Pârtii de schi în Borșa
Știai că în Borșa se află trei domenii schiabile cu 9 pârtii și o lungime totală de 15 km? Aici… Află mai multe
Ești în căutarea celor mai apreciate obiective turistice din Suceava? Ei bine, Suceava, reședința județului omonim, este unul dintre cele mai frumoase orașe din regiunea istorică Bucovina.
Orașul Suceava și împrejurimile acestuia oferă o serie de obiective turistice impresionante, atât din punct de vedere istorc, cât mai ales prin intermediul frumuseții acestora.
Dacă ajungi la Suceava, în frumoasa zonă a Bucovinei, nu ai cum să te plictiseşti. Chiar în oraş poţi vizita Cetatea de Scaun a Sucevei, o cetate situată la marginea de est a oraşului, pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălţime de 70 m faţă de lunca Sucevei. Pentru a ajunge aici, trebuie să faci un efort fizic susţinut şi să urci multe trepte, astfel încât să poţi admira întreaga vale a Sucevei, dar şi oraşul.
Fiind unul dintre cele mai vechi orașe din nord-estul țării, cu urme ale locuirii încă din perioada paleoliticului, Suceava a fost locul unde exista o așezare a dacilor liberi în secolele II-III – potrivit documentelor istorice, importanța acestui loc fiind atesată și în Evul Mediu odată cu ridicarea Cetății de Scaun a Sucevei.
Printre cele mai importante obiective turistice din Suceava se numără asa Memorială Simion Florea Marian, Complexul medieval Zamca, Ruinele Palatului Domnesc și statuile lui Ștefan cel Mare și Petru Mușat, Muzeul Satului Bucovinean, Mănăstirea Zamca, Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc”, Planetariu, Parcul Central și Biserica Arbore.
De asemenea, pornind din Suceava, poţi vizita mănăstirile din împrejurimi, lăcașe de cult care datează încă din timpuri medievale, acestea fiind înscrise în 1993 pe Lista cu Moşteniri Culturale Internaţionale a UNESCO, mulțumită unicităţii şi valorii lor artistice.
Câteva dintre aceste monumente de cult sunt: Mănăstirea Putna, Mănăstirea Voroneţ (celebra datorită albastrului de Voroneţ), Mănăstirea Suceviţa, Mănăstirea Moldoviţa, Manstirea Gura Humorului (cunoscută şi graţie rosului de Humor, o culoare prepoderenta şi unică, folosită la pictarea acestui lăcaş de cult) şi Mănăstirea Arbore (cu verdele de arbore).
Nu ar trebui să ocoleşti nici casele memoriale, precum: Casa memoriala a poetului Nicolae Labis, din Malini, unde se afla şi un muzeu memorial, Casa memoriala Eusebiu Camilar, din Udeşti sau Casa memoriala Solca şi Complexul Muzeistic Ciprian Porumbescu din satul cu acelaşi nume, unde s-a născut cunoscutul compozitor roman.
Iată topul celor mai apreciate obiective turistice din Suceava și împrejurimile acesteia.
Suceava este situat în partea de nord-est a României, în regiunea Bucovina. Această urbe se număra printre cele mai vechi şi mai importante aşezări ale ţării. Interesant de menționat este că timp de două secole, Suceava a fost reşedinţa principală a statului Moldova, pentru ca ulterior, între 1775-1918 să devină parte a Imperiului Austriac.
Începând cu domnia lui Petru I al Moldovei, Cetatea Sucevei a devenit principala cetate de scaun a Ţării Moldovei şi a îndeplinit această funcţie până în timpul domniei lui Alexandru Lapusneanu, când reşedinţa domnească s-a mutat la Iaşi.
Cât eşti în Suceava poţi vizita mai multe obiective turistice, precum Curtea Domnească din Suceava, Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic (Hanul Domnesc), Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, Muzeul Satului Bucovinean şi Planetariul.
Două dintre cele mai importante cetăți medievale din Moldova au existat cândva în Suceava, respectiv Cetatea de Scaun a Sucevei și Cetatea Șcheia. Ambele datează de la sfârșitul secolului al XIV-lea, fiind ridicate de către domnitorul Petru al II-lea Mușat. Acestea erau utilizate ca centre de apărarea împotriva invaziei otomane.
Cetatea de Scaun a Sucevei a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Suceava încă din 2004, fiind o cetate medievală localizată pe un pinten terminal al unui platou situat la 70 m înălțime față de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale a Sucevei. Cetatea de Scaun a Suceveie a fost reședința domnilor Moldovei timp de 200 de ani.
Aici, seara pornește iluminatul nocturn, turiștii fiind invitați să participe la un spectacol feeric de lumini și sunete, unic în România.
Muzeul Satului Bucovinean este un muzeu în aer liber situat în municipiul Suceava, acesta luând naștere în anii ’70. În prezent, dispune de peste 30 de obiective turistice precum case tradiționale din lemn, anexe gospodărești, instalații tehnice populare, ateliere meșteșugărești și o serie de construcții comunitare.
Alături de aceste gospodării, în vatra satului se regăsesc biserica și clopotnița Vama, crâșma și școala Securiceni, servind drept centru polarizator al vieții comunității.
Ca și amplasare, acesta este amplasat în imediata apropiere a Cetății de Scaun a Sucevei, întinzându-se pe 6 hectare. De asemenea, terenul pe care este amplsat Muzeul Satului Bucovinean este străbătut de un pârâu, pe valea acestuia find amenajat un iaz care servește la funcționarea unor instalații din cadtrul construcțiilor mai sus enumerate.
Bucovina este unul dintre acele locuri din România unde tradițiile și obiceiurile încă sunt puse la loc de cinste, iar din acest motiv, ținutul Bucovinei este unul dintre cele mai frecventate zone din România de către turiști.
În apropierea Sucevei, pe aceste frumoase meleaguri, istoria, peisajele fascinante și tradiția gastronimică te poartă într-o călătorie din care n-ai mai vrea să pleci.
Înzestrată cu peisaje pitorești Bucovina este numită și Țara codrilor de fag, iar pentru a te bucura de un concediu pe cinste, iată o listă cu topul atracțiilor și obiectivelor turistice din apropierea Sucevei.
Iată topul celor mai frumoase locuri de vizitat în Bucovina.
Municipiu situat în județul Suceava, Vatra Dornei, este cunoscut încă din secolul al XIX-lea drept stațiune balneară și pentru practicarea sporturilor de iarnă.
Denumită și Perla Bucovinei, Vatra Dornei este amplasată altitudinal la 802 m în Depresiunea Dornelor, fiind înconjurată de munți joși și mijlocii.
Importanța acestei stațiuni este dată de abundența izvoarelor minerale, de frumusețea peisajelor, aerul puternic ozonat, de climatul submontan iar ospitalitatea oamenilor de aici contribuie la creșterea prestigiului acestei localități atât în țară cât și în străinătate.
Stațiunea este cunoscută pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, locomotorii, ginecologice, digestive și ale tractului respirator.
Pe lângă apele termale și minerale din localitate, în Vatra Dornei puteți vizita și două muzee, respectiv Muzeul de Științele Naturii și Cinegetică și Muzeul de Etnografie. Totodată, nu trebuie să ratați o plimbare prin oraș pentru a admira arhitectura clădirilor.
Frumusețea obiectivelor turistice din Suceava este continuată prin traseele turistice din stațiunea Gura Humorului, unde se află și Mănăstirea Voroneț.
Stațiunea turistică bucovineană include și un parc dendrologic, respectiv un parc de aventură, ambele situate în zona de agrement Lunca Moldovei.
Tot aici, este amenajată o pârtie de schi, dotată cu telescaun, instalații nocturne și instalații pentru zăpadă artificială.
O altă zonă apreciată de turiști, situată în Gura Humorului, este zona de agrement Ariniș, aici aflându-se câteva terenuri de sport, o piscină olimpică, un bazin de înot pentru copii și un patinoar artificial.
Odată ajunși în Suceava, nu trebuie să ratați o călătorie cu inedita Mocăniță de la Moldovița-Huțulca.
Lasă-te purtat într-o incursiune în trecut cu vechiul tren cu abur, unul dintre cele mai prestigioase obiective turistice din Bucovina. Acesta te va plimba prin satele cu case pitorești, înșirate de-a lungul râului Moldovița, de unde poți admira priveliștea superbă.
Important de știut este că această cale ferată a fost construită de un proprietar de gater din Munchen, pe nume Louis Ortieb, fiind dată în folosință în 1888 pentru transportul masei lemnoase de la pădure către gater.
Astfel, această cale ferată a deservit acestui scop până în 2001 iar în prezent reprezintă un important obiectiv turistic din județul Suceava. Linia se întinde pe 10.5 km iar călătoria durează 30 de minute, până la Argel – punctul final al călătoriei.
Munții Rarău reprezintă o parte a munților Bucovinei, întinzându-se pe o bună parte din județul Suceava. Aceștia sunt vizitați de către turiști îndeosebi datorită peisajelor impresionante oferite. Munții Rarău au altitudinea maximă de 1650 m, reprezentată prin Vârful Rarău iar printre cele mai cunoscute atracții de aici, se numără Pietrele Doamnei, Piatra Șoimului, Popii Rarăului, Codrul Secular Slătioara, Peștera Liliecilor și Cheile “Moara Dracului”. Descoperiți mai multe aici despre acest obiectiv turistic din județul Suceava.
Obcinele Bucovinei se numără printre cele mai pitorești zone naturale din județul Suceava, dar și printre cele mai vizitate obiective turistice din apropierea Sucevei. Această subunitate a Carpaților Orientali a fost desemnată arie protejată încă din 2011, incluzând șapte obcine: Brodina, Curmătura, Feredeu, Humor, Mestecăniș și Obcina Mare.
Sit de importanță comunitară, fiecare dintre cele șapte obcine se întinde pe suprafața unei localități.
Obcinele Bucovinei sunt faimoase pentru peisajele spectaculoase, tipul satelor de munte din zonă (sate răsfirate) și pentru biodiversitatea acestora, incluzând și o serie de habitate naturale dintre care amintim pădurile dacice de fag și fânețele montane.
Denumită și Capela Sixtină a Estului, Mănăstirea Voroneț constituie un complex monahal medieval construit la 36 km de municipiul Suceava, în satul Voroneț. Mănăstirea reprezinta una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ștefan cel Mare.
Amplasat în inima Bucovinei, Ciocănești este unul dintre cele mai frumoase așezări rurale din România, fiind situat la 26 km de Vatra Dornei și 35 km de Câmpulung Moldovenesc. Satul Ciocănești este fără doar și poate un muzeu în aer liber, îndeosebi datorită caselor pictate cu motive tradiționale. Din același considerent, satul a fost inclus în Topul celor mai colorate 10 destinații din Europa de către Lonely Planet, un ghid online cu prestanță.
În același sat, există și Muzeul Ouălelor încondeiate, care astăzi reunește peste 1800 de exponate și un muzeu etnografic, cu straie populare și războaie de țesut.
Amplasate la poalele nord-estice ale Rarăului, acestea sunt printre cele mai frumoase și mai pitorești chei din zonă și sunt cu siguranță printre obiectivele turistice de vizitat din județul Suceva.
Parte a unei rezervații naturale de interes geologic, faunistic și peisagistic, Cheile Moara Dracului se marcă printr-o floră bogată, formată majoritar din molid, brad, mesteacăn, plop tremurător și diverse sălcii.
De asemenea, fauna este variată și bogată, printre speciile cele mai reprezentative numărându-se ursul, cerbul, cocoșul de munte și râsul.
Un alt obiectiv turistic din județul Suceava îl reprezintă Chilia lui Daniil Sihastrul, situată în apropierea satului Putna. Aceasta reprezintă o grotă săpată în stâncă, în care a trăit Daniil Sihastrul, un sfânt românt care a trăit în a doua jumătatea a secolului al XV-lea. Cunoscut sub numele de David, Daniil era un renumit ieromonah, fiind foarte căutat de creștini pentru harul monahal.
Potrivit legendelor, grota a luat numele de Daniil după ce acesta a îmbrăcat schima cea mare (ultima treaptă a călugăriei), fiind sculptată chiar de către acesta, cu o daltă.
Chilia este formată din 4 încăperi, respectiv pronaos, naos, altar și chilia, aflată sub paraclis. Pentru mai multe detalii despre acest obiectiv turistic din județul Suceava, puteți accesa acest link.
Mulți nu au aflat încă de Tinovul Mare, cea mai mare rezervație naturală de turbă din România. Aceasta este situată la poalele Călimanilor, în Depresiunea Dornelor, întinzându-se pe aproximativ 600 ha. Cu altitudini de peste 800 m, Tinovul Mare este prezentată drept o depresiune suspendată.
Rezervația Tinovul Mare se caracterizează printr-un mozaic de elemente specifice atât ariei vulcanice și flișului transcarpatic, și totodată prin elemente din aria de cristalin și fliș extracarpatic.
Aici veți găsi un pod de lemn cu o lungime de 1 km, care traversează pădurea, șerpuind printre pini, mușchi, ferigă și tufe de merișoare. Fotografiile de aici par desprinse de pe alte meleaguri.
Amplasată în localitatea suceveană Cacica, salina este cunoscută întrucât aici a existat una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa, datând din perioada neoliticului. De asemenea, este cunoscută și pentru izvoarele sale cu apă sărată.
Salina a fost exploatată încă din secolul al XVIII-lea, iar odată cu trecerea timpului, aceasta a devenit accesibilă turiștilor, fiind un obiectiv turistic important din județul Suceava.
La Salina Cacica poți vedea o capelă romano-catoligă și una ortodoxă, o sală impresionantă de dans situată la 37 m adâncime în cadrul căreia au fost săpate 3 balcoane. Totodată, salina adăpostește și un lac artificial, pereții acesteia oferind sculpturi de admirat, precum scena cu Adam și Eva.
Printre cele mai frumoase stațiuni turistice din interes local din județul Suceava și din țară, această comună este situată pe cursul superior al râului Moldova, la 8 km de Câmpulung Moldovenescș și 68 km de Suceava.
Comuna Pojorâta impresionează prin varietatea formelor de relief, acestea fiind de un pitoresc fascinant.
Arealul comunei deține un potențial turistic impresionant, prin trasee turistice, trasee montane, peisaje superbe și diverse zone de agrement. Practicarea drumețiilor și a turismului montan fac din această comună o oază de relaxare pentru turiști.
Descoperă tradițiile și obiceiurile meșteșugărești din localitatea Vama, situată în apropiere de Gura Humorului, unde se află cea mai mare colecție de ouă încondeiate din România, și una dintre cele mai renumite din Europa. Acest muzeu adăpostește peste 3000 de ouă din întreaga lume, lucrate cu diferite tehnici și pe diferite tipuri de suport (coajă de ou, lemn, porțelan, ceramică, piatră sau sticlă).
Mănăstirea Sucevița este un monument istoric reprezentativ al României, și un obiectiv turistic important din județul Suceava, fiind amplasată în satul cu același nume, la sud-vest de Rădăuți.
Monumentul este o ctitorie comună a familiilor Movileștilor, fiind construit în stilul arhitecturii moldovenești, prin îmbinarea elementelor de artă gotică și bizantină, acestora adăugându-li-se elemente locale de arhitectură.
Incinta mănăstirii constituie un patrulater, înconjurat de ziduri de 6 m înălțime și groase de 3 m, fiind prevăzută cu contraforturi, metereze, drum de strajă, patru turnuri de colț și unul cu paraclis. Mănăstirea Sucevița a fost adăugată pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava în 2015.
Mănăstirea Putna este un lăcaș ortodox, fiind denumită de către Mihai Eminescu (în 1871) drept “Ierusalimul Neamului Românesc”.
Situată la 33 km de orașul Rădăuți, Mănăstirea Putna este unul dintre cele mai importante obiective turistice din jud. Suceava. Acest ansamblu este format din biserică, turnul de acces, turnul clopotniță, paraclis, chilii, muzeu, casa domnească, turn tezaur și zidul de fortificați care împrejmuiește incinta.
Mănăstire ortodoxă construită ăn 1530, Mănăstirea Probota face parte din patrimoniul mondial UNESCO, având rolul de necropolă domnească a Moldovei, aici fiind așezate mormintele domnitorilor Petru Rareș și Ștefan Rareș și ai altor membri ai familiei domnitoare a Moldovei.
Mănăstirea Probota este de o frumusețe rară, fiind formată din următoarele obiective turistice: Ruinele caselor domnești, Clisiarnița, Runele clădirilor din incintă, Turnurile de colț, zidul de incintă și Biserica Sfântul Nicolae, o bijuterie arhitecturală care datează din perioada medievală.
Situată la 12 km de Suceava, în satul Mitocu Dragomirnei, aflate în apropierea pădurii Dragomirna, mănăstirea face parte dintr-un complex mănăstiresc fortificat construit între 1602 și 1609, fiind lăcaș medieval bisericesc care se remarcă prin vechime, originalitatea stilului și eleganța arhitecturală.
Acest centru este situat în comuna Marginea din județul Suceava. Comuna Marginea, după cum îî spune și numele, este înconjurată de suprafețe forestiere, dispune de un sol argilos și este străbătută de râul Sucevița.
Ceramica neagră de la Marginea este deja o marcă consacrată în lume. Ceramica neagră este atât de rară întrucât în lume mai există doar într-un singur centru în afara României, respectiv în Mexic, America Latină.
O plimbare cu Mocănița, vizitarea mănăstirilor unice în lume sau o vizită la Cetatea de Scaun a Sucevei sunt câteva din ingredientele perfecte pentru a vă bucura de un sejur reușit, însă pentru a avea un sejur excelent, vă recomandăm câteva unități de cazare din Bucovina.
Dacă ajungi pe aceste meleaguri binecuvântate, care, de multe ori, au fost comparate cu Elveţia, datorită vegetaţiei şi frumuseţii lor, nu trebuie să uiţi că aici te poţi bucura de celebra ospitalitate bucovineană, de bucăţele tradiţionale extrem de gustoase, cum ar fi plăcintele poale-n brâu, dar şi de tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă, precum: colinde, capra, ursul, în perioada sărbătorilor de iarnă.
Iată o listă cu topul celor mai frumoase unități de cazare din Bucovina, pentru a vă bucura de facilități moderne și unități de cazare deosebite amplasate în apropierea celor mai frumoase locuri de vizitat din Suceava și împrejurimi.