Cele mai frumoase 10 castele din România

Peles - printre cele mai frumoase castele de vizitat in Romania

Când vine vorba de castele, România surprinde prin locații superbe, desprinse parcă din poveștile cu regi și voievozi. Printre cele mai frumoase castele din România se numără Castelul Bran, Peleș, Castelul Corvinilor, Castelul Banffy și Bethlen Haller.

Cu toate astea, România găzduiește aproximativ 162 de castele, exceptând conacele.

Iată lista celor mai frumoase castele din România:

1. Castelul Peleș, Sinaia, județul Prahova

Castelul Peleș
Castelul Peleș

Castelul Peleș este unul dintre cele mai frumoase castele din România, fiind desemnată cea mai importantă clădire istorică din țară. De asemenea, Peleș a fost primul castel electrificat în întregime din Europa.

Ca amplasament, Castelul Peleș este situat în Sinaia, la 44 km de Brașov, respectiv 122 km de București, pe valea râului Peleș, într-un cadru natural superb.

Holul maiestuos, lambriurile din lemn de nuc și detaliile arhitecturale din Sala de Arme, Sala de Muzică sau Sala Maură te vor surprinde plăcut.

Peleș a fost construit în anul 1874, la inițiativa Regelui Carol I, servind drept reședință de vară pentru casa regală. La sfârșitul secolului al XIX-lea, castelul era considerat unul dintre cele mai luxoase reședințe regale din Europa.

Interesant este că primul rege al României nu s-a atins de bugetele statului pentru a ridica această comoară arhitecturală, preferând să vândă o moșie germană pentru a construi acest edificiu.

În 1948, castelul a fost închis la ordinul regimului comunist, bunurile acestuia find inventariate. Astfel, a revenit în proprietatea statului prin procesul de naționalizare.

Din anul 1953, castelul a devenit Muzeu Naţional, deschis publicului larg. Două decenii mai târziu, mai precis în 1975, starea de conservare tot mai critică a imobilului a determinat închiderea acestuia şi evacuarea unei părţi importante a patrimoniului muzeal.

Acestea au fost mutate în depozitele amenajate într-un vechi conac boieresc al familiei Bibescu din Posada, localitate situată la aproximativ 20 de kilometri de Sinaia.

Important de menționat este că Peleșul a scăpat de distrugerea în masă a regimului comunist, mulțumită muzeografilor. Astfel, la una dintre vizitele soților Ceaușescu la Peleș, aceștia au fost informați că aici se dezvoltase o ciupercă periculoasă, motiv pentru care interesul acestora pentru clădire a scăzut considerabil.

În prezent, clădirea se află în proprietatea Familiei Regale a României.

Castelul Peleș: Program de vizitare și tarife

Programul de vizitare a Castelului Peleș este între 10:00 și 17:00 (miercuri) sau între 09:15 și 17:00 (de joi până duminică). Prețul unui bilet este 50 lei/adult, respectiv 25 lei pentru pensionari și 12.5 lei pentru elevi și studenți.

Te-ar putea interesa și cele mai frumoase locuri de vizitat în Prahova.

2. Castelul Bran, județul Brașov

Bran, unul dintre cele mai frumoase castele din România
Castelul Bran, unul dintre cele mai frumoase castele din România

Castelul Bran a devenit faimos în întreaga lume datorită asocierii cu mitul contelui Dracula. Acesta este situat în localitate cu același nume de pe Culoarul Rucăr-Bran din județul Brașov.

Construit pe o stâncă abruptă dintre Măgura și Dealul Cetății, castelul a fost finalizat în anul 1388 de sașii din Scaunul Brașovului. Privilegiul construirii acestuia a fost oferit de Ludovic I de Anjou locuitorului orașului Brașov (Orașul Coroanei) în 1377.

Istoria acestui castel este legata de stabilirea în regiune a teutonilor, care au ridicat o fortăreață la Bran între 1211 și 1226, după care a fost izgoniți din regiune.

De-a lungul istoriei, castelul Bran a funcționat ca fortăreață a graniței estice din Transilvania, cu scopul de a opri extinderea Imperiului Otoman. De asemenea, acest castel-cetate a avut și rol de vamă, reținând 3% din valoarea mărfilor care intrau și ieșeau din Transilvania.

Odată cu mutarea graniței dintre Transilvania și Valahia, castelul și-a pierdut importanța militară și comercială, încetând să mai funcționeze ca punct de graniță și punct vamal al Austro-Ungariei.

În 1940, odată cu pierderea teritoriilor de la sud de Dunăre, inima Reginei Maria este adusă din capela castelului Balcic la Bran. Patru ani mai târziu, Principesa Ileana construiește la Bran un spital – Inima Reginei – destinat îngrijirii militarilor răniți în al Doilea Război Mondial.

Instalarea regimului comunist o silește pe Principesa Ileana să părăsească țara, alături de familie. În 2009, castelul reintră în posesia copiilor acesteia – Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria-Magdalena și Arhiducesa Elisabeta.

În timp, acesta a fost considerat unul dintre cele mai înfricoșătoare castele din lume, titulatura datorându-se în mare parte analogiei castelului cu romanul lui Stoker.

Mitul potrivit căruia acest edificiu este cunoscut drept Castelul lui Dracula se datorează romanului Dracula publicat de Bram Stoker în 1897.

Scriitorul de origine irlaneză expune povestea unui conte transilvănean, un vampir stăpân al unui castel cocoțat pe vârul unei stânci înalte din Transilvania. Și cum singurul care corespunde descrierii este acest castel, a luat naștere această analogie.

Mai mult, Dracula a fost asociat în ultimele decenii cu numele lui Vlad Țepeș – domnitor al Țării Românești între 1456 și 1462. Cu toate astea, această poreclă este legată mai mult de tatăl acestuia, Vlad Dracul, care a ajuns domnitor al Țării Românești mulțumită Regelui Sigismund de Luxemburg.

Acesta l-a numit cavaler în Ordinul Dragonului. Acest ordin cavaleresc din Europa de Est a avut ca scop oprirea expansiunii otomanilor.

Astfel, tatăl lui Vlad Țepeș a început să bată moneda locală cu chipul lui și simbolul unui dragon. Din acest motiv, i s-a dus vestea de Dracula sau Vlad Dracul.

Cu toate astea, Bram Stoker nu a vizitat niciodată România.

Castelul Bran: Program de vizitare și tarife

Castelul Bran poate fi vizitat de marți până duminică între 09:00 și 18:00, respectiv luni între 12:00 și 18:00, între 1 aprilie și 30 septembrie. Pe timp de iarnă (1 octombrie – 31 martie), programul de vizitare se închide cu 2 ore mai devreme.

Prețul unui bilet de intrare în Castelul Bran este de 70 lei pentru adulți, 50 lei pentru pensionari, 40 lei pentru studenți și 20 lei pentru elevi. Camerele de Tortură pot fi vizitate cu un cost de 20 lei/persoană iar Tunelul Timpului cu 30 lei.

Dacă tot ajungi în zonă, iată cele mai frumoase locuri de vizitat în Brașov.

3. Castelul Corvinilor din Hunedoara

Castelul Corvinilor, Hunedoara
Castelul Corvinilor din Hunedoara

Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, a fost construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara și este unul dintre cele mai populare castele medievale din România.

Încă de când îi pășești pragul, castelul de transpune într-o poveste cu prinți, prințese și cavaleri medievali. Nu degeaba este considerat unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Hunedoara.

Ca urmare a stilurilor arhitecturale variate, castelul a fost considerat unul dintre cele mai frumoase din lume, ocupând un loc fruntaș în topul destinațiilor de basm din Europa.

Este și unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale gotice din România.

Castelul Huniazilor a fost ridicat pe o stâncă la baza căreia pârâul Zlaști își croiește cursul. Însă nu a fost ridicat de la zero, ci mai degrabă pe locul unei vechi întărituri.

Meritul principal îi aparține lui Iancu de Hunedoara, care a transformat vechea cetate într-un castel superb, care aduce ca formă cu Neuschwanstein din Germania.

Între 1457 și 1482, castelul a fost proprietatea lui Matia Corvin – unul dintre cei mai apreciați regi ai Ungariei Medievale.

De curând, acest castel-cetate și-a deschis porților, oferindu-ți ocazia să îi vizitezi încăperi secrete precum Turnul Alb și Turnul Vechi de Poartă – locuri unde nu a mai pășit nimeni de la incendiul din 1854.

Incediul din anul 1854 a mistuit aproape în întregime castelul, de la podele și tavane la căi de acces, scări și porți. Turnurile au fost reabilitate complet între 2019 și 2023.

De-a lungul lucrărilor de restaurare, arheologii au descoperit 6 încăperi necunoscute precum și fragmente de frescă care datează din secolul al XV-lea.

Astăzi, poți vizita 6 din cele 8 turnuri ale ediciului. Cel mai spectaculos turn este Turnul Buzdugan, aflat în proces de restaurare. De asemenea, un loc impresionant este Turnul Nou de Poartă, care impresionează prin aspectul boltit, prezența locului de gardă și vatra de foc.

Castelul Corvinilor la interior
Castelul Corvinilor la interior

Castelul Corvinilor: Program de vizitare și tarife

Programul de vizitare al Castelului Corvinilor este de marți până duminică între 09:00 și 17:00 iar luni între 12:00 și 17:00. Prețul unui bilet este 30 lei pentru adulți, 15 lei pentru pensionari și 7 lei pentru elevi și studenți.

Accesul cu animale este strict interzis.

4. Castelul Bánffy, Bonțida, județul Cluj

Castelul Bánffy, situat în comuna Bonțida din județul Cluj, este supranumit și Versaille-ul Transilvaniei, fiind unul dintre cele mai frumoase castele din România.

Castelul face parte dintr-un ansamblu arhitectonic construit în stil renascentist de familia cu același nume, după ce domeniul le-a fost donat în anul 1387 de către regele Sigismund de Luxemburg.

La această titulatură au contribuit elementele de arhitectură barocă, renascentistă, romanică și neogotică.

Astăzi, castelul Bánffy este considerat unul dintre cele mai bântuite locuri din România. Se zvonește că fantomele de aici aparțin celor care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial, perioadă în care a funcționat ca spital militar.

Clădirea principală din Castelul Banffy
Clădirea principală din Castelul Banffy

Acesta a fost ridicat de familia Bánffy pe locul unui vechi conac atestat documentar în 1263.

La începuturi, construcția castelului a constat în fortificarea conacului existent. Această fază s-a derulat între 1668 și 1674, fiind realizată de Dénes (Dionisie) Bánffy, cumnatul principelui Mihai Apafi I.

Întrucât între 1735 și 1747, Dénes a fost plecat la curtea din Viena, ulterior întorcându-se ca Marele Comis al împărătesei Maria Terezia. Astfel, acesta a inițiat un amplu proces de transformare al întregului ansamblu în stil baroc.

Între 1747 și 1751, a fost construită curtea de onoara în formă de U, deservind ca grajd pentru cai și remize pentru trăsuri.

Între 1784 și 1786, György Bánffy – guvernator al Transilvaniei, construiește aripa nordică a castelului.

În 1830, are loc refațadizarea celor două aripi estice în stil neoclasicist iar în 1855, grădina barocă este transformată într-un parc romantic.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, aripa nordică a castelului a fost folosită de trupele germane ca spital militar și magazie. La retragerea din România, aceștia l-au incendiat, golindu-l de mobilier și operele de artă. Convoaiele au fost bombardate și totul s-a năruit.

Odată cu procesulde naționalizare, castelul a intrat în proprietatea Ministerului Agriculturii, deservind Stațiunea de Mașini Agricole și Tractoare Bonțida.

Direcția Monumentelor Istorice a încercat în anii 1960 să salveze ansamblul pentru a-l converti în casă de odihnă pentru studenți. Cu toate astea, atât uzina Herbák János, cât și Universitatea Babeș-Bolyai au refuzat.

Studioul Cinematografic București a fost singura instituție interesată să preia ansamblul deoarece aici s-a filmat Pădurea Spânzuraților, regizat de Liviu Ciulei.

Din nefericire, de-a lungul perioadei comuniste, aici au funcționat o ciupercărie (în grajduri), o crescătorie de pui (în clădirea Miklos) și o stație de îmbuteliat bere (în capelă).

Odată cu căderea regimului comunist din 89′, fundația Transylvania Trust a preluat castelul prin concesiune și a inițiat restaurarea acestuia. În 2007, castelul a fost retrocedat familiei Bánffy.

Castelul găzduiește anual festivalul Electric Castle.

Castelul Bánffy: Program de vizitare și tarife

Castelul Banffy de la Bonțida poate fi vizitat de luni până duminică între 10:00 și 20:00, între aprilie și octombrie, respectiv între 10:00 la 18:00, din noiembrie până în martie. Tariful unui bilet de intrare este 8 lei/adult.

Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Cluj.

5. Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași

Castelul Sturdza
Castelul Sturdza

Castelul Sturdza este unul dintre cele mai frumoase castele cu o istorie de 600 de ani care te transpune într-o perioadă de epocă din anii 1900.

Denumit și Palatul Sturdza, castelul a fost construit între 1880 și 1904 de familia Sturdza, una dintre cele mai bogate familii de descendență nobilă din România.

Castelul de poveste a fost inspirat de arhitectura castelelor feudale apusene, fiind naționalizat în mod abuziv sub conducerea regimului comunist pentru a funcționa ca depozit militar, pentru ca în 1960 să devină cămin pentru copiii cu retard mental.

Castelul Miclauseni

Situat în satul Miclăușeni din comuna Butea, județul Iași, la 65 km de Iași și 21 km de Roman, Sturdza impresionează prin arhitectura neogotică. Astăzi face parte din ansamblul compus din Mănăstirea Miclăușeni, Biserica Sf. Voievozi și parcul dendrologic.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, frontul era atât de aproape încât castelul a fost abandonat. Evident, clădirea a fost devastată de soldații ruși, mobila și bunurile fiind furate. Mai mult, cărțile au fost arse.

La început, acest edificiu purta numele de Moșia de la Miclăușeni întrucât domnitorul Alexandru cel Bun i-a oferit în dar această moșie vornicului Miclăuș.

Construit pe un așezământ moldovenesc vechi de șase secole, această bijuterie neogotică se remarcă prin stemele ornamentale și blazoanele care-i împodobesc fațada, precum și prin turnurile de pază care străjuiesc parcul.

Castelul Sturdza: Program de vizitare și tarife

Castelul Sturdza din Miclăușeni poate fi vizitat luni între 10:00 și 16:00, și de marți până vineri între 11:00 și 18:00. În weekend, castelul este deschis între 12:00 și 18:00. Prețul unui bilet este de 20 lei de persoană. Studenții, elevii și pensionarii plătesc 15 lei.

6. Castelul Bethlen Haller, Cetatea de Baltă, județul Alba

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller

Castelul Bethlen-Haller este situat în satul Cetatea de Baltă, județul Alba și a fost numit după Miklos Bethlen, tatăl fostului cancelar al Transilvaniei.

Castelul a fost construit între anii 1560 și 1624 în stil renascentist, cu cele patru turnuri care străjuiesc edificiul, după modelul castelurilor de pe Valea Loirei. Mai precis, reproduce la o scară mică castelul Chambord din Franța.

În secolul al XIX-lea, domeniul a fost achiziționat de familia Haller, de unde-i provine și cel de-al doilea nume.

Gândit inițiat ca un castel de vânătoare și agrement, Bethlen-Haller a trecut de-a lungul timpului prin numeroase transformări. Astfel, între 1769 și 1773, acest castel a fost reamenajat în stil baroc.

În anul 1948, castelul a fost coniscat de regimul comunist și a fost transformat în secție de șampanizare a Întreprinderii Agricole de Stat Jidvei. Înainte de funcționa ca secție de șampanizare, castelul a fost grădiniță, închisoare și carmangerie.

Ulterior apunerii regimului comunist, proprietatea a fost retrocedată urmașilor amiliei Haller, care ulterior l-au vândut familiei Necșulescu, care conduce compania de vinuri Jidvei.

Astăzi, o vizită la castel poate veni la pachet și o degustare de vinuri selecte la prețul de 30 euro/persoană.

Castelul Banffy: Program de vizitare și tarife

Castelul Bethlen-Haller poate fi vizitat luni între 12:00 și 16:00 și de marți până duminică între orele 10:00 și 16:00. Tariful de vizitare este 40 lei/persoană, iar copiii cu vârsta de până la 12 ani au intrare gratuită.

O altă experiență disponibilă este vizita la castel cu degustare și servirea prânzului pentru 70 de euro de persoană.

Notă: În primul weekend din luna septembrie a fiecărui an, aici are loc festivalul Călătorie la 1900. Acest concept te transportă în atmosfera de epocă speciică de la începutul secolului al XX-lea.

7. Castelul Regal de la Săvârșin, județul Arad

Castelul Săvârșin
Castelul Regal de la Săvârșin

Castelul de la Săvârșin este amplasat pe domeniul cu același nume din județul Arad. Castelul a fost construit între 1650 și 1680 pe locul castelului familiei Forray, ridicat în secolul al XVIII-lea. Acest castel a aparținut baronului András de Forray, născut în 1718 la Săvârșin.

Acesta a fost funcționar în Monarhia Habsburgică, ocupând poziția de consilier guvernamental.

În 1784, baronul a fost răpit pe timpul unei răscoale țărănești, iar pe 9 noiembrie în același an, conacul a fost incendiat. Două decenii mai târziu, fiul baronului a construit noul conac.

Între 1805 și 1816, a fost construită varianta a doua a castelului, sub forma unui edificiu neo-clasic. Cu toate astea, varianta actuala a fost executată în 1904, odată cu adăugarea unui etaj pe capetele castelului.

Domeniul a fost cumpărat în 1932 de Antoniu Mocioni de Foeni, o persoană foarte respectată din cadrul Curții Regale.

În 1943, acest edificiu a fost cumpărat de Regele Mihai, după vizita acestuia alături de mama sa, Regina Elena. Regina Elena a început un amplu proces de reparații și modernizare a castelului, desfășurat între anii 1943 și 1945.

În 1948, la începutul regimului comunist, acesta a fost printre primele proprietăți confiscate. Castelul a fost retrocedat Familiei Regale abia în anul 2001, iar pe durata celor 54 de ani de absență acesta aservit ca spital, școală și reședință de protocol.

Sub conducerea Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, castelul de la Săvârșin a fost reabilitat, alături de parc și clădirile care alcătuiesc acest domeniu regal.

Pe lângă castel, acest sat regal include încă opt clădiri:

  • Muzeul Regal al Automobilului
  • Atelierul Auto al Regelui Mihai
  • Spălătoria și Călcătoria
  • Casa Musafirilor
  • Casa Ceaiului
  • Casa Intendentului
  • Casa Tehnică
  • Magazinul de Suveniruri

Printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Domeniul Regal Săvârșin este Parcul Regal. Aici poți vizita heleșteul, aleea care duce la podul de peste apă și heleșteu, podul de peste apă și Micul Pavilion construit în secolul al XVIII-lea.

De asemenea, mai poți vizita Grădina Scunsă, Aleea Lungă, Grădina de trandafiri a Reginei și Fântâna Toscană.

Castelul Săvârșin: Program de vizitare și tarife

Castelul și Domeniul Regal Săvărșin sunt deschise pentru vizitare de la 1 mai până la 1 octombrie, în fiecare zi de vineri, sâmbătă și duminică, între 09:00 și 18:00.

8. Castelul Károlyi din Carei, județul Satu Mare

Castelul Karolyi
Castelul Károly

Castelul Károlyi este siatuat în orașul Carei din județul Satu Mare, fiind unul dintre cele mai frumoase castele ale României. Fostă reședință a familiei Károlyi, castelul mai este numit și Peleșul Transilvaniei.

Castelul a fost construit în 1482 pe locul unei case din piatră de familia de nobili Károlyi, cu aprobarea lui Matei Corvin.

În 1592, ca urmare a pericolului unui atac otoman, casa a fost transformată de către Károlyi Mihály în cetate. Astfel, i-au fost adăugate șanțuri de apărare, o curte internă generoasă și bastioane în formă patrulateră.

În 1794, contele Károlyi József a hotărât să dărâme castelul și să-l reconstruiască în stil baroc, după planurile lui Joseph Bitthauser. Clădirea avea patru etaje, cramă și bastioane decorative.

Însă nici de această dată, varianta de castel nu avea să rămână în picioare. În 1894, contele Károlyi István a ordonat reconstruirea castelului, după planurile lui Ybl Miklós. De această dată, avea să fie un castel în stil neogotic-neobaroc, cu șanț de apărare și șapte turnuri.

Deși acesta a fost distrus și restaurat de câteva ori, odată ce-i pășești pragul, vei fi transportat într-o atmosferă istorică demnă de un castel din epoca modernă.

Károlyi este singurul castel din România unde poți vizita o expoziție a figurilor de ceară, cu personalitățile orașului și evenimente importante din punct de vedere istoric, precum semnarea Păcii de la Satu Mare din 1711 sau vizita Regelui Ferdinand din 1919, care a vizitat orașul Carei alături de Regina Maria.

Figuri de ceară expuse în Castelul Károlyi
Figuri de ceară expuse în Castelul Károlyi

Cele 26 de figuri de ceară au fost construite de Megyeri Janos, care a cercetat în detaliu epocile din care fac parte aceste personaje pentru a reda cât mai autentic cu putință toate detaliile vremurilor, de la haine și coafuri, până la uniforme, pantofi și accesorii.

Tot în cadrul castelului, poți vizita o expziție de istorie locală, organizată în patru săli care abordează trecutul Careiului la nivel de istorie, artă și meșteșuguri tradiționale.

Castelul Karolyi: Program de vizitare și tarife

Castelul Karolyi din Carei poate fi vizitat de marți până duminică, între 09:00 și 17:00. Prețul unui bilet este 20 lei/adult, respectiv 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

9. Castelul Cantacuzino din Bușteni, județul Prahova

Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino este situat în Bușteni și nu poate lipsi din topul celor mai frumoase castele din România. Până la urmă, este unul dintre cele mai vizitate castele românești și un loc plin încărcat de istorie.

Construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, castelul prezintă o mare valoare istorică, artistică și arhitectonică. Castelul a servit ca reședință de vară a acestuia.

Castelul din Bușteni
Castelul Cantacuzino

Prințul Cantacuzino a fost descendent al voievozilor români, și totodată ministrul României între 1899 și 1900, respectiv între 1904 și 1907.

Ridicat în stil neoromânesc din piatră și cărămidă, după planurile arhitectului grigore Cerchez, castelul se întinde pe o suprafață de 3148 mp. Plafoane cu grinzi pictate, șemineele și balustrăzile din lemn îi conferă o notă romantică.

Dacă ajungi aici, nu ezita să vizitezi colecția de heraldică cu blazoanele familiilor de boieri înrudiți cu Cantacuzinii.

Deși a fost retrocedat strănepoatei lui Grigore Cantacuzino în 1989, domeniul a trecut prin mâna mai multor proprietari, ajungând în posesia unui grup de investitori străini.

Castelul Cantacuzino: Program de vizitare și tarife

Castelul Cantacuzino poate fi vizitat zilnic, între orele 10:00 și 20:00 (vineri, sâmbătă și duminică) sau între 10:00 și 19:00 (de luni până joi). Tariful de vizitare al Castelului este 75 lei pentru adulți și 50 lei pentru studenți și pensionari. Copiii vor plăti între 35 și 40 lei, în funcție de vârstă.

10. Castelul Haller, Ogra, județul Mureș

Castelul Haller din Ogra
Castelul Haller din Ogra

Castelul Haller este amplasat pe malul râului Mureș, la 22 km de Târgu Mureș, fiind primul castel renovat în pensiune turistică din Transilvania. Astfel, ai ocazia să te cazezi într-un conac care reflectă eleganța vremurilor trecute.

Amplasat în Ogra din județul Mureș, chiar în inima Transilvaniei, castelul a fost construit în secolul al XVII-lea în stilul post baroc.

Clădirea nu a scăpat de procesul de naționalizare, și astfel a fost naționalizat în 1949, ulterior funcționând ca școală, internat, moară, brutărie și sfat popular.

Castelul, deși a fost retrocedat amiliei Haller, a fost vândut familiei Foriș din Târgu Mureș.

Începând cu anul 2011, castelul funcționează ca pensiune cu cramă și restaurant. De asemenea, dispune de un centru de recreere, cu apă termală sărată.

Printre facilități se numără și un jacuzzi, saună finlandeză, cameră salină, bazin pentru copii și ciubăr exterior cu apă sărată.

Castelul Haller găzduiește 14 camere amenajate în sti vechi, recondiționate cu mare atenție la detalii pentru a reda atmosfera autentică din secolul al XVII-lea.

Ți-a plăcut acest articol despre cele mai frumoase castele din România? Distribuie-l cu cei dragi pentru a-ți planifica o vacanță cu aer medieval.

Te-ar putea intersa și...

Locuri de vizitat in Sinaia

Top 12 locuri de vizitat în Sinaia

Ești în căutarea celor mai faine locuri de vizitat din Sinaia? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi îți vom prezenta cele… Află mai multe

Oltenia Steaua de Mare - unul dintre cele mai bune hoteluri all inclusive de pe litoral

Ghidul Hotelurilor All Inclusive de pe Litoralul Românesc

Cauți hoteluri all inclusive pe litoral? Ai ajuns unde trebuie întrucât îți vom prezenta lista celor mai importante hoteluri all… Află mai multe

locuri de vizitat în Bran

Top 9 locuri de vizitat în Bran și împrejurimi

Bran este situată pe culoarul Rucăr-Bran din județul Brașov, și este una dintre cele mai populare destinații din România.

Compară cazări

Compară