Pârtii de schi în Borșa
Știai că în Borșa se află trei domenii schiabile cu 9 pârtii și o lungime totală de 15 km? Aici… Află mai multe
Cauți obiective turistice în Maramureș? Cele mai frumoase locuri de vizitat în Maramureș includ Mocănița, satul Breb, Parcul Național Munții Rodnei, Mănăstirea Bârsana și Cimitirul Vesel de la Săpânța.
Maramureșul este una dintre cele mai frumoase atracții turistice din România. Situat în nordul țării, la granița cu Ucraina, acest județ a fost cândva alcătuit din Țara Maramureșului, mărginită de Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Țara Codrului.
Deși confuzia există și astăzi, Țara Maramureșului este Maramureșul istoric, și nu întreg județul. Acesta este încadrat de Munții Gutâi și Munții Țibleș la vest, Munții Rodnei la sud și Munții Maramureșului la est.
Anual, peste 200.000 de turiști sosesc pe aceste meleaguri pentru a vedea cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș, fiind unul dintre cele mai vizitate locuri din România datorită numeroaselor puncte de atracție turistice.
Considerată una dintre cele mai tradiționale regiuni ale României, Maramureșul este un loc încărcat de istorie, tradiție și gastronomie, încadrându-se într-un top al locurilor unde merită să mergi în orice moment al anului. Denumit și “pământul lemnului”, Maramureșul este situat în nordul țării, la granița cu Ucraina.
Situat pe cursul superior al râului Tisa, în partea nordică a Carpaților Orientali, Maramureșul este o „colț de rai” unde timpul parcă a stat în loc, păstrându-și neschimbate obiceiurile de sute de ani, cu oameni în costume viu colorate, care exerseazǎ de multǎ vreme arta ospeţiei şi a mitologiei.
Fără doar și poate, Maramureșul este un ținut idilic, un univers în care se îngemǎneazǎ, cu atâta firesc, arhaismul satelor şi al oamenilor cu pitorescul naturii, ca într-un nesfârşit şi magic ceremonial.
Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș, Cimitirul Vesel din Săpânța a devenit celebru pentru crucile mormintelor viu colorate într-o nuanță specială de albastru (denumit “albastru de Săpânța), cu motive tradiționale, și pentru mesajele amuzante inscripționate pe cruci.
Acesta se află situat chiar în localitatea cu același nume, de unde-i vine și numele. Faima localităţii Săpânţa se trage de la renumitul sau Cimitir Vesel care a devenit o importantă atracţie turistică.
Cimitirul Vesel de la Săpânţa (la 18 km de Sighetu Marmației), unic în lume, uluieşte prin originalitatea sa. Crucile de lemn sculptate şi pictate de meşterul popular Stan Patraş, l-au transformat într-un adevărat muzeu.
Devenit faimos în întreaga lume pentru că oferă o abordare diferită despre moarte, Cimitirul Vesel este locul în care moartea nu este tratată cu jale și tristețe, ci mai degraba cu veselie, ocupând astfel un loc fruntaș în topul obiectivelor turistice din România.
Sǎpânţa uluieşte lumea cu frumuseţea unicǎ a „Cimitirului Vesel”, creaţia lui Ion Stan Patraş, în care coloritul crucilor evidenţiazǎ vigoarea spiritului românesc care nu se teme de moarte, nu îngenuncheazǎ în faţa ei, ci o considerǎ o simplǎ trecere, necesarǎ în rotirea ireversibilǎ a ciclului vieţii. Maramureşul este „ţara” oamenilor tari şi colţuroşi la chip ca piatra, „ţara” oamenilor harnici şi buni la suflet ca pâinea caldǎ.
Maniera proprie de realizare a acestor semne de mormânt, cruci, a fǎcut din cimitirul de la Sǎpânţa un adevarat mit. Arta lui Stan Ioan Patraş constǎ în faptul ca a reuşit sǎ sintetizeze viaţa celui dispǎrut într-o imagine plasticǎ sculptatǎ în tehnica basoreliefului, adǎugând de cele mai multe ori şi câteva versuri care redau preocupǎrile celui dispǎrut.
Maniera naivǎ de tratare plasticǎ şi versurile însoţitoare trǎdeazǎ un optimism robust şi o anumitǎ veselie care au determinat pe unii cercetǎtori sǎ denumeascǎ cimitirul din Sǎpânţa “Cimitirul Vesel”.
Una dintre cele mai frumoase cascade din România, Cascada Cailor este situată în apropierea stațiunii Borșa, în partea nord-estică a Munților Rodnei, fiind vizitată anual de mii de turiști.
Aici, apa de pe Muntele Cailor se adună într-un cerc glaciar și se scurge în mai multe trepte peste un versant abrupt calcaros intitulat “Podul Cailor”. Cu o înălțime de aproximativ 90 de metri, Cascada Cailor este cea mai mare cascadă din România și unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș, fiind accesibilă dinspre Borșa-Complex, cu telescaunul sau pe jos, pe un traseu de o oră și jumătate.
Această cascadă se află la altitudinea de 1300 m iar căderea de apă este de 90 metri.
Accesul spre cascada este facil, fie pe jos de la Borşa pe o poteca, fie cu telescaunul din statiunea Borşa. De la capatul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor in circa 15 minute.
Unic în lume prin modul său de formare, Lacul Albastru din Baia Sprie a fost declarat rezervație naturală, fiind unul dintre puținele obiective turistice din Maramureș despre care multă lume nu știe.
Lacul Albastru este situat într-o zonă sălbatică și neamenajată de la poalele munților Gutâi, într-un loc parcă uitat de lume.
Apa lacului își schimbă culoarea în funcție de temperatură și poziția soarelui iar faptul că are nuanțe schimbătoare îl face cu totul deosebit: primăvara, apa este albastră iar vara devine verde închis cu nuanțe de smarald.
Procesul de formare al lacului reprezintă explicația științifică care stă la baza acestui fenomen. Astfel, lacul s-a format după prăbușirea unei mine, mineralele reziduale fiind cele care influențează culoarea apei.
Pentru a ajunge la acest obiectiv turistic din Maramureș, poți merge cu mașina pe un drum relativ îngust, asfaltat,
Satul Breb este cel mai vizitat sat din Maramureș și unul dintre cele mai frumoase sate din România, fiind inclus de National Geographic Traveler în Top 20 de destinații de vizitat.
Această destinație fermecătoare prezintă un imens potențial ecoturistic.
Situat în partea central-nordică a Maramureșului, la poalele munților Gutâi, satul Breb este amplasat la 25 km de Sighetul Marmației, aparținând de comuna Ocna Șugatag – situată la 7 km distanță.
Cunoscut ca Valea Castorilor, satul Breb este unul dintre cele șapte sate situate pe Drumul Verde din aria ecoturistică Mara – Cosău – Creasta Cocoșului. Conservat cu mare grijă, satul tradițional românesc este bogat în gospodării tradiționale cu căsuțe și porți din lemn.
Aici, încă se mai îmbracă portul popular iar tradițiile și obiceiurile datează de secole. Și nu e de mirare ținându-se cont de faptul că s-au descoperit vestigii care datează din epoca bronzului.
Mocănița reprezintă unul dintre cele mai deosebite obiective turistice din Maramureș întrucât este singurul tren cu aburi de calibru îngust din Europa care încă este complet funcțional.
Numită adesea „Mocăniţa de pe Valea Vaserului“, Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus se află chiar în nordul României, la graniţa cu Ucraina şi reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural, fiind celebră în ceea ce privește locurile de vizitat din Maramureș.
Bucură-te de experiența de basm a unei plimbări cu Mocănița pentru a admira Maramureșul de poveste. Trenul pleacă din Vișeu de Sus și traversează Parcul Natural al Munților Maramureșului, călătorind pe Valea Vaserului.
Pe o rută de aproximativ 60 kilometri distanţă, circulă locomotive cu abur înfocate cu lemn, lucru prin care CFF Vişeu de Sus (Calea Ferată Forestieră) devine cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră care funcţionează cu abur.
Linia care a fost construită după ecartamentul austro-ungar de 76 cm, duce într-o vale de o sălbăticie fermecătoare, de-a lungul râului Vaser, peste poduri şi prin tunele. Calea ferată trasează o zonă împădurită enormă, unde nu există drumuri sau sate, ci este locuită doar de urşi şi lupi.
Cu o durată de la 6-7 ore, plimbarea include o oprire pentru prânz în Paltin iar prețul unui bilet pentru Mocănița variază între 45 lei pentru studenți și 65 lei pentru adulți.
Din anul 2000 calea ferată forestieră este sprijinită şi din străinatate prin asociatia „Hilfe für die Wassertalbahn“ Cu ajutorul elveţienilor s-au repus în funcţiune locomotive care fuseseră retrase din funcţiune, s-au procurat noi vagoane de persoane şi s-au resturat depoul şi cladirea istorică a gării.
Din anul 2005 circulă pentru vizitatori vagoane de persoane conform unui program şi tractate de locomotive cu abur, iar din 2007 Valea Vaserului face parte din Parcul Natural „Munţii Maramureşului“ fiind sub protecţie europeană.
Mănăstirea Bârsana este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din România, fiind construită la începutul secolului al XVIII-lea.
Situată pe Valea Izei într-un cadru natural de vis printre coline și păduri, mănăstirea este un colț de rai în inima Maramureșului, impresionând prin picturile interioare în care predomină scenele religioase în stil baroc. A fost inclusă în Patrimoniul UNESCO din România.
Mănăstirea Bârsana este amplasată în satul Bârsana, la 23 km de orașul Sighetul Marmației, pe DJ185. Odată ajunși aici, veți găsi o parcare mare unde îți poți lăsa mașina, iar de aici trebuie să urci aproximativ 100 m pe un drum care duce la intrarea principală a mănăstirii.
Dacă tot ai ajuns aici, cu siguranță nu ți-ar strica o vizită în stațiunea balneară Ocna Șugatag. Lacurile de aici au luat naștere în doline de dizolvare pe sare, fiind unice în Europa datorită modului de formare.
În seculul al XIV-lea, aici a fost o zonă minieră de extragere a sării, însă odată cu sistarea exploatărilor, minele au fost părăsite. Odată cu trecerea timpului, ploile au dus la prăbușirea tavanului minei, formându-se astfel lacurile cu apă salină.
Printre cele mai vizitate obiective turistice din România, Valea Vaserului este una dintre cele mai pitorești meleaguri din România. Întinsă pe o suprafață de 40 km, Valea Vaserului poate fi traversată cu Mocănița, peisajul de aici fiind impresionant.
Pasul Prislop este cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali și totodată cea mai frumoasă trecătoare din România. Drumul de 50 km lungime cunoscut ca DN18, leagă Maramureșul de Moldova, mai precis Vișeu, Moisei și Borșa de Câmpulung Moldovenesc, fiind amplasat la o altitudine de 1416 m.
Această trecătoare este una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Maramureș, și te va încânta cu un peisaj natural spectaculos.
Amplasată în Țara Lăpușului, în sudul județului Maramureș, la doar 50 km distanța de Baia Mare, mănăstirea Rohia este locul unde a trăit Nicolae Steinhardt, autorul operei “Jurnalul fericirii”.
Mănăstirea a fost ctitorită în 1923 de Gherman Nicolae, în amintirea fiicei sale pe nume Ana, care murise la vârsta de 10 ani.
Amenajat pe locul unei foste închisori din Sighetu Marmației, Memorialul este cunoscut drept Închisoarea Miniștrilor întrucât aici au fost închiși și torturați mai multe personalități ale epocii interbelice.
Fără doar și poate, este unul dintre obiectivele turistice din Maramureș care merită vizitate.
Muzeul Satului Maramureșean este un obiectiv turistic situat în Sighetu Marmației, fiind inaugurat în 1981. Muzeul grupează o serie de case specifice din zona Maramureșului.
Deschis zilnic între 10:00 și 18:00, prețul unui bilet oscilează între 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari, respectiv 10 lei pentru adulți.
Cel mai vast muzeu regional din Europa, Muzeul de mineralogie din Baia Mare adăpostește o colecție de minerale, roci și fosile, iar 1000 dintre acestea sunt unice în lume.
Este considerat unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș întrucât dispune de exponate rare.
Muzeul Maramureșean este compus din două sectoare, respectiv Secția de aer liber intitulată Muzeul Satului și Secția Pavilionară.
Muzeul Satului a fost construit în 1984, fiind amplasat pe Dealul Florilor, în timp ce secția pavilionară a fost creată în 1964, conținând obiecte numeroase din Țara Maramureșului, Chioarului, Codrului și Lăpușului.
Munţii Rodnei, care se ridicǎ ca un zid deasupra Borşei, oferǎ un peisaj unic, cu bogǎţii ale faunei şi florei de neegalat, care cu siguranță este un loc de vizitat în Maramureș.
Astfel, în Masivul Rodnei pentru varietatea şi bogǎţia vegetaţiei şi animalelor, în 1932, a luat naștere Rezervaţia Pietrosu Rodnei (3300 ha), care astǎzi a devenit Rezervaţie a biosferei.
Rezervația, situată în apropierea localităților Borșa și Moisei, se remarcă prin alternanța golurilor alpine cu pădurile de conifere și adăpostește cel mai impresionant relief glaciar din Munții Rodnei: circurile glaciare Buhăescu (cel mai mare din Munții Rodnei), Zănoaga Iezerului, Zănoaga Mare, Zănoaga Mică, Rebra, Gropi, având în porțiunea bazală o serie de morene și căderi de apă pe pragurile de stâncă lustruite de ghețari.
In inima Maramuresului, pe Valea Izei, te asteapta un tinut de poveste, locuit de oameni ce sfideaza timpul neostenind niciodata.
Valea Izei este una dintre axele principale folosite de turistii dornici sa viziteze Maramureşul istoric.
Râul Iza izvorăște din Munții Rodnei, la aproximativ 1200 m altitudine iar în drumul său spre Tisa, străbate Depresiunea Maramureşului, având și un sector de defileu (Surduc).
Pe Valea Izei pe langa peisajele pitoresti puteti admira salba de localități de pe firul văii, fiecare cu un specific maramureşean autentic, cu porți sculptate, biserici de lemn și nelipsitul port popular. De asemenea, pe Valea Izei sunt și cateva manastiri, printre care se remarcă Mănăstirea Bârsana.
În zona turisticǎ Valea Izei, întâlnim satul Ieud. Un sat nu este numai o aşezare în spaţiu, ci un loc în umanitate şi în univers. Un sat este un loc anume, orânduit dupǎ legile omeneşti, un sat poate fi şi o cale cǎtre ţarǎ, o deschidere a rosturilor ei cele mai îndepǎrtate.
Ieudul este aceastǎ “cale” şi o deschidere cǎtre ţarǎ, acolo în miazǎnoaptea pǎmântului românesc, în Maramureşul istoric, la margine de hotar voievodal strǎbun.
Prin tot ce a dǎinuit din începuturile lumii şi pânǎ azi, Ieudul mǎrturiseşte despre obârşiile strǎmoşeşti, crescute din pǎmânt şi deodatǎ cu pǎmântul, zǎmislite dupǎ legile lui.
Ieudul a pǎstrat tradiţii şi legende care amintesc de eroii întemeietori, de ctitori de mǎnǎstiri şi biserici, de dascǎli şi preoţi, de martiri, sacrificii, de bucurii şi necazuri.
Aci poți vizita monumente de arhitecturǎ ţǎrǎneascǎ laicǎ: case şi anexe gospodǎreşti, instalaţii tehnice acţionate de apǎ (mori, vâltori) etc. din secolele XVII-XVIII, Biserica din Șes (o biserică greco-catolică cunoscută drept Catedrala în lemn a Maramureșului.
Mănăstire de maici, mănăstirea Botiza (schitul Balş Botiza) este o mănăstire de maici situată în localitatea Botiza, formată din clădiri tradițional maramureșene.
Construcţia mănăstirii a început în 1991, lucrările fiind coordonate de meşterul din Botiza, Vasile Petrehus.
Mănăstirea este construită din lemn masiv de brad, cu pridvorul împodobit cu arcade maramureşene, sculptat în stil maramureşean, fiind un colț de rai.
Pictură este lucrată în frescă, în stil neobizantin, de către pictorul Ion Botiş din Vişeu de Sus împreună cu familia.
Satul Săcel este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Maramureș și este amplasat pe Valea Izei, în amonte, în apropiere de trecerea către Valea Vișeului. Este un loc miraculos ca urmare a prezenței vâltorilor și a morilor țărănești în gospodăriile sătenilor.
Vâltorile sunt mecanisme arhaice din lemn care sunt acționate de puterea apei.
Aceste construcții din lemn sunt unice și sunt folosite pentru a spăla la mână sfeterele din lână, covoarele tradiționale sau cergile (păturile din lână), funcționând ca o mașină de spălat ecologică.
Realizate din scânduri ușor distanțate, acestea au forma unor pâlnii și un diametru de 1-1.5 metri. Astfel, prin intermediul unui mic canal, apa este deviată din cursul râului spre această pâlnie, unde formează o mică cascadă.
Vârtejul de apă format în pâlnie este foarte bine oxigenat, fiind ideal pentru spălarea și clătirea materialelor textile.
În Săptămâna Mare, sătenii scot covoarele și cergile, spălându-le la aceste vâltori. Acest obicei frumos face parte din curățenia de Paște.
Cu toate astea, la fiecare 5 ani acestea sunt recondiționate, lemnul fiind schimbat. Motivul este că apa subțiază lemnul.
Una dintre cele mai populare vâltori este Vâltoarea lui Mecleș, care a fost construită în anul 1907 de bunicul morarului de astăzi.
Așadar, vâltorile sunt un simbol pentru Maramureș, fiind o instalație de tehnică populară care se încadrează perfect în folclorul, tradițiile și obiceiurile maramureșene, care se păstrează și astăzi în acest colț de rai din nordul României.
Dacă tot ajungi pe aceste meleaguri, nu rata o vizită în municipiul Baia Mare.
Baia Mare este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Maramureș datorită clădirilor medievale din acest oraș istoric, situat în depresiunea cu același nume.
Amplasat în vestul județului Maramureș, la poalele Munților Gutâi – pe cursul mijlociu al Săsarului – orașul Baia Mare estee reședința județului Maramureș încă din anul 1968.
Această așezare a luat naștere pe harta așezărilor urbane mulțumită activității de exploatare a minereurilor neferoase.
Deși a fost atestat documentar în 1329, așezarea s-a dezvoltat ca centru aurifer între secolele XIV și XV.
Oraș medieval, Baia Mare dispune de un potențial turistic ridicat ca urmare a densității ridicate de obiective turistice.
Cele mai frumoase obiective turistice din Baia Mare includ Muzeul Satului, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Istorie și Arheologie, Casa Lendvay Marton, Hanul Vulturul Negru și Turnul Sfântul Ștefan.
Muzeul Satului este o comoară de nostalgie a vremurilor apuse, oferind posibilitatea de a vizita casele tradiționale din zonele Maramureșului: Țara Chioarului, Țara Lăpușului, Țara Maramureșului (cunoscut astăzi ca Maramureșul Istoric) și Țara Codrului.
Iubitorii de astronomie pot vizita Planetariul – primul planetariu deschis din România, inaugurat în anul 1969.
Biserica a fost construită din grinzi de brad. Altarul pătrat este mai strâmt decât planul dreptunghic al corpului principal al bisericii, aşa cum este tipic pentru bisericile mai vechi.
S-a dedus din detalii arhitecturale că biserica originală era mult mai scundă şi că a fost înălţată mai mult în secolul al XVIII-lea. Edificiul este unul dintre cele opt biserici incluse în Lista Internaţională a Moştenirilor a UNESCO.
De asemenea, Ţara Maramureşului pǎstreazǎ numeroase locuri de poveste și în zona montanǎ. Un peisaj de neuitat oferǎ turiştilor Masivul Rodnei, cu o serie de piscuri ce depǎşesc 2000 m. Sunt prezente aici şi urme ale glaciaţiei, precum şi formaţiuni cu aspecte stranii cum este “vâju” din Pietrosu, o cǎdere de apǎ. Calcarele din Masivul Rodnei ascund un fenomen natural curios.
În zona turisticǎ Valea Vişeului, întâlnim și localitatea Borşa, situatǎ la 81 km de
Sighetul Marmaţiei pe DN18. Aşezarea este caracteristicǎ pentru tipul “adunat de-a
lungul vǎii”, cu cǎtune pe vǎile laterale şi case izolate la mare distanţǎ de vatrǎ, fiind una din vechile şi statornicele aşezǎri maramureşene
Dacă te-ai cazat în Borșa, iată câteva trasee turistice care-ți vor oferi bucurii de neuitat:
• Borşa (Gura Pietroasa) – Staţia metorologicǎ – Lacul Iezer – Pietrosu Rodnei – Vârful Buhǎescu – Tǎmiţa la Cruce;
• Poiana Borşa (Gura Negoiescu) – Valea Negoiescu – Cabana Puzdrele – Curmǎtura Gǎlǎţiului;
• Staţiunea de odihnǎ Borşa – pârtia olimpicǎ de schi – Buza Muntelui – Cabana Puzdrele;
• Staţiunea de odihnǎ Borşa – Cascada Izvorul Cailor – Şaua Ştiol – Hanul Prislop;
• Staţiunea de odihnǎ Borşa – Podul Izvorului – Poiana Runca – Poiana Ştiol – Şaua Gargalǎu;
• Şaua Gargalǎu – Şaua Gǎlǎţiului – Târniţa Negoieselor – Şaua Buhǎescu Mare.
Atracţia ţinutului maramureșean este fǎrǎ egal şi resorturile ei tainice rezidǎ din oamenii locului. Eşti primit în lumea lor cu respect, dar şi cu demnitate.
Splendoarea ţinutului este datǎ de lumea satelor, în care fiecare aşezare apare ca un mic miracol, greu de definit pentru strǎini iar dacă ești horărât să îl vizitezi, iată câteva locuri de cazare inedite din Maramureș.
Maramureşul, vatrǎ de culturǎ şi civilizaţie care şi-a dǎltuit în lemn istoria, este locul unde tradiţiile, portul şi arta popularǎ se pǎstreazǎ ca nicǎieri altundeva în România.
De aceea, Maramureșul nu poate fi descoperit într-o excursie de o zi. Din acest motiv, trebuie să avem în vedere și câteva opțiuni de cazare în Maramureș.
Dacă îți dorești o cazare autentică aici, alege Breb, Vișeu de Sus, Friza sau Vadu Izei.
Casa Berg din Vișeu de Sus, este un mixt de comfort și tradiție. Situată în Vișeu de Sus, casa este amplasată la doar 1.2 km de Gara CFF, de unde pleacă Mocănița. La parter, dispune de un living și un dormitor, precum și o bucătărie utilată. Etajul este compus din două dormitoare.
Casa Moroșenilor din Breb este o altă variantă tradițională. Veche de peste 100 de ani, această unitate de cazare este de fapt formată din trei case tradiționale: Casa lui Piștău, Casa lui Ștefan și Casa lui Dochia – în prezent, restaurant.
Cabana din Vie din Cicârlău este o altă cabană superbă, de tip A frame, situată la paroximativ 15 km de Baia Mare. Are o capacitate de 10 persoane, și dispune de 5 dormitoare și 4 băi. Livingul este generos, iar de aici nu lipsește foișorul cu grătar și ceaun. Pentru mai multe detalii, sunați la nr. 0745478940.
Dacă ești în căutare de cazare în Borșa, îți recomandăm Cabana Lehanu. Amplasată la marginea pădurii, într-un cadru natural pitoresc și liniștit de la poalele munților Rodnei, cabana Lehanu pune la dispoziția turiștilor patru dormitoare cu băi proprii, living generos, bucătărie open-space complet utilată, precum și o terasă cu ciubăr. De asemenea, dispune de foișor cu grătar și o curte generoasă.
Există 7 pârtii de schi în Maramureș:
Situată pe versantul vestic al Munților Rodnei, pârtia Olimpică și Telegondola din Borșa dispune de o instalație pe cablu (telegondolă) de 2650 m lungime, cu o capacitate de 1800 de persoane pe oră. Pârtia oferă instalație nocturnă și instalație de zăpadă artificială. Dificultate medie.
Pârtia Prislop este situată la o altitudine de 1414 m și dispune de o lungime de 1100 m, cu grad de dificultate mediu. Transportul se realizează printr-o instalație pe cablu (telescaun). Pârtia oferă instalație nocturnă.
De vizitat în Maramureș este și Pârtia Știol din Borșa, atat de pasionații sporturilor de iarnă, cât și de iubitorii de peisaje superbe. Această pârtie este formată din liniile de telescaun – pârtia Poiana Știol (1980 m, dificultate medie), respectiv teleschi – pârtia Vârful Știol (730 m, dficultate medie). Acestea leagă Vârful Runcul Știolului (1611 m) de stațiunea Borșa. Ambele fac parte din complexul turistic Borșa. Tot aici există și o școală de schi.
Pârtiile de schi Icoana din Cavnic sunt două pârtii de aproximativ 700 m lungime fiecare (Icoana 1 și Icoana 2), cu transport cablu (teleschi), instalație nocturnă și grad de dificultate mediu. Acestea fac parte din domeniul schiabil Icoana, care cuprinde și o pârtie pentru sănii, o pârtie cu babylift, respectiv două trasee de tip snow-tubing.
Pârtiile de schi Roata din Cavnic fac parte dintr-un domeniu schiabil de 6 km lungime, cu cinci pârtii de diferite grade de dificultate: Roata 1 (920 m, mediu), Roata 2 (1030 m, mediu), Roata 3 (800 m, greu), Roata 4 (1000 m, greu) și Pârtia Albastră (2250 m, mediu). Toate dispun de instalație teleschi. Nocturnă vei găsi pe Roata 1 și Roata 2. Tunurule de zăpadă artificială funcționează doar pe Roata 1, 2 și 3.
Pârtiile Șuior și Mogoșa formează un domeniu schiabil de șapte pârtii: Șuior 1 (1500 m, mediu, telescaun), Șuior 2 (1200 m, mediu, telescaun), Șuior 3 (350 m, mediu, telescaun), Șuior 4 (350 m, greu, telescaun) și Pârtia Mogoșa (2200 m, greu, telescaun). Pe lângă acestea, mai există Pârtia de Începători (150 m, ușor, babyschi), Nocturnă (1500 m, medie, teleschi) și Pârtia Moski (600 m, greu, teleschi).
Pârtia Izvoare Resort este situată la 40 km de Baia Mare, în comuna Desești, nr. 407 din județul Maramureș. Pârtia are 743 m lungime, cu un grad de dificultate scăzut, fiind dotată cu instalație teleschi.
Prețul pentru o zi de schi pe pârtia Izvoare Resort costă 90 lei pentru adulți, respectiv 75 lei pe zi pentru copii și pensionari. Pentru 3 ore, adulții plătesc 60 lei, în timp ce copii și pensionarii doar 45 lei.
Pentru a verifica condițiile pârtiei, apelați 0726 206 097 / 0756 539 537.