Obiective turistice din Vatra Dornei

obiective turistice Vatra Dornei

Ești în căutarea celor mai frumoase obiective turistice din Vatra Dornei? Atunci ai ajuns unde trebuie.

Vatra Dornei este un municipiu situat în județul Suceava, la doar 112 km distanță de Suceava și 89 km de Bistrița Năsăud, făcând parte din regiunea istorică Bucovina.

Vatra Dornei a devenit cunoscută în a doua jumătate a secolului XIX pentru izvoarele sale minerale, numărându-se printre cele mai râvnite stațiuni balneo-climaterice din România.

Supranumită și Perla Bucovinei, stațiunea este amplasată altitudinal la 802 m, în Depresiunea Dornelor, fiind printre cele mai apreciate stațiuni turistice din țară. Iată care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Vatra Dornei.

Telescaunul Vatra Dornei

Dacă îți dorești să vezi Vatra Dornei de sus și totodată să ai parte de o priveliște superbă, trebuie să faci o plimbare cu telescaunul. Punctul de plecare se află pe Strada Negrești. Traseul îl faci în aproximativ 25 de minute, până vei ajunge la cota 1300 m, de unde poți admira Bazinul Dornelor, înconjurat de Masivul Călimani și Munții Rodnei.

telescaunul Vatra Dornei
Sursă: suceava.travel

Satul Ciocănești

Amplasat între Vatra Dornei și Botoș, pe Valea Bistriței, satul Ciocănești a fost inclus de Lonely Planet în topul celor mai colorate destinații turistice din Europa, mai precis pe locul 6. Se numără printre cele mai frumoase destinații rurale din România.

Unic în România, satul Ciocănești este un loc de basm care încă își păstrează tradițiile și datinile, aici găsindu-se peste 600 de case frumos decorate, cu motive tradiționale bucovinene.

Acest sat este printre cele mai frumoase atracții turistice din Vatra Dornei, fiind amplasat la doar 21 km de stațiune (sau 35 de mintue distanță cu mașina). Odată ajuns aici, merită să faci o plimbare la pas pentru a te bucura de această minunăție de sat.

satul Ciocanesti - obiectiv turistic Vatra Dornei
Sursă: impactfmregional.ro

Satul Ciocănești este un muzeu în aer liber care datează din 1400, când domnitorii Moldovei mergeau la meșterii locali pentru a-și face arme.

Comuna Dorna Căndrenilor

Dorna Cândrenilor este amplasată pe direcția de mers spre Bistrița, fiind situat la doar 9 km de Vatra Dornei.

Comuna Dorna Căndrenilor este printre cele mai frumoase locuri de vizitat din zona Vatra Dornei. Aici vei găsi case bucovinene din lemn, decorate tradițional cu diferite forme și motive, și mai ales oameni care încă poartă costumul popular.

Odată ajuns aici, vei fi impresionat de frumusețea meleagurilor și peisajul de poveste, întrucât localitatea se află la poalele Oușorului.

Dorna Candrenilor, Vatra Dornei
Sursă: coltisorderomania.ro

Satul Dorna Arini

O autentică perlă a Bucovinei, satul Dorna Arini din bazinul Țării Dornelor se numără printre cele mai frumoase așezări din țară. Aici, te poți plimba pe colinele din vecinătate, de unde vei putea admira Munții Călimani, Giumalău, Suhar și Pietrosul Bistriței.

Printre cele mai frumoase locuri de vizitat din Vatra Dornei, Dorna Arini reprezintă o oază de liniște și relaxare, de pe malul Bistriței, fiind comuna cu cele mai frumoase peisaje din Țara Dornelor.

satul Dorna Arini, obiectiv turistic Vatra Dornei
Sursă: suceavalive.ro

Rezervația Tinovul Mare

Rezervația Tinovul Mare se află în comuna Poiana Ștampei, la doar 20 km de Vatra Dornei, fiind cea mai mare rezervație de turbă din România (se întinde pe aproximativ 700 de hectare).

La bază, Tinovul este o zonă mlăștinoasă unde se formează acumulări de turbă iar odată ajuns aici, te poți plimba pe un podeț de lemn care se întinde pe 2 km, de unde poți admira această comoară a naturii.

Sursă: blogulmeudecalator.ro

În apropiere, îți recomandăm să te cazezi la Cabana Tinovo.

Pârtiile de schi din Vatra Dornei

Vatra Dornei oferă pasionaților sporturilor de iarnă 4 pârtii cu diferite grade de dificultate, dotate cu instalații pe cablu.

Pârtia Dealul Negru este cea mai lungă pârtie din Vatra Dornei și se întinde pe 3200 m, cu o diferență de nivel de 400 m. Este dotată cu teleschi, iar gradul de dificultate este mediu. Nu este dotată cu nocturnă sau instalați de zăpadă artificială.

Partia Dealul Negru Vatra Dornei

Pârtia Veverița se întinde pe 850 m, având un grad de dificultate mediu. Aceasta beneficiază de instalați de iluminat nocturn și instalație de zăpadă artificială. Un abonament pe 1 zi costă aproximativ 50 lei/persoană.

Pârtia Parc 1 are o lungime de 900 m, cu o diferență de nivel de 200 m și o înclinație de 28%. Aceasta dispune de instalație de transport pe cablu (un teleschi bipost și 1 baby-lift). Gradul de dificultate este mediu. Nu beneficiază de instalație de nocturnă.

Pârtia Parc 2 se întinde pe 550 m, cu diferență de nivel de 50 m. Se poate urca cu un teleschi, fiind dedicată copiilor și începătorilor. Nici această pârtie nu dispune de instalație de nocturnă.

Cascada Cailor

Situată la 71 km de Vatra Dornei, în Borșa, jud. Maramureș, Cascada Cailor se numără printre cele mai frumoase cascade din România, fiind printre cele mai frumoase locuri de vizitat.

Situată a 1300 m altitudine, Cascada Cailor este cea mai mare cascadă din România, oferind o cădere de apă de 90 metri. Aici, apa se adună într-un circ glaciar, scurgându-se în trepte peste un abrupt calcaros (Podul Cailor).

Cascada Cailor

Parcul Călimani

Un paradis în inima naturii, unde îți dorești să ajungi doar pentru a-ți pune ordine în gânduri. Așa este Parcul Călimani, o arie protejată aflată la doar 25 km de Vatra Dornei, fiind alcătuit din munți vulcanici.

Tot aici vei găsi și cel mai mare crater vulcanic din România, având diametrul de aproximativ 10 km.

Parcul Călimani se numără printre cele mai frumoase locuri de vizitat din Vatra Dornei.

Parcul Calimani

Rezervația 12 Apostoli

Rezervația geologică situată în Munții Călimani te invită la o plimbare pe munte, pe un traseu care începe din satul Gura Haitii, unde poți admira stâncile misterioase (Moșul, Mucenicul, ș.a.m.d.). Traseul este ușor și poate fi parcurs în 2 ore.

Rezervatia 12 Apostoli
Sursă: tarabacuamintiri.ro

Vârful Oușoru

Un vârf cu o formă inconfundabilă care domină întreaga așezare, Vf. Oușoru este situat la 1639 m altitudine și face parte din Masivul Suhard. Pentru a ajunge pe Vf. Oușoru, poți pleca din Dorna Cândrenilor, Floreni sau Coșna.

De asemenea, pasionații muntelui pot parcurge următorul traseu de 4-5 ore: Vatra Dornei – Vf. Runc (1149 m) – Vf. Ouşoru (1638 m) – retur (bandă albastră)

Interesant de menționat este că pentru oamenii din zonă, creasta acestui obiectiv turistic reprezintă o sursă de informație meteorologică.

Varful Ousoru

Izvoarele minerale și termale

În ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, stațiunea Vatra Dornei este renumită pentru izvoarele cu apă minerală carbogazoase, mofetele naturale de săruri, izvoarele termale bogate în calciu, magneziu și sulf, și totodată pentru nămolul de turbă din zona Poiana Stampei.

Așadar, este un paradis al apelor minerale, acestea fiind totodată exploatate și industrial la Sarul Dornei, Poiana Negri sau Floreni.

Poiana Negrii de langa Vatra Dornei
Sursă: monitoruldedorna.ro

Printre afecțiunile care pot fi tratate aici se numără afecțiunile aparatului cardiovascular (boala cardiacă ischemică, hipertensiune arterială, ateroscleroză, infarct miocardic sau boli ale arterelor periferice), afecțiuni ale aparatelor locomotorii (artroze, spondiloze, reumatism), afecțiuni neurologice (pareze, paralizii, nevrite sau nevralgii), afecțiuni ale aparatului respirator (bronșite cronice, astm bronșic), afecțiuni ale aparatului digestiv, nevroze, diabet, sau diferite anemii.

Muzeul Etnografic din Vatra Dornei

Amplasat în centrul orașului, Muzeul Etnografic Vatra Dornei oferă peste 1800 de exponate care fac parte din cultura populară bucovineană, printre acestea numărându-se diferite costume populare, exponate din ceramică, obiecte de artizanat sau chiar obiecte casnice.

Muzeul etnografic Vatra Dornei
Sursă: taradornelor.ro

Trasee de cicloturism și mountain bike

Pentru împătimiții de mountain bike, îți recomand traseele de cicloturism și mountain bike, respectiv:

  • Șaru Dornei – Todireni (drum local) – Dorna Arini – Șaru Dornei (drum județean)
  • Șaru Dornei – Sarișor – Neagra Șarului – Șeștina – Panaci – Șaru Dornei
  • Coșna – Valea Bancului – Mănăstirea Sf. Cruce – banda albastră – Fața nordică Oușoru – Culmea Urseni (Cruce albastră) – Dorna Candrenilor
  • Păltiniș – Drăgoiasa – drumul forestier Tomnaticul – Izvorul Buciniș – Poiana Tăieturi – Neagra Șarului
  • Dorna Candrenilor – Coşna – Româneşti – Tataru – Teşna – Poiana Stampei – Tinov – Pârâul Roşia – Pârâul Muncelu Mic – Pârâul Pietros – Poiana Negri – Dorna Candrenilor

De asemenea, poți parcurge pe bicicletă un traseu de 82 de km care traversează masivele Giumalău, Suhard şi Obcina Mestecănişului.

trasee bicicleta si mountain bike Vatra Dornei
Sursă: belvederedorna.ro

Așadar, dacă ajungi pe aceste meleaguri bucovinene, nu rata aceste obiective turistice din Vatra Dornei și împrejurimi.

Te-ar putea intersa și...

Transalpina traseu

Transalpina – cel mai spectaculos traseu din România

Transalpina este șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România, legând orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din… Află mai multe

cazari munte cu piscina

Top 10 cazări la munte cu piscină (în România)

Cauți cazări la munte cu piscină? Perfect, ai ajuns unde trebuie. În acest articol vei descoperi cele mai frumoase cazări… Află mai multe

Therme - cel mai mare aqua park din Romania

Aqua Park România: Top 9 parcuri acvatice de vizitat

Ești în căutare unui aqua park în România? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi vom discuta despre cele mai frumoase parcuri… Află mai multe

Compară cazări

Compară