Porto: Obiective turistice și locuri de vizitat în Porto, Portugalia

atractii turistice Porto, Portugalia

Porto, orașul superb de pe malul Atlanticului, este al doilea cel mai mare oraș din Portugalia și totodată una dintre cele mai vizitate destinații turistice din Europa.

Situat în nordul Portugaliei, Porto este un oraș cu o atmosfera unică, cu o istorie impresionantă, apreciat de turiști pentru cartierele elegante și străzile înguste.

De ce sa vizitezi orașul Porto?

Există nenumărate motive pentru a vizita Porto, Portugalia. Iată câteva dintre ele:

Cultură și istorie: Porto este un oraș cu o istorie bogată și o cultură vibrantă și găzduiește o serie de repere istorice și atracții culturale. Vizitatorii pot explora străzile vechi ale orașului și pot vizita repere precum Catedrala din Porto, Biserica São Francisco și Turnul Clérigos.

Delicii culinare: Porto este cunoscut pentru mâncarea și băutura sa delicioasă, fiind o destinație excelentă pentru gurmanzi. Orașul găzduiește o serie de restaurante și cafenele tradiționale, unde orice turist se poate bucura de mâncăruri precum francesinha (un sandviș umplut cu carne, brânză și ou) și pastel de nata (o prăjitură tradițională). Porto este, de asemenea, patria vinului de Porto, iar vizitatorii pot face un tur al faimoaselor crame din oraș și pot degusta această băutură emblematică.

Peisaje superbe: Porto este situat pe malul râului Douro, iar regiunea înconjurătoare găzduiește peisaje uimitoare și frumusețe naturală. Vizitatorii pot face o plimbare cu barca pe râu, pot vizita Valea Douro sau pot explora plajele și falezele de pe coastă.

Oameni prietenoși: Locuitorii din Porto sunt cunoscuți pentru natura lor prietenoasă și primitoare, iar vizitatorii vor descoperi că localnicii sunt bucuroși să discute și să împărtășească cultura lor cu turiștii.

Prețuri accesibile: Porto este o destinație accesibilă, cu prețuri relativ mici pentru mâncare, cazare și alte cheltuieli în comparație cu alte orașe europene.

În general, Porto este un oraș care are câte ceva pentru toată lumea. Are o cultură bogată, mâncare și băuturi delicioase, frumusețe naturală impresionantă, localnici prietenoși și prețuri accesibile, ceea ce face din Porto o destinație ideală pentru călătorii de toate felurile.

Locuri de vizitat în Porto

Cartierul Ribeira – Centrul Istoric

Ribeira, Porto
Cartierul Ribeira, Porto

Cartierul Ribeira este un cartier istoric din Porto, Portugalia, situat pe malul râului Douro. Este cunoscut pentru străzile sale înguste, casele colorate și atmosfera fermecătoare și este una dintre cele mai populare atracții turistice din oraș. De asemenea, este inclus în lista siturilor UNESCO.

Cartierul Ribeira găzduiește multe dintre cele mai faimoase repere și atracții ale orașului, inclusiv Catedrala din Porto, Biserica São Francisco și Turnul Clérigos. De asemenea, găzduiește o serie de restaurante, baruri și cafenele, unde te poți bucura de preparate delicioase și băuturi tradiționale portugheze.

Unul dintre punctele de atracție ale cartierului Ribeira este locația sa uimitoare pe râul Douro, care oferă priveliști superbe asupra orașului. Acest cartier este un loc popular pentru pasionații de fotografie, fiind totodată un loc minunat pentru a te relaxa și a savura atmosfera orașului.

Cartierul Ribeira este, de asemenea, un important centru cultural și istoric din Porto, deoarece are o istorie bogată care datează din Evul Mediu. O vizită aici este ideală pentru a învăța despre trecutul orașului și pentru a experimenta cultura deosebită a Portugaliei.

Așadar, cartierul Ribeira este o destinație care trebuie vizitată de oricine vizitează Porto. Acesta oferă un amestec fermecător de istorie, cultură și facilități moderne și este un loc minunat pentru a experimenta atmosfera autentică a orașului.

Foz Do Douro, plimbare pe malul Atlanticului

Foz Do Douro
Plaja Foz Do Douro

Foz do Douro este un cartier din Porto, situat pe coasta atlantică, lângă gura de vărsare a râului Douro. Este cunoscut pentru plaja sa lungă de nisip, care este populară atât pentru turiști, cât și pentru localnici, și pentru atmosfera sa plină de viață.

Foz do Douro este o destinație populară pentru turiști deoarece oferă o serie de activități și atracții turistice. Plaja este principala atracție a acestei zone, fiind un loc minunat pentru a te relaxa și bucura de soare și de aerul proaspăt al mării. De asemenea, în zonă există o serie de restaurante, baruri și cafenele, unde te poți bucura de bucătăria și băuturile tradiționale portugheze.

Pe lângă plaja sa, Foz do Douro găzduiește o serie de atracții istorice și culturale, printre care Palatul Foz, Casa da Música și Muzeul de Artă Contemporană Serralves. Cartierul găzduiește, de asemenea, câteva parcuri și grădini, care sunt populare atât printre localnici, cât și printre turiști.

În general, Foz do Douro este un cartier plin de viață și vibrant, care oferă ceva pentru toată lumea. Este un loc minunat pentru a te relaxa pe plajă, pentru a gusta din mâncărurile portugheze delicioase și pentru a explora atracțiile culturale ale orașului.

Podul Dom Luis I

Podul Dom Luis I, Porto

Podul Dom Luís I este un pod metalic cu două nivele, cu arc metalic, care traversează râul Douro în Porto, Portugalia. A fost proiectat de inginerul belgian Théophile Seyrig, care a fost un colaborator al lui Gustav Eiffel. Podul a fost finalizat în 1886 și a fost numit după Regele Luis I al Portugaliei.

Podul este un punct de reper emblematic al orașului Porto și a devenit una dintre cele mai populare atracții turistice din oraș. Are două niveluri: puntea inferioară, care este folosită de vehicule, și puntea superioară, care este folosită de pietoni și de metroul din Porto. Puntea superioară oferă vederi panoramice ale orașului și ale râului și este un loc popular pentru turiști.

Podul Dom Luís I are o lungime de 592 de metri și are o deschidere principală de 160 de metri. Este susținut de doi piloni care sunt ancorați în albia râului și de doi piloni pe malurile râului. Podul este realizat din oțel și are o culoare roșie distinctivă, care a fost obținută prin vopsirea oțelului cu o vopsea specială care a fost dezvoltată de Eiffel însuși.

Podul este o cale de transport importantă în Porto, deoarece leagă centrul orașului de suburbiile de pe malul sudic al râului Douro. Este, de asemenea, o destinație turistică populară, deoarece oferă priveliști impresionante asupra orașului și râului Douro.

Funicularul dos Guindais

Funicularul Dos Guindais, Porto
Funicularul Dos Guindais

Funicularul dos Guindais este o cale ferată funiculară din Porto, Portugalia, care leagă centrul orașului de suburbia Ribeira, pe malul sudic al râului Douro. A fost inaugurat în 1891 și este una dintre cele mai vechi căi ferate funiculare din lume. Este printre cele mai frecventate atracții turistice din Porto.

Funicularul dos Guindais are două vagoane care circulă pe o singură cale ferată și este acționat de un sistem de cabluri și scripeți. Vagoanele sunt conectate la calea ferată printr-un sistem de roți și șine și pot urca panta abruptă dintre centrul orașului și Ribeira datorită utilizării unor contragreutăți.

Funicularul dos Guindais este o atracție turistică populară în Porto, deoarece oferă priveliști panoramice ale orașului și ale râului Douro. De asemenea, acest funicular reprezinta totodată o rută de transport importantă, deoarece leagă centrul orașului de cartierul istoric Ribeira, care găzduiește multe dintre cele mai populare atracții turistice ale orașului.

Funicularul dos Guindais funcționează zilnic între orele 7:00 și 23:00, iar biletele pot fi achiziționate la stație. Plimbarea durează aproximativ 5 minute și oferă un mod unic de a experimenta orașul Porto.

Crama Calem

Crama Calem, Porto
Crama Calem, Porto

Calem este o companie de vinuri cu sediul în Porto, Portugalia, care produce o varietate de vinuri portugheze, inclusiv vin de Porto, vin de Douro și Vinho Verde. Compania a fost fondată în 1859 și este unul dintre cei mai respectați producători de vinuri din Portugalia.

Calem are o istorie îndelungată de producere a vinurilor de înaltă calitate și este cunoscută pentru utilizarea tehnicilor tradiționale de vinificație care au fost transmise de generații întregi. Vinurile companiei sunt produse din struguri cultivați în Valea Douro.

Calem operează o cramă în Porto, unde vizitatorii pot face tururi și pot degusta din delicioasele vinuri. Crama este situată în cartierul istoric Vila Nova de Gaia, care găzduiește multe dintre cele mai renumite crame de vin de Porto din oraș.

Vinurile produse sunt vândute în peste 50 de țări din întreaga lume și sunt foarte apreciate de iubitorii de vin din întreaga lume.

Biserica Sao Francisco

Biserica Sao Francisco, Porto
Biserica Sao Francisco, Porto

Biserica São Francisco este o biserică gotică din Porto, Portugalia, cunoscută pentru decorarea sa interioară elaborată și pentru detaliile ornamentale create din foiță de aur. Este situată în centrul orașului, în apropiere de cartierul Ribeira, și este una dintre cele mai populare obiective turistice din Porto.

Construită în secolul al XIII-lea, biserica São Francisco este considerată unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură gotică din Portugalia. Este foarte apreciată pentru interiorul său decorat într-un mod impresionant cu elemente din marmură și diferite sculpturi.

Biserica São Francisco găzduiește, de asemenea, o serie de artefacte istorice, inclusiv mormântul regelui Fernando I al Portugaliei, care este îngropat în cripta bisericii. Mai mult, această frumoasă biserică găzduiește o colecție de pietre funerare și morminte din Evul Mediu.

Pe lângă semnificația sa istorică și arhitecturală, Biserica São Francisco este, de asemenea, un important sit cultural și religios din Porto.

Gara din Porto

Gara São Bento - Estação de São Bento
Estação de São Bento, Porto

Gara din Porto, cunoscută și sub numele de Estação de São Bento, este o gară istorică situată în centrul orașului Porto, Portugalia. A fost finalizată în 1916, fiind considerată una dintre cele mai frumoase gări din țară.

Gara din Porto este cunoscută pentru stilul iberic care abundă în scene istorice. Plăcile de pe pereți reprezintă scene din istoria Portugaliei și sunt considerate unele dintre cele mai frumoase exemple de artă azulejo din țară. Holul principal al gării este decorat cu vitralii superbe.

Mai mult, gara din Porto este un important nod de transport în oraș, deoarece este punctul terminus pentru multe dintre liniile feroviare naționale și internaționale ale țării. Este, de asemenea, o atracție turistică populară, deoarece oferă o privire asupra istoriei transporturilor din oraș și este un exemplu frumos de arhitectură Art Nouveau.

Pe lângă funcția sa de gară, Gara din Porto servește și ca centru cultural, găzduind diferite expoziții, concerte și alte evenimente. Este o destinație populară atât pentru turiști, cât și pentru localnici, și face parte integrantă din peisajul cultural și de transport al orașului.

Croazieră pe râul Douro

râul Douro din Porto
Panoramă asupra râului Douro, Porto

Râul Douro este o destinație turistică populară în Portugalia, iar unul dintre cele mai bune moduri de a o experimenta este o croazieră pe râu. Croazierele pe râul Douro oferă turiștilor posibilitatea de a explora peisajele de vis ale regiunii.

Ce trebuie să știi este că există o varietate de croaziere disponibile pe râul Douro, de la excursii de o zi la călătorii mai lungi de mai multe zile. Multe croaziere pornesc din Porto, care este cel mai mare oraș din regiune și punctul de plecare pentru multe dintre excursiile de vin din Valea Douro. Din Porto, croazierele merg spre amonte prin Valea Douro, traversând diferite orașe și sate pitorești. O croazieră pe acest râu îți oferă cu siguranță priveliști uimitoare ale peisajelor din jur.

În funcție de itinerariul ales, te poți bucura de opriri la diferite crame, unde poți degusta vinuri locale și totodată poți afla mai multe despre această tradiție viticolă a regiunii. De asemenea, unele croaziere includ vizite la situri istorice și culturale, cum ar fi biserici și castele, precum și oportunități de a participa la activități precum drumeții, ciclism sau pescuit.

În general, o croazieră pe râul Douro este o modalitate minunată de a experimenta frumusețea și cultura regiunii și de a învăța despre istoria și tradițiile Portugaliei.

Când să vizitezi orașul Porto?

Începând din martie și până în mai este o perioadă excelentă pentru a vizita Porto, deoarece vremea este plăcută, iar orașul începe să prindă viață după lunile de iarnă. Temperaturile sunt placute cu maxime care variază între 20 și 25 de grade Celsius. Acesta este una dintre cele mai bune perioade pentru a vizita orașul Porto, dacă dorești să eviți aglomerația.

Vara (iunie-august) este cel mai aglomerat sezon turistic în Porto, deoarece vremea este caldă și însorită. Temperaturile pot fi destul de ridicate, cu maxime care ajung până la 30 de grade Celsius. Aceasta este o perioadă bună de vizitat dacă îți place vremea caldă și activitățile în aer liber, dar fii pregătit pentru prețuri mai piperate și zone aglomerate.

Toamna (septembrie-noiembrie) este o perioadă excelentă pentru a vizita Porto, deoarece vremea este încă caldă, însă fluxul de turiști scade considerabil. Temperaturile încep să se răcească, cu maxime cuprinse între 20 și 25 de grade Celsius. Aceasta este o perioadă excelentă dacă dorești să te bucuri de frumusețile orașului într-o perioadă mai puțin aglomerată.

Începând din decembrie și până în februarie, orașul este cel mai puțin frecventat de turiști, însă și temperaturile sunt cele mai scăzute. Vremea poate fi destul de variabilă, cu maxime care variază între 15 și 20 de grade Celsius. Dacă dorești să te bucuri de luminile și decorațiunile de sărbători ale orașului și totodată să eviți aglomerația, aceasta este cea mai favorabilă perioadă. Este, de asemenea, o perioadă bună de vizitat întrucât prețurile la cazare sunt cele mai scăzute.

În general, cel mai bun moment pentru a vizita Porto depinde de preferințele tale și de ceea ce dorești să faci pe durata vizitei. Indiferent de momentul în care îl vizitezi, Porto este un oraș superb, cu o mulțime de obiective și atracții turistice.

Ce trebuie să știi înainte de a vizita Porto

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a vizita Porto:

Cum ajung în centrul orașului de la aeroport: Pentru a ajunge în centrul orașului Porto, cea mai ieftină opțiune este să iei metroul din fața aeroportului pe linia mov. Fie că alegi autobuzul 3 M sau autobuzul Express spre Gara Radoviaria, poți ajunge în centrul orașului, mai precis la stația Bolhao.

Limba: Portugheza este limba oficială a Portugaliei și este vorbită în Porto. Deși mulți localnici vorbesc engleza, este o idee bună să învățați câteva fraze de bază în portugheză pentru a vă ajuta să comunicați cu localnicii și să vă deplasați prin oraș.

Monedă: Moneda oficială a Portugaliei este euro (EUR). Nu uita să schimbi niște cash înainte de a ajunge în Porto, deoarece nu toate locațiile acceptă cărți de credit. În oraș sunt disponibile bancomate de unde poți retrage numerar.

Clima: Clima în Porto este mediteraneană, cu ierni blânde și veri calde, ba chiar toride. Temperaturile din timpul verii pot ajunge până la 30 de grade Celsius, așa că așteaptă-te la perioade caniculare dacă vizitezi orașul în timpul lunilor de vară. Nu uita de șapcă sau o palărie pentru a te proteja de razele soarelui, și de o cremă de protecție (factor UV 15+).

Transport: Porto are un sistem de transport public eficient, cu autobuze, tramvaie și metrou care deservesc orașul. Cel mai indicat este să achiziționezi cardul Porto din aeroport, care-ți oferă posibilitatea de a folosi orice mijloc de transport în comun. Cardul Porto costă 15 euro pentru 4 zile. Taxiurile sunt, de asemenea, ușor de găsit și este ușor să vă deplasați în oraș pe jos.

Siguranță: Porto este, în general, un oraș sigur, dar, ca în cazul oricărei destinații, este o idee bună să vă luați măsuri de precauție pentru a vă proteja pe dumneavoastră și bunurile dumneavoastră. Fiți cu ochii pe bunurile dumneavoastră în zonele aglomerate și fiți mereu atenți la împrejurimi.

În general, este o idee bună să faceți cercetări și să vă planificați din timp înainte de a vizita Porto pentru a vă asigura că veți avea o călătorie ușoară și plăcută.

Te-ar putea intersa și...

Muntele Olimp

Muntele Olimp: Obiective Turistice și Curiozități

Muntele Olimp este cel mai înalt munte din Grecia și al doilea ca altitudine din Balcani. 

Deși… Află mai multe

Coasta de Azur, Menton

Coasta de Azur: Top 10 locuri de vizitat pe Riviera Franceză

Coasta de Azur este unul dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din Europa. Cunoscută drept Riviera Franceza, aceasta este… Află mai multe

Obiective turistice Praga

Obiective Turistice Praga: Top 22 locuri de vizitat

Exista o mulțime de obiective turistice în Praga, iar printre cele mai populare locuri de vizitat se numără Castelul Praga,… Află mai multe

Compară cazări

Compară