mai apropiată intrare pentru a vizita traseul este cea de pe Aleea Sfântul Capistrano, în dreapta obeliscului, sau prin tunelul de la Biserica Ortodoxă Mihai Viteazul, o biserică superbă din lemn.
Traseul Șanțurile Cetății din Alba Iulia poate fi vizitat zilnic între orele 09:00 și 22:00. Accesul este liber.
Obeliscul Horea Cloșca și Crișan a fost construit în fața celei de-a treia porți a cetății și a fost inaugurat în 1937.
Obeliscul are o înălțime de 20 de metri și este construit integral din piatră, în stilul Art Deco.
Acest momument reprezintă o alegorie văzută drept simbol al răscoalei din 1784 – 1785, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.
Inaugurarea acestuia a fost loc pe 14 octombrie 1937, chiar în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, Mihai. Pe atunci, acesta purta titulatura de Mare Voievod de Alba Iulia.
Monumentul este opera sculptorului Iosif Fekete și a arhitectului Octavian Mihălțan.
Catedrala Încoronării din Alba este primul lăcaș de cult ridicat în Transilvania după Unirea din anul 1918.
Catedrala ortodoxă este unul dintre cele mai de seamă obiective turistice din Alba Iulia și a fost ridicată între 1921 și 1922. Aceasta combină elemente arhitectonice brâncovenești, pe care le poți admira în orice colț.
De asemenea, poți admira și adaptarea planului în cruce greacă înscrisă, care poate fi vizualizat și la Biserica Curții Domnești din Târgoviște.
În construirea acesteia s-a implicat și familia regală a României. Astfel, regele Ferdinand verifica adesea stadiul lucrărilor.
Asta pentru că lăcașul a fost ridicat îndeosebi pentru încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria.
Acest lucru poate fi observat chiar la intrarea în nava centrală, unde se află potretele regelui Ferdinand și a reginei Maria, surprinși la ceremonia de Încoronare.
Piatra de temelie a acestui obiectiv turistic important din Alba Iulia a fost pusă pe 28 martie 1921.
Lucrările propriu zise au durat aproximativ 9 luni iar aceasta se întinde pe o suprafață de 750 mp, având o înălțime de 40 de metri.
Iconostasul este sculptat în stejar, fiind opera lui Constantin Mihail Babic. Pe de-o parte și de alta a catapetesmei se află potretele mitropoliților Ilie Iorest și Sava Brancovici și a călugărilor Visarion Serai și Sofronie de la Cioara.
Altarul ilustrează o boltă superbă pe suprafața căreia este pictată Fecioara Maria, cu princul în brațe.
Așadar, dacă dorești să vizitezi locul unde au fost încoronați Regele Ferdinand și Regina Maria, pe 15 octombrie 1922, nu rata o vizită în cadrul acestui obiectiv turistic important din Alba Iulia.
Programul de vizitare a Catedralei Încoronării din Alba Iulia este între orele 6:30 și 20:00 în timpul săptămânii și între 07:30 și 20:00 în zilele de duminică. Accesul este liber.
Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail este amplasată în interiorul cetății Alba Iulia, fiind cel mai valoros monument de arhitectură romanică și gotică din Transilvania.
Catedrala deține două recorduri: este cea mai veche catedrală și cea mai lungă catedrală (cu o lungime de 93 de metri în ax) din România.
De asemenea, este și cea mai veche clădire din Alba Iulia. Construită între 1246 și 1300, catedrala este și cea mai înaltă clădire din Alba Iulia.
Turnul acesteia se înaltă 56.7 metri deasupra solului, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraș.
Catedrala Romano-Catolică este construită din blocuri de piatră care provin în mare parte din ruinele zidurile castrului construit de romani la Apulum.
Interiorul prezintă o orgă care datează din anul 1877, folosită odinioară ca acompanient în cadrul sărbătorilor de mare importanță.
Aici au fost înmormântate unele personalități de seamă ale Transilvaniei precum Iancu de Hunedoara și Ioan Sigismund.
Interesant că începuturile acestui edificiu sunt legate de întemeiera Episcopiei Romano-Catolice a Transilvaniei în Alba Iulia, la începutul secolului al XI-lea.
Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia poate fi vizitată de luni până sâmbătă între 09:00 și 17:00, iar duminica între 12:00 și 17:00. Prețul unui bilet este de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii.
Muzeul Roman Principia este un ansamblu protejat al clădirii comandamentului legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum.
Acesta este amplasat pe locul descoperirii fragmentelor castrului roman Apulum și deține o parte a fostei clădiri a castrului roman al Legiunii a XIII-a Gemina.
Cu o colecție de peste 200.000 de obiecte de patrimoniul, muzeul Principia reprezintă unul dintre cele mai cunoscute muzee din România, îndeosebi datorită patrimoniului și renumelui.
Este o clădire impunătoare cu o lungime de 80 de metri și o lățime de 60 de metri.
Programul de vizitare al Muzeului Principia este de marți până duminică între 09:00 și 19:00 din mai până în septembrie, respectiv între 09:00 și 17:00 în restul anului. Prețul unui bilet este de 15 lei pentru adulți, 10 lei pentru pensionari și 5 lei pentru elevi și studenți.
Muzeul Național al Unirii, situat în apropiere de Babilonul cetății, a fost construit între 1851 și 1853 și a servit drept reședință și adăpost pentru o parte a garnizoanei austriece de la Alba Iulia.
Deși funcționează ca muzeu din anul 1975, la mijlocul anilor 1800, această clădire găzduia ofițerii armatei habsburgice.
Întrucât aici locuiau oameni de diferite naționalități din Imperiul Habsburgic, imobilul era cunoscut ca Babilon.
Edificiul construit în forma literei U, are o lungime de 100 m, iar aripile laterale delimitează curtea principală, cu deschidere vestică.
Programul de vizitare al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia este de marți până duminică între 10:00 și 19:00, din martie până în decembrie. Pe timpul iernii, acesta poate fi vizitat de miercuri până duminică, între aceleași ore.
Programul de vizitare al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia este de marți până duminică între 10:00 și 17:00, cu ultima intrare la 16:30.
Costul unui bilet este de 20 lei pentru adulți. Studenții și pensionarii plătesc 10 lei, iar elevii 5 lei.
Muzeul oferă și pachete cu ghid turistic pentru a vizita muzeul propriu-zis și Sala Unirii pentru 100 de lei.
Vis-a-vis de Muzeul Național al Unirii se află Sala Unirii, una dintre cele mai importante clădiri din România, din punct de vedere istoric.
Construit între 1898 și 1900, edificiul a servit drept cazină pentru ofițerii armatei austro-ungare staționați în garnizoana cetății.
În Sala Unirii s-au ținut lucrările Marii Adunări Naționale, la 1 decembrie 1918. Ca urmare a acestui eveniment important, edificiul a fost modificat pentru a i se oferi un aspect mai somptuos.
Peretele vestic găzduiește plăci de marmură cu câteva texte inscripționate precum textul Moțiunii Unirii și textul Proclamației regelui Ferdinand către țară la intrarea României în Primul Război Mondial.
Programul de vizitare pentru Sala Unirii din Alba Iulia este de marți până duminică între 10:00 și 17:00. Intrarea este gratuită.
Vizitarea expoziției permanente dedicate Unirii din 1918 costă 15 lei pentru adulți, 7 lei pentru studenți și pensionari și 3 lei pentru elevi.
Biblioteca Batthyaneum, situată pe Str. Gabriel Bethlen nr. 1 din Alba Iulia, a fost construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea și a funcționat până la sfârșitul aceluiași secol ca Biserică a trinitarienilor.
Construită în stil baroc, Biblioteca Battyaneum este deschisă în prezent doar cercetătorilor, prin completarea unei solicitări pe email către cristian.mladin@bibnat.ro și gabrila.danilă@bibnat.ro.
Programul de constultare al bibliotecii este de luni până joi între 09:00 și 14:00.
Ca alternativă, în cazul în care nu poți vizita acest obiectiv cultural, poți răsfoi virtual 283 de manuscrise occidentale din colecțiile acesteia. Tot ce trebuie să faci este să accesezi portalul manuscriselor europene Manuscriptoriu.
Centrul istoric al orașului Alba Iulia, cu străduțe pavate și piețe vibrante oferă o atmosfera autentică, fiind unul dintre cele mai iubite frumoase locuri de vizitat din Alba Iulia, îndeosebi pentru plimbări.