Cabana Mălăiești, printre cele mai frumoase peisaje din Bucegi

Cabana Malaiesti

Cabana Mălăiești este amplasată pe Valea Mălăiești din Munții Bucegi, la o altitudine de 1720 m. Străjuită de Bucșoiu și Padina Crucii, cabana Mălăiești este construită pe o morenă a unei văi glaciare, chiar sub creasta Padinei Crucii, oferind cele mai frumoase peisaje din Bucegi.

Cabana este reconstruită pe amplasamentul vechii cabane, fiind deschisă permanent. În apropiere se află și Refugiul Salvamont.

Scurt istoric

Cabana Mălăiești este una dintre cele mai vechi cabane din Carpații românești, fiind construită în 1882 de către Der Siebenbũrgische Karpaten-Verein, Asociația Transilvănenă a Carpaților, cunoscut ca SKV.

Cabana a fost construită în poiana situată mai jos de golul alpin, la 1570 m altitudine, în zona La Blide.

Construcția a început pe 7 mai 1882 și a fost finalizată pe 29 iulie, în același an, însă nu a rezistat foarte mult, arzând în 1897.

Pe 24 august 1898, a fost ridicată noua cabană, numită Casa Mălăiești, odată cu Drumul lui Deubel, refăcut în această perioada.

Cum arata cabana Malaiesti pe timpuri
Cum arăta Casa Mălăiești pe timpuri

Cu toate acestea, cabana a fost distrusă din nou în iarna anului 1923, după ce o avalanșă pornită din jgheaburile Bucșoiului a măturat totul în cale.

Ulterior, cabana n-a mai fost reconstruită pe același amplasament, resturile fiind cărate sus, chiar în golul alpin, pentru a fi folosite la ridicarea unei noi cabane.

Astfel, în 1924, asociația turistică a ridicat din nou Casa Mălăiești, de această dată la 1.720 m altitudine, chiar în adăpostul Padinei Crucii. Aceasta a fost mărită între 1938 și 1939, iar în 1967 a fost modernizată.

Anual, aici se ținea festivalul folk Floare de Colț, cabana având o capacitate de 100 de locuri vara și 50 de locuri iarna.

În martie 1998, un nou incendiu a distrus cabana, singurul care a rămas în picioare fiind Refugiul Salvamont. Acest incendiu a pornit de la unul din hornurile cabane.

În 2007, s-a construit noua cabană, inițial fiind ridicată o anexă de mici dimensiuni, iar ulterior, clădirea propriu-zisă.

Peisaj de iarnă la cabana Mălăiești
Peisaj de iarnă la cabana Mălăiești

Ce capacitate de cazare are cabana și ce poți servi aici

Cabana Mălăiești dispune de o capacitate de 120 de locuri, în camere spațioase și curate, încălzite pe timp de iarnă.

Cabana oferă servicii de cazare, găzduind un restaurant, unde poți servi atât masa (micul dejun, prânzul și cina), cât și preparate calde, băuturi alcoolice sau non-alcoolice.

Restaurantul servește masa zilnic între 07:30 și 19:30, barul fiind deschis între 7:30 și 22:30. Bucătăria se închide la 19:30.

Cu toate astea, în weekendurile cu mulți turiști, mâncarea gătită la prânz poate fi insuficientă pentru a alimenta tot fluxul de persoane dornice să ia masa, îndeosebi între orele 13:00 și 15:00.

Tarifele pentru un fel principal sunt de aproximativ 30 de lei, un mic dejun costă 20 de lei (omletă cu brânză), iar o supă costă 20 de lei. O apă costă 10 lei.

Datorită altitudinii ridicate la care se află, cabana este încălzită permanent prin intermediul unei centrale termice, fiecare cameră fiind dotată cu calorifere, inclusiv sala de mese.

Cum ajungi la cabana Mălăiești

Cabana Mălăiești
Cabana Mălăiești

Pentru a ajunge la cabana Mălăiești, ai la dispoziție 6 trasee turistice, cu plecare fie din Bran, fie din Râșnov, sau de la cabana Diham. Iată traseele pe care poți ajunge la cabană:

  • Râșnov (885 m) – Poiana Mălăiești (1300 m) – Cabana Mălăiești (1720 m) – marcat cu bandă albastră
  • Cabana Diham (1320 m) – Glăjărie (980 m) – Poiana Mălăiești (1320 m) – Cabana Mălăiești (1720 m)
  • Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) – La Prepeleac (1800 m) – Cabana Mălăiești (1720 m)
    Cabana Omu (2505 m) – Hornurile Mălăiești (2315 m) – Cabana Mălăiești (1720 m)
  • Bran (750 m) – Poarta – Muntele Clincea – Lacul Țigănești – Cabana Mălăiești (1720 m)
  • Bran (750 m) – Șimon – Valea Gaura – Hornurile Mălăiești – Cabana Mălăiești (1720 m)
  • Buşteni (925 m) – Plaiul Munticelul – Poiana Coştilei (1360 m) – Pichetul Roşu (1445 m) – La Prepeleac (1750 m) – Cabana Mălăieşti (1720 m) – marcat cu triunghi roșu, traseul are o durată de 6 ore, fiind dificil pe porțiunea cuprinsă între Pichetul Roșu și Mălăiești.

Cât costă o noapte de cazare

Priveliștea de la Cabana Mălăiești
Priveliștea de la Cabana Mălăiești

Tariful unei nopți de cazare este de 75 de lei de persoană și se poate achita doar cash.

Condițiile de cazare sunt modeste, însă pentru un popas de o noapte, peisajul natural pitoresc balansează condițiile.

Întrucât capacitatea este limitată, recomandăm să faceți rezervare în avans. Rezervările se fac pe numărul de persoane, și nu pe cameră.

Cum arată o zi de primăvară la cabana Mălăiești
Cum arată o zi de primăvară la cabana Mălăiești

Pentru a rezerva o cameră, sunați la 0752.301.884. Dacă nu vă răspunde, contactați cabanierul (Ion Adamuta) la 0741.074.884.

De asemenea, dacă dorești, poți campa gratuit chiar pe pajiștile de lângă cabană.

Cabana nu are acces la apă atunci când izvorul care trece pe sub cabană este secat, motiv pentru care vă recomandăm să vă alimentați din Bușteni sau din Bran.

Te-ar putea intersa și...

casa intoarsa Avrig Brambura Park

Brambura Park – Casa întoarsă de la Avrig

Vrei să afli mai multe despre casa întoarsă? Brambura Park, sau casa răsturnată de la Avrig este unul dintre cele mai vizitate atracții… Citește mai mult

cabane de inchiriat la munte

Topul celor mai frumoase cabane de închiriat la munte

Astăzi, vă prezentăm topul celor mai deosebite căsuțe și cabane de închiriat la munte. Dacă tot mergi la munte, meriți să te relaxezi… Citește mai mult

priveliste a orasului Cluj-Napoca noaptea

Top 29 obiective turistice în Cluj și împrejurimi (+ locuri de vizitat)

Cauți obiective turistice în Cluj? Denumit și Inima Transilvaniei, acest oraș străbătut de Someșul Mic are un farmec aparte. Astăzi ți-am pregătit o… Citește mai mult

Parcuri de distractie

Parcuri de distracție: Top 13 parcuri de aventură în România

Ești în căutarea de parcuri de distracție? Iată un ghid detaliat al celor mai populare parcuri de aventură din România. Indiferent că vrei… Citește mai mult

Colibița România

Ce poți face la Colibița? 9 idei pentru o vacanță de vis

Colibița, situată la poalele munților Călimani, este zona cu cel mai curat aer din țară. Aici se află și lacul cu același nume,… Citește mai mult

locuri de vizitat în Oradea

Top 20 locuri de vizitat în Oradea și împrejurimi

Ești în căutarea celor mai frumoase locuri de vizitat în Oradea? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi vei descoperi care sunt cele mai interesante… Citește mai mult

obiective turistice Bistrita

Top 18 locuri de vizitat în Bistrița și împrejurimi

Bistrița este Poarta Transilvaniei și unul dintre cele mai vechi orașe din regiune, fiind atestat documentar ca oraș în anul 1264. Situat în… Citește mai mult

obiective turistice Suceava

Top 20 obiective turistice în Suceava și împrejurimi

Ești în căutarea celor mai apreciate obiective turistice din Suceava? Ei bine, Suceava, reședința județului omonim, este unul dintre cele mai frumoase orașe… Citește mai mult

Obiective turistice Sibiu: locuri de vizitat

O vacanță în orașul medieval este cadrul perfect pentru a vizita cele mai frumoase obiective turistice din Sibiu și împrejurimi. Orașul Sibiu, denumit… Citește mai mult

Compară cazări

Compară