15 cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina

locuri de vizitat in Bucovina

Cauți locuri de vizitat în Bucovina? Ai ajuns unde trebuie. În acest articol, ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase atracții și obiective turistice din Bucovina.

Bucovina este una dintre cele mai frumoase zone turistice din România întrucât și-a păstrat tradițiile, datinile și obiceiurile de odinioară.

Cunoscută ca Țara codrilor de fag, ținutul Bucovinei încântă cu peisaje naturale superbe, o istorie bogată, tradiții, și preparate delicioase.

Cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina sunt:

  • Satul Ciocănești
  • Mocănița Huțulca
  • Mănăstirea Voroneț
  • Mina de sare Cacica
  • Cetatea de Scaun a Sucevei
  • Comuna Pojorâta
  • Rezervația Tinovul Mare
  • Orașul Vatra Dornei
  • Mănăstirea Putna
  • Muzeul Satului Bucovinean
  • Mănăstirea Sucevița
  • Cheile Moara Dracului

Top 15 locuri de vizitat în Bucovina

De la mănăstiri medievale la sate pitorești și rezervații naturale, Bucovina este unul dintre locurile pe care le poți vizita fără să te plictisești. Alături de Maramureș, această regiune istorică se înscrie pe lista celor mai pitorești meleaguri românești.

Iată cele mai frumoase obiective și atracții turistice din Bucovina:

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei, cunoscută ca Cetatea Sucevei, este o cetate medievală construită în perioada de glorie a Moldovei medievale, la sfârșitul secolului al XIV-lea.

Amplasată în apropierea orașului Suceava, pe o colină, la 70 m față de lunca Sucevei, cetatea oferă o priveliște superbă asupra văii Sucevei.

Este cea mai mare cetate din spațiul extracarpatic iar timp de două secole a servit drept reședință domnilor Moldovei.

Deși nu există o dată precisă când a fost construită, se presupune că aceasta a fost ridicată pe timpul domniei lui Petru I, între 1375 și 1391.

Dacă ajungi aici, ramâi până la înserate pentru a te bucura bucura de un spectacolul de lumini și sunete unic în țară.

Vezi mai multe obiective turistice din Suceava și împrejurimi

Vatra Dornei

Vatra Dornei - unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina
Vatra Dornei – unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina

Vatra Dornei, municipiul reședință al județului Suceava, este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina.

Situat în Depresiunea Dornelor la o altitudine de 802 m, Vatra Dornei este un oraș depresionar tipic montan din Depresiunea Dornelor – situată în grupa nordică a Carpaților Orientali.

Așezarea a fost atestată documentar în anul 1592 și a fost numită și Perla Bucovinei, ca urmare a prezenței numeroaselor izvoare minerale, a peisajelor inedite oferite de munții care înconjoară orașul: Giumalău, Bistriței, Călimani, Rodnei și Obcina Mestecăniș.

De-a lungul timpului, orașul a devenit una dintre cele mai iubite stațiuni turistice din România, servind atât ca stațiune balneară cât și ca destinație ideală pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

Iarna, Vatra Dornei devine un paradis montan pentru iubitorii de schi și snowboard. Pârtia Dealul Negru este una dintre cele mai lungi pârtii din România, întinzându-se pe 3200 m. Aceasta beneficiază de transport pe cablu și are un grad de dificultate mediu.

Pe lânga aceasta, stațiunea mai dispune de 3 pârtii: Veverița (850 m lungime, dificultate medie), Parc 1 (900 m, dificultate medie) și Parc 2 (550 m, dificultate scăzută)

Vezi mai multe obiective turistice din Vatra Dornei

Mocănița Moldovița

Mocănița Moldovița Huțulca
Mocănița de la Moldovița

Mocănița de la Moldovița este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Bucovina. Este vorba despre un vechi trenuleț, cu abur, care te plimbă prin satele bucovinene de poveste amplasate de-a lungul râului Moldovița.

Această cale ferată de la Moldovița a fost creată de Louis Ortieb în 1888 pentru a transport masă lemnoasă de la pădure la gater. Louis Ortieb a fost un proprietar de gater din Munchen.

Astfel, a deservit acestui scop până în anul 2001.

Astăzi, Mocănița de la Moldovița – Huțulca te poartă într-o incursiune de 30 de minute până la Argel, pe o distanță de 12 km.

Tariful unei plimbări cu Mocănița Moldovița costă 50 lei pentru adulți, respectiv 30 lei pentru copiii cu vârsta între 3 și 16 ani. Este necesară o rezervare în prealabil, însă aceasta se poate face online.

Satul Ciocănești

Satul Ciocanesti din Bucovina
Satul Ciocănești – unul dintre cele mai frumoase locuri din Bucovina

Satul Ciocănești este situat în județul Suceava și este unul dintre cele mai frumoase sate din România.

Face parte din comuna cu același nume, care a fost declarată în anul 2004 comună-muzeu deoarece păstreză motivele tradiționale sculptate pe fațadele caselor.

Tot în 2004, autoritățile locale au dat o lege conform căreia exteriorul fiecărei case trebuie să fie decorat cu motive populare, fie că este nou construită sau renovată.

Astfel, aici poți vedea căsuțe inedite cu pereți pictați în motive tradiționale, toate într-un peisaj montan de poveste.

Publicația Lonely Planet a inclus comuna Ciocănești în top 10 cele mai colorate destinații din Europa.

Muzeul Satului Bucovinean

Muzeul Satului Bucovinean
Muzeul Satului Bucovinean

Construit în anii 1970, Muzeul Satului Bucovinean este un muzeu în aer liber amplasat în Suceava, și expune peste 30 de obiective turistice, printre care se număăr case tradiționale din lemn, anexe gospodărești și ateliere meșteșugărești.

Acest muzeu expune în fel mai fidel mod lumea satului și viața simplă a țăranului crescut pe aceste meleaguri – un loc parcă desprins din basmele Bucovinei. Este fără doar și poate unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Bucovina, de vizitat cu copiii, familia și cei dragi.

Unul dintre obiective este și căsuța situată imediat după intrare, mai precis pe partea stângă a uliței, unde vei găsi Atelierul de Olar din Marginea.

Casa Olarului din Muzeul Satului Bucovinean
Casa Olarului din Muzeul Satului Bucovinean

Această căsuță construită din bârne datează de la începutul secolului al XX-lea, fiind o locuință care a aparținut unei familii de olari mărgineni.

Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică între ora 09:00 și 17:00, cu ultima intrare la 16:30. Tariful de vizitare este 8 lei per adult.

Comuna Pojorâta

comuna Pojorâta
Comuna Pojorâta

Comuna Pojorâta este una dintre cele mai noi stațiuni turistice din România și este situată între Obcina Feredeu, Obcina Mestecăniș și Munții Giumalău, pe cursul superior al râului Moldova.

Consecință a amplasării geografice între două dintre Obcinele Bucovinei, cu învecinare sudică a Munților Giumalău, comuna dispune de formele de relief variate și peisaje superbe.

Comuna este formată din două sate: Valea Putnei și Pojorâta, fiind situată la aproximativ 8 km distanță de orașul Câmpulung Moldovenesc. Zona are un potențial turistic fabulos, și îți pune la dispoziție numeroase trasee turistice, zone de agrement, zone de escaladă și chiar posibilitatea de a practica zborul cu parapanta.

Din Valea Putnei, pornesc câteva trasee către Masivul Giumalău. Cel mai popular este cel care pleacă din gara CFR Valea Putnei, pe marcajul punct albastru, pe traseul Pârâul Morii – Poana Sapele – Vf. Giumalău (1857 m).

Tot din Pojorâta poți face drumeții pe muntele Muncel, respectiv pe munții Adam și Eva.

Pasionații de mountain-bike, se pot bucura de traseul 6 care pornește din Pojorâta, pe un drum forestier cu o diferență de nivel de 820 m. Ca alternativă, poți pleca și din Câmpulung Moldovenesc pe traseul I.

Mănăstirea Voroneț

Mănăstirea Voroneț
Mănăstirea Voroneț

Dacă ajungi pe aceste meleaguri, nu trebuie să ratezi Mănăstirea Voroneț – una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina și totodată unul dintre cele mai importante centre de credință din Moldova medievală.

Denumită și Capela Sixtină a Estului, Mănăstirea Coroneț este una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Ștefan cel Mare, impresionând prin picturile sale.

Inclusă în Patrimoniul UNESCO din România, mănăstirea este considerată o perlă a Bucovinei, fiind amplasată într-un cadru natural de poveste.

Un fapt mai puțin știut este că mănăstirea Voroneț a fost ridicată de Ștefan cel Mare în semn de recunoștință și mulțumire pustnicului Daniil Sihastru pentru sfatul de a continua lupta cu turcii, ca urmare a previziunii sale, care s-a adeverit.

Aceasta a fost ridicată cu ajutorul soldaților iar unu dintre aspectele interesante este prezența acoperișului de șindrilă, în formă de cort. De fapt, acest acoperiș ajută ca zăpada de pe timpul iernii să cadă cât mai departe de zidurile pictate ale mănăstirii.

Picturile de pe ziduri au fost realizate pe timpul domniei lui Petru Rareș, și sunt considerate cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești.

Unicitatea picturii derivă din introducerea în scenă a instrumentelor muzicale moldovenești (buciumul și cobza), a peisajelor locale și a stergarelor.

Mai mult, Albastrul de Voroneț este unic în lume, nemaiputând fi reprodus de nimeni altcineva.

Considerată Capela Sixtină a Orientului, biserica este Biblia în imagini. Una dintre cele mai frumoase picturi este fresca Judecății de Apoi, situată pe peretele vestic. Aceasta este atât de spectaculoasă încât a ajuns să fie comparată cu creațiile lui Michelangelo din Capela Sixtină.

Transrarăul

drumul Transrarău

Transrarăul este unul dintre cele mai frumoase drumuri alpine din România.

Drumul DJ175B, cunoscut ca Transrarău deoarece traversează munții Rarău, are o lungime de 28 de km și atinge punctul cel mai înalt la cota 1400 m.

Dezvăluind peisaje naturale fascinante din Munții Rarău, șoseaua devine cu adevărat spectaculoasă pe cei 10 km cuprinși între localitățile Chiril (de pe Valea Bistriței) și Pojorâta (de pe Valea Moldovei). Aici vei putea observa o lume de piatră, cu stânci albe impozante și poieni generoase.

Priveliște de pe drumul Transrarău
Priveliște de pe Transrarău

Această șosea este ideală pentru a admira peisaje spectaculoase, atât din mașină cât și de pe bicicletă.

Traseul facilitează accesul către Cabana Rarău dar și către formațiunile Pietrele Doamnei.

Salina Cacica

Salina Cacica
Salina Cacica

Salina Cacica este situată în comuna cu același nume din județul Suceava și este una dintre cele mai mari rezerve de sare din România.

Mina are rezerva de 238 milioane de tone de sare, iar zăcământul de aici s-a format prin depunere în sistem laguran-evaporatic. Minereul deține atât de multă sare încât poate aproviziona întregul continent european timp de câteva sute de ani.

Deși se știa de prezența acestui zăcământ încă din Evul Mediu, locul nu a fost industrializat până în 1775, când Bucovina era stăpânită de monarhia habsburgică. Astfel, Curtea Imperială de la Viena a decis începerea extracției de sare, fapt care i-a afectat pe vânzătorii ambulanți care au menținut prețurile de sare la nivel ridicat.

Astăzi, salina este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucovina.

Interesant că galeriile sunt săpate manual, cu profil dreptunghiular, lățimea minimă fiind de 1 m.

Intrarea în salină se face prin intermediul a 192 de trepte de lemn situate la începutul exploatării.

Cele mai importante atracții turistice din Salina Cacica sunt:

  • Lacul Sărat: un lac artificial săpat manual la 35 m adâncime
  • Sala de dans: situată la 37 m adâncime, aceasta este foarte generasă, fiind întinsă pe 24 m lungime, 12 m lățime și 12 m înălțime.
  • Muzeul Sării: situată în clădirea administrației, aceasta dispune de unelte, hărți, minerale și diferite fotografii.
  • Capela Ortodoxă
  • Grota Piticilor

Cele mai adânci zone din salină ating o adâncime de 44 m.

Temperatura din salină este situată în jurul valorii de 14ºC. Astfel, este indicat să ai la îndemână o geacă sau o jachetă, dacă ești friguros de fel.

Programul de vizitare al salinei Cacica este zilnic la orele 9:00, 10:30, 12:00, 13:30 și 15:00. Tariful este de 13 lei pentru copiii între 3 și 18 ani, respectiv 20 de lei pentru adulți. Copiii mai mici de 3 ani au gratuitate.

Mănăstirea Putna

Manastirea Putna
Manastirea Putna

Mănăstirea Putna este cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare și este amplasată între Obcinele Bucovinei, într-un loc pitoresc cu peisaje sălbatice și dealuri împădurite.

Este unul dintre cele mai importante centre religioase și culturale din țară, fiind cunoscută ca Ierusalimul Neamului Românesc de Mihai Eminescu.

Situată la 33 km NV de Rădăuți, mănăstirea Putna face parte dintr-un ansamblu mănăstiresc care cuprinde biserica, turnul de acces, turnul clopotniță, praclisul, câteva chilii, un muzeu și casa domnească. De asemenea, nu lipsește zidul de fortificație.

La exterior, mănăstirea îmbină elementele bizantine și gotice cu cele moldovenești. Interioriul este evidențiat de picturi viu colorate, de unde nu lipește portretul lui Daniil Sihastrul și al domnitorului Ștefan cel Mare.

Cheile Moara Dracului

Cheile Moara Dracului
Cheile Moara Dracului

Cheile Moara Dracului sunt amplasate la poalele Munților Rarău și sunt cele mai frumoase și mai bine păstrate chei din Bucovina. Cheile au o ungime de 90 de metri și se înalță 70 metri deasupra pârâului, cu o lățime medie 4-5 metri.

Ca accesibilitate, acestea sunt situate la 10.5 km de centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc.

Însă cheile sunt doar o atracție din traseul montan care urcă către culmile Rarăului, pe traseul marcat cu cruce roșie. Traseul traersează Popii Rarăului (1628 m), Șaua Ciobanilor (1550 m), ajungând pe Vf. Rarău (1651 m).

Cândva, acest traseul era unul dintre cele mai dificile însă astăzi, a devenit foarte facil ca urmare a podețelor amenajate.

De pe aceste podețe, construite din lemn, poți admira pereții înalți de stâncă precum și pârâul care a modelat și creat aceste chei superbe.

Accesul spre Cheile Moara Dracului se face dinspre DN17, unde la intrarea în Câmpulung Moldovenesc (dinspre Suceava), vei face stânga pe drumul forestier Valea Caselor – accesibil cu mașina. De aici, mai ai 4 km până ajungi într-o parcare. Din parcare, vei mai merge aproximativ câteva minute până la chei.

Mănăstirea Sucevița

Manastirea Sucevița
Manastirea Sucevița

Alături de Mănăstirea Voroneț, Sucevița se înscrie în topul celor mai frumoase mănăstiri din Bucovina.

Mănăstirea Sucevița este situată în satul Sucevița, la 19.4 km sud-vest de municipiul Rădăuți. Acest monument istoric care datează de la sfârșitul secolului al XVI-lea a fost ctitorit de familiile Movileștilor.

Din punct de vedere arhitectural, urmează stilul moldovenesc, combinând elemente bizantine și gotice cu arhitectura bisericilor de lemn din Moldova.

Incinta mănăstirii, mărginită de ziduri de 6 m înălțime și 3 m grosime, este un patrulater de 100 m x 104 m.

Biserica a fost prima clădire construită în ansamblu, datând din anul 1584.

Turnurile și zidurile care o împrejmuiesc aveau rol de apărare. Spre interior, zidurile dispuneau de drumuri de strajă care legau cele patru turnuri fortificate amplasate în colțuri cu turnul de intrare.

Mănăstirea a fost inclusă în anul 2015 pe Lista Monumentelor Istorice din Județul Suceava.

Mănăstirea Sucevița este deschisă zilnic pentru vizitare, între orele 7:00 și 21:00. Muzeul poate fi vizitat zilnic între 09:00 și 17:00.

Tinovul Mare din Poiana Stampei

Tinovul Mare
Rezervația Tinovul Mare

Tinovul Mare este cea mai mare rezervație naturală de turbă din România. Este situată în comuna Poiana Stampei, mai precis în Depresiunea Dornelor, la poalele Călimanilor din Carpații Orientali. Această rezervație se întinde pe o suprafață de 600 de hectare.

Rezervația Tinovul Mare este amplasată la o altitudine de 800 m, fiind o depresiune suspendată, fapt care-i conferă un caracter unic.

Numele de tinov înseamnă mlaștină sau zonă umedă unde se acumulează turba – un sol extrem de bogat în materie organică, creat ca urmare a lipsei de oxigen.

În interior rezervaiei, a fost amenajată o potecă tematică, vizitabilă, denumită Tinovul Mare Poiana Stampei. Deși este un loc mai puțin cunoscut, este una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina.

Această potecă pietonală este de fapt un podeț de lemn care traversează tinovul pe o lungime de 1 km. De-a lungul podețului, vei găsi informații turistice despre cum s-a format acest tinov și ce faună și floră găzduiește.

Tinovul adăpostește habitate și specii inedite, foarte rare la nivel european. Printre ele se numără mușchiul de turbă, brădișorul, pedicuța, feriga, vițelarul, bumbăcărița și rogozul.

Păsările pe care le poți vedea aici sunt șorecarul (ocrotit prin lege), cinteza, ciocănitoarea pestriță și măcăleandrul. Când vine vorba de plante lemnoase, pe lângă pin și molid, vei vedea mesteacănul, ienupărul pitic, aninul alb și iova.

Ca timp, poți parcurge poteca în aproximativ o oră dus-întors.

Mănăstirea Dragomirna

Manastirea Dragomirna
Mănăstirea Dragomirna

Construită între anii 1602 și 1609, Mănăstirea Dragomirna este un complex mănăstiresc amplasat în interiorul unei fortificații din satul Mitocu Dragomirnei, la doar 12 km de Suceava.

Mănăstirea a fost ctitorită de marele mitropolit și cărturar Anastasie Crimca. Acest lăcaș monahal impresionează prin vechimea și valoarea construcției dar și prin dimensiunile bisericii și originalitatea stilului arhitectural.

În anul 2014, mănăstirea a câștigat două premii europene, cel mai important fiind cel acordat la Viena pentru conservarea patrimoniului cultural prin restaurarea frescelor medievale.

În patrimoniul Mănăstirii Dragomirna se află câteva obiectie de o valoare documentară și artistică inestimabilă. Acestea pot fi vizitat în Sala Gotică.

Printre ele se numără o cruce din lemn de abanos care datează din anul 1542, un epitaf brodar cu fir de argint și aur, precum și un Evangheliar ferecat în anul 1557.

În prezent, mănăstirea este slujită de aproximativ 60 de maici care fac din acest ansamblu un loc de pace, liniște și armonie.

Centrul de ceramică de la Marginea

Centrul de ceramică de la Marginea
Centrul de ceramică de la Marginea

Situat la jumătatea distanței dintre Rădăuți și mănăstirea Sucevița, satul Marginea este singurul loc din Europa unde se produce ceramica neagră.

Obținerea acesteia se realizează printr-o tehnică de ardere a lutului. Astfel, este o marcă înregistrată în întreaga lume.

Aici se construiesc străchini, ulcele, ulcioare, platouri și diferite obiecte de decor.

Luciul cenușiu metalic se obține prin frecarea cu cremenele.

De asemenea, la acest centru de ceramică ai șansa de a participa la un atelier de olărit și totodată poți admira vasele din ceramică neagră.

Această veche îndeletnicire a localnicilor, originalitatea lucrărilor ceramice precum și păstrarea tradiției sunt printre motivele principale pentru care ar trebui să bifezi și această locație inedită pe lista ta cu locuri de vizitat în Bucovina.

Fie că participi la un atelier de olărit sau faci o plimbare și servești bucate tradiționale la restaurantul din incintă, o vizită aici nu te va dezamăgi.

Ți-ai făcut lista celor mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina? Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l cu cei dragi.

Te-ar putea intersa și...

obiective turistice Piatra Neamt

Top 15 obiective turistice în Piatra Neamț și împrejurimi

Cauți obiective turistice în Piatra Neamț? În acest articol vei afla care sunt cele mai frumoase atracții și locuri de vizitat atât din… Citește mai mult

Transalpina traseu

Transalpina – cel mai spectaculos traseu din România

Transalpina este șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România, legând orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Traseul… Citește mai mult

Veliko Tarnovo Bulgaria

Top 12 locuri de vizitat în Veliko Tarnovo

Ești în căutare celor mai frumoase locuri de vizitat în Veliko Tarnovo? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi vom discuta despre cele mai frumoase… Citește mai mult

Transalpina traseu

Transalpina – cel mai spectaculos traseu din România

Transalpina este șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România, legând orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Traseul… Citește mai mult

obiective turistice Piatra Neamt

Top 15 obiective turistice în Piatra Neamț și împrejurimi

Cauți obiective turistice în Piatra Neamț? În acest articol vei afla care sunt cele mai frumoase atracții și locuri de vizitat atât din… Citește mai mult

Peles - printre cele mai frumoase castele de vizitat in Romania

Cele mai frumoase 10 castele din România

Când vine vorba de castele, România surprinde prin locații superbe, desprinse parcă din poveștile cu regi și voievozi. Printre cele mai frumoase castele… Citește mai mult

Fundata in top 11 locuri de vizitat in Romania

Top 16 cele mai frumoase locuri de vizitat în România

Iată cele mai frumoase locuri de vizitat în România. Fie că ești în căutarea celor mai importante obiective turistice din România, sau îți… Citește mai mult

Parcuri de distractie

Parcuri de distracție: Top 13 parcuri de aventură în România

Ești în căutarea de parcuri de distracție? Iată un ghid detaliat al celor mai populare parcuri de aventură din România. Indiferent că vrei… Citește mai mult

Mamaia

Top 7 cele mai frumoase unități de cazare în Mamaia

Cauți cazare în Mamaia? Ai ajuns în locul potrivit. În articolul de astăzi, îți vom prezenta cele mai frumoase unități de cazare din… Citește mai mult

Compară cazări

Compară