Pârtii de schi în Bansko: Tarife, instalații, program și hartă
Bansko este cea mai populară stațiune de schi din zona balcanică, cu 21 de pârtii de schi, 15 instalații de… Află mai multe
Există o mulțime de obiective turistice în Roma iar astăzi îți vom prezenta cele mai frumoase locuri de vizitat din acest oraș fascinant.
Roma, “Orașul Etern” și totodată capitala Italiei, este al patrulea cel mai vizitat oraș din Europa – după Londra, Paris și Istanbul, cu peste 10 milioane de turiști anual. Acesta top este completat de Amsterdam, Barcelona, Praga si Viena.
Este un oraș cu o istorie bogată și un farmec etern, fiind locul ideal pentru a petrece un city-break de 2-3 zile. Aici te vei bucura de istorie, arhitectură, cea mai veche clădire din lume și una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne. Runele sale antice, piețele vibrante și palatele renascentiste îți vor face vacanța una de neuitat.
În acest articol, vom explora cele mai captivante obiective turistice din Roma, aducându-te mai aproape de această destinație magnifică.
De la antichitatea Romei imperiale la influențele Renașterii, aici descoperi o gamă diversificată de atracții care vă vor uimi. Haideți să începem călătoria noastră!
Ca sfat, îți recomand să achiziționezi Roma Pass. Acesta poate fi achiziționat online, incluzând transport public gratuit în oraș, 2 situri arheologice sau muzee incluse.
Ca sfat, îți recomand să cumperi Roma Pass dacă stai 2-3 zile în Roma. Acesta include acces gratuit la mijloacele de transport în comun (inclusiv metrou), două atracții turistice de top și acces la Colosseum. Prețul acestuia este 32 euro pentru 2 zile, respectiv 52 euro pentru 3 zile.
Iată cele mai frumoase atracții și obiective turistice din Roma:
Colosseumul este cel mai popular obiectiv turistic din Roma, fiind cunoscut și ca Amfiteatrul Flavian. Acesta este cel mai mare amfiteatru roman, datând din secolul I d.Hr. Aici se luptau gladiatorii, în fața a 65,000 de spectatori.
Construcția Colosseumului a început în anul 72 d.Hr., la ordinele Împăratului Vespasian, aceasta fiind încheiată în jurul anului 80, după moartea acestuia. La ridicarea acestuia se estimează că au participat între 60,000 și 100,000 de oameni.
Acesta are o lungime de 189 m și o lățime de 156 m. Înalt de 48.6 m, Colosseumul se întinde pe nu mai puțin de 6 hectare.
Considerat și una dintre cele șapte minuni moderne ale luminii, Colosseumul a găzduit numeroase bătălii sângeroase. Chiar este fascinant să vizitezi tribunele, arena și spațiile subterane ale acestuia.
Astăzi, Colosseumul este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din lume și a fost inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1980.
Pentru a vizita Colosseumul, mergi la stația de metrou Colosseo (linia B). Prețul unui bilet este 16 euro/persoană.
Fontana di Trevi, cunoscută și ca Fântâna Trevi, este unaeste una dintre cele mai faimoase fântâni din lume. Construită din același material ca și Colosseumul, această fântână este una dintre cele mai vechi surse de apă din Roma.
Fântâna dateză încă din anul 19 Î.Hr., construită odată cu apeductul Aqua Virgo. Aceasta a furnizat apă băilor romane și totodată fântânilor din centrul Romei.
Numele acesteia vine de la cele trei străzi în capătul cărora a fost construită. Astfel, în italiană Trevi vine de la tre vie, tradus ca Fântâna Trei Străzi.
Deși Nicola Salvi a fost cel care a câștigat licitația de proiectare a acesteia în 1730, Clemens al XIII-lea a fost cel care a finalizat și inaugurat fântâna. Asta se întâmpla în 1762.
Fântâna varsă aproximativ 2,8 milioane de metri cubi zilnic.
Această minunată operă de artă barocă impresionează cu detalii bogate. Ea reprezintă un car cu trăsură tras de cai înconjurați de tritoni și mermeni, fiecare având semnificații mitologice.
Un aspect fascinant al Fântânii Trevi este tradiția aruncării unei monede în apă. Se spune că aruncarea unei monede peste umărul stâng în Fântâna Trevi asigură întoarcerea vizitatorului la Roma. Dacă aruncați două monede, veți găsi dragoste la Roma, iar trei monede aruncăte înseamnă că veți găsi dragoste și vă veți căsători în curând.
Este un loc perfect pentru a te bucura de o plimbare romantică seara sau pentru a te bucura de atmosfera deosebită de aici, aceasta fiind una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Roma.
Panteonul este una dintre cele mai bine întreținute clădiri din epoca romană, fiind oferit Papei în anul 608 de către împăratul Hadrian. Acest obiectiv turistic este foarte apreciat întrucât aici există mai multe monumente funerare a unor regi italieni, dar și a pictorului Rafael.
Scopul acestuia este încă neclar, însă există o teorie potrivit căreia Panteonul a fost ridicat pentru închinarea împăraților care n-au fost zeificați. Cu toate astea, “Panteon” înseamnă “templu pentru toți zeii”.
Clădirea actuală a Panteonului a fost construită în timpul împăratului Hadrian, între anii 118 și 125 d.Hr., pe locul unei construcții mai vechi dedicate zeilor.
Cupola Panteonului este una dintre cele mai mari din lume, cu un diametru de aproximativ 43 de metri, și a fost un adevărat triumf al ingineriei și arhitecturii romane.
Bazilica Sf. Petru este o biserică ridicată în stil renascentist din Vatican, fiind considerată unul dintre cele mai importante și sfinte temple ale Bisericii Catolocice.
Important loc de pelerinaj, biserica Sf. Petru a fost construită deasupra locului în care este înmormântt Sf. Petru.
Sfântul Petru este unul dintre cei doisprezece ucenici a lui Iisus.
Vechea bazilică a fost dărâmată, ulterior fiind reconstruită înntre 1506 și 1626.
Acest loc sacru adăpostește lucrările lui Michelangelo, Bramante și Carlo Moderno.
Bazilica poate găzdui până la 20,000 de persoane, având o lungime de 190 m, nava centrală măsurând 46 m înălțime.
Una dintre cele mai importante obiective turistice din interiorul bazilicii Sf. Petru este Domul. Acesta are o înălțime de 136 m. Aici poți vedea o sculptură a lui Michelangelo, statuia Sf. Petru pe tron precum și un baldachin mare de bronz. Cel din urmă a fost proiectat de Bernini.
Deși designul Domului a fost proiectat de Michelangelo, cel care l-a finalizat a fost Carlo Moderno, în 1614.
Pentru a vizita bazilica Sf. Petru, trebuie să ajungi la stația de metrou Ottaviano (linia A – rosu). Programul de vizitare este zilnic între 07:00 și 18:30 (între octombrie și martie), respectiv între 07:00 și 19:00 (între aprilie și septembrie). Domul se deschide la ora 08:00 și se închide cu o oră înainte de bazilică.
Intrarea în Bazilică este liberă, însă dacă vrei să urci în vârful Domului, va trebui să plătești 8 euro/persoană, cu liftul până la terasă, iar ulterior pe jos 320 de trepte.
Dacă vrei să urci cele 551 de trepte pe jos, vei plăti 6 euro/persoană.
Muzeul Vatican este cel mai vizitat obiectiv turistic din Roma, cu peste 6 milioane de turiști anual. Acesta a fost înființat în anul 1503 de Papa Iulius al II-lea. Acesta a devenit una dintre cele mai mari și cele mai importante colecții de artă din lume.
Muzeul cuprinde o gamă diversificată de opere de artă, artefacte istorice și obiecte de valoare inestimabilă, colectate de-a lungul secolelor de către papalitate.
Unul dintre cele mai faimoase puncte de atracție din cadrul Muzeului Vatican este Capela Sixtină. Aici, vizitatorii pot admira celebrele fresce ale lui Michelangelo, inclusiv celebrul tavan cu reprezentarea “Creării lui Adam.” Este un loc sacru și impresionant, care reflectă geniul artistic al Renașterii italiene.
Capela Sixtină a fost construită între 1477 și 1480 și a devenit cadrul pentru numeroase ceremonii papale și conclavuri pentru alegerea noului papă. Decorarea sa interioară este, cu siguranță, una dintre cele mai mari realizări artistice ale umanității.
Frescele lui Michelangelo în Capela Sixtină sunt extraordinare în detaliu și măiestrie. Tavanul impresionant prezintă scene din Geneza și creația omului, iar pictura “Mânia lui Dumnezeu” de pe peretele altarului este o capodoperă în sine. Operele lui Michelangelo sunt însoțite de lucrări ale altor artiști renumiți, precum Botticelli, Perugino și Ghirlandaio.
Cu toate astea, aici vei găsi mai multe muzee:
Pentru a vizita muzeul, trebuie să ajungi la stația de metrou Cirp-Musei Vaticani – linia A (portocalie).
Programul de vizitare a Muzeului Vatican și a Capelei Sixtine este de luni până sâmbătă, între orele 09:00 și 18:00. Prețul unui bilet este de 17 euro.persoană, iar cei cu vârstă între 6 și 18 ani plătesc 8 euro.
Forumul Roman din Roma este cel mai important forum din Roma Antică, fiind amplasat pe cea mai joasă zonă între dealurile Palatin și Capitoline. Acesta face parte din Parcul arheologic del Colosseo.
Aici te poți bucura de Dealul Palatin, unul dintre cele șapte coline pe care este amplasată Roma. Potrivit mitologiei romane, acesta este locul în care a fost fondată Roma de către Romulus și Remus – doi gemeni care ar fi fost alăptați de un lup într-o peșteră.
Situat în centrul Romei, acest sit arheologic servea ca centrul comercial, social și religios din Roma antică.
Forumul Roman a fost conceput inițial ca un spațiu public în secolul al VII-lea î.Hr. și, de-a lungul secolelor, a evoluat pentru a deveni centrul vieții romane.
Odată cu căderea Imperiului Roman, acesta a fost neglijat.
Unul dintre cele mai faimoase puncte de atracție din Forumul Roman este Arcul de Triumf al lui Septimius Severus, construit pentru a comemora victoriile împăratului în războaiele parților. Alte clădiri notabile includ Curia Julia, care era sediul Senatului Roman, și Templul lui Saturn, dedicat zeului Saturn și găzduia comoara Romei.
De asemenea, una dintre cele mai impresionante părți ale Forumului Roman este Arco di Tito (Arcul lui Titus), care comemorează victoria lui Titus în Războiul Iudeilor și cucerirea Ierusalimului în anul 70 d.Hr.
Deși există multe obiective turistice în Roma, nu rata acest loc pentru a-ți bucura privirea cu splendoarea de odată a Imperiului Roman. Este un loc unic în lume.
Pentru a vizita Forumul Roman, trebuie să ajungi la stația de metrou Colosseo (linia B). Prețul unui bilet este de 22 euro, respectiv 2 euro/persoană pentru cei cu vârstă mai mică de 17 ani.
Piața Navona, cunoscută și sub numele de “Piazza Navona”, este una dintre cele mai frumoase și animate piețe din Roma. Situată în districtul Parione din Roma, această piață este celebră pentru atmosfera sa vibrantă, sculpturile spectaculoase și arhitectura impresionantă.
Piața Navona se află pe locul unde cândva se găsea Stadionul Domițian, construit în secolul I d.Hr. Acesta era folosit pentru competiții sportive.
Aici poți vizita Fântâna celor Patru Râuri (Fontana dei Quattro Fiumi) și Bazilica Sf. Agnes (Basilica Sant’Agnesse in Agone).
Fântâna celor Patru Râuri a fost creată de celebrul sculptor Gian Lorenzo Bernini în secolul al XVII-lea. Fântâna reprezintă patru râuri majore ale lumii cunoscute la acea vreme: Nilul, Gangele, Rio de la Plata și Dunărea.
Bazilica Sf. Agnes domină latura de nord a pieței. Construită în stil baroc, bazilica este dedicată Sfintei Agnes și a fost construită pe locul unde se presupune că a fost martirizată.
De asemenea, aici se mai află două fântâni mai mici: Fântâna Maurului (Fontana del Moro) și Fântâna lui Neptun (Fontana del Nettuno).
Sub strada unde a fost construit inițial Stadionul lui Domițian, s-au efectuat câteva săpături. Dacă vrei să le vizitezi, prețul unui bilet este de 9 euro/persoană. Poate fi vizitat zilnic între orele 10:00 și 19:00.
Pe lângă aceste atracții, piața este unul dintre cele mai frumoase locuri din Roma, îndeosebi pentru că este o zonă plină de viață.
Pentru a vizita Piața Navona, poți merge cu metroul până la stația Spagna (linia A), după care va trebui să mergi pe jos aproximativ un kilometru.
Castelul Sant’Angelo, sau Castelul Sfântului Înger, este o fortăreață impresionantă situată pe malul râului Tibru în centrul Romei. Acesta a fost inițial un mausoleu, statuia de pe fort fiind o amintire a apariției arhangelului Mihail.
Construcția inițială a Castelului Sant’Angelo a început în anul 135 d.Hr. sub împăratul Hadrian și a fost folosit ca mausoleu personal pentru el și familia sa.
Acesta a fost ulterior folosit și ca mormânt pentru alți membri ai familiei imperiale.
În timpul Evului Mediu, Castelul Sant’Angelo a fost transformat într-o fortăreață și a avut multiple utilizări, inclusiv ca loc de refugiu pentru papi în timpul conflictelor și atacurilor.
Un pasaj subteran numit “Passetto di Borgo” a fost construit pentru a conecta Castelul Sant’Angelo cu Vaticanul, oferind o cale sigură pentru papi în caz de urgență.
De asemenea, castelul a fost folosit și ca închisore.
Castelul are șase etaje și 58 de camere și astăzi este deschis ca muzue. La parter vei găsi o piață cu un etaj de arme medievale, etajul 1 adăpostește mausoleul cu mormintele împăratului Hadrian, iar la etajul 2 este fosta închisoare. La al treilea etaj vei găsi muzeul cu ceramică arme și picturi renascentiste, iar la etajul al IV-lea vei găsi apartamentele destinate papilor.
Ultimul etaj al castelului este format din terasa de pe acoperiș, unde vei vedea statuia de bronz a arhanghelului Mihail, și totodată o priveliște superbă asupra Romei.
Această construcție impresionează prin arhitectura masivă, cu ziduri groase de piatră, bastioane și turnuri.
La vârful său, se află o statuie gigantică a Arhanghelului Mihail, care servește drept simbol protector al Romei. Această statuie a fost adăugată în secolul al XVIII-lea.
Castelul găzduiește un muzeu național care prezintă o colecție impresionantă de obiecte istorice și artistice, inclusiv sculpturi, arme, picturi și fresce.
Pentru a vizita Castelul Sant’Angelo, poți merge până la stația de metrou Leopanto (linia A), acesta fiind situat la 1 kilometru sau 15 minute de mers pe jos de aceasta. Prețul unui bilet este de 20 euro/persoană.
Piazza di Spagna este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Roma, aici aflându-se treptele spaniole și biserica Trinita dei Monti – o superbă biserică franceză.
Treptele spaniole au fost construite între 1723 și 1726, în stilul rococo. Cele 135 de trepte atrag zilnic turiștii și localnicii Romei, această zonă fiind populară ca loc de întânlire al tinerilor. Acestea sunt amplasate pe trei terase, care simbolizează Sfânta Treime.
Partea de sus a Treptelor Spaniole, situate lângă obeliscul egiptean, oferă o priveliște deosebită.
Numele acestora Spaniei provine din secolul al XVII-lea, când ambasada Spaniei era situată în această piață. Astfel, atât piața cât și treptele au fost numite astfel.
La baza acestor trepte se află Fontana della Barcaccia, o fântână a fiului celebrului Gian Lorenzo Bernini. Tradus în română, acest nume înseamnă Fântâna bărcii urâte. Dar asta nu se referă la frumusețea obiectivului, ci mai degrabă la inundarea din 1598 provocată de râul Tibru, odată cu care o barcă urâtă a eșuat aici.
În aprilie, odată cu sărbătorirea zilelor Romei, treptele sunt transformate într-o mare de flori de azalee. Este un decor superb.
Pentru a vizita această piață, mergi cu metroul până la stația Spagna (linia A).
În apropiere de Forumul Roman, în celălalt capăt al străzii Via dei fori imperiali, se află Piazza Venezia – una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Roma.
În Piazza Venezia din Roma poți admira Monumentul lui Victor Emmanel al II-lea, numit și Vittoriano, acesta fiind o clădire generoasă din marmură albă dedicată lui Victor Emmanuel al II-lea , primul rege al Italiei.
Tot aici se află și celebra Columnă a lui Traian.
Columna lui Traian, situată în Piaza Venezia, este un monument antic construit în anul 113 la cererea împăratului Traian pentru a comemora victoria sa în Dacia.
Columna este prevăzută cu un basorelief sculptat sub formă de spirală, acesta reproducând cuceririle militare ale împăratului Traian.
Aceasta are o înățime de 30 m, conținând 18 blocuri masive de marmură de Carrara. Fiecare dintre acestea cântărește 40 de tone.
În 1536, soclul columnei a fost scos din ruinele forului lui Traian, la ordinul Papei Paul al II-lea. Începând din 1558, arhitectul Fontana s-a ocupat de restaurarea acestuia.