Top 10 cele mai frumoase plaje din Sithonia

Fava Beach este una dintre cele mai frumoase plaje din Sithonia

Cauți plaje în Sithonia? Brațul Sithonia este cel mai frumos braț din Halkidiki, oferind peste 100 de plaje cu ape cristaline, nisip fin și peisaje de poveste într-un cadru natural sălbatic și inedit. 

Sithonia este al doilea braț al peninsulei – brațul mijlociu – fascinând turiștii prin autenticul satelor de coastă, peisajele verzi și atmosfera relaxată. Spre deosebire de Kassandra, Sithonia este o oază de liniște într-un cadru natural feeric, ferită de aglomerația urbană.

Iată lista celor mai frumoase plaje din Sithonia:

1. Plaja Vourvourou (Blue Lagoon)

Plaja Vourvourou

Plaja Vourvourou, denumită și Blue Lagoon, este cea mai frumoasă plajă din Sithonia, Halkidiki, fiind situată în nord-estul brațului, la 16 km de stațiunea Nikiti, vis-a-vis de insula Diaporos. Această plajă amplasată într-un golf din satul pescăresc cu același nume este populară pentru apa turcoaz, nisipul fin și adâncimea mică a apei.

Aici zonele de plajă variază între zone libere și plaje private. Așadar, deși multe loturi de plajă sunt private – deținute de vilele și pensiunile din zonă – există și zone unde îți poți pune umbrela.

Această plajă este ideală dacă ești în căutare de peisaje spectaculoase, liniște, mare turcoaz, intrare lină și nisip foarte fin.

Golful este populat de bărci de închiriat însă zonele în care nu au acces sunt clar delimitate prin balize galbene. Aici poți închiria o barcă cu motor chiar dacă nu deții permis de conducere pentru ambarcațiuni. Prețul variază între 70 și 130 euro pentru o zi întreagă. Te poți bucura de plaje sălbatice și totodată poți face un tur al insulei Diaporos precum și de insulițele din jurul acesteia.

Dacă tot ajungi aici, poți mânca la taverna Gorgona or Pullman. Nu sunt două nume, ci numele unei singure taverne. Este situată chiar pe malul mării, mâncarea este foarte bună, iar prețurile sunt decente: 9 euro porția de calamari prăjiți, 7-8 euro o salată, 8-9 euro o friptură, 2 euro un suc. La final, vei primi și o mini-înghețată din partea casei.

În apropiere de plaja principală din Vourvourou, mai există 3 plaje superbe: plaja Karidi, plaja Fava și plaja Livari. Primele două trebuie neaparat să le vizitezi întrucât sunt printre cele mai frumoase din întregul braț al peninsulei.

2. Plaja Karidi

Plaja Karidi din Sithonia
Plaja Karidi din Sithonia

Plaja Karidi este situată la 2.5 km de centrul satului pescăresc, fiind una dintre cele mai populare plaje din zonă. Peisajul de aici este superb, cu o mulțime de pini crescuți foarte aproape de apă și un dig superb format din pietre desprinse parcă din Flinstones, sculptate de vânt și apa mării. Aici găsești ape cristaline și nisip foarte fin.

Mai mult, plaja Karidi este situată într-un golfuleț, ceea ce înseamnă că nu sunt valuri iar adâncimea apei crește lin, ceea ce înseamnă că e ca o piscină naturală pentru cei mici.

Accesul cu mașina în apropierea plajei este facil, existând o parcare chiar înainte de intrarea pe plajă.

Dacă ți se pare mult prea aglomerată pentru gustul tău sau ești în căutarea unei plaje cu umbră naturală și ai ajuns prea târziu, poți urca de la plajă și mergi spre dreapta pe drumul de pământ care trece printr-o mică pădure. Aici este un loc preferat de cei care vin cu rulota sau cortul din două motive: umbră naturală a pinilor, o mică faleză naturală și peisaje de vis.

Karidi Beach
Karidi Beach din apă

Odată ce vei trece de mașinile parcate, vei vedea că pe partea dreaptă (spre mare) apar câteva poteci. Fiecare dintre ele duce într-un mic colț de rai, cu umbră naturală și priveliște către mare, la câțiva metri deasupra mării.

Plaja Karidi nu dispune de facilități, cu excepția unei singure rulote aflate un pic mai sus de plajă.

Astfel, este ideală pentru familii. Cu siguranță va fi cea mai frumoasă plajă pentru cei mici.

Referitor la localizare, plaja Fava este amplasată la 2 km de Vourvourou. Plaja este preferată de localnici, însă nisipul de aici nu este la fel de fin precum cel de pe plaja Karidi.

3. Plaja Fava

Plaja Fava

Plaja Fava este unică în toată peninsula Halkidiki muțumită pădurilor luxuriante, peisajului superb și apei cristaline. Este situată la 1.8 km (5 minute cu mașina) de plaja Karidi, fiind una dintre cele mai frumoase plaje din Sithonia.

Parcarea gratuită este situată chiar la intrarea pe plajă, iar până la plajă mai faci aproximativ 3 minute de mers pe jos. Odată ce ajungi la plajă, vei vedea o stângă în partea dreaptă, pe care este amplasată o funie.

Aici poți urca pentru a vedea plaja vecină, care face parte tot din Fava Beach. Este o plajă mai liniștită și mai puțin aglomerată. Cu toate astea, nu poți coborî pe aceeași stâncă în cealaltă parte. Poți ajunge și de pe șosea, însă nu din parcarea plajei. De asemenea, poți ajunge aici și pe apă.

plaja salbatica Fava
Stânca din depărtare desparte plaja Fava de cele două plaje ascunse

Zona plajei este atât de împădurită încât la intrare vei vedea un semn cu “Risc de incendiu”. Cu toate astea, nu trebuie să te sperii.

Deși este o plajă cu nisip fin, plaja Fava nu este chiar cea mai potrivită pentru familiile cu copii deoarece adâncimea apei crește foarte rapid. Ca să-ți faci o idee, in primii 5 metri, apa îți ajunge la piept.

La intrarea în apă vei găsi câteva pietre mici, după care acestea devin din ce în ce mai rare. Cu toate astea, claritatea apei îți permite să vezi pe unde calci, permițându-ți să le eviți.

4. Plaja Orange (Portokali Beach)

Plaja Portokali
Plaja Portokali

Orange Beach este o plajă cu nisip fin situată într-un mic golf stâncos, la doar 8 km de Sarti, în estul peninsulei Sithonia. Aceasta este numită și Portokali după numele barului de pe plaja. Plaja Portokali este formată din două plaje despărțite de un dig stâncos, cu ape turcoaz și nisip alb, pudrat.

Plaja din dreapta este foarte mică și îngustă, mărginită de un relief stâncos și are o capacitate de 10-15 umbrele. Aici nu există umbrele și șezlonguri, drept pentru care este indicat să vii pregătit. Nisipul este ușor grosier, iar adâncimea apei crește lin.

Întrucât plaja liberă (cea din apropierea parcării) este foarte îngustă, oamenii își așează prosopul atât lângă pinii de la baza pădurii – bucurându-se de umbră naturală – cât și pe pietrele care mărginesc plaja.

Plaja din stânga se numește Mega Portokali Beach și aici poți găsi șezlonguri, umbrele și un bar, care pune muzică.

Dacă vrei liniște, mergi la plaja mică, mai precis cea din dreapta cum te uiti spre mare.

Portokali Beach
Plaja liberă din Portokali Beach

Chiar dacă în apă sunt câteva pietre, acestea sunt ușor vizibile întrucât apa mării este cristalină. Aceste pietre au făcut plaja celebră, fiind cunoscută astăzi și ca plaja Kavourotripes, tradus din greacă plaja gropilor de crabi.

Accesul pe plajă Portokali este facil, parcarea gratuită fiind situată la aproximativ 100 m de intrarea pe plaja mică, într-o zonă forestieră.

Dacă tot ajungi aici, îți recomand să dai o fugă și la Fava Beach – similară ca relief. Aceasta este situată la 20 km de Fava Beach.

Așadar, dacă-ți plac plajele cu peisaj stâncos și nisip fin, nu rata Fava, Karidi și Portokali – trei dintre cele mai frumoase plaje din Sithonia.

5. Plaja Agios Ioannis

Plaja Agios Ioannis din Sithonia
Plaja Agios Ioannis

Plaja Agios Ioannis este situată la 4 km de Nikiti – prima localitate de la intrarea pe brațul Sithonia, pe drumul care duce spre Neos Maramaras. Plaja are nisip grosier în zona de uscat, iar subtratul marin este format din gresie acoperită cu mușchi.

Plaja nu este amenajată cu sezlonguri și umbrele, exceptând plaja privată din căpătul parcării, aflată în cadrul hotelului Ammoa Luxury Resort. Așadar, trebuie să vii pregătit cu o umbrelă și prosoape.

Apa este foarte limpede și curată, iar la intrare, te poți bucura de umbra naturală a câtorva copaci crescuți chiar pe plajă.

Agios Ioannis Beach
Agios Ioannis Beach

Chiar la intrarea pe plajă, există și o stâncă cu câteva plante mediteraneene, perfectă pentru a face poze.

Ce este plăcut la această plajă este faptul că te poți bucura de liniște și natură chiar pe malul mării. Aici nu există muzică, baruri, și clișee comerciale.

Din păcate, în urma unor furtuni, nisipul de pe fundul apei a dispărut, iar subtratul marin este format din piatră acoperită cu un mușchi de mare.

Dacă ajungi aici, cel mai bine este să-ți aduci o pereche de încălțări de apă, pentru a avea stabilitate atunci când pășești în apă.

Cu toate astea, apa este atât de limpede încât plaja este perfectă pentru iubitorii de snorkeling și scufundări.

Dacă intri pe brațul Sithonia, pentru a ajunge aici trebuie să faci stânga înainte de hotelul Ammoa Luxury Hotel & Spa Resort.

Accesul cu mașina la plaja Agios Ioannis este facil întrucât există o parcare gratuită chiar la intrarea pe plajă.

6. Plaja Sarti

priveliste spre Athos de pe plaja Sarti
Priveliște asupra muntelui Athos de pe plaja Sarti

Plaja Sarti, situată în sud-estul brațului Sithonia, este una dintre cele mai frumoase plaje din Halkidiki. Totodată este una dintre cele 20 de plaje cu blue flag din Sithonia.

Pe lângă faptul că plaja are nisip fin și intrare lină în mare, aceasta oferă o priveliște superbă asupra muntelui Athos, fiind situată pe coasta estică a brațului Sithonia, vis-a-vis de acesta.

În apă nu există pietre, iar culoarea apei este turcoaz. Este ideală atât pentru familiile cu copii mici, cât și pentru adulți.

Aici există atât zone cu șezlonguri și umbrele de închiriat, cât și zone libere dedicate celor care vin pregătiți pentru a face plajă direct pe nisip.

Dacă ajungi aici, te vei bucura cu siguranță de o plajă cu apă foarte limpede și curată.

Plaja Sarti din Sithonia
Plaja Sarti din Sithonia văzută din dronă

Atunci când intri în apă pe această plajă, Muntele Athos, cunoscut drept Muntele Sfânt, parcă iese din mare. Este o experiență de-a dreptul unică pe care n-o poți experimenta pe multe plaje din lume.

Cu toate astea, priveliștea este mai frumoasă în prima parte a zilei întrucât muntele se vede mult mai bine mulțumită poziției soarelui pe cer.

Accesul cu mașina este facil întrucât există o parcare gratuită în capătul sudic al stațiunii, chiar la intrarea pe faleză. Aici poți găsi loc chiar și după 11:00 dimineața. De asemenea, poți parca gratuit și pe faleză, de unde faci aproximativ 2 minute până la malul mării.

Dacă vrei să mănânci în Sarti, ai la dispoziție o mulțime de taverne în centrul vechi al localității.

7. Plaja Platanisi

Plaja Platanisi din Sithonia
Plaja Platanisi

Plaja Platanisi este una dintre cele mai frumoase plaje din Sithonia. Este o plajă liniștită, cu ape cristaline și nisip fin, clasificată cu blue flag. Platanisi este situată în estul peninsulei Sithonia din Halkidiki, la doar câțiva km de Sarti.

Această plajă este privată, fiind gestionată de un parc de camping. Există o taxă de acces de 2 euro/persoană.

De asemenea, plaja Platanisi este pet-friendly. Din acest motiv, aici vei găsi mulți câini bucurându-se de frumusețea naturală a acestui loc.

Avantajul plajei Platanisi este că nu este aglomerată, nici măcar în august.

Dezavantajul acestei plaje este că adâncimea apei crește repede, nefiind o opțiune bună pentru familiile cu copii. De asemenea, un alt punct slab al acesteia este că prețul pentru închirierea unui șezlong în vârf de sezon este 15 euro.

8. Plaja Kohi din Porto Carras

Plaja Porto Carras
Plaja Kohi din resortul Porto Carras

Resortul Porto Carras este unul dintre cele mai frumoase unități de cazare din Sithonia. Însă asta nu este tot. Resortul dispune de două plaje principale, precum și câteva plaje mai sălbatice, care pot fi închiriate. Da, doar pentru tine!

Resortul este accesibil și persoanelor care nu sunt cazați aici, având o taxă de intrare de 5€ de persoană. Cu toate astea, este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Sithonia.

De asemenea, poți avea acces la serviciile oferite în hotel. Poțo savura masa și băuturile în oricare dintre restaurantele a-la carte, iar aici ai mai multe opțiuni. Fie alegi restaurantul situat pe plajă (Pefko) pentru a te bucura de priveliște, fie restaurantul a-la carte din zona principală a hotelului (News Café), care are o vedere panoramică asupra plajei și piscinelor din resort! 

Facilitățile care nu sunt accesibile vizitatorilor sunt piscinele și plajele private, care sunt oferite doar celor cazați aici. 

Dacă dorești să stai la plajă în resort, sfatul nostru este să vizitezi Kohi Beach Bar!

9. Plaja Armenistis

Plaja Armenistis din Sithonia
Plaja Armenistis din Sithonia

Armenistis este o plajă cu nisip auriu și apă turcoaz, fiind situată între localitățile Zugrafou și Sarti, pe coasta estică a brațului Sithonia. Plaja găzduiește o zonă de camping și bungalowuri. Din acest motiv, pe hartă o poți găsi cu numele Armenistis Camping & Bungalows.

Accesul pe această plajă se face din parcare, pe o alee îngustă care ocolește zona de camping prin partea stângă. Parcarea este foarte mică, situată de-a lungul drumului de pământ care duce spre plajă. Deși este gratuită, locurile sunt limitate, fiind dificil să găsești un loc liber după ora 10:00.

Armenistis Beach din Sithonia, Grecia
Plaja Armenistis văzută din dronă

Dacă ajungi devreme, poți merge cu mașina până la intrarea în camping. De aici, mergi pe aleea de pământ situată în stânga cum te uiți spre gardul metalic al intrării în zona de camping.

Va trebui să mergi pe jos aproximativ 5 minute până ajungi la plajă.

Dezavantajul acesei plaje este că adâncimea apei crește rapid. Astfel, în primii 5-7 metri, apa ajunge la piept.

Pasionații de sărituri se pot bucura de o stâncă situată în partea din stânga a plajei.

10. Plaja Toroni

Plaja Toroni Sithonia
Plaja Toroni

Plaja Toroni este situată în sud-vestul brațului Sithonia, in satul cu același nume. Este o plajă generoasă, Blue Flag, care oferă un peisaj spectaculos asupra ruinele vechiului castel bizantin Likythos.

Plaja are o lungime de aproximativ 3 km, nisipul fiind ușor grunjos și auriu. Apa este foarte limpede, însă după o intrare lină în mare, apa se adâncește destul de rapid.

Cel mai amenajat sector se află în zona centrală, fiind împărțită în mai multe plaje.

Șezlongurile de obicei se închiriază contra unei consumații la barul din zonă.

Accesul cu mașina este facil până la marginea plajei, unde se află o zonă de parcare, gratuită.

În prelungirea Toroni Beach, vei găsi plaja Tristinika – o plajă mică cu nisip fin, amplasată într-un golf pitoresc.

Ți-a plăcut acest articol despre Sithonia? Distribuie-l cu prietenii tăi pentru a se bucura de cele mai frumoase plaje de pe acest braț peninsular.

Te-ar putea intersa și...

Coasta Amalfi

Coasta Amalfi: Top 10 locuri de vizitat pe coasta amalfitană

Coasta Amalfi, denumită și coasta amalfitană, este un traseu spectaculos de coastă din provincia Salerno, care se întinde pe 58… Află mai multe

Porto Katsiki Lefkada

Porto Katsiki Lefkada – una dintre top 10 plaje din lume

Te-ai întrebat vreodată cum arată plaja de vis? Exact ca plaja Porto Katsiki din Lefkada.

Porto Katsiki,… Află mai multe

statiunea Parga

Parga – cea mai pitorească destinație din Grecia continentală

Parga, stațiune situată pe coasta Mării Ionice în nord-vestul Greciei continentale, este una dintre cele mai pitorești destinații de vacanță… Află mai multe

Compară cazări

Compară