Coasta de Azur: Top 10 locuri de vizitat pe Riviera Franceză

Coasta de Azur, Menton

Coasta de Azur este unul dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din Europa. Cunoscută drept Riviera Franceza, aceasta este tărâmul contrastelor, de la orașe faimoase precum Nisa și Cannes, la orășele și sate pitorești ca Mentone, Eze, Antibes și Villefranche-sur-Mer.

Celebră în întreaga lume pentru peisajele pitorești dar și pentru plajele și promenadele superbe, Coasta de Azur este de departe cea mai frumoasă destinație de vacanță din Franța.

Cu peste 300 de zile cu soare pe an, maxime de 13-15°C în februarie și martie, respectiv 28-29°C în august, Coasta de Azur este una dintre cele mai plăcute destinații de vacanță pe toată durata anului.

Acest articol îți va prezenta tot ce trebuie să știi despre Coasta de Azur, incluzând cele mai frumoase locuri de vizitat, unde să te cazezi și cum te poți deplasa cu ușurință de la un obiectiv la altul.

Dacă vrei să vizitezi Coasta de Azur, îți recomandăm să îți achiziționezi zborul cu aterizare pe aeroportul din Nisa.

Top 10 Atracții și Obiective turistice pe Coasta de Azur

Cele mai frumoase locuri de vizitat pe Coasta de Azur sunt Nisa, Villefranche-sur-Mer, Grădina exotică din Eze, Monaco, Menton, Cannes, Antibes, Saint-Paul de Vence și Saint Tropez.

1. Nisa

Nisa, Coasta de Azur
Orașul Nisa văzut de pe Dealul Castelului

Dacă vrei să vizitezi Coasta de Azur, îți recomandăm să îți achiziționezi zborul cu aterizare pe aeroportul din Nisa. Considerat capitala Coastei de Azur, acesta este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat pe Riviera Franceză.

Nisa este al doilea cel mai mare oraș de pe Coasta de Azur, după Marseille, având o populație de 343,477 locuitori. De asemenea, este a doua cea mai vizitată destinație din Franța, după Paris.

Pentru a reuși să vizitezi Nisa, ai nevoie de cel puțin 2 zile.

Cea mai frumoasă atracție turistică din Nisa este Promenade des Anglais, o promenadă pietonală cu o lungime de 7 km, situată chiar pe malul mării. Este ideală pentru plimbări și poate fi parcursă fie la pas, fie pe bicicletă, role, Segway sau scooter.

Promenade des Anglais
Promenade des Anglais

Iar cea mai frumoasă porțiune din Promenade des Anglais este cea cuprinsă între Vieux Nice (centrul vechi) și Hotel Negresco.

Hotel Negresco este un punct de referință în Nisa, acesta fiind un hotel de 5 stel cu o vechime de peste un secol. Interesant că acest hotel a fost construit de Alexandru Negrescu în 1870, un român stabilit în Franța cu familia.

Centrul Vechi, numit Vieux Nice, este al doilea cel ma frumos obiectiv turistic din Nisa. Amplasat la vest de Port de Nice, centrul vechi al Nisei este format din străduțe înguste și pitorești care abundă în case istorice cu fațade în culori pastelate, numeroase piețe, pub-uri și terase.

Aici îți recomandăm să te oprești în două piețe: Place du Palais de Justice și în Place Rosetti – unde este situată și Catedrala Sfânta Reparata. În Piața Rosetti poți savura cea mai bună înghețată din oraș.

Plimbându-te pe aceste străduțe te face să te simți ca și când te-ai intors în timp cu aproximativ 2 secole.

Iar dacă tot vizitezi orașul, nu trebuie să ratezi Dealul Castelului.

Dealul Castelului din Nisa
Dealul Castelului văzut de pe Promenade des Anglais

Cea mai frumoasă priveliște din Nisa este de pe Dealul Castelului (La Colline du Chateau), de unde poți admira marea, promenada și întregul oraș. Pentru a ajunge aici, odată ce intri pe promenada de pe faleză (Promenade des Anglais), vei face stânga și vei merge până ajungi la zona înaltă cu semnul I love nice.

Odată ajuns sus, vei vedea o zonă de promenadă unde te poți așeza pe una din băncuțe pentru a admira peisajul de vis.

La Colline du Chateau este numit astfel ca urmare a fortăreței care a dominat golful Nisa între secolele XI și XVIII.

Pentru a vizita Castelul din Nisa, programul de funcționare este între orele 08:30 și 20:00 între 1 aprilie și 31 septembrie, respectiv între 8:30 și 18:00 în extra-sezon.

De pe aleile din cadrul Castelului, mai precis cele de pe partea opusă zonei de promendă, poți admira portul vechi al Nisei, cunoscut ca Vieux Port de Nice sau Port Lympia.

2. Monaco

Monaco
Monaco

Dacă tot ești pe Coasta de Azur, trebuie să vizitezi Monaco – unul dintre cele mai ex.

Monaco este un stat suveran situat pe Coasta de Azur, sinonim cu luxul și opulența. Acest mic stat este mai precis un principat reglementat de monarhie constituțională, condus de Prințul Albert al II-lea. Concret, Monaco este un oraș-stat iar Monte Carlo este doar un cartier – și nu capitala statului așa cum mulți consideră în mod eronat.

Deși are graniță cu Franța pe trei părți, nu există o graniță propriu-zisă în Monaco. Astfel, poți intra în Monaco fără să fii nevoit să iei cu tine buletinul sau pașaportul.

Cele mai frumoase locuri de vizitat în Monaco sunt Palatul Prințului, stânca pe care este amplasat, catedrala Sfântul Nicolae, grădinile Saint Martin, cartierul și cazinoul din Monte Carlo, grădina exotică și porturile Hercule și Fontvieille.

Monaco este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat pe Coasta de Azur
Monaco este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat de pe Coasta de Azur
Port Fontvieille Monaco
Port Fontvieille văzut din curtea castelului situat pe stâncă

Stânca din Monaco este cea mai celebră zonă turistică din Monaco, aici găsindu-se Palatul Prințului, Catedrala Sf. Nicolae, Muzeul Oceanografic și Grădinile Saint Martin.

Stânca din Monaco
Stânca din Monaco unde este situat Palatul Prințului

Palatul Prințului de Monaco este principala atracție din principatul Monaco, fiind situat pe Place du Palais, chiar pe vârful stâncii. Acesta a fost construit în secolul al XIII-lea, fiind reședința familiei Grimaldi, a Prințului de Monaco – Albert al II-lea și a familiei acestuia.

Palatul Printului de Monaco
Palatul Prințului de Monaco

În grădina unde este ampasat Palatul Prințului vei găsi cea mai frumoasă priveliște din Monaco. În partea stângă poți admira orașul și portul Hercule, iar în partea dreaptă a acestuia, poți admira portul Fontvieille.

Palatul este deschis vizitatorilor din aprilie până în octombrie. Aici poți vizita curtea principală, galeria Hercules și apartamentele de stat, unde prințul își primește oaspeții în timpul ceremoniilor oficiale.

urcarea catre Palatul Prințului de Monaco
Aleea pietonală care urcă la Palatul Prințului

Schimbarea gărzii poate fi văzută zilnic la ora 11:55.

Catedrala Sf. Nicolae este un alt obiectiv turistic situat în cartierul orașului vechi. Aceasta a fost construită în anul 1875 și este închinată Maicii Domnului. Fațata este construită în stil romano-bizantin, placată cu pietre albe. Pentru a ajunge la catedrală, coboară de la Palatul Prințului pe șosea. Intrarea este gratuită!

Catedrala Sf. Nicolae din Monaco
Catedrala Sf. Nicolae din Monaco

Vis-a-vis de catedrală, îți poți trage sufletul în Grădinile Saint Martin. Prima dintre acestea a fost inaugurată în anul 1816 fiind un amalgam de poteci abrupte mărginite de stânci, de unde te poți bucura de una dintre cele mai frumoase priveliști spre Marea Mediterană.

Odată ce-ți continui coborârea prin Grădinile Saint Martin, vei ajunge la Muzeul Oceanografic. Este vorba de un drum de câteva minute de mers pe jos.

Muzeul Oceanografic este amplasat într-o clădire superbă situată chiar pe marginea stâncii și a fost construit în anul 1910 de Prințul Albert I.

Muzeul este deschis zilnic între 09:30 și 20:00 în iulie și august, respectiv între 10:00 și 18:00 în celelalte luni. Prețul unui bilet este de 19 euro/adult, respectiv 12 euro pentru copiii cu vârsta între 4 și 17 ani. Biletele pot fi achiziționate de aici.

Odată ce-ai coborât stânca, traversezi faleza golfului care străjuiește cel mai adânc port din Monaco: Port Hercule. 

Port Hercule este marina cu cea mai mare adâncime de pe Riviera Franceză (între 7 și 40 m) și poate găzdui yachturi cu lungimi de până la 210 m. Grecii și romanii l-au folosit ca port comercial.

Port Hercule, Monaco
Port Hercule, Monaco

Aici vei putea admira unele dintre cele mai scumpe yachturi din lume; asta pentru că un loc de acostare pentru un mega-yacht de 200 m lungime costă 6,500 euro pe zi, în sezon. 

Șoseaua de lângă faleză găzduiește și cursa de Formula 1 – Monaco Grand Prix.

Odată ce ajungi pe partea opusă stâncii pe care se află palatul, vei începe să urci pe trotuarul șoselei, până ajungi în cel mai luxos perimetru din Monaco: cartierul Monte Carlo. Cartierul este sinonim cu opulența și abundă în magazine de lux cu haine, ceasuri și bijuterii.

În apropiere se află și Place de Casino, unde este situat și celebrul cazino.

Cazinoul din Monte Carlo este o operă arhitecturală deosebită și a fost construit în 1863 de către Charles Garnier. Chiar dacă nu ești un iubitor al jocurilor de noroc, îl poți vizita zilnic până la ora 14:00.

Cazinoul Monte Carlo
Cazinoul din Monte Carlo

Cum ajungi în Monaco? Cel mai simplu este să iei trenul din gara Nice-Ville și cobori la a șasea stație. Este cel mai rapid mijloc de transport și te duce în Monaco în aproximativ 20 de minute. Traseul trece prin localitățile Nice Riquier – Villefranche-sur-Mer – Beaulieu-sur-Mer – Eze – Cap d’Ail – Monaco (Monte-Carlo).

Prețul unui bilet de tren pentru a ajunge din Nisa în Monaco costă 4.4 euro/adult pe sens. Astfel, o cursă tur-retur ajunge la 8.8 euro/persoană.

Trenurile au o frecvență ridicată și vin din jumătate în jumătate de oră.

Dacă preferi autobuzul, poți merge cu 607.

3. Menton

Menton, Coasta de Azur
Menton, Coasta de Azur

Când ajungi pe Coasta de Azur, este musai să vizitezi Menton. Deși în antiteză cu Monaco, acest oraș surprinde prin peisaje montane inedite și un mixt italiano-francez.

Menton, supranumit și orașul lămâilor, este ultimul oraș de pe Coasta de Azur, situat chiar înainte de granița cu Italia. Este amplasat la doar 10 minute de Monaco, și este considerat cel mai italian oraș dintre cele situate pe Riviera Franceză.

Este un oraș foarte pitoresc, cu o faleză generoasă, plină cu palmieri, un peisaj montan superb și clădiri vechi frumos colorate. Are șarmul orașelor de coastă din Italia, cu foarte multe grădini, străzi pietruite, cafenele, plaje și o marină.

Place aux Herbes este unul dintre cele mai frumoase locuri, iar aici fie poți servi masa, fie explorezi cele cinci grădini:

  • Serre de la Madone: Grădina exotică
  • Fontana Rosa: Grădina valenciană din anii 20
  • Grădina vilei Maria-Serena
  • Grădina tropicala din Val Rahmeh
  • Grădina cu măslini din parcul Pian

Odată ce ajungi în centrul vechi, poți vizita și Bazilica Sfântul Mihail, respectiv Capela Penitenților.

Anual, între 17 februarie și 4 martie, în Menton are loc Festivalul lămâilor. 

Cum ajungi în Menton? Cel mai rapid traseu din Nisa este să iei trenul din gara Nice-Ville pentru 9 stații. Prețul unui bilet este 5.9 euro/adult iar călătoria durează aproximativ 35 de minute.

4. Grădina Exotică din Eze (Jardin Exotique d’Èze)

Gradina Exotica din Eze
Grădina Exotică din Eze

Eze este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat pe Coasta de Azur. Amplasat într-o zonă montană în apropiere de Monaco, satul Eze surprinde prin grădina exotică situată pe versant și totodată prin priveliștea superbă asupra Mării Mediterane până în Golful Saint-Tropez.

Dacă ajungi pentru prima dată aici, caută Eze-Village. Mulți îl confundă cu satul Eze-sur-Mer, care este situat chiar la baza versantului, pe malul mării.

Grădina Eze este situată la o altitudine de 430 m deasupra mării și este cea mai frumoasă grădină exotică de pe Riviera Franceză. De asemenea, această grădină are cea mai spectaculoasă priveliște de pe Coasta de Azur.

Prețul unui bilet pentru vizitarea grădinii Eze este între 5 și 7 euro de persoană, în funcție de perioadă. Programul de vizitare este cuprins între orele 09:00 și 19:30 pe timp de vară, respectiv până la 18:30 în aprilie, mai, iunie și octombrie, și până la 16:30 în restul anului.

Cum ajungi în Eze-Village? Pentru a ajunge la grădina botanică din Eze, poți lua autobuzul 82 sau 112 administrat de Lignes d’Azur până în satul Eze. Prețul unui bilet este de 1.7 euro/persoană pe sens.

Una dintre stațiile autobuzelor 82 și 112 este gara Valbaun din Nisa, unde poți ajunge cu tramvaiul în aproximativ 15 minute dinspre gara Nice Ville.

Nu lua trenul întrucât te va lăsa în Eze-sur-Mer de unde ai de urcat la pas aproximativ 50 de minute. Dacă ai ajuns deja în Eze-sur-Mer, poți lua autobuzul 83 care conectează satul de jos cu Eze-Village.

5. Villefranche-sur-Mer

Villefranche sur Mer
Villefranche-sur-Mer

Villefranche-sur-Mer este un sat fermecător situat în golful cu același nume, la aproximativ 7 km est de Nisa, pe drumul care duce către Monaco. Situat la o distanță de doar 5 minute cu mașina față de Nisa, acest sat de pescari cocoțat pe dealul care străjuiește golful Villefranche este fermecător și autentic.

De asemenea, Villefranche-sur-Mer este cea mai colorată destinație din sudul Franței și totodată singurul sat medieval cu adevărat de pe Riviera Franceză.

Odată ajuns în acest mic colț de rai, nu ezita să vizitezi orașul vechi de lângă faleză.

Aici te poți plimba printre strătuțele înguste, pietruite, poți admira casele frumos colorate sau te poți bucura de o cafea pe faleză la una dintre terasele și cafenele amplasate chiar în zona portului pescăresc. Îți recomandăm să bei un capuccino pe terasa de pe faleză a hotelului Welcome Hotel, prima de lângă portul pescăresc.

Miercuri și sâmbătă este deschisă și piața locală iar acest sat este și mai animat.

Cu toate astea, vei depune puțin efort întrucât străduțele sunt situate pe un deal, cu multe scări pietruite.

stradute din Villefranche-sur-Mer
Scări printre străduțele din Villefranche-sur-Mer

Vara, această locație este foarte apreciată pentru plajele sale deosebite, cu mai mult nisip spre deosebire de celelalte plaje de pe Rivieră. Una dintre ele este plaja principală: Plaje de Marinieres.

Cum ajungi în Villefranche-sur-Mer? Pentru a vizita Villefranche-sur-Mer, din Nisa poți lua autobuzul 82 de pe Rue Barla (din apropierea Port de Nice), fie mergi in gara Nice-Ville amplasată în partea de sus a bulevardului Av. Jean Medecin și iei trenul.

Acum, că am terminat cu atracțiile turistice situate spre Italia, ne îndreptăm spre partea opusă.

6. Cannes

Cannes
Priveliște din cartierul Le Suquet către Vieux Port de Cannes

Alături de Nisa, Monaco și Menton, Cannes este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat pe Coasta de Azur.

Cea mai importantă atracție turistică din Cannes este La Croisette, o promenadă pe malul mării, mărginită de hoteluri de lux, buticuri cochete și plaje superbe.

Palais des Festivals este unul dintre cele mai celebre locații din Cannes, aici desfășurându-se cel mai mare festival de film din lume. În zonă se află și Chemin des Etoiles, unde cei mai celebri actori din lume și-au lasat amprentele pe plăcuțe așezate ca moiaic pe jos.

Dacă ai timp, poți vizita cartierul Le Suquet. Situat pe un deal din centrul vechi, Le Suquet este cel mai vechi cartier din Cannes. Plimbându-te pe străduțele medievale abrupte, te poți bucura de o atmosferă autentică, printre buticuri și restaurante.

Dacă nimerești în sezon, aici găsești cele mai frumoase plaje cu nisip de pe Coasta de Azur. 

Cum ajungi în Cannes? Ia trenul din gara Nice-Ville și mergi 10 stații. Prețul unei călătorii este de aproximativ 7 euro de persoană. Traseul trece prin Nice Saint-Augustin – St. Laurent Du Var – Cros de Cagnes – Cagnes Sur Mer – Veilleneuve Loubet Plage – Biot – Antibes – Juans Les Pins – Golfe Juan Vallauris – Cannes. Durata călătoriei este de 38 de minute.

7. Antibes

Antibes
Antibes

Antibes, situat între Nisa și Cannes, este o destinație fermecătoare mai puțin cunoscută de pe Riviera Franceză, care abundă în istorie și cultură. 

Construit de greci în secolul V î.Hr. sub numele Antipolis, acest oraș străvechi păstrează și astăzi urme ale vremurilor apuse prin ziduri antice, metereze și străduțe înguste. Așadar, pe lângă peisajele superbe, acest mic oraș prezintă un farmec apart despins din vremurile apuse.

Interesant de menționat este că înainte de anul 1860, când Nisa se afla sub stăpânire italiană, Antibes era ultimul fort înainte de granița cu Italia.

Dincolo de farmecul acestei bijuterii de pe Riviera Franceză, Antibes se mândrește cu o atmosferă autentică, fiind un mic paradis pentru cei care doresc să trăiască un pic din stilul autentic francez.

Cele mai frumoase locuri de vizitat în Antibes includ orașul vechi și zona fortificată, Portul Vauban, Fort Carré și Muzeul Picasso.

Dacă timpul nu-ți permite să stai mai mult de câteva ore, bucură-te de o plimbare la pas prin orașul vechi și Fort Carré. Rătăcindu-te pe străzile orașului vechi este ca și când te-ai întoarce în timp.

Fort Carre, Antibes
Fort Carré, Antibes

Fort Carré se află la periferie, fiind o mărturie a arhitecturii meticuloase care datează din epoca Renașterii.

În depărtare, dacă este senin, poți admira piscurile din Parcul Național Mercantour, din Alpii Francezi.

Pablo Picasso s-a îndrăgostit de acest loc la vârsta de 65 de ani, iar începând din anul 1946 acesta a locuit în Antibes, până la finalul vieții sale – 1973.

Port Vauban
Priveliște din Port Vauban

Port Vauban este cel mai mare port din Europa, și are o capacitate de 1500 de locuri de acostare, iar un doc este echipat pentru a primi yachturi de până la 170 m lungime.

Cum ajungi în Antibes? Din Nisa, poți lua trenul pentru șapte stații, cu plecare din gara Nice-Ville. O altă variantă este să iei tramvaiul L2 din Jean Médecin pentru 9 stații, până în Parc Phoenix. De aici, mergi aproximativ 40 de minute pe jos până la stația autobuzului 621. Ia autobuzul 621 și mergi 11 stații. Vei coborî la stația Pôle d’Echanges.

8. Saint-Paul de Vence

Saint Paul de Vence
Saint-Paul de Vence

Odată ce vizitezi Coasta de Azur, nu trebuie să ratezi Saint-Paul de Vence.

Saint-Paul de Vence este un sat medieval pitoresc, de munte, situat între Nisa și Antibes, chiar în vârful unei coline. Satul este unul dintre cele mai frumoase de pe Riviera Franceză, amintind un pic de Toscana. 

Aici vei vedea găsi o muțime de magazine inedite, galerii de artă și buticuri de modă, printre case pietruite cu flori la fereastră, situate pe străduțe înguste.

Acest sătuc l-a fermecat chiar și pe Picasso, iar astăzi găzduiește mulți designeri și artiști.

satul Saint Paul de Vence - Riviera Franceza
Alee pietruită în satul Saint-Paul de Vence

Dacă ajungi aici, poți vizita și Fundația Maeght, un loc unic în care arta, arhitectura și natura co-există într-o armonie deplină. Gradina de sculpturi, Curtea Giacometti sau Labirintul Miró sunt câteva dintre atracții.

Cum ajungi în Saint-Paul de Vence? Ia trenul din gara Nice-Ville (TER 86010) și coboară la a patra stație – Cagnes-sur-Mer. Ulterior mergi aproximativ 4 minute pe jos până în Square 8 Mai SNCF, de unde vei lua autobuzul 655. Mergi 18 stații și coboară la stația Village. De aici mai aproximativ 10 minute de mers pe jos.

9. Saint Tropez

Saint Tropez
Saint Tropez

Acest top n-ar putea fi complet dacă n-am include Saint Tropez, una dintre cele mai populare locuri de vizitat pe Coasta de Azur.

Saint Tropez, situat în golful cu același nume, a fost un mic sat de pescari, începând să câștige popularitate odată cu începutul secolului al XX-lea.

Astăzi, Saint Tropez este o destinație renumită pentru mega-yachturi, cumpărături de lux, restaurante și cluburi.

Portul Saint Tropez
Portul Saint Tropez

Dacă ești în căutare de plajă în Saint Tropez, cele mai frumoase plaje sunt Pampelonne Beach și Plage de Tahiti. Pampelonne Beach este de departe cea mai faimoasă plajă din Saint Tropez. Este o plajă cu nisip alb și apă cristalină. Lungimea plajei este de aproximativ 5 km.

Plaja Pampelonne in Saint Tropez
Plaja Pampelonne din Saint Tropez

Cum ajungi în Saint-Tropez? În lipsă de mașină, cea mai simplă variantă este să iei un ferry din Qual Lunel (biletele se achiziționează de la Trans Côte D’Azur). Durata excursiei este de 2 ore și jumătate. Ferryboat-ul pleacă zilnic între 1 iulie și 31 august la ora 09:00 și ajunge în Saint Tropez la 11:30. Întoarcerea este la ora 16:300, cu sosire în Nisa la ora 19:00.

Între 16 mai și 30 iunie, respectiv între 01 septembrie și 30 septembrie, ferryboatul merge doar în zilele de marți, joi și în weekend. Între 1 octombrie și 22 octombrie, acesta are program doar marți și sâmbătă.

10. Saint-Jean-Cap-Ferrat

Saint Jean Cap Ferrat
Priveliște din portul situat în Saint Jean Cap Ferrat

Saint-Jean-Cap-Ferrat se află în apropiere de Villefranche-sur-Mer, fiind o peninsulă cunoscută îndeosebi pentru vilele de lux ale miliardarilor.

Una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat de aici este Vila Ephrussi de Rothschild. Aceasta a fost construită în anul 1907, la decizia baroanei Beatric Ephrussi de Rothschild, care s-a îndrăgostit de aceste meleaguri odată cu vizita sa aici. 

Vila Ephrussi de Rothschild, Saint Jean Cap Ferrat
Terasa vilei Ephrussi de Rothschild

Vila fost construită în stil renascentist, și dispune de cinci grădini superbe: Grădina Franceză, Grădina Spaniolă, Grădina Japoneză, Grădina Exotică și Grădina de Trandafiri.

Gradina Exotica Saint Jean Cap Ferrat
Gradina Exotică din cadrul vilei Ephrussi de Rothschild, Saint Jean Cap Ferrat

Odată ce pășești în interiorul acesteia, poți vizita terasa și Marele Salon cu mobilierul în stil Ludovic al XV-lea, Micul Salon, apartamentele lui Beatrice, sala de mese, salonul de porțelan, precum și saloanele de la primul etaj.

Hartă Coasta de Azur

Mai jos ți-am pregătit harta Coastei de Azur, cu cele mai frumoase locuri de vizitat:

Itinerariu de 4 zile pe Coasta de Azur

Pentru a vizita Coasta de Azur, ai nevoie de cel puțin 4 zile. Noi, însă, îți recomandăm un sejur de 5 zile.

În prima zi îți recomandăm să vizitezi Nisa, plimbându-te pe Promenade des Anglais. De asemenea, poți urca pe colina castelului (Colline du Chateau) de unde ai o priveliște superbă a întregului oraș. 

Nu rata Centrul Vechi al orașului amplasat între promenadă, Colline du Chateau și Bd. Jean Jaures. Aoco găsești o grămadă de restaurante și terase.

De asemenea, o altă atracție turistică a orașului este cartierul Jean-Medecin. 

Dacă faci o plimbare pe Bd. Jean Medecin, te poți bucura de partea nouă a orașului. Acest bulevard coboară de la gara din Nisa până pe promenadă.

În cea de-a doua zi, poți vizita grădina exotică Eze, Monaco și Menton, toate situate în aceeași zonă. Dacă nu dorești să mergi la Eze, poți folosi trenul, fiind cea mai simplă metoda să ajungi rapid.

În ziua trei, îți recomandăm să vizitezi Antibes și Cannes, ambele cu trenul.

În ultima zi, poți vizita Villefranche-sur-Mer întrucât se află la o distanță mică de Nisa și te poți bucura de restul zilei întorcându-te în Nisa.

Cele mai frumoase plaje de pe Coasta de Azur

Iată cele mai frumoase plaje de pe Coasta de Azur:

  • Plages du Midi, Cannes
  • Plaja Paloma, Saint-Jean-Cap-Ferrat
  • Plaja Passable, Saint-Jean-Cap-Ferrat
  • Plaja La Mala, Cap d’Ail
  • Plaja Sablettes, Menton
  • Plaja din Golful Cap d’Antibes
  • Plaja Estagnol, Bormes-les-Mimosas
  • Plaja Porquerolles
  • Plaja Calanques, Cassis

Unde mă cazez în Nisa?

Dacă preferi transportul public, cele mai bune zone de cazare în Nisa sunt Old Nice (Centrul Vechi), Vieux Nice și Jean-Medecin.

Hotel Le Negresco

Hotel Negresco
Hotel Negresco este cel mai bine cotat hotel din Nisa

Dacă dorești să te cazezi chiar pe promenadă, lângă malul mării, cea mai bună opțiune este Hotel Le Negresco. Este un hotel de 5 stele dechis din anul 1913, situat chiar pe Promenade des Anglais.

interior Hotel Negresco din Nisa
Hotel Negresco la interior

Hotelul emblemă al Nisei dispune de suite luxoase cu vedere către mare, baruri, 2 restaurante și un beach club. Este cu siguranță un simbol al eleganței, fiind comparabil cu un muzeu de artă.

Le Dortoir Boutique Suites

Le Dortoir Boutique Suites
Suită în Le Dortoir Boutique Suites

Dacă preferi o variantă mai ieftină, îți recomandăm Le Dortoir Boutique Suites. Are o poziționare excelentă, fiind situat în cartierul Jean Medeccin, chiar în apropiere de centrul vechi al orașului și promenadă.

Este un hotel tip boutique care dispune de suite moderne la prețuri foarte bune. Raportul calitate-preț este excelent.

Aparthotel AMMI Vieux Nice

cazare Nisa în AMMI Vieux Nice
Aparthotel AMMI Vieux Nice

O altă opțiune este AMMI Vieux Nice. Este un apart-hotel de 3 stele situat chiar în partea nordică a centrului vechi, în vecinătatea bulevardului Jean Jaures, unde ai acces rapid la tramvai.

Mijloace de transport pentru a vizita Coasta de Azur

Din aeroportul din Nisa, folosește tramvaiul 2 (Port Lympia) care duce chiar în centrul orașului în mai puțin de 30 de minute. Costă doar 1.5 euro/cursă iar biletul îl poți cumpăra de la tonomat, plătind cu cardul. Iată aici o hartă a liniei 2 care leagă aeroportul din Nisa de centrul orașului.

Pentru a vizita Coasta de Azur, îți recomandăm să folosești trenul din gara Nice-Ville. Sunt foarte comfortabile, vin la timp și vin la 30-40 de minute. Ca alternativă, poți folosi:

  • autobuzul 607, care merge până în Monaco, pe ruta Arson fodéré (în apropiere de Port de Nice) – Villefranche-sur-Mer – Beaulieu-sur-Mer – Eze-sur-Mer – Cap d’Ail – Monaco
  • Tramvaiul L2 până în Parc Phoenix (lângă aeroport) iar de aici autobuzul 620 care tranzitează Saint-Laurent-du-Var – Antibes – Cannes

Întrucât transportul în comun este foarte bine pus la punct, nu ai nevoie de mașină.

Pentru a te descurca mai bine, ți-am pregătit o hartă cu liniile autobuzelor și tramvaielor din Nisa. Pentru a o descărca, accesează acest link.

Cu autobuzul și tramvaiul

Pentru a face lucrurile mai simple, descarcă-ți aplicațiile Lignes d’Azur Mobile și Lignes d’Azur Tickets.

Odată ce-ai ajuns în Nisa, cel mai indicat este să folosești transportul public. Astfel, îți poți cumpăra un card de călătorii de la unul dintre aparatele de bilete, unde poți plăti cu cardul (contactless). Cu acesta poți merge atât cu autobuzul cât și cu tramvaiul.

Dacă dorești să-ți achiziționezi călătorii, o poți face de la orice terminal de bilete însă cel mai ușor este să folosești aplicația Lignes d’Azur Tickets.

Chiar dacă călătorești în grup, poți folosi un isngur card, pe care-l vei scana de mai multe ori atunci când urci în autobuz/tramvai.

Tips: În Nisa, folosește autobuzul și tramvaiul. Ambele sunt operate de Lignes d’Azur. Un bilet costă 1.5 euro iar un pass pe o zi costă 5 euro/persoană și poate fi folosit întreaga zi. Cardul cu 10 călătorii în rețeaua de autobuze și tramvaie costă 10 euro pe zi.

Terminalul 2 – unde vei ateriza – dispune în fața porților A1 – A3 de plecări și către alte destinații de pe Coasta de Azur:

  • Antibes: autobuzul 82, platforma 3
  • Cannes: autobuzul 81, platforma 2
  • Monaco și Menton: autobuzul 80, platforma 1
  • Saint-Raphaël: autobuzul 90, platforma 4

Din Terminalul 1, poți lua 620 sau 621 spre Cannes.

Cu trenul

Coasta de Azur are o infrastructură rutieră excelentă și este cea mai rapidă variantă pentru a vizita Riviera Franceză. Majoritatea satelor și orașelor de pe coastă dispun de gară SNCF, iar trenurile regionale (TER) conectează toate obiectivele turistice de pe Coasta de Azur.

Harta trenurilor pe Coasta de Azur
Harta liniilor de tren de pe Coasta de Azur

Gara în Nisa se numește Nice-Ville și este situată lângă bulevardul Av. Jean Medecin, la 1.5 km de Promenade des Anglais. Pentru a vedea locația pe hartă, fă click aici.

Te-ar putea intersa și...

Muntele Olimp

Muntele Olimp: Obiective Turistice și Curiozități

Muntele Olimp este cel mai înalt munte din Grecia și al doilea ca altitudine din Balcani. 

Deși… Află mai multe

Obiective turistice Praga

Obiective Turistice Praga: Top 22 locuri de vizitat

Exista o mulțime de obiective turistice în Praga, iar printre cele mai populare locuri de vizitat se numără Castelul Praga,… Află mai multe

Big Ben si Westminster - doua dintre cele mai populare obiective turistice in Londra

Top 14 obiective turistice în Londra

Cauți obiective turistice în Londra? Big Ben, Westminster Abbey, Palatul Buckingham și London Eye sunt printre cele mai populare. În… Află mai multe

Compară cazări

Compară