Top 13 obiective turistice în Timișoara și împrejurimi

obiective turistice Timisoara

Cauți locuri de vizitat în Timișoara? În acest articol îți vom prezenta cele mai inedite atracții și obiective turistice din Timișoara și împrejurimi.

Timișoara, reședință a județului Timiș, este amplsat în vestul României și este capitala regiunii istorice Banat.

Mai mult, Timișoara a fost primul oraș din Europa care a beneficiat de iluminat stradal electric. Acest eveniment datează din 12 noiembrie 1884, când pe străzile orașului au fost aprinse 731 de lămpi electrice.

Însă acest lucru i se datorează istoriei bogate și îndelungate, care începe odată cu așezările umane antice amplasate pe vatra orașului, istorie continuată cu apariția primei cetăți fortificate din secolul al XII-lea. Iar înainte de a-ți prezenta cele mai frumoase atracții din Timișoara, îți prezentăm și un scurt istoric al orașului.

Scurt istoric

Deși a evolut sub multiple stăpâniri care i-au marcat dezvoltarea, Timișoara a început o dezvoltare înfloritoare sub stăpânirea ungară condusă de Carol Robert de Anjou în secolul al XIII-lea. Pentru scurt timp, a fost capitala Regatului Ungar, însă cetatea a fost ulterior cucerită de otomani în 1552 – ocupație care a transformat orașul într-un important centru militar turces timp de aproape două secole.

În 1716, istoria avea să se schimbe odată cu recucerirea acesteia de Imperiul Habsburgic. În acea perioadă a început și dezvoltarea orașului, transformându-se în capitala Banatului. Odată cu procesul de colonizare al Banatului, Timișoara avea să devină un centru multicultural important.

Mai mult, construcția canalului navigabil Bega a ajutat la dezvoltarea economică și comercială a acestui oraș, ajungând să fie cunoscut ca Mica Vienă datorită frumuseții și importanței sale.

Banatul s-a unit cu România în 1918, iar pe 3 august 1919, orașul avea să fie condus pentru prima oară de o administrație română.

Numit Orașul Florilor, Mica Vienă sau Orașul de pe Bega, Timișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, cu un patrimoniu cultural și arhitectural impresionant.

Obiective turistice în Timișoara

Iată cele mai frumoase locuri de vizitat din Timișoara:

1. Piața Unirii

Piața Unirii Timișoara
Piața Unirii din Timișoara

Piața Unirii este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Timișoara, fiind cea mai veche piață istorică a orașului dar și inima Timișoarei habsburgice.

Deși piața a fost numită Losonczy Tér după numele celui care a apărat Timișoara în fața asediului otoman din anul 1552, odată cu plecarea acestora piața fost reconstruită în stil baroc de către habsburgi.

Cunoscută în trecut sub numele de Piața Domului – datorită Domului Romano-Catolic, Piața Unirii constă într-un complex format din patru clădiri, toate înscrise în patrimoniul istoric sub denumirea de Casele Canonicilor.

Cele patru clădiri situate în Piața Unirii sunt Casa cu Lei, Palatul Episcopiei Ortodoxe, Casa Comunității Ortodoxe și Biserica Episcopală Ortodoxă Sârbă.

În capătul estic poate fi admirată Catedrala Catolică, iar vis-a-vis, Biserica Episcopală Ortodoxă Sârbă, fațada bisericii aflându-se în spatele pieței.

La capătul sudic al pieței, se află Palatul Baroc – cea mai mare clădire din Piața Unirii. Aceasta a fost construită ca sediu al administrației Banatului din secolul al XIX-lea. Aici au fost cazați compozitorii Franz Liszt dar și fiul lui Johann Strauss.

Astăzi, palatul găzduiește Muzeul de Artă din Timișoara.

În centrul pieței se află Coloana Ciumei – un monument arhitectural cu bază triunghiulară, împodobită cu sculpturi și imagini în relief, deasupra cărora tronează Sfânta Treime. Această sculptură a fost donată orașului de artistul vienez Raphael Donner, în semn de recunoștință după încetarea epidemiei de ciumă din perioada 1738-1739.

2. Piața Victoriei

Piața Victoriei Timișora
Piața Victoriei din Timișoara

Piața Victoriei a fost construită odată cu demolarea fortificațiilor de pe fostul glacis, întinzându-se între clădirea Operei și Catedrala Ortodoxă Română.

Piața Victoriei este cunoscută drept Piața Operei deoarece găzduiește Opera din Timișoara, o clădire impresionantă cu arhitectură renascentistă și neobizantină, restaurată de curând.

Interesant ca Piața Victoriei este conectată cu Piața Unirii, reprezentând unul dintre cele mai frumoase atracții turistice din Timișoara.

Opera se află în partea sudică a pieței, în timp ce zona sudică se află Catedrala Mitropolitană – un alt obiectiv turistic important al Timișoarei.

În Piața Victoriei poți admira Palatul Weiss, o clădire situată lângă Operă, construită în stil eclectic cu elemente baroc și Art Nouveau, de László Székely și Anton Merbl în anul 1912.

O altă clădire interesantă este Palatul Lloyd, construită între 1910 și 1912, în același stil arhitectural ecletic.

De asemenea, tot aici poți admira Palatul Neuhaus, construit în 1912, cu elemente baroc și Art Nouveau, precum și Palatul Dauerbach, ridicat între 1911 și 1913 ca reședință a lui Georg Dauerbach.

În stânga Operei se află Palatul Löffler, chiar în direcția Castelului Hunyadi, acesta fiind o clădire cu scop comercial dar și rezidențial pentru familia Löffler.

Ultima clădire situată pe promenada Corso este Palatul Camerei de Comerț și Industrie, o clădire impozantă construită între 1928 și 1930.

3. Promenada

Promenada Timisoara
Promenada Timișoarei

Promenada din zona centrală a Timișoarei se află situată între Operă și Catedrala Ortodoxă Română, această zonă fiind în trecut locul preferat de de înalta societatea timișoreană.

Promenada este o zonă ideală pentru plimbare și este împărțită în două alei pietonale: cea vestică este numită Corso, iar cea estică se numește Surogat.

Dacă Promenada Corso este locul preferat al burgheziei timișorene, unde se aflau magazine de lux și restaurante scumpe, Promenada Surogat era preferată de oamenii cu venituri mai modeste.

Între cele două promenade, se află o zonă verde sub forma unui parc urban, amenajat cu flori, arbuști și o fântână. Zona este ideală pentru plimbări, fiind dotată și cu băncuțe, amplasate

4. Castelul Huniade

Castelul Huniade
Castelul Huniade

Castelul Huniade este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Timișoara. Numit și Muzeul Banatului, Castelul Huniade a aparținut regelui maghiar Carol Robert de Anjou, fiind construit în prima parte a secolului al XIV-lea.

În secolul al XV-lea, castelul ajunge în proprietatea lui Iancu de Hunedoara, acesta reconstruindu-l să transforme în reședință nobiliară.

Un secol mai târziu, odată cu ocupația otomană, castelul devine reședință principală pentru Pașalâcul de Timișoara.

Asediat în 1849 de revoluționarii maghiari, castelul a fost restaurat în 1856, aducându-i-se modificări importante.

Cu toate acestea, i-a rămas acel aer medieval pe care-l exprimă prin turnul donjon și prin curtea patrulateră.

În prezent, castelul găzduiește Muzeul Banatului cu secția de științe ale naturii și secția de istorie.

Castelul Huniade este deschis zilnic, exceptând zilele de luni, între orele 10:00 și 18:00. Locația castelului este pe strada Nicolas Lenau.

5. Bastionul Maria Theresia

Bastionul Maria Theresia
Bastionul Maria Theresia

Bastionul Maria Theresia este singurul bastion păstrat din vechea cetate a Timișoarei. Acest bastion habsburgic dăinuie de veacuri, mai precis din perioada 1723 – 1263, perioada în care au fost reconstruite complet zidurile cetății, după avarierea din 1716, când Prințul Eugen de Savoia a cucerit orașul.

Odată cu reconstruirea completă a zidurilor cetății, fortificațiile împrejmuiau castelul și orașul vechi cu trei ziduri, în cadrul cărora existau colțuri poeminente cunoscute ca bastioane. Acestea aveau rol de apărare.

Bastionul Theresiei a fost singurul care a rezistat timpului și a fost folosit inițial ca depozit de aprovizionare. În prezent, acest bastion găzduiește săli de expoziție, magazine dar și restaurante.

În curtea interioară a bastionului au fost ridicate noi clădiri, cu încăperi la nivelul parterului.

6. Biserica romano-catolică Millenium

Biserica romano-catolică Millenium
Biserica romano-catolică Millenium

Biserica Millenium este cea mai mare biserică romanto-catolică din Timișoara, fiind situată în Piața Romanilor din cartierul Fabric.

Construcția a debutat în anul 1896 la cererea parohului Vudy Antal, odată cu aniversarea unui mileniu de la formarea statului maghiar și a fost finalizată pe 13 octombrie 1901.

Construită în stil neo-roman, acest edificiu este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice arhitecturale din Timișoara. Aceasta a fost construită de Kremer Jozsef, după planurile arhitectului Ybl Lajos.

Biserica se remarcă cu tunuri a căror înălțime ating 43.53 m și o lungime măsurată în exterior de 71.12 m.

Interiorul are o suprafață de 1170 mp, în cadrul căruia sunt amplasate 48 de bănci.

7. Strada Alba Iulia

Strada Alba Iulia Timisoara
Strada Alba Iulia

Strada Alba Iulia este cea mai fotografiată stradă din Timișoara, bucurându-se de un decor plin de umbrele, care schimbă complet peisajul din centrul orașului.

Mai mult, aceasta este una dintre cele mai tranzitate străzi pietonale iar ideea de a o acoperi de sute de umbrele viu colorate aparține asociației Re-Creăm în cadrul proiectului “Colorăm orașul”, cu ocazia organizării Festivalului Artelor din 2014.

8. Parcul Rozelor

Parcul Rozelor
Parcul Rozelor. Sursă: spotlight-timisoara.eu

Parcul Rozelor este amplasat în cartierul Cetate de pe malul râului Bega și a fost construit în 1891, odată cu Expoziția Universală în cadrul căreia au fost realizate aranjamente florale de către Wilhelm Mühle, Franz Niemetz și Beno Agatsy.

Amenajat peisagistic în stil englezesc între 1929 și 1934, cu alei, rondouri de trandafiri și multe baldachine, parcul a fost distrus pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ulterior fiind refăcut.

În 2012, parcul a intrat într-un amplu proces de reamenajare, iar astăzi reprezintă unul dintre cele mai frumoase spații verzi din Timișoara.

9. Fabrica Timișoreana

Fabrica Timișoreana
Fabrica Timișoreana

Fabrica Timișoreana a fost deschisă în anul 1718, la comanda prințului Eugen de Savoia, din dorința de a aproviziona armata austriacă, când Imperiul Austriac anexa Banatul și Oltenia. Astfel, ia naștere povestea berii cu același nume.

În 1890, fabrica este distrusă aproape în întregime de un incendiu, urmând a fi reclădită și modernizată cu cele mai noi echipamente din acea vreme. Dincolo de provocările întânlite de-a lungul istoriei lungi, fabrica a rezistat cu brio timpului și a ajuns un brand național.

Dacă vrei să simți gustul final al procesului de fabricare, mergi la Curtea Berarilor Timișoreana.

10. Muzeul Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănățean
Muzeul Satului Bănățean

Dacă dorești o călătorie de nautat în inima satului tradițional românesc, vizitează Muzeul Satului Bănățean.

Muzeul Satului Bănățean este singurul muzeu etnografic din România care cuprinde centrul civic al satului, format din Biserică, Școală, Primărie, Casa Națională și birt. Aici se desfășurau majoritatea activităților culturale și educative din cadrul satului tradițional.

Acest muzeu găzduiește nu mai puțin de 42 de atracții turistice, printre care se remarcă Gospodăria maghiară de la Babșa, Sălașul slovac de la Nădlac, Casa ucrainiană din Maramureș, Școala din Bârna, gospodăriile de la Jebel și Căvăran, Biserica din Topla, Gospodăria germană Biled, Vama veche de la Timișoara sau Birtul de la Bârna.

Sălașul slovac de la Nădlac este format dintr-o casă și anexele sale gospodărești (grajduri, cotărci, colne cu iesle, plevărie) și datează din perioada 1802-1805, când slovacii au colonizat Nădlacul.

Gospodăria maghiară de la Babșa aparține maghiarilor din Banat, colonizați spre sfârșitul secolului al XIX-lea, casa fiind construită în 1903.

Gospodăria germană Biled ne duce cu gândul la șvabii aduși din Germania și Austria odată cu implementarea administrației habsburgice.

Mai jos, poți admira harta Muzeului Bănățean cu lista obiectivelor turistice pe care le poți vizita.

Harta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara
Harta Muzeului Satului Bănățean din Timișoara

Tarifele de vizitare ale Muzeului Satului Bănățean din Timișoara sunt de 24 de lei pentru adulți și 6 lei pentru studenți, în baza carnetului de student. Preșcolarii, elevii și persoanele cu dizabilități au gratuitate.

Spațiile din cadrul muzeului pot fi închiriate, printre acestea numărându-se scena și terenul aferent spectacolelor, căsuțele din lemn sau hambarul și zona aferenta.

Muzeul este situat pe strada Avram Imbroane nr. 31.

Locuri de vizitat lângă Timișoara

Printre cele mai frumoase locuri de vizitat lângă Timișoara se numără Parcul Buziaș, satul Gărâna și satul Charlottenburg.

11. Parcul Buziaș

Parcul Buzias Timișoara
Parcul Buziaș

Situat la doar 34 de kilometri de Timișoara, Parcul Buziaș se întinde pe 20 de hectare, fiind parcul cu cea mai longă colonadă din Europa.

Apreciat pentru mulțimea speciilor rare de copaci (platanul fiind cel mai răspândit), parcul dendrologic din Buziaș este o oază de verdeață situată într-o zonă cu un aer puternic ionizat negativ, acest aspect fiind deosebit de benefic pentru cei care suferă de astenie sau nevroze.

În 1811, Buziaș era cunoscut ca fiind centru de tratament, izvoarele minerale de aici transformând orașul într-un centru de tratament cu renume.

Deși amenajarea primelor izvoare a avut loc în anul 1816, Buziaș a fost declarat stațiune balneoclimaterică abia în anul 1911.

Apele minerale de aici sunt bogate în dioxid de carbon, calciu, fier și natru, fiind folosite în tratarea diferitelor afecțiuni.

Dincolo de specificul acestui mic orășel, parcul a devenit simbolul stațiunii, întrucât Colonada de aici este cea mai mare din Europa, având o lungime de aproximativ 500 de metri.

Construcția colonadei a debutat în 1875, la ordinul împăratului Franz Joseph al Austriei, fiind construit pentru plimbările împărătesei Sisi.

Colonada înconjoară parcul din Buziaș și a fost construită în stil bizantin, cu influențe din secolul al XIX-lea.

12. Satul Gărâna

Satul Gărâna
Satul Gărâna

Satul Gărâna, aflat la 153 de kilometri sud-est de Timișoara, este un sat de vacanță amplasat pe o culme din comuna Brebu Nou din județul Caraș-Severin, la 935 m altitudine, peisaj dominat de silueta Semenicului.

Satul a devenit popular în întreaga lume datorită Festivalului de Jazz, reunind pe scena acestuia încă din 1997 muzicieni de renume mondial.

Satul se deosebește de celelalte unități administrativ-teritoriale prin specificul satului de munte german, aerul curat, multitudinea de peșteri, lacuri și păduri.

Numele satului provine din germanul Wolfsberg, care se traduce Muntele lupului. Acest sat a fost înființat de coloniștii germani (cunoscuți drept pemi), sosiți din Boemia (actualul teritoriu al Cehiei de azi) în jurul anului 1800.

Pemii erau oameni ai muntelui, așadar nu este de mirare că s-au stabilit aici. Odată cu perioada revoluției, majoritatea și-au vândut casele și au plecat în Germania. Satul a rămas astfel aproape părăsit.

Astăzi, pășind în acest sat, vei putea admira căsuțe văruite în alb, cu lemnărie verde, după tradiția germană. Satul are o formă liniară, cu o singură uliță, iar o plimbare pe aceste meleaguri îți va oferi un decor montan de vis, cu păduri, ape, aer curat și multă liniște.

13. Satul Charlottenburg

Charlottenburg
Satul Charlottenburg, comuna Bogda

Charlottenburg, situat la 43 de kilometri nord-est de Timișoara, a fost construit în anul 1772 de 32 de familii care au imigrat din nordul Italiei și sudul Germaniei.

Familiile care au construit satul provin din regiunile Baden-Württemberg, Alsacia-Lorena și zona germanofonă a Trentinului

Satul cunoscut și ca Șarlota, este declarat monument istoric și are o formă circulară, fiind singurul sat circular din România.

Casele șvăbești sunt amplasate într-un cerc perfect, cu un diametru de 210 metri, toate având aceeași înălțime. Ideea aparține contelui Karl Ignaz Aldringen, care era la acea vreme președintele administrației Banatului.

Acesta a decis construirea acestui sat circulat cu gândul de a-și proteja moșiile de distrugerile pe care le puteau provoca animalele sălbatice.

Odată ajuns aici, percepția asupra spațiului va fi ușor distorsionată, iar orientarea în spațiu se poate pierde cu ușurință ca urmare a formei circulare. Concret, te poți plimba prin sat până te plictisești.

Mai mult, satul este renumit pentru duzii seculari amplasați în centrul localității, dar mai ales pentru casele svbești și biserica romano-catolică a satului. În apropiere se află și parcul de vânătoare, care funcționează de peste 120 de ani.

Te-ar putea intersa și...

satul Viscri

Satul Viscri – Unde se află și ce obiective poți vizita

Viscri, amplasat în comuna Bunești din județul Brașov, este unul dintre cele mai frumoase sate din România și totodată cea mai renumită așezare… Citește mai mult

Colibița România

Ce poți face la Colibița? 9 idei pentru o vacanță de vis

Colibița, situată la poalele munților Călimani, este zona cu cel mai curat aer din țară. Aici se află și lacul cu același nume,… Citește mai mult

Therme - cel mai mare aqua park din Romania

Aqua Park România: Top 9 parcuri acvatice de vizitat

Ești în căutare unui aqua park în România? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi vom discuta despre cele mai frumoase parcuri acvatice din România,… Citește mai mult

casa intoarsa Avrig Brambura Park

Brambura Park – Casa întoarsă de la Avrig

Vrei să afli mai multe despre casa întoarsă? Brambura Park, sau casa răsturnată de la Avrig este unul dintre cele mai vizitate atracții… Citește mai mult

obiective turistice Vatra Dornei

Obiective turistice din Vatra Dornei

Ești în căutarea celor mai frumoase obiective turistice din Vatra Dornei? Atunci ai ajuns unde trebuie. Vatra Dornei este un municipiu situat în… Citește mai mult

pensiuni cu piscina interioara

Top Pensiuni cu piscină interioară

Ce poate fi mai frumos decât să zăbovești la o pensiune cu piscină interioară atunci când vremea îți dă bătăi de cap? Iar… Citește mai mult

Harta Romaniei

Județele României (hărți incluse)

Cauți harta județelor din România sau ești curios care sunt acestea și unde sunt amplasate? În acest articol vom discuta despre împărțirea administrativ-teritorială… Citește mai mult

Transalpina traseu

Transalpina – cel mai spectaculos traseu din România

Transalpina este șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România, legând orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Traseul… Citește mai mult

Parcul Mogosoaia - unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat lângă Bucuresti

Top 14 locuri de vizitat lângă București

Ești în căutare de locuri frumoase lângă București? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi îți vom prezenta o listă detaliată cu locuri frumoase lângă… Citește mai mult

Compară cazări

Compară