Top 10 Obiective turistice în Barcelona

Parcul Guel - unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Barcelona

Există o mulțime de atracții și obiective turistice în Barcelona, de la muzee și clădiri cu o arhitectură impresionantă la străzi pietonale cu o atmosferă vibrantă, plaje cosmopolite și cartiere medievale.

Barcelona, este cel mai vizitat oraș din Spania, cu 7 milioane de turiști anual, fiind centrul cultural catalan și una dintre cele mai populare destinații din lume. De asemenea, Barcelona este al șaselea cel mai vizitat oraș din Europa, după Londra, Paris, Istanbul, Roma și Amsterdam.

Dacă nu știai încă, Barcelona este singurul oraș din lume care a câștigat o medalie regală de aur pentru arhitectura deosebită. Iar la muzee nu stau mai prejos, având nu mai puțin de 55 de muzee. Iar la spații verzi, stau la fel de bine, cu 68 de parcuri.

Fiind cel mai mare oraș de la Mediterană, Barcelona este totodată unul dintre cele mai prietenoase orașe în ceea ce privește mersul pe bicicletă. Astfel, iubitorii mersului pe bicicletă au la dispoziție 180 de km de piste pentru biciclete.

Iată cele mai interesante locuri de vizitat din Barcelona:

1. Sagrada Familia

Sagrada Familia
Sagrada Familia

Sagrada Familia este una dintre cele mai frumoase catedrale din lume și totodată una dintre cele mai vizitate.

Denumită și Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, această catedrală este opera celebrului arhitect de origine catalană – Antoni Gaudi.

Deși biserica romano-catolică a început construcția în anul 1882, aceasta urmează să fie complet finalizată în 2026, când va deveni cea mai mare catedrală din lume.

Inițial, Sagrada a fost gândită pentru a aduce un omagiu divinității, iar odată cu moartea arhitectului Gaudi, lucrarea a fost preluată de arhitectul Domenech Sugranyes.

Catedrala are 18 turnuri, simbolizând pe Iisus Hristos, Sfânta Fecioară, cei 12 apostoli și cei 4 evangheliști. Turnul central al lui Iisus va avea montant o cruce uriașă cu înălțimea de 170 m.

Cele trei fațade sunt Fațada Nașterii Domnului (est), Fațada Gloriei (sud) și a Patimilor (vest). Fațada Nașterii Domnului este cea mai impresionantă parte, înfățișând nașterea lui Iisus Hristos.

În 2005, clădirea a fost adăugată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cinci ani mai târziu, spațiul interior și cele două turnuri au fost introduse în circuitul turistic.

Chiar dacă catedrala nu este finalizată, poți vizita interiorul. Nava principală a acestuia este imensă, măsurând 90 m lungime și 60 m înălțime. Tavanul acesteia prezintă detalii decorative impresionante și ferestre colorate cu vitralii. Mai mult, absidele prezintă un Crucifix mai puțin obișnuit, asemenea unui baldachin cu felinare. Efectul este impresionant, arhitectul Gaudi descriindu-și opera ca o “lucrare care se află în mâinile lui Dumnezeu și în voința oamenilor”.

Pentru a ajunge la Sagrada Familia, poți folosi liniile de metrou L2 sau L5, respectiv autobuzele 19, 33, 34, 43, 44, 50, 51, B20 și B24. Stația are același nume.

Prețul unui bilet pentru vizitarea catedralei Sagrada Familia pornește de la 26 euro și poate fi achiziționat online de pe siteul oficial al catedralei.

Peste 3 milioane de turiști îi calcă pragul în fiecare an pentru a se bucura de minunea arhitecturală.

2. Strada La Rambla

Strada La Rambla din Barcelona
Pietonala La Rambla

Rambla este cea mai faimoasă stradă din Barcelona, întinzându-se de la Plaça de Catalunya din centrul Barcelonei până la portul turistic Port Vell. Acest bulevard generos umbrit de copaci împarte orașul vechi în două părți. 

Acesta este un bulevard cu o stradă pietonală pe mijloc, mărginită la exterior de două străzi, fiind unul dintre cele mai populare locuri de vizitat din Barcelona. Nu este de mirare că aceasta este cea mai aglomerată stradă pietonală din Spania.

Acesta este locul perfect pentru a te bucura de o plimbare de seară, la pas. Aici poți găsi numeroase magazine, buticuri, restaurante și cafenele în aer liber, fiind cel mai popular loc de întânlire din oraș.

În serile de vară, acest bulevard devine adesea unul dintre cele mai aglomerate locuri din oraș. Pe bună dreptate însă, mai ales că aici se țin adesea spectacole de mimă, dansuri de stradă și muzica live.

În partea nord-estică, bulevardul se învecinează cu Barri Gòtic, iar la jumătatea bulevardului se află Plaça Reial – o piață superbă cu palmieri, mărginită de clădiri istorice. Este un loc perfect pentru a lua masa sau a servi ceva la una dintre terasele-restaurant amplasate în aer liber.

Placa Reial din Barcelona
Plaça Reial, cu intrare din La Rambla

Un al loc de vizitat de pe Rambla este Palau Güell – un conac proiectat de Antoni Gaudi în 1886 – același arhitect care a proiectat și celebra catedrală Sagrada Familia. Aceasta este inclusă în Patrimoniul UNESCO. Împodobită cu un decor somptuos, cu mobilier artizanal creat de arhitect, clădirea este destinată lecturilor de poezie și concertelor private.

3. Barri Gòtic

Cartierul Barri Gotic din Barcelona
Cartierul Gotic

Barri Gòtic este cartierul gotic al Barcelonei, care timp de 2000 de ani a servit drept centru spiritual și secular al orașului. Cartierul gotic abundă în străduțe înguste mărginite de clădiri vechi. Este o zonă pitorească care nu trebuie să lipsească din lista ta atunci când te întrebi ce poți vizita în Barcelona.

Pe aici poți găsi relicve antice romane iar totodată monumentele istorice de aici te duc cu gândul la Evul Mediu.

Una dintre ele este Catedrala de la Santa Cruz și Santa Eulalia, situată chiar în centrul Cartierului Gotic. Aceasta a fost construită între secolele XIII și XV, aceasta fiind mărginită de un labirint de străzi pietruite și alei.

Pentru a te bucura de acest cartier, trebuie să mergi la pas, rătăcindu-te pe străzile pietonale înguste. Aici vei avea ocazia să descoperi o muțume de butiicuri, terase și restaurante, atmosfera fiind similară cu cea a unei lumi medievale, lipsite de traficul rutier.

Una dintre atracțiile turistice din Cartierul Gotic este Plaça del Rei, o piață liniștită mărginită de clădiri medievale impunătoare. Arhitectura de aici este direct proporțională cu importanța monumentelor: un palat locotenent din secolul al XVI-lea, o capelă regală din secolul al XIV-lea, respectiv un palat al conților catalani – Palau Reial Major.

Din acest motiv, este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat în Barcelona.

4. Catedrala din Barcelona

Catedrala din Barcelona
Catedrala din Barcelona

Catedrala din Barcelona este un exemplu fascinant de arhitectură gotică, fiind inclus pe lisa monumentelor istorice naționale începând din 1929. Acest sit al patrimoniului cultural este dedicat Sfintei Cruci și Sfintei Eulalia.

Sfânta Eulalia, numită și patroana orașului până în secolul al XVII-lea, a fost o fată de 13 ani, educată în creștinism, care a trăit în cartierul Sarriàa la sfârșitul secolului al II-lea d. Hr.

În perioada persecuției creștinilor de către împăratul Dioclețian, aceasta a fugit de acasă pentru a-l căuta pe guvernatorul din Bărcino pentru a-i reprosa represiunile suferite de comunitate.

Acesta a condamnat-o pe fată la pedepse aspre deoarece a refuzat să-și abandoneze credința. Martirizată de romani, aceasta a devenit un simbol al Barcelonei, iar moaștele acesteia se află în cripta catedralei.

Această catedrală medievală conține câteva opere de artă superbe, printre care se numără și Schimbarea la Față de Bernat Martorell. Muzeul catedralei prezintă, de asemenea, o colecție de picturi medievale, cea mai impresionantă fiind La Pieta de Bartolome Bermejo.

Pe lângă ansamblul arhitectural superb și interiorul deosebit al mănăstirii, nu rata o vizită la mănăstirea cu cele 13 gâște albe ale sale, câte una pentru fiecare an de viață al Sfintei Eulalia. Potrivit unei legende, aceasta ar fi fost supusă la 13 torturi, iar simbolismul celor 13 gâște albe ar fi legat de asta.

Dacă vizitezi catedrala sâmbătă sau duminică dimineața, poți avea norocul să asiști la dansul sardanei – o tradiție catalană interpretată chiar în piața din fața catedralei.

Catedrala din Barcelona se află în Plaça de la Seu, în apropierea stației de metrou Jaume I.

5. Parcul Güell

Parcul Guell
Parcul Güell

Parcul Güell este un parc luxuriant, colorat și vesel, fiind numit și parcul suprarealist al lui Gaudi. Întins pe 19 hectare, parcul este unul dintre cele mai mari din Barcelona. Acesta a fost creat între anii 1900 și 1914, cu elemente arhitecturale suprarealiste și grădini frumos amenajate, cu numeroase plantații de pini și măslini.

În grădina acestuia mai poți vedea grote, fântâni, scări șerpuitoare și scaune de conversație. Toate aceastea sunt elemente arhitecturale creative decorate cu mozaicuri din ceramică.

Tot aici vei găsi câteva zone de picnit și o terasă superbă de unde te poți bucura de o priveliște asupra Barcelonei și asupra mării. Gaudi iubea atât de mult această zonă a orașului încât casa acestuia se afla aici.

Parcul Güell adăpostește și Muzeul Casei Caudi, unde acesta a trăit timp de două decenii începând din 1906, alături de tatlă și nepoata sa. Această perioadă coincide cu lucrările sale mature, printre care se numără și celebra Sagrada Familia, căreia i s-a dedicat exclusiv începând din 1914.

Aici vei găsi o colecție de obiecte decorative și de mobilier proiectate de acesta. 

Prețul unui bilet pentru a vizita Parcul Parcul Güell este 10 euro/persoană sau 22 euro/persoană cu ghid în limba engleză. Acestea pot fi achiziționate online de pe site-ul oficial.

Pentru a ajunge aici, poți folosi metroul până la stația Lesseps de pe linia 3, iar ulterior mai sunt aproximativ 20 de minute de mers pe jos până la intrarea de pe Avinguda de lSantuari de Sant Josep de la Muntanya. Dacă vrei să mergi cu autobuzul, poți folosi liniile H6 și D40, iar ulterior vei coborî la Travessera de Dalt. De aici, mai ai aproximativ 10 minute de mers pe jos.

6. Barceloneta

Barceloneta
Barceloneta

Barceloneta este cea mai populară plajă din Barcelona, având o lungime de 422 de metri. Aceasta este situată în cartierul omonim al orașului vechi, chiar în centrul Barcelonei, de unde și numele. 

Aceasta este cea mai largă și totodată cea mai aglomerată plajă din oraș

Dacă vrei o priveliște superbă asupra coastei litoralului, mergi la hotelul W situat în capătul plajei. De aici, poți urca cu liftul până la restaurantul hotelului, priveliștea de aici fiind fabuloasă.

Plaja Barceloneta, situată în cartierul tradițional pescăresc, este una dintre cele mai vechi și mai iubite plaje din Barcelona. Mai mult, se crede că aceasta a servit drept sursă de inspirație pentru Miguel de Cervantes, în decorul luptei dintre Don Quijote și Cavalerul Lunii Albe.

Pe lângă asta, faleza plajei este o zonă pietonală generoasă, mărginită de palmieri, fiind unul dintre cele mai populare locuri de vizitat din Barcelona.

Faleza Barceloneta
Faleza Barceloneta

Dar dincolo de această plajă, La Barceloneta este un cartier faimos care se întinde pe 7.2 km de plajă, de la Sant Sebastià la Llevant.  Acesta a fost un cartier maritim muncitoresc care a apărut în secolul al XVII-lea. Aici poți admira casele fermecătoare cu două etaje, dar te poți bucura și de bucătăria spaniolă tradițională, cu paella, fructe de mare și tapasuri (celebrele gustări spaniole).

7. Stadionul Camp Nou

Stadionul Camp Nou din Barcelona
Stadionul Camp Nou al FC Barcelona

Stadionul Camp Nou este una dintre cele mai vizitate obiective turistice din Barcelona, fiind stadionul pe care joacă FC Barcelona. Stadionul are o capacitate de 99,354 de locuri, fiind cel mai mare stadion din Europa și al doilea ca mărime din lume.

Ghidurile oficiale al FC Barcelona oferă tururi ghidate în spaniolă și engleză și includ vizitarea terenului de joc, a vestiarului echipei precum și boxele comentatorilor și tunelul jucătorilor.

Tururile ghidate includ și o vizită la Muzeul Barça, unde poți admira trofeele echipei și câteva fotografii sau filmulețe cu golurile câștigătoare ale Barcelonei.

Dacă nu dorești să vizitezi stadionul, la intrarea în complex vei putea face un album foto cu fundalul stadionului, dar și alături de vedetele echipei. Evident, totul se realizează în Photoshop, după efectuarea pozelor.

Pentru vizitarea stadionului Camp Nou din Barcelona, prețul unui bilet achiziționat online este 28 euro/persoană sau 31.5 euro/persoană dacă alegi să-l cumperi de la casieria stadionului. Stadionul este deschis de luni până sâmbătă între 9:30 și 19:00 pe timp de vară, respectiv între 10:00 și 18:00 pe timp de iarnă. Duminica are program scurt, între 10:00 și 15:00.

8. Muzeul Picasso

Muzeul Picasso din Barcelona
Muzeul Picasso din Barcelona

Muzeul Picasso a fost inaugurat în anul 1963 și este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Barcelona, fiind creat de Pablo Picasso și prietenul său, Jaime Sabartès. 

Muzeul găzduiește peste 3800 de lucrări în colecția sa permanentă, repartizate în cinci palate alăturate.

Acest muzeu este o ilustrare a anilor în care s-a format artistul Picasso, ani pe care i-a petrecut la Școala de artă La Llotja – loc în care a predat și tatăl său.

Astfel, aici vei găsi o prezentare a vieții artistului între 1890 și 1904, de la portrete preadolescente la peisaje schițate. Cea mai importantă lucrare este seria de 58 de pânze bazate pe celebrul Las Meninas a lui Velázquez.

Muzeul Picasso din Barcelona este deschis de marti până duminică între orele 9:00 și 20:00, iar prețul unui bilet este 14 euro/persoană. Joi între 17:00 și 20:00 intrarea este gratuită, la fel ca și în prima duminică a fiecărei luni.

Biletele pot fi achiziționate online de aici.

9. Casa Milà (La Pedrera)

Casa Mila - La Pedrera
Casa Milà

Casa Milà este cea mai faimoasă clădire seculară a lui Antoni Gaudi, fiind amplasată în cartierul Eixample, în apropierea bulevardului Passeig de Gràcia. Aceasta este cunoscută și sub numele de Cariera de Piatră deoarece seamănă cu o carieră deschisă.

Clădirea a fost construită între 1906 și 1912, arătând ca o sculptură mai degrabă decât ca o clădire funcțională.

Linia fațadei este creată din piatră naturală, curbată, cu ferestre rotunjite și balustrade metalice. Până și acoperișul are o formă ondulată, cu coșuri decorative de fum.

Opera arhitecturală a celebrului arhitect Gaudi se susține pe arcuri nervurate gândite pentru a putea fi portante. Astfel, aici iese în evidență geniul lui Gaudi ca inginer structural.

Intrarea în clădire se face din Carrer de Provença, printr-o poartă de fier corjat care te conduce în curtea interioară.

Dacă ajungi aici, te poți plimba pe terasa de pe acoperiș, de unde te poți bucura de o priveliște fabuloasă asupra orașului.

La mezaninul clădirii, casa are câteva buticuri și un restaurant elegant cu preparate gastronomice catalane.

Prețul unui bilet pentru a vizita Casa Milà (La Pedrera) este 25 euro/adult sau 12.5 euro pentru copiii cu vârsta între 7 și 12 ani. Cei cu vârsta mai mică de 6 ani au intrarea gratuită.

Biletele pot fi achiziționate de aici.

Pentru a ajunge aici, cel mai simplu este să bagi pe Maps Carrer de Provença nr. 261.

10. Montjuïc

Muntele Montjuic din Barcelona
Priveliște a orașului de pe Montjuic din Barcelona

Montjuïc este cel mai faimos deal din Barcelona și totodată unul dintre cele mai populare atracții din oraș, având o altitudine de 184.8 m. De aici te poți bucura de o priveliște superbă asupra Barcelonei. 

Acest deal, amplasat în partea vestică a orașului, a fost de fapt locul unui vechi cimitir evreiesc, fapt explicat și prin numele acestuia care se traduce ca “Muntele Evreilor”. Din acest motiv este cunoscut și ca Muntele Montjuïc, însă acesta este mai degrabă o colină.

Odată cu Târgul Mondial din 1929, aici au fost construite parcuri, grădini botanice, stadioane, pavilioane și săli de expoziție. Unele dintre acestea există și astăzi, servind drept muzee.

Dacă cobori la stația de metrou Espanya, poți începe plimbarea chiar din Plaça d’Espanya, mergând către intrarea cu cele două turnuri venețiene și o fântână iluminată, numită și Fântâna Magică datorită spectacolului de lumini pe care-l oferă.

Acest spectacol de lumini are loc pe timp de seară, de joi până duminică pe durata verii, respectiv vineri și sâmbătă în extrasezon. Fiecare sesiune durează aproximativ 30 de minute.

În vârful dealului se află Castelul Montjuïc, un castel construit în anul 1640 cu scopul de a controla orașul. Priveliștea de aici este fabuloasă, și nu doar asupra orașului, ci și către Marea Mediterană.

Una dintre cele mai populare atracții de aici este Muzeul Național de Artă al Cataloniei, acesta fiind găzduit în Palau Nacional. Muzeul prezintă o colecție artă catalană care datează încă din secolul al X-lea, aceasta incluzând elemente de sculptură, picturi, desene și gravuri.

Muzeul Național de Artă al Cataloniei din Barcelona
Muzeul Național de Artă al Cataloniei, situat pe Montjuic

Ți-a plăcut acest articol cu cele mai frumoase obiective turistice din Barcelona? Distribuie-l cu prietenii tăi pentru un city-break de vis în acest oraș de vis de pe coasta spaniolă a Mării Mediterane.

Te-ar putea intersa și...

Muntele Olimp

Muntele Olimp: Obiective Turistice și Curiozități

Muntele Olimp este cel mai înalt munte din Grecia și al doilea ca altitudine din Balcani. 

Deși… Află mai multe

Coasta de Azur, Menton

Coasta de Azur: Top 10 locuri de vizitat pe Riviera Franceză

Coasta de Azur este unul dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din Europa. Cunoscută drept Riviera Franceza, aceasta este… Află mai multe

Obiective turistice Praga

Obiective Turistice Praga: Top 22 locuri de vizitat

Exista o mulțime de obiective turistice în Praga, iar printre cele mai populare locuri de vizitat se numără Castelul Praga,… Află mai multe

Compară cazări

Compară