Muntele Olimp: Obiective Turistice și Curiozități
Muntele Olimp este cel mai înalt munte din Grecia și al doilea ca altitudine din Balcani.
Deși… Află mai multe
Exista o mulțime de obiective turistice în Praga, iar printre cele mai populare locuri de vizitat se numără Castelul Praga, Podul Carol, Centrul Vechi, Strada de Aur, Ceasul Astronomic și Piața Wenceslas.
Praga este capitala Republicii Cehe, fiind cunoscut drept “Orașul de Aur”. De la castele gotice până la poduri antice, Praga se remarcă prin arhitectură și în special clădiri vechi pe care se pot observa urmele lăsate de trecerea timpului, dar și străduțe, monumente și biserici pe care le poți descoperi într-un city-break alături de cei dragi.
Capitala Cehiei, cu o populație de aproximativ 1.7 milioane de locuitori, este situată pe râul Vltava și găduiește cel mai mare castel din lume, cu o suprafață de 70.000 de metri pătrați.
Praga a fost cunoscut drept unul dintre cele mai frumoase orase din Europa încă din Evul Mediu. Potrivit clasamentului Euromonitor, Praga este a șaptea cea mai vizitată capitală europeană, cu aproximativ 7 milioane de turiști anual. Aceasta este surclasată de Paris, Amsterdam, Madrid, Roma, Londra și Berlin.
Fosta țară comunistă până la căderea regimului de la 17 noiembrie 1989, Praga abundă în istorie și cultură, care pot fi descoperite la orice pas.
În acest articol, am selectat cele mai importante obiective turistice din Praga, de care te poți bucura în următorul city-break. Totodată, am inclus informații despre câte zile ar trebui să petreci în acest oraș minunat precum și câteva recomandări de cazări deosebite.
Iată cele mai frumoase locuri de vizitat în Praga:
Ceasul Astronomic din Praga, denumit Pražský orloj, este cel mai vechi ceas medieval de acest tip din lume, fiind situat în Centrul Vechi din Praga.
Situat in The Old Town pe zidul sudic al primăriei, a fost contruit în anul 1410 de către Nicolae de Kadau și renovat ulterior în anul 1490 de Hanus de la Roșe, oferă zilnic un adevărat spectacol care atrage turiștii de fiecare dată când sunt anunțate orele.
Legenda acestui ceas medieval spune că meșterul Hanus de la Roșe ar fi fost lăsat orb pentru a nu mai putea crea o altă capodoperă altundeva în Europa.
Turiștii se pot bucura de spectacolul oferit de către ceas în fiecare zi, până la orele 21:00.
Când sunt anunțate orele, se pot vedea cei 12 apostoli de-a lungul cadranului superior, unde se citește ora și se poate vedea de asemenea poziția Soarelui și a Lunii.
Pe cadranul inferior pot fi observate numele sfântului care este sărbătorit în ziua respectivă, dar și semnele astrologice.
Ceasul este decorat în partea de sus de la stânga la dreapta de 4 figuri alegorice, trei dintre ele reprezentând păcatele capitale, așa cum au fost descrise și de către poetul Dante Alighieri în “Divină Comedie”:
Podul Carol este unul dintre obiectivele turistice de neratat din Praga. Acesta traversează râul Vltava și oferă turiștilor imagini inedite asupra Castelului Praga. Acesta este cunoscut în cehă ca Karlův most.
Construcția podului a început în anul 1357 sub patronajul Regelui Carol al IV-lea și a avut drept arhitect pe Peter Parler; a terminată ulterior în secolul XV.
A avut inițial denumirea de Podul de Piatra sau Podul Pragăi și a fost numit Podul Charles în 1870.
Construit în stilul gotic, acest pod a fost singura posibilitate de traversare a râului Vltava până în anul 1841 și de asemenea cel mai bun mod de comunicare între Orașul Vechi, Cetatea din Praga și zonele învecinate.
Balustradele podului sunt ornate cu 30 de sculpturi, printre care se număra și cea a Regelui Charles, majoritatea în stil baroc și reprezentând sfinți însemnați în timpul acelei perioade. La realizarea sculpturilor au participat și alți artiști importanți precum Jan Brokoff, Matthias Braun și Michael Joseph,
De-a lungul sau pot fi admirate 3 turnuri; două dintre ele sunt pe malul cartierului Mala Strană și ultimul este pe malul Orașului Vechi.
Vizitatorii pot urca în cele două turnuri care se afla la capetele podului și admira priveliștea asupra orașului.
Centrul Istoric din Praga este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din capitala Cehiei, fiind inclus pe lista Unesco a monumentelor naturale și culturale. Acesta este format din Orașul Vechi, Orașul Nou și Orașul Mic.
Piața Orașului Vechi se afla între Podul Carol și Piața Wenceslas și este locul unde turiștii pot admira stilurile arhitecturale diverse ale clădirilor.
Printre clădirile importante aflate în piață se numără Turnul Primăriei Vechi de unde poată fi admirată priveliștea orașului; în partea de sus a clădirii se afla și Ceasul Astronomic.
În această piața se afla și Biserica Gotică Týn, Biserica Sfântul Nicolae, Galeria Națională (Palatul Kinsky), și în centrul ăsta este monumentul lui Jan Huș, un reformator religios ce a fost ars pe rug pentru convingerile sale în orașul Konstanz.
Monumentul a fost amplasat în piață la data de 6 iulie 1915, odată cu aniversarea a 500 de ani de la moartea sa.
Pe lângă vechile clădiri și monumente, vizitatorii vor găsi în piață o mulțime de restaurante și baruri unde se pot bucura și descoperi bunătățurile și băuturile locale.
Castelul din Praga este o cetate impresionantă care își are originile în secolul IX. Aceasta a servit de-a lungul istoriei drept reședința a Regilor Boemilor, a Împăraților Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană și a președinților Cehoslovaciei.
În prezent, aceasta este reședința oficială a președintelui Republicii Cehe și este de asemenea locul care adăpostește bijuteriile Coroanei Boemiei.
Cetatea este formată dintr-o serie de clădiri care alcătuiesc un complex fortificat și a fost declarată de către Guiness Book of Records ca fiind cea mai mare incinta fortificată antică din lume.
Prima clădire cu pereți din cadrul cetății este Biserica Sfintei Fecioare Maria și aici a fost ridicată prima mănăstire din Boemia.
În timpul domniei Regelui Carol al IV-lea, a fost reconstruit Castelul Praga și fundațiile cetății au fost de asemenea întărite.
Din cauza Războaielor Hușite, cetatea a rămas nelocuită de-a lungul câtorva decenii.
Castelul a fost reconstruit în anul 1485 de către Regele Vladislav al II-lea. Palatului i s-au adăugat turnuri de apărare de-a lungul laturei nordice și arhiectul Benedikt Rejt a creat Sala Vladislav.
Palatul a suferit numeroase schimbări de-a lungul trecerii timpului, unele cauzate de bătălii și revolte, iar altele au fost realizate de către monarhii care l-au folosit drept reședință.
Împărăteasa Maria Terezia a fost cea care a adus ultima modificare majoră acestui castel în a doua jumătate a secolului al XVIII.
Mai mult de un secol mai târziu, odată cu finalul erei comuniste și dividerea Cehoslovaciei, castelul din Praga a devenit reședința oficială a președintelui noii Republice Cehe.
Grădinile Castelului din Praga constau în șapte grădini situate în jurul castelului Praga. Cea mai importantă dintre acestea este Grădina Regală, situată pe aripa nordică. Aici s-au plantat primele lalele din Europa, în anul 1534.
Chiar dacă la început a fost construită sub inspirație italiană, aceasta a fost adaptată stilului englezesc, purtând amprenta stilului baroc, cu elemente din Renaștere.
Tot în aceeași zonă se află și Grădinile Palatului de sub Castelul Praga, pe pantele sudice ale acestuia. Este vorab de un complex de grădini istorice, respectiv Ledeburská, Kolovratská, Malá si Velká Pálffyovská, precum și grădinile Malá Fürstenberská.
Vegetația luxuriantă de aici, precum și decorațiunile arhitecturale formează un peisaj inedit, fiind una dintre atracțiile de top din capitala Cehiei.
Strada de Aur, numită Zlatá ulička sau Golden Lane, este o străduță faimoasă situată în cartierul Hradčany, în interiorul Cetății Castelului Praga.
Pe această strada se găsesc 11 căsuțe colorate realizate în stilul manierist în secolul al XVI-lea; acestea au fost contruite pentru gardienii împăratului Rudolf al II-lea de Habsburg.
Mai târziu, tot aici au locuit aurari, după care străduță și-a obținut numele pe care îl poarta și în prezent.
O legendă spune că pe această stradă au locuit și niște alchimiști care încercau să prefacă fierul în aur, să obțină elixirul vieții și piatră filozofală. Cu toate că nu au existat dovezi care se ateste aceste fapte, străduță a mai fost cunoscută și drept Strada Alchimiștilor.
Pe această stradă au mai locuit câțiva scriitori importanți precum Franz Kafta.
Pe ferestrele acestora se pot observa obiecte tradiționale ale celor care au locuit aici.
Astăzi, Strada de Aur este unul dintre obiectivele turistice de top din Praga, unde puteți găsi diverse suveniruri, magazine și galerii de artă. Mai mult, pe ferestrele căsuțelor de aici poți observă obiecte tradiționale ale celor care au locuit aici.
Cartierul Evreiesc din Praga, cunoscut ca Josefov, este înconjurat de Orașul Vechi și este unul dintre cele mai populare cartiere din Praga, acesta fiind la bază un ghetou evreiesc. Cartierul este reprezentat de steagul comunității evreiești pe care se poate observa Steaua lui David (Magen David ce simbolizează martiriul și eroismul) pe fundal roșu.
Se crede că evreii s-au stabilit în Praga încă din secolul X; în anul 1096 a avut loc primul pogrom și evreii au fost cencentrati într-un ghetou înconjurat de ziduri.
În anul 1262, a fost emis un Statuta Judaeorum care a permis comunității evreiești să aibă un grad de autoadministrare.
Istoria acestui gheto evreiesc a început cu adevărat în secolul al XIII-lea, când evreilor din capitala Cehiei li s-a ordonat să-și părăsească casele pentru a se stabili aici.
În 1389 a avut loc unul dintre cele mai violente pogromuri, în care și-au pierdut viața peste 1500 de persoane, în Duminca Paștelui.
Cartierul a cunoscut însă o perioadă foarte prosperă la sfârșitul secolului al XVI-lea datorită ministrului de finanțe (anterior primar) Mordecai Maisel.
Cartierul evreiesc din Praga a fost redenumit “Josefstadt” (Orașul lui Iosif) în anul 1850, după Împăratul Sfântului Imperiu Roman, Iosif al II-lea. Prin Edictul de toleranță din 1781, Iosif al II-lea i-a emancipat pe evrei.
Cu doi ani înainte, evreii au primit aprobarea de a se stabili în afara orașului, acest fapt ducând la reducerea populației evreiești, doar evreii săraci sau cei ortodocși rămânând în cartier.
Între anii 1893 și 1913, mare parte a cartierului a fost demolată, ca urmare a deciziei de remodelare al orașului după Paris.
În oraș au rămas Vechea Primărie Evreiască, Vechiul Cimitir, și șase sinagogi care fac parte acum din Muzeul Evreiesc din Praga.
Printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Praga se număra și Palatul Kinsky, care se afla în centrul vechi al orașului.
Palatul a fost în proprietatea familiei nobile Kinsky dar inițial a fost contruit pentru familia Golz între 1755 și 1765, ca urmare este cunoscut sub numele de Palatul Golz-Kinský.
Arhitectul Kilian Ignaz Dientzenhofer a proiectat clădirea în stilul rococo iar exteriorul este din stuc și vopsit în roz și alb.
Palatul a fost cumpărat în anul 1768 de către familia Kinsky.
Merceria tatălui lui Franz Kafka, Herman Kafka, a fost în incinta palatului, la parterul acestuia.
Franz Kafta a făcut școală secundară la palat, între anii 1893 și 1901.
Din anul 1949, clădirea este administrată de Galeria Națională din Praga și în prezent ea este folosită că muzeu.
De asemeana, din 1992, palatul a fost recunoscut și protejact că monument cultural național.
Catedrala St. Vitus, cunoscută drept Catedrala Mitropolitană a Sfinților Vitus, Venceslau și Adalbert, este cea mai mare și mai importantă catedrală din Praga. Construcția sa a început în anul 1344, sub conducerea împăratului Carol al IV-lea.
Arhitectură catedralei este gotică, fiind construită pe locul unei bazilici romanice.
Catedrala adăpostește mormintele mai multor împărați ai Sfântului Imperiu Roman și regi ai Boemiei și este de asemenea cel mai important lăcaș din țară.
În interiorul său, puteți admira frumusețea vitraliilor care înfățișează Sfânta Treime. Ușa din bronz prezintă scene din istoria acesteia, și totodată legende despre Sf. Wenceslas și Sf. Adalbert.
O altă parte frumoasă a celui mai important templu religios din Praga este reprezentată de Mausoleul Regal – unde se află cripta regală – precum și de partea neogotică a acesteia, respectiv naosul principal și coridoarele laterale.
Din înălțimea turnului, vă puteți bucura de priveliștea minunată asupra orașului.
După cum ați văzut, există o mulțime de locuri de vizitat în Praga, iar unul dintre cele mai frumoase este Piața Wenceslas.
Piața Wencesas, cunoscută ca Václavák în cehă, este un bulevard lung de 700 m și o lățime de 60 m. Aceasta datează din secolul XIV și este situată în cartierul Nové Město (Orașul Nou).
Fondată în 1348, piața a avut inițial denumirea de “Piața de Cai“, schimbată ulterior în secolul XIX în Hramul țării.
De-a lungul secolelor, piața a fost un martor tăcut a numeroase evenimente istorice, printre care se numără semnarea declarației de independență din anul 1918 dar și Revoluția de Catifea (numită în acest fel datorită naturii sale pașnice) de la 1989, când a căzut guvernul autoritar.
Principalele atracții turistice care se găsesc în piața sunt statuia lui Wenceslao și Muzeul Național. Tot aici se găsesc numeroase magazine dar și câteva hoteluri tradiționale, ca și bine cunoscutul Grand Hotel Europa, ale cărui interioare au apărut în filme precum “Titanic” și “Mission Impossible”.
Astăzi, în piață se țin numeroase spectacole, demonstrații și concerte.
Târgul de Crăciun din Praga este amenajat în Piața Wenceslas.
Biserica Maicii Domnului înainte de Týn este cea mai veche mănăstire din Praga.
Construcția mănăstirii a început în secolul XIV asupra să și-au pus amprenta arhitecții Matthias din Aras și Peter Parler.
Trecerea timpului și numeroasele lupte dar și un incendiu și-au lăsat urmele asupra bisericii și aceasta a necesitat numeroase reconstrucții de-a lungul secolelor.
Un aspect interesant legat de această mănăstire este faptul că turnurile sale nu sunt identice; unul dintre ele este mai solid decât celălalt și se spune că reprezintă partea puternică a unei familii, bărbatul.
De asemenea, turnul aflat în partea de nord se numește “Eva”, iar cel din sud, care este mai înalt cu 1 metru decât celălalt, se numește “Adam”.
Strada Vinarna Certovka este cea mai ingusta strada din Praga, având o lățime de 50 de centimetri. Este atât de îngustă încât are semafor pentru pietoni. Această străduță este practic un pasaj pietonal format din trepte.
Cu toate că există un buton pentru activarea semaforului pentru a traversa pasajul, turiștii nu respectă acest indicator. Astfel, există șanse mari să te întânlești cu cineva din sensul opus.
Această stradă îngustă se află în cel mai vechi cartier al orașului, numit Malá Strana.
Pentru a ajunge aici, mergi pe strada U Lužického semináře până în dreoptul casei cu numărul 24, lângă aceasta aflându-se Vinárna Čertovka.
Nu este recomandat celor care suferă de claustrofobie.
La capătul străzii, vei găsi restaurantul Čertovka, a cărei terase oferă o priveliște superbă asupra râului.
Vechea Sinagoga Nouă este situată în Josefov (Cartierul Evereiesc), fiind cea mai veche din Europa care încă funcționează.
Construcția ei a fost finalizată în anul 1210 și realizată în stilul gotic religios și cele mai vechi elemente ale sale datează din Evul mediu, cum ar fi pereții de susținere, acoperișul și frontonul.
Inițial a fost numită “Noua Sinagoga”, dar, odată cu ridicarea altor sinagogi, a primit numele de “Vechea Sinagoga Nouă”.
Sinagoga a fost construită urmând obiceiul iudaismului ortodox, unde spațiile pentru rugăciune pentru femei și pentru bărbați sunt separate.
Mănăstirea Strahov este una dintre cele mai importante obiective turistice de vizitat în Praga, fiind a doua cea mai veche mănăstire din oraș. Mănăstirea este locuită de 70 de călugări din Ordinul Premonstratensian și datează din secolul XII, mai precis din anul 1143.
Această mănăstire găzduiește Biblioteca teologică dar și Biblioteca Filozofică. Sălile sale sunt spațioase și decorate în stil baroc.
Biblioteca Strahov este alcătuită din mai mult de 130.000 de volume, dintre care în jur de 2.500 au văzut lumina tiparului înainte de anul 1500. Cea mai veche carte din această bibliotecă este Evangheliarul Strahov și provine din secolul IX.
Cele două săli ale mănăstirii sunt de o frumusețe inedită și se număra printre cele mai importante atracții din Praga.
Sala de Filozofie datează din anul 1780 iar tavanul sau a fost pictat de către Franz Maulberthsch, având tema “Dezvoltarea spirituală a omenirii”. Această operă de artă a fost pictată de Franz Anton Maulbertsch.
Sala de Teologie este chiar mai veche decât cea de Filozofie, avându-și originile în anul 1679 și fiind construită de Giovanni Orsi. Tavanul său este de asemenea foarte frumos decorat, cu stucaturi baroce.
Pentru un tur virtual 3D, accesează acest link.
Klementinum este al doilea cel mai mare complex arhitectural din Praga, după Castelul Praga. Acesta găzduiește Biblioteca Națională a Republicii Cehe de mai bine de două secole.
Biblioteca Națională devenit un simbol al orașului și se număra printre atracțiile de top din Praga datorită frumuseții sale.
Clădirea își are originile în secolul XI și a fost construită pe locul capelei Sfântului Clement, de unde îi vine și numele. Aici se află sediul Bibliotecii Naționale a Cehiei care deține peste 20.000 de volume, fresce și globuri geografice.
De-a lungul timpului, clădirea a avut mai multe roluri, cum ar fi observator astronomic dar și universitate de stat, sub domnia Împărătesei Maria Tereza a Austriei.
În anul 1781 a fost fondată Biblioteca Națională, Klementium servind doar un an mai târziu drept depozitul său legal.
Din anul 1990, Klementium a căpătat rolul de sediu al Bibliotecii Naționale. Aici poți vizita Sala Bibliotecii – construită în stil baroc, Sala Meridian, Capela Oglinzilor și Turnul Astronomic.
Printre scrierile cele mai importante care sunt păstrate în Bibliotecă, se numără cele ale lui Wolfgand Amadeus Mozard, Comenius și diverse scrieri însemnate ce aparțin literaturii cehe.
Scriitorul argentinian Jorge Luis Borges a scris despre Klementium în “Miracolul Secret”, în care personajul principal visează despre bibliotecarii care îl căută pe Dumnezeu în interiorul cărților din Bibliotecă.
Printre multitudinea de locuri de vizitat în Praga se număra și Teatrul Național. Aici biletele se pun în vânzare cu 6 luni înainte.
Teatrul Național din Praga a fost construit între anii 1868 și 1881 în stilul neo-renascentist pe malul râului Vltava. De menționat este faptul că pentru ridicarea sa au fost folosiți banii pe care i-au donat cetățenii cehi care își doreau o identitate și de asemenea independența națională.
Teatrul Național din Praga și-a început activitatea la data de 18 noiembrie 1883.
Vizitatorii se pot bucura de spectacole de balet, de teatru dar și de opera iar teatrul oferă atât spectacole ale operelor locale precum “Janufa” cât și internaționale, cum ar fi “Lacul lebedelor”, “La Traviata”.
Numărul spectacolelor oferite de Teatrul Național este de aproximativ 60, majoritate fiind clasice, printre care se număra Rigoletto, Carmen, Cenușăreasa, Aida.
Casa Municipală se afla în Piața Republicii lângă Turnul Pulberarieri și este una dintre cele mai cunoscute clădiri din Praga datorită stilului sau arhitectural art nouveau.
Aceasta a fost contruiță între anii 1905 și 1912 de către arhitecții Osvald Polívka și Antonín Balšánek.
În prezent, clădirea servește în scop ceremonial și reprezentare oficială.
În interiorul său se afla mai multe săli importante precum Sala Smetana unde sunt ținute concerte simfonice, de orgă, dar și Festivalul Primăvară.
O altă sala importanță este “Salonul Primarului”, unde în anul 1918 a fost semnat actul care a declarat formarea statului independent Cehoslovacia.
Casa Municipală este minunat decorată cu operele unor mari artiști, în principal sculptori și pictori cehi de la începutul secolului XX, precum František Ženíšek, Josef Mařatka, Jan Preișler.
La subsol și parter se afla mai multe cefenele și restaurante.
Turnul de observare Petřín este situat pe dealul cu același nume și oferă cea mai frumoasă priveliște din Praga, având o înălțime de 63.5 metri. Acesta a fost construit în anul 1891 și a servit inițial că turn de observație și de transmisie.
Turnul de observare Petřín a avut că inspirație Turnul Eiffel; în anul 1891, Clubul Turiștilor Cehi au vizitat Expoziția Universală de la Paris iar în martie al aceluiași an, a început contructia Turnului Petřín, fiind terminat 4 luni mai tariu.
În anul 1953, în vârful turnului a fost instalată o antenă de televiziune ce a fost și principalul transmițător al semnalului de televiziune din oraș până în anul 1992, când a fost inaugururat Turnului de Televiziune Žižkov.
Turnul Petřín a fost ulterior complet renovat în anul 1999.
În prezent, turnul este pe lista obiectivelor turistice cele mai faimoase din Praga.
Dealul pe care se află turnul Petrin are o înălțime de 318 m și este format din 300 de scări. Dealul poate fi urcat la pas în aproximativ 30 de minute; iarna poate dura mai mult din cauza zăpezii.
Dacă nu dorești să faci acest efort, poți lua funicularul până pe dealul Petrin. Funicularul circulă zilnic între orele 09:00 și 21:30, la fiecare 10-15 minute. Prețul unui bilet este de 2.4 euro. Dacă dorești să urci și să cobori, vei plăti aproximativ 5 euro.
După ce vizitezi turnul și admiri peisajele superbe, poți merge să cumperi suveniruri la magazinul de suveniruri din apropiere. La nivelul inferior există și un restaurant.
Zidul lui John Lennon se afla în Piața Velkoprevorske și reprezintă atât un simbol al păcii cât și al libertății – două dintre cele mai reprezentative calități transmise de muzica legendarului John Lennon.
Primul desen a apărut pe zid după moartea artistului, la data de 8 Decembrie 1980, când fanii săi și-au exprimat durerea cauzată de asasinarea să desenând versuri din melodiile sale.
În timp, acestor versuri s-au adăugat mesaje politice dar și fragmentele din cântecele formației The Beatles, din care John Lennon a făcut parte.
Aceste mesaje politice au început să deranjeze regimul comunist în 1988 și au creat chiar conflicte între poliție și studenți.
A fost creată chiar și o mișcare inspirată de numele artistului, Lennonism.
Imaginile de pe zid au fost șterse de autorități dar, cu toate acestea, tinerii protestatari au continuat să le refacă.
Se presupune că acest zid a inspirat Revoluția de catifea din anul 1989, ce a dus la căderea comunismului.
Tot regimul comunist a fost cel care a interzis cântecele artistului în acea perioadă, ele fiind considerate că promovau o libertate care nu era bine văzută de regim.
Cetatea Vyšehrad, care se traduce drept Castelul de Sus, a fost ridicată pe malul râului Vltava în secolul al X-lea și se află la 3 kilometri de castelul din Praga. Aceasta a fost locul primelor așezări din ceea ce avea să devină Praga câteva secole mai târziu.
Aici este locul unde istoria se întânlește cu misterul. Este o cetate cu un aer romantic, fortificație plină cu pasaje, ruine, porți și elemente gotice.
În curtea cetății vei găsi Cimitirul Vyšehrad, unde se află mormintele unor personalități importante cehe precum Antonín Dvořák, Alfons Mucha, Karel Čapek dar și Bazilica Sfinților Petru și Pavel.
Biserica Sfinților Petru și Pavel a fost fondată între anii 1070 și 1080 de către Vratislaus al II-lea și a fost influențată de mai multe stiluri arhitecturale.
Inițial construită în stilul românesc, după incendiul din 1249, aceata a fost reconstruite în stilurile neogotice și gotice.
În anul 2003, a căpătat distincția de basilica, accordata de Papa Ioan Paul al II-lea.
În interiorul basilicii se pot vedea nava, corul, sanctuarul, absida dar și două camere în laterale unde se afla sacristia și capela iar deasupra intrării se află minunatele mozaicuri care atrag atenția vizitatorilor.
În cetate se afla de asemenea Rotonda Sfântului Martin care este cea mai veche clădire din Praga, datând secolul al XI-lea.
Rotonda este cea mai veche din oraș și singurulul monument din cetate care își păstrează aspectul originar.
De-a lungul timpului, cetatea a fost și castel și reședința regală și ulterior a fost oraș dar și fortăreață barocă, stil menținut până în ziua de astăzi.
Cetatea mai oferă și priveliști de o frumusețe inedite asupra orașului și este fără îndoială unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Praga.
Grădina Zoologică din Praga se întinde pe 58 de hectare, cu peste 10 km de alei. Grădina găzduiește aproximativ 5470 de exemplare din 685 de specii. Dintre acestea, cele mai multe sunt păsări, mamifere și reptile.
Este una dintre cele mai apreciate atracții turistice din Praga, în special pentru familiile cu copii. Totodată, este foarte apreciate și de iubitorii de natură și animale.
Spațiile largi deschise sunt perfect pentru mers pe jos și plimbările liniștite în timpul cărora pot fi descoperite expozițiile.
Copiii și adulții pot vedea numeroase specii printre care se numără urși pândă roșii, aligatori, gheparzi, tigri și leoparzi siberieni, rinoceri albi, urangutani, furnicări.
În cadrul Grădinii Zoologice, animalele sunt ținute în medii naturale create pentru cerințele fiecare specii, și nu în cuști.
În locul cuștilor, administratorii au ales să folosească sticlă, garduri și șanțuri.
În timpul weekend-urilor, te poți bucura de asemenea și alte programe interesante organizate de Grădina.
Poreclită Fred și Ginger după Fred Astaire și Ginger Rogers, proiectarea clădirii început în 1992 și realizată de către arhitecții Frank Gehry și Vlado Milunić și terminată în 1996.
În acel moment, design-ul clădirii a stârnit varii controverse deoarece nu se încadra în stilurile arhitecturale ale orașului, baroc, gotic și bine cunosctulul stil art nouveau.
Stilul arhitectural al Casei Dansatoare este cel neo-baroc sau deconstructivistă iar partea sa “dansantă” are ca susținere 99 de panouri de diferite dimensiuni. Clădirea are și o structură de metal răsucit care se numește “Medusa”.
Clădirea simbolizează două dinamici opuse, ying și yang, una în continuă mișcare și altă complet statică și totodată ilustrează tranziția Cehoslovaciei de la regimul comunist la democrație.
Clădirea este reprezentată în prezent de moneda de 2000 de coroane cehe, emisă de Banca Națională a Cehiei.
Pentru a savura atracțiile turistice ale capitalei Cehiei, îți recomandăm să îți rezervi între 3 și 5 zile. Dacă mergi special pentru a vizita majoritatea atracțiilor și obiectivelor turistice, îți recomandăm să-ți achiziționezi Praga card.
Praga Card, denumit și Prague Coolpass, este un card care îți oferă acces la peste 70 de atracții și obiective turistice din Praga, turul orașului cu autobuzul și croaziere pe râul Vltava.
Acest card poate fi achiziționat online, iar prețul acestuia pentru o zi este de 55 euro per adult, respectiv 38 euro pentru studenți și copii cu vârsta între 6 și 16 ani.
Cardul de vizitare a obiectivelor din Praga poate fi achiziționat pentru un număr de una până la zece zile și este valid doar pentru zile consecutive.
Prețul cardului Praga Coolpass pentru un adult este:
Pentru același pass, copiii cu vârsta între 6 și 16 ani, respectiv studentții, vor plăti 38 euro pentru o zi. Iată celelalte prețuri:
Castelul Praga este cel mai mare castel din lume, fiind construit in anul 880 de prințul Bořivoj al dinastiei Premyslid. Acesta se întinde pe 70.000 de metri pătrați și cuprinde numeroase palate, grădini regale, capele și catedrale. De asemenea, face parte din lista siturilor din cadrul Patrimoniului Mondial UNESCO.
Localnicii din Praga sunt cei mai impatimiti consumatori de bere din lume, acestia consumand 150 de litri de bere pe an. Nu este de mirare tinand cont ca este capitala Pilsner. Daca ai timp, poti da o fuga la fabrica Staropramen – a doua cea mai mare fabrica de bere din Cehia.
De asemenea, aici te poti bucura de spa-uri de bere. Spre exemplu, poți face o vizita la Beer SPA Prague.
Asta presupune sa te scufunzi intr-o cada de stejar plina cu bere. Extractul de bere si amestecul de bere pe baza de plante te va revitaliza. Evident, consumul nelimitat de bere cehă este inclus în preț.
Prețul începe de la 52 euro/persoană. Mai multe detalii despre prețurile acestui SPA găsești aici.
Dacă nu știi în ce zonă să te cazezi în Praga, o alegere bună este districtul Praga 1 – aici sunt situate majoritatea celor mai frumoase obiective turistice.
Cele mai apreciate zone pentru a te caza aici sunt Staré Město și Malá Strana.
Dacă vrei să stai chiar în inima orașului, alege Staré Město (Old Town). Aceasta este cea mai centrală zonă, fiind ideală pentru a vizita Praga la picior.
De aici, faci aproximativ 5 minute pe jos până la Ceasul Astronomic, 10 minute până la Podul Carol și 20 de minute până la Castelul Praga.
Desigur, ca orice Old Town, este o zonă foarte frecventată de turiști, fiind destul de aglomerată.
Dacă preferi o zonă centrală dar mai liniștită, îți recomand să te cazezi în Malá Strana. Este o zonă centrală situată pe malul vestil al râului Vltava, cu străzi din piatră, clădiri vechi de secole. Tot aici se află și celebrul Castel din Praga, dar și Biserica Sfântul Nicolae și Sanctuarul Loreto.
De aici poți ajunge în Centrul Vechi doar traversând Podul Carol. Ca timp, faci aproximativ 10 minute de mers pe jos. Priveliștea de aici este superbă, fiind o zonă preferată pentru un weekend romantic. Cu toate astea, zona este ușor deluroasă.
Iată câteva idei de cazare în Praga:
Cel mai popular hotel din Praga este Metropolitan Old Town. Acesta hotel de 4 stele este situat în inima centrului vechi din Praga, pe o stradă liniștită amplasată în cartierul Evreiesc. În zonă există o mulțime de baruri și restaurante, precum și un mall numit Palladium.
Puncte Forte: locație ideală, camere spațioase, rooftop cu panoramă 360° asupra centrului orașului, 5 minute de mers pe jos de Ceasul Astronomic, mic dejun bogat, parcare gratuită.
Rott este un hotel popular situat la câțiva pași de Centrul Vechi. Are acces facil la mijloacele de transport în comun, restaurante și obiective turistice. Camerele sunt spațioase, foarte curate iar priveliștea asupra orașului este deosebită.
Puncte Forte: locație ultra-centrală, mic dejun inclus foarte calitativ. Hotelul este ddicat exclusiv adulților.
Hotelul Kings Court este cel mai popular hotel de lux din Praga, fiind amplasat lângă celebra stradă comercială Na Příkopě și mall-ul Paladium. Acest hotel de 5 stele dispune de o zonă SPA cu piscină cu contracurenți, jacuzzi, saună finlandeză și o gamă variată de tratamente de înfrumusețtare și masaj.
Puncte Forte: mic dejun foarte variat și extrem de gustos, saltele comfortabile, baie luxoasă, distanță mică de atracțiile turistice, fiind situat chiar între orașul vechi și centrul comercial Palladium.
Acesta este un hotel boutique situat în zonă ultra-centrală, pe o străduță pietruită din Centrul Vechi. Amplasat într-o clădire istorică care datează din secolul al XV-lea, hotelul dispune de camere luxoase și foarte spațioase, fiecare având un aspect unic. Frescele datează din secolele XIV-XVIII, iar tavanele din lemn, pictate, te vor face să te simți ca și când ai sta într-un palat vechi.
Puncte Forte: zonă liniștită, locație excelentă, arhitectură vintage, curte privată, camere spațioase, frumos amenajate, atmosferă de basm
Hotelul Liberty este situat în centrul istoric, într-o zonă pietonală, chiar în Piața Wenceslas, fiind unul dintre cele mai bine cotate hoteluri din Praga. Deși are patru stele, hotelul este foarte bine cotat, mai precis cu 9.1/10 pe booking. Camerele sunt spațioase, cu mobilier elegant, iar paturile sunt foarte comfortabile. Băile sunt foarte bine dotate.
Puncte Forte: mic dejun inclus în preț, foarte aproape de metrou, iar locația este perfectă pentru cele mai importante atracții turistice din Praga. De asemenea, este o zonă perfectă pentru shopping. Camerele sunt dotate cu aer condiționat.
Hotelul Leon D’Oro este amplasat în fața Pieței Havel din zona veche a orașului, la 3 minute de Piața Wenceslas și Ceasul Astronomic. Camerele acestui hotel reprezintă un mix de lux și romantism italian, fiind perfecte pentru familii.
Puncte Forte: camere generoase, cu balcon, respectiv suite cu terasă. Locația este ideală dacă-ți propui să vizitezi atracțiile turistice. Micul dejun este delicios, fiind inclus în preț. În apropiere, se află un supermarket. Hotelul oferă parcare.
Acest hotel se află la aproximativ 600 m de centrul comercial Palladium, respectiv la 50 m de Piața Orașului Vechi. Zona abundă în restaurante, iar dacă ești cu mașina, în apropiere se află o parcare subterană.
Puncte Forte: locație perfectă pentru a parcurge distanțe pe jos, iar hotelul este foarte curat. Micul dejun este delicios și variat. Camerele sunt luminoase și spațioase. Este unul dintre cele mai bune cotate hoteluri din Praga, având 9.5/10 din peste 1800 de review-uri pe Booking.
Atunci când îți planifici următoarea vacanță, Praga este cu siguranță o destinație de neratat; asta pentru că oferă un mix perfect de istorie, legende, cultură, artă, și natură. Totoată, aici vei găsi o serie de activități care, prin diversitatea lor, te vor captiva, făcându-te să-ți dorești să revii cu drag în inima Cehiei.