Păltiniș: Ce poți vizita în cea mai veche stațiune din România
Păltiniș este situată 1442 m altitudine în Munții Cindrel din județul Sibiu, fiind cea mai veche stațiune din România și a doua cea… Citește mai mult
Păltiniș este situată 1442 m altitudine în Munții Cindrel din județul Sibiu, fiind cea mai veche stațiune din România și a doua cea mai înaltă.
Situată în centrul României, la doar 35 km de municipiul Sibiu, Păltiniș este cea mai veche stațiune atestată din munții Carpați și totodată una dintre cele mai iubite stațiuni montane din România, îndeosebi pentru aerul curat, priveliștile pitorești și pârtiile de schi.
Stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din România și a fost înființată în anul 1894 de Societatea Carpatină Transilvania (S.K.V), în colaborarea cu localitatea Cristian – fosta comună Grossau.
Din punct de vedere fizico-geografic, Păltiniș este situată pe versantul nord-estic al munților Cindrel din Carpații Meridionali, fiind situată la 1442 m altitudine. Este a doua cea mai înaltă stațiune din România, după Rânca.
Așezarea întemeiată la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost inițiat populată de patru vile și purta denumirea Hohe Rinne, denumire germană dată de izvorul cu același nume din Păltiniș. Astfel, în 1894, o asociație săsească a pus bazele acestei stațiuni, în decorul superb al munților Cindrel.
Arhitectul Constantin Voiciulescu a declarat că cei care au înființat stațiunea au beneficiat de sfaturile unui bărbat din trupele austro-ungare, cantonate pe atunci la Sibiu. Acesta cunoștea situația din Munții Alpi și a fost creată după același model.
Inițial, drumul de legătură între Sibiu și Păltiniș era cel care trecea prin Cristian, Orlat, Gura Râului, respectiv Șaua Călugăru.
Pe atunci, stațiunea era situată la intersecția unor drumuri pastorale și a fost înființată odată cu Sanatoriul Păltiniș, care era format dintr-un spațiu de alimentație publică și câteva vile, cu aproximativ 100 de locuri de cazare. De asemenea, beneficia de tratamente balneoclimaterice.
Deși stațiunea a fost deschisă oficial pe 10 iunie 1894, construcția primelor clădiri a avut loc în 1892, iar printre acestea se numără Casa de Cură Hohe Rinne (astăzi Hohe Rinne Păltiniș Hotel & SPA), Casa Turiștilor din 1894, Casa Medicilor din 1895 și Casa Monaco (1898). Se poate observa inspirația specifică a cabanelor alpine din Tirolul austriac.
Cele mai importante contribuții la întemeierea stațiunii apațin avocatului dr. Carl Conradt (președintele S.K.V.), medicului general dr. Juliul Pildner von Steinburg – cel care a propus înființarea stațiuniii și inspectorului financiar Robert Gutt – cel care a coordonat dezvoltarea stațiunii, care la acea vreme era și președinte al S.K.V. Sibiu.
După mai bine de un secol, stațiunea rămâne în rândul preferințelor turiștilor români datorită aerului curat, peisajelor spectaculoase și traseelor montane care străbat masivul.
Păltiniș se află la 33 km sud-est de municipiul Sibiu spre Parcul Natural Cindrel, fiind legată de oraș prin drumurile județene DJ 106A și DJ 106E.
Dacă urmezi traseul Sibiu – Cristian – Păltiniș, distanța este de 37.2 km și poate fi parcursă pe DJ 106 E și DJ 106 A în aproximativ 50 de minute.
Traseul Sibiu – Rășinari – Păltiniș, străbătut de drumul județean DJ 106A, are o lungime de 33.6 km care poate fi parcursă cu mașina în aproximativ 45 de minute.
Drumul județean DJ106 A a fost reabilitat între 2015 și 2020, condițiile fiind excelente.
De oriunde dorești să ajungi în Păltiniș, trebuie să treci prin localitatea Cristian (dupa care poi intra pe DJ106E) sau prin municipiul Sibiu (DJ106A). De aici mai faci aproximativ o oră până în stațiune.
Din Sibiu în Păltiniș poți ajunge cu autobuzul 22, operat de Tursib. Programul acestuia este de luni până duminică, la orele 07:00, 11:00 și 16:00, cu plecare din gara Sibiu. Prețul unui bilet este 11 lei.
Biletul de două călătorii (dus-întors) costă 20 de lei.
Biletele pe ruta Sibiu – Păltiniș pot fi cumpărate cu bani cash de la automatul instalat în interiorul autobuzului 22. Automatul acceptă bancnote de 1, 5 și 10 lei, precum și monede de 50 de bani.
Programul curselor cu autobuzul pe traseul Păltiniș Sibiu este zilnic la orele 09:00, 13:30 și 17:30.
Traseul tranzitează stațiile Gară, Zidul Cetății, Facultatea de Drept, Ilarie Chendi, Agenția Tursib 2 – Dumbrava 2, Tropinii Noi 2, Rășinari 2, Mari-Curmătura 2, Paltiniș 3U (Arka Park), Castelnor 2, Păltiniș 2U (Centrul de informare), Păltiniș 1U (Arena Platoș, Schitul Păltiniș 2, Cindrel și Telescaun. Ultima stație se numește Păltiniș.
Pentru a-ți face o idee mai bună, ruta trece pe traseul dus prin Gară – str. G-ral Magheru – str. Constituției – str. C. Coposu – Calea Dumbrăvii – Rășinari – Păltiniș, iar la întors, pe Calea Dumbrăvii, Str. C. Coposu, pe sub podul gării, până ajungi în gară.
Traseul Păltiniș – Sibiu foloește linia 22 și oprește în stațiile Oncești, Schitul Păltiniș 1 – Păltiniș 1C – Păltiniș 2C, Castelnor 1, Păltiniș 3C (Arka), Mai-Curmătura 1, Tropinii Noi 1, Dumbrava 1, Agenția Tursib, Piața Aurel Vlaicu 1, Teatru, Gară.
Stațiunea Păltiniș este una dintre cele mai frumose destinații turistice din România,
Pe timpul verii, Păltiniș este preferat pentru drumeții și ieșiri de weekend. Arena Platoș este un mega-parc de distracții, fiind dotat pe timpul verii cu sănii de vară, trasee de biciclete sau bile de zorbing.
De asemenea, există o alee cu povești, un parc cu animale dar și un teren de fotbal cu apă. Toate acestea se întind pe o suprafață de 75.000 de metri pătrați.
Pe timpul iernii, altitudinea ridicată la care este amplasată face stațiunea un loc ideal pentru iubitorii sporturilor de iarnă.
Între luna decembrie și luna aprilie, stațiunea Păltiniș devine un magnet pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Însă care este motivul?
Când vine vorba de pârtii de schi, Păltiniș are una dintre cele mai frumoase pârtii de schi din România. De fapt, nu este vorba doar despre o pârtie.
Păltiniș dispune 2 domenii schiabile (Oncești și Păltiniș Arena), cu un total de 7 pârtii de schi: Oncești, Dăneasa (fosta Oncești II), Platoș, Panorama Sibiului, Poiana Poplăcii, Arena și pârtia Soarelui.
Păltiniș Arena este situat pe platoul Poiana Poplăcii, la 1 km de intrarea în stațiunea Păltiniș, și este compusă din 5 pârtii de schi, o bandă rulantă pentru școala de schi și grădinița pe schiuri.
Platoș (520 m), Panorama Sibiului (600 m), Poiana Poplăcii (600 m), Arena (240 m) și Soarelui (640 m) sunt pârtiile principale.
Pârtiile Oncești sunt deservite de o instalație de telescaun și una de teleschi, modernizate în 2011, având o capacitate de 360 de persoane pe oră.
Pârtia Oncești are o lungime de 1200 m (telescaun) iar pârtia Dăneasa are o lungime de 409 m, deservită de teleschi. Pârtia Oncești prezintă o diferență de nivel de 241 m, fiind ideală pentru copii și începători.
Păltiniș Arena dispune de instalație teleschi/telescaun, pârtie de sanie, școală de schi, bandă rulantă (Pârtia Soarelui) precum și servicii conexe (restaurant, apres ski bar, centru de închirieri, ski bus și un fun park).
Cea mai lungă pârtie din Păltiniș este Oncești I, având o lungime de 1150 m și un grad mediu de dificultate.
Skipass-ul de 1 zi în Păltiniș costă 160 lei per adult, 150 lei pentru elevi, studenți și pensionari, respectiv 130 lei pentru copiii de 7-11 ani. Copiii mai mici de 6 ani vor plăti 20 lei de persoană.
Închirierea unui echipament de schi costă între 60 și 70 de lei de persoană. Un echipament de snowboard costă 80 lei pe zi și includ placa și o pereche de boots. Închirierea unei sănii costă 30 lei pentru 2 ore sau 60 lei pentru o zi.
Situată atât de sus, Păltiniș reprezintă o oază de natură și o gură de aer curat pentru iubitorii muntelui. În zonă se află numeroase trasee de drumeție și cicloturism care sunt accesibile tuturor, indiferent de perioada anului.
Majoritatea traseelor din Munții Cindrel sunt pretabile drumețiilor scurte, însă iubitorii mersului pe jos pot alege trasee mai solicitante către Poiana Oncești, Vârful Oncești, Stâna Găujoara sau Poiana Lupilor.
Iată cele mai frumoase trasee montane din Păltiniș:
Traseul Păltiniș – Poiana Lupilor, marcat cu triunghi albastru, are o distanță de aproximativ 11 km și poate fi parcurs în aproximativ 5 ore dus-întors. Diferența de nivel este de 494 m și are un nivel de dificultate scăzut.
Este un traseu spectaculos, cu peisaje naturale deosebite și urmează linia telescaunului la Vârful Oncești (1713 m). Din acest punct, se coboară prin Poiana Lupilor la tabăra de cabane Șanta. Ulterior, vei coborî în stațiune pe un traseu forestier, ideal pentru iubitorii de biciclete.
Traseul pornește din Păltiniș, tranzitează Cabana Gâtul Berbecului și se încheie odată ce ajungi lângă Lacul Negovanu. Marcat cu triunghi roșu, traseul face legătura dintre stațiune și lacul de acumulare Negovanu, dezvăluind peisaje pitorești spre Valea Sadului. Poteca urmează pentru o perioadă scurtă drumul județean DJ Transcindrel și trece de cantonul silvic Muncel. Ulterior, traversează pârâul Bătrâna Mică, ocolind muntele La Pahar.
Traseul are o distanță de 10 km care poate fi parcursă în aproximativ 4 ore, având un nivel scăzut de dificultate.
Traseul Păltiniș – Șaua Bătrână, prin Poiana Găujoara, este marcat cu cruce roșie și traversează pădurea de molid care dezvăluie o priveliște de vis spre orașul Sibiu și Munții Făgăraș. Traseul are o distanță de 5.8 km și poate fi parcurs în 2 ore și jumătate.
Gradul de dificultate este scăzut, iar altimetria traseului ilustrează o urcare de 500 m și o coborâre de 59 m până la destinație.
Dacă urci pe Vf. Surdului sau Vf. Bătrâna, te vei putea bucura de priveliști uimitoare spre culmile înconjurătoare.
Traseul dus-întors Păltiniș – Cantonul Silvic Muncel are o lungime de 8.2 km și poate fi parcurs în 3 ore și 15 minute, fiind marcat cu punct albastru.
Diferența de nivel de 383 m presupune urcarea unei păduri de molid până ajungi în Poiana Găujoara, de unde poți admira Munții Făgăraș și culmea munților Cindrel, unde se află cantonul silvic. Ulterior, vei reveni în Păltiniș prin Poiana Oncești, pe sub linia telescaunului. Traseul are un nivel scăzut de dificultate.
Printre atracțiile turistice din Păltiniș includem Schitul Păltiniș, rezervația naturală Cindrel, Munții Cindrel și parcul de aventură ARKA.
Dacă ajungi în Păltiniș, nu rata cele mai populare obiective turistice din Sibiu.
Acum, să trecem în revistă obiectivele turistice din Păltiniș.
Schitul Păltiniș este amplasat la poalele munților Cindrel la 1350 m altitudine, la doar 500 m de șooseaua Păltiniș – Sibiu. Schitul o biserică micuță ctitorită de mitropolitul Nicolae Balan în anul 1930.
Lăcașul are hramul “Schimbarea la față” și beneficiază de o catapeteasmă realizată de Constantin Vasile în stil neobizantin în perioada 1944 – 1945.
Cel mai valoros obiect al acestui schit este icoana Sf. Paraschiva, care datează din 1904.
Aici se află mormântul marelui filozof Constantin Noica, care și-a trăit ultimii 12 ani de viață în Păltiniș.
Munții Cindrel fac parte Munții Parâng din Carpații Meridionali (unde se află cele mai înalte vârfuri din România) și se întind pe o suprafață de 9000 de hectare, între Valea Frumoasei (la sud-vest), Valea Sebeșului (la vest) și Valea Sadului (în sud-est).
Acești munți, cunoscuți și ca Munții Cibin sau Munții Sibiului, se învecinează la nord-est cu Depresiunea Colinară a Transilvaniei.
Culmile montane se aplatizează spre nord-est, odată cu apropierea de Depresiunea Sibiului, Săliștei și Apoldului.
Aceștia sunt formați îndeosebi din șisturi cristaline iar cele mai înalte vârfuri sunt Vf. Frumoasa (2168 m), Cinaia (2057 m), Niculești (2036 m) și Șerbota Mare (2002 m).
Deși prezintă altitudini nefavorabile reliefului glaciar, pe versantul nordic și estic al culmii Serbota – Frumoasa – Cindrel se zăresc circuri glaciare precum Iezerul Mare, Iezerul Mic, Gropata și Iujbea Rășinarului.
Așadar, latura nordică și nord-estică a masivului este cea mai spectaculoasă. Aici se află și o rezervație naturală – Parcul Natural Cindrel, care are o suprafață de 609 ha. Aceste culmi nedete reprezintă o oază de sălbăticie, cu o frumusețe aparte.
Unul dintre cele mai inedite atracții ale parcului natural îl reprezintă turbăria dezvoltată pe Platoul Diavolului la 2100 m altitudine, situat între vârfurile Cindrel și Frumoasa.
În extremidatea nordică a Parcului Natural Cindrel se află Rezervația Iezerele Cindrelului, o zonă de un pitoresc desăvârșit, cu căldări glaciare, pereți abrupți, văi glaciare, morene și stâncării. Tot aici se află și lacurile Iezeru Mare și Iezeru Mic.
Situat în zona Păltinișului, la 24 km de Sibiu, parcul de aventură ARKA PARK este locul perfect pentru a te bucura de activități în aer liber alături de copiii tăi. Este unul dintre cele mai frumoase parcuri de aventură din România.
Parcul propune numeroase trasee de escaladă, 5 seturi tiroliane, petreceri de copii, ebike pentru plimbări pe traseele turistice din apropierea Păltinișului precum și 9 terenuri de minigolf.
Tarifele de acces în parcul de aventură ARKA PARK sunt de 75 lei/adulți, 65 lei pentru copiii între 7 și 14 ani și 35 lei pentru copiii între 3 și 7 ani. Tariful este disponibil pentru acces timp de 3 ore.
Bicicletele electrice pot fi închiriate cu 145 lei de persoană pentru 2 ore sau cu 240 lei pentru 5 ore.
Accesul la mini-golf costă 30 lei de persoană pentru o perioadă de 30 de minute sau 75 lei pentru 3 persoane.