Top 12 locuri de vizitat în Sinaia
Ești în căutarea celor mai faine locuri de vizitat din Sinaia? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi îți vom prezenta cele… Află mai multe
Cauți obiective turistice în Piatra Neamț? În acest articol vei afla care sunt cele mai frumoase atracții și locuri de vizitat atât din municipiul Piatra Neamț (orașul reședință de județ) cât și din județul Neamț.
Piatra Neamț este situat în centrul județului Neamț, la poalele Munților Ceahlău. Amplasat în nord-estul României, la 72 km de Bacău și 133 km de Iași, Piatra Neamț este unul dintre cele mai frumoase orașe montane din România, având o istorie bogată și peisaje naturale superbe.
Apreciat pentru frumusețea și diversitatea peisajelor și pentru numărul ridicat de atracții turistice, județul Neamț se înscrie pe lista celor mai frumoase locuri de vizitat din România.
Cele mai frumoase obiective turistice din Piatra Neamț și împrejurimi sunt Masivul Ceahlău, cascada Duruitoarea, Cheile Bicazului, lacul Bicaz, Muntele Pietricica, lacul Bâtca Doamnei și Cetatea Neamț.
Iată cele mai frumoase atracții și obiective turistice din Piatra Neamț și împrejurimi:
Masivul Ceahlău este cel mai înalt munte din Munții Bistriției (Carpații Orientali), fiind situat în vestul județului Neamț. Dominat de Vf. Ocolașul Mare (1907 m) și Vf. Toaca situat la 1904 m altitudine, masivul este de departe cel mai impresionant munte din Munții Moldovei.
Parte a Parcului Național Ceahlău, masivul oferă peisaje mirifice și trasee pline de aventură. De asemenea, platoul înalt al masivului este de fapt un sinclinal suspendat, format pe conglomerate, care formează cele mai înalte vârfuri: Ocolașul Mare și Toaca.
Mai mult, acest sinclinal este mărginit de aprupturi de 200-300 m, brăzdate de jgheaburi naturale, unde se detașează stânci precum Clăile lui Miron sau Coloana Dorică.
Deși există 7 trasee omologate pe Masivul Ceahlău, patru dintre acestea sunt cele mai frumoase în ceea ce privește peisajele și durata. Acestea sunt cu plecare din localitățile Izvorul Muntelui și Durău.
Pentru a ajunge la Cabana Dochia, poți urca dinspre localitatea Izvorul Muntelui, situată lângă orașul Bicaz, sau dinspre stațiunea Durău.
Dinspre Izvorul Muntelui, poți ajunge la Cabana Dochia prin Poiana Maicilor (bandă roșie, 6-7 h) sau prin Curmătura Lutu Roșu (bandă albastră, durată 3 ore și jumătate).
Dinspre Durău, există două trasee pentru a ajunge la Cabana Dochia de pe Ceahlău. Primul este traseul marcat cu bandă roșie, pe la Cabana Fântânele, și durează aproximativ 3 ore și jumătate.
Cel de-al doilea traseu este Durău – Poiana Vesuri – Cascada Duruitoarea – Cabana Dochia, și este marcat cu cruce roșie. Cel din urmă poate fi parcurs în 4 ore și jumătate.
De la cabana Dochia, mai ai aproximativ 45 de minute de urcat până pe Vârful Toaca, pe cea mai lungă scară spre un vârf montan din întregul lanț carpatic. Așadar, te mai despart 523 de trepte de al doilea cel mai înalt vârf din Ceahlău.
Cel mai rapid traseu este cel care pornește de la Cabana Izvorul Muntelui prin Curmătura Lutu Roșu. Acesta poate fi parcurs atât iarna cât și vara, neavând zone periculoase sau porțiuni abrupte.
Stațiunea Durău este situată la poalele Masivului Ceahlău și este o oază de relaxare din județu Neamț. Această mică stațiune este ideală dacă ești în căutare de locuri pitorești și aer curat, departe de agitația cotidiană.
Amplasată la 780 m altitudine pe versantul nod-vestic al Ceahlăului, chiar la poalele masivului, Durău oferă turiștilor un aer ozonat de o puritate ridicată, ideal pentru cei care doresc să scape de anemii sau nevroze astenice.
Iubitorii sporturilor de iarnă au la dispoziție o pârtie cu o lungime de 375 m, cu dificultate scăzută. Aceasta este dotată cu o instalație de teleschi. Diferența de nivel de doar 35 m este ideală atât pentru săniuș cât și pentru cei care doresc să învețe să schieze.
Aerul curat, atmosfera ozonată și peisajul montan sunt punctele forte ale acestei stațiuni mai puțin cunoscute, aflată la 64 km de municipiul Piatra Neamț.
Pentru a ajunge în stațiunea Durău dinspre Piatra Neamț, mergi pe drumul național DN15, până la intersecția cu DJ155F care tranzitează localitatea.
Cascada Duruitoarea este amplasată pe Masivul Ceahlău, la o altitudine de 1247 de metri și are o cădere de 25 m înălțime, structurată pe două praguri. Cacada este situată la o distanță de circa o oră și jumătate de mers pe jos de stațiunea Durău.
Numele Duruitoarea vine de la sunetul puternic produs de căderea de apă, care poate fi auzit de la câțiva kilometri.
Declarată monument al naturii cu regim de arie protejată, cascada Duruitoarea este formată pe Pârâul Rupturii care se varsă în lacul Bicaz, fiind una dintre cele mai impresionante cascade din România.
La baza acesteia, se află o scară de lemn pe care se poate urca până pe platforma care fragmentează cascada în două praguri. Distanța este de aproximativ 30 de metri.
Traseul care duce la Cascada Duruitoarea este marcat cu cruce roșie: Durău – Poiana Viezuri – Cascada Duruitoarea.
La accesul în parc, va trebui să plătești o taxă de intrare de 10 lei/adult. Aceasta va fi plătită la Serviciul Salvamont Neamț din Durău.
La coborâre, îți recomandăm traseul cu marcajul cruce albastră, pentru a diversifica peisajul. Durata traseului este de aproximativ 50 de minute.
Cheile Bicazului sunt situate în partea centrală a Munților Hășmaș și sunt cele mai adânci chei din România, având o înălțime de peste 300 m. De asemenea, sunt considerate unele dintre cele mai impresionante și frumoase chei cu acces turistic din România.
Cheile fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș și impresionează prin înălțimea pereților verticali și prin sălbăticia peisajului natural.
Este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Neamț,
Accesul către Cheile Bicazului se face pe DN12C, traseul suprapus cheilor având o lungime de aproximativ 5 km. Acest drum leagă orașele Gheorghieni și Bicaz.
Ca distanță, Cheile Bicazului se află la 59 km de Piatra Neamț, distanță care poate fi parcursă cu mașina în aproximativ o oră. Orașul Bicaz se află la doar 27.5 km distanță de chei.
Dacă sectorul de drum dinspre Gheorghieni a fost construit în 1910, cel dinspre Bicaz a fost dat în folosință abia în anul 1937.
Cum sună o plimbare cu barca pe lacul Bicaz?
Lacul Bicaz este un lac de acumulare situat la 4 km amonte de orașul Bicaz și 35 km de Piatra Neamț. Cunoscut sub numele de lacul Izvorul Muntelui, acesta este cel mai mare lac artificial amenajat pe râurile interioare din România.
Lacul Bicaz are adâncimea maximă de 97 metri și un perimetru de 71 km, legând Muntele Giocovanu de Obcina Horștei.
Situat pe cursul superior al râului Bistrița, acest lac antropic a fost creat odată cu înființarea centralei hidroelectrice din perioada 1950 – 1960.
Astfel, s-a construit barajul hidroenergetic omonim, din care se alimentează cu energie centrala hidroelectrică Bicaz-Stejaru. Acesta avea să fie baza sistemului hidroenergetic românesc.
Barajul Izvorul Muntelui este situat pe lacul cu același nume și are înălțimea de 127 metri, fiind cel mai mare baraj de greutate din România. De asemenea, este al treilea cel mai înalt baraj din România.
Inițial, acest proiect avea drept scop electrificarea întregii regiuni a Moldovei, fiind prevăzut cu un baraj de 60 m înălțime în localitatea Izvoru Muntelui, la 2 km mai sus de orașul Bicaz.
Astfel, rezulta un lac de 20 km lungime, cu un volum de 400 milioane metri cubi de apă, respectiv o cădere de 120 de metri înălțime. Aceasta urma să producă o energie suficientă pentru electrificarea întregii rețele de cale ferată din Moldova.
La construcția barajului, au lucrat peste 15.000 de oameni pentru o perioadă de 10 ani.
Lacul dispune și de un port special amenajat pentru activități turistice. Aici te poți plimba cu vaporașul, cu barca sau hidro-bicicleta. Dacă îți place pescuitul, lacul dispune de un loc special amenajat pentru asta.
Începând din anul 2000, lacul Bicaz a fost declarat Rezervație Naturală Acvatică, aici găsindu-se păstrăv, mreană, plătică, clean, scobar sau lostriță. Mai mult, regiunea este renumită pentru crescătoriile de păstrăv din zonă.
Pentru a ajunge la lac, urmează drumul național DN15 Piatra Neamț – Bicaz sau DN12C pe ruta Gheorgheni – Lacul Roșu – Bicaz.
Curtea Domnească din Piatra Neamț a fost construită în perioada 1468 – 1475 de către Ștefan cel Mare, fiind atestată documentar abia în anul 1491. Este unul dintre cele mai improtante obiective turistice în Piatra Neamț, acesta fiind un complex arhitectonic caracteristic lumii medievale. Astfel, această curte a fost construită în scop administrativ pentru întreg județul Neamț.
Curtea Domnească găzduiește mai multe monumente istorice:
Biserica domnească Nașterea Sf. Ioan Botezătorul a fost construită între anii 1497 și 1498, în timp ce forma de astăzi datează din perioada interbelică.
Turnul-Clopotniță a fost construit în anul 1499, întregind tabloul caselor domnești și a bisericii din Curtea Domnească. Numit și Turnul lui Ștefan cel Mare, acest turn are un plan inferior de formă pătrată cu înălțimea de 7 m, urmat de un registru superior de formă ortogonală. Pentru o perioadă lungă de timp, acesta a fost cea mai înaltă construcție din oraș, fiind emblema orașului.
Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, inaugurat în anul 2005, este primul muzeu Cucuteni din Români. Amplasat în vecinătatea complexului, acest muzeu este format din două săli de expoziție. Prima găzduiește obiecte de artă decorativă în timp ce a doua – situată la etaj- expune obiecte de artă figurativă-plastică, antropomorfă și zoomorfă.
Muzeul de Etnografie, construit în 1980, găzduiește o vastă expoziție de obiecte etnografie și de artă populară din Neamț. Acesta ilustrează atât arhitectura tradițională din lemn, cât și obiceiurile și portul oamenilor din zonă.
Casa Hailstrat Hogaș este una dintre casele domnești situate în această curte. Aceste construcții sunt de fapt case cu pivniță – arhitectură specifică zonei Moldovei.
Tot aici, poți vizita Expoziția Curtea Domnească, Muzeul de Științe Naturale și Muzeul de Istorie.
Expoziția Curtea Domnească este formată din documente și materiale referitoare la curtea atestată în anul 1491, precum materiale arheologice și documente descoperite în zona Curții Domnești.
Străjuit de Muntele Pietricica dinspre nord-vest, municipiul Piatra Neamț este adesea numit orașul de sub Pietricica.
Muntele Pietricica este un munte fosilifer subcarpatic amplasat în ultima treaptă a Orientalilor, la contactul cu Subcarpații Moldovei. Muntele are înălțimea de 532 de metri și poate fi urcat atât la pas, cu bicicleta sau mașina precum și cu telegondola din Piatra Neamț.
Peisajul de pe munte este superb, oferind o panoramă pitorească asupra orașului Piatra Neamț și a împrejurimilor.
Muntele Pietricica nu este doar simbolul orașului Piatra Neamț, ci și o rezervație naturală de tip paleontologic.
Dacă nu te-am convins să urci pe Pietricica, trebuie să știi că acest loc se află pe un fost fund de mare cunoscut ca Paratethys, aceasta existând cu zeci de milioane de ani în urmă. Dovada este oferită de fosilele încrustate în piatră ale animalelor marine găsite în această arie naturală.
Muntele Pietricica găzduiește și Observatorul Astronomic Piatra Neamț, unde ai posibilitatea de a admira cerul înstelat și a învăța despre astronomie.
Accesul către vârful muntelui se face pe un traseu marcat care pornește din centrul orașului. Durata acestei drumeții este de aproximativ o oră dacă alegi mersul pe jos, respectiv 6 minute cu telegondola.
O vizită în Piatra Neamț nu trebuie să fie lipsită de o plimbare cu telegondola, fiind unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din oraș ca urmare a panoramei superbe pe care o poți admira pe durata călătoriei.
Telegondola din Piatra Neamț face legătura între orașul Piatra Neamț și Vf. Pietricica (657). Traseul are o lungime de 1 km, iar durata unei călătorii este de 6 minute. Telegondola are o capacitate de 8 locuri per gondolă, iar instalația dispune de 18 cabine.
Telegondola Piatra Neamț funcționează zilnic între 10:00 și 17:00 iar prețul unui bilet dus-întors până pe Vf. Pietricica costă 35 lei pentru adulți și 20 lei pentru copiii între 5 și 14 ani. Copiii până în 5 ani au gratuitate.
Lacul Bâtca Doamnei este situat la marginea orașului Piatra Neamț, la doar 10 km de centrul orașului, acesta alimentând (în mare măsură) orașul cu apă potabilă. Acesta este alimentat atât de lacul de baraj Izvoru Muntelui din localitatea Bicaz cât și de pârâul Doamnă, afluentul de dreapta al lacului.
Lacul s-a format în anul 1962 prin bararea râului Bistrița și îndiguirea unei zone din albia majoră de pe partea stângă a acestui râu.
Bâtca Doamnei se întinde pe o suprafață de 240 de hectare, având o adâncime maximă de 15 metri.
Astăzi, lacul a devenit un refugiu pentru locuitorii orașului care sunt în căutare de natură, dar totodată a devenit și o atracție pentru pescari datorită speciilor de pești de aici precum cleanul, scobarul, păstrăvul și crapul.
Vara, de pe malul lacului poți admira lebedele, corcodeii, pescărușii argintii și câteva specii de cormoran mare.
Cetatea Neamț este unul dintre cele mai importante monumente istorice din județul Neamț, fiind una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale din România. Cetatea, situată în orașul Târgu Neamț, a fost ridicată de Petru I Mușat în secolul al XIV-lea și a fost reședința domnilor Moldovei. Printre acestea se numără Ștefan cel Mare, Petru Rareș și Alexandru cel Bun.
Cetatea este amplasată în nord-vestul orașului Târgu Neamț, pe stânca Timuș de pe Culmea Pleșului, la 480 m altitudine. Aceasta oferă o priveliște superbă asupra zonei. În interior, se poate vizita Muzeul de Istorie și Arheologie, unde vei găsi diferite obiecte și documente care au legătură cu istoria Moldovei.
Cetatea Neamț poate fi vizitată zilnic între 09:00 și 17:00, iar prețul unui bilet este de 10 lei per adult, respectiv 5 lei pentru elevi și studenți.
Din centrul municipiului Piatra Neamț până la Cetatea Neamț, distanța este de 47.5 km și poate fi parcursă în aproximativ o oră.
Mănăstirile din Neamț sunt printre cele mai frumoase mănăstiri din regiunea Moldovei. Majoritatea lăcașurilor de cult religioase și a schiturilor sunt situate în apropiere de orașul Târgu Neamț.
Cele mai frumoase mănăstiri din Neamț sunt Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Neamț, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sihăstria și Mănăstirea Văratec. Pe lângă acestea, se numără și Mănăstirea Secu și Mănăstirea Petru Vodă.
Mănăstirea Agapia, ctitorită de hatmanul Gavriil Coci – fratele domnitorului Vasile Lupu – este cea mai mare mănăstire de maici din România. Este situată pe valea pârâului Agapia, la poalele culmii Măgura, la doar 9 km de orașul Târgu Neamț, respectiv 43 km de Piatra Neamț. Această vatră străveche de credință, artă și cultură este singura comunitate monahală care poartă numele de dragoste creștină, din cuvântul grec agapis.
Pictura mănăstirii a fost realizată de marele Nicolae Grigorescu în anul 1858. Cât despre începuturile vieții monahale de aici, acestea datează din secolul al XIV-lea, atunci când călugărul Agapie de la Mănăstirea Neamț s-a retras în sihăstrie, chiar aici. Astfel, a puz bazele schitului din lemn, cunoscut ca Agapia Veche sau Agapia din Deal.
Mănăstirea Neamț, situată pe valea pârâului Nemțișor la doar 12 km distanță de Cetatea Neamțului, este cel mai vechi așezământ monahal din Moldova. Acest lăcaș monahal a fost început de Petru I Mușat – domnitorul Moldovei din acele timpuri – sub forma unei biserici de piatră. Ulterior, Ștefan cel Mare a construit biserica de astăzi, la sfârșitul secolului al XV-lea.
Incinta mănăstirii găzduiește 2 biserici, 2 paraclise, sala mormintelor, turnul clopotniță și un muzeu cu opere de artă bisericească.
Mănăstirea Sihăstria este o mănăstire de călugări, situată în nordul județului Neamț, în comuna Vânători-Neamț. Situată la 22 km de Târgu Neamț, mănăstirea a fost ctitorită în anul 1655 de către mitropolitul Varlaam Motoc.
De-a lungul timpului, mănăstirea a atras o mulțime de vizitatori din întreaga țară, aceștia venind la părintele Cleopa – unul dintre cei mai apreciați preoți români ai tuturor timpurilor.
Mănăstirea găzduiește Chilia Părintelui Cleopa, care este înmormântat în cimitirul mănăstirii.
Mănăstirea Secu este una dintre vechile vetre monahale din Neamț, cu o vechime de aproximativ 500 de ani. Situată în comuna Pipirig din apropiere de orașul Târgu Neamț, mănăstirea a fost construită de tatăl cronicarului Grigore Ureche în anul 1602.
Amintiri din copilărie? Exact despre acest loc este vorba, pe care ai ocazia să-l vizitezi în apropiere de Piatra Neamț.
Casa Memorială Ion Creangă este un muzeu memorial dedicat marelui povestitor, Ion Creangă. Este leagănul copilăriei și locul în care Ion Creangă s-a născut și a copilărit. Este situată în localitatea Humulești din județul Neamț, localitate face face parte din orașul Târgu Neamț.
Casa Memorială Ion Creangă a fost construită din bârne de lemn, fiind acoperită cu draniță. Căsuța este compusă din trei încăperi: tinda, camera de locuit și cămara. Aceasta a fost construită în anul 1830 de bunicul dinspre tată – Petrea Ciubotariul.
Casa poate fi vizitată pe Str. Ion Creangă nr. 8 din Târgu Neamț. Distanța între Piatra Neamț și Casa Memorială Ion Creangă este de aproximativ 40 km, care pot fi parcurși cu mașina în circa 50 de minute.
Programul de vizitare al muzeului este de marți până duminică între orele 10:00 și 18:00 între lunile aprilie și septembrie, respectiv între 09:00 și 17:00 între lunile octombrie și martie. Tariful de vizitare al muzeului memorial Ion Creangă este de 20 lei pentru adulți, 10 lei pentru studenți și 5 lei pentru elevi.
Când vine vorba de peisaje naturale autentice, n-ar trebui să ratezi zimbrăria Dragoș Vodă, unul dintre cele mai inediete obiective turistice din Neamț.
Zimbrăria Dragoș Vodă este situată nordul Parcului Natural Vânători Neamț. Aceasta este arie naturală protejată de lege începând din 1999, ca urmare a peisajului natural autentic și al prezenței celui mai mare mamifer terestru din Europa: zimbrul.
Zimbrul este și cel mai greu animal de pe uscat, de pe continentul european. Acesta ajunge la o lungime de 2.9 – 3metri și o înălțime de 1.9 m, câtărind între 300 și 920 kg. În captivitate, zimbrii pot trăi până la 28 de ani.
Așadar, este unul dintre puținele locuri din țară unde mai poți admira zimbrii.
Pe lângă zimbri, vedetele grădinii sunt și muflonii și cerbii.
Rezervația de zimbri este situată la 14 km nord-vest de Târgu Neamț și la 56 km nord de municipiul Piatra Neamț, pe drumul național DN15C. Drumul poate fi parcurs cu mașina într-o oră.
Programul de vizitare este zilnic între orele 08:00 și 16:00. Prețul unui bilet în Rezervația de Zimbri Dragoș Vodă costă 15 lei pentru adulți și 7 lei pentru copii. În prețul biletului, este inclus și accesul în Parcul Vânători Neamț.
Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț a fost înființat în anul 1978 și
Tariful de vizitare al Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra Neamț este de 16 lei pentru adulți, 8 lei pentru studenți și 4 lei pentru elevi și preșcolari. Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică între 10:00 și 18:00 între aprilie și septembrie sau între 09:00 și 17:00 în restul anului.
Muzeul deține o colecție vastă de exponate istorie și arheologice care ilustrează istoria înregii regiuni. Fie că-ți dorești să afli mai multe despre civilațiile antice care au locuit pe aceste meleaguri sau vrei să cunoști istoria locului, acest muzeu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Piatra Neamț.
Vrei să vezi ateliere meșteșugărești, costume populare locale sau obiecte tradiționale? Atunci vizitează Muzeul Etnografic din Piatra Neamț.
Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț a fost înființat în anul 1980 și găzduiește o expoziție vastă de obiecte etnografice și de artă populară din Neamț, ilustrând atât arhitectura tradițională precum și obiceiurile, portul și ocupațiile oamenilor din această zonă.
Muzeul Etnografic din Piatra Neamț este amplasat pe Str. Piața Libertății nr. 1, lângă Turnul lui Ștefan cel Mare.
Programul de vizitare al Muzeului de Etnografie este de marți până duminică între 09:00 și 17:00 (între octombrie și martie) sau între 10:00 și 18:00 (între aprilie și septembrie).
Tariful de vizitare este de 5 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii.
Parcul Zoologic Piatra Neamț este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Piatra Neamț, în special pentru iubitorii de animale. Întins pe o suprafață de 6.4 hectare, parcul găzduiește peste 500 de animale din 70 de specii.
De la mamifere impozante precum leul, tigrul, ursul panda sau cangurii, la specii autohtone precum ursul brun, lupul carpatin sau caprioara, parcul este o locație ideală pentru a petrece o zi cu copiii în natură.
Parcul dispune și de o grădină botanica.
Update: Parcul zoologic a fost închis.
Ți-a plăcut acest articol despre cele mai frumoase obiective turistice și locuri de vizitat din Piatra Neamț? Distribuie-l cu prietenii tăi pentru a-ți planifica un sejur plăcut într-unul dintre cele mai frumoase orașe din Moldova.