Vigneta Bulgaria: De unde o cumperi și cât costă?

vigneta Bulgaria

Te pregătești de vacanță și vrei să afli despre vigneta în Bulgaria? Ai ajuns unde trebuie. În articolul de astăzi îți vom spune tot ce trebuie să știi despre ce acte sunt necesare când mergi în Bulgaria cu mașina.

Atunci când pleci cu mașina în Bulgaria, trebuie să îți achiziționezi o vignetă pentru a circula pe drumurile naționale. Vigneta este taxa de drum în Bulgaria, fiind obligatorie și te ajută totodată ajută să eviți o amendă.

Vigneta pentru Bulgaria poate fi cumpărată de la vamă sau de la benzinăriile din apropiere. Cel mai indicat este să o achiziționezi din vamă sau online.

Deși mulți caută “rovinieta Bulgaria”, este bine să știi că termenul corect este vignetă. Rovignetă este de fapt vigneta din țară de la noi.

Când ai nevoie de vignetă pentru Bulgaria?

Pentru a circula pe drumurile publice din Bulgaria, ai nevoie să cumperi o vignetă. Poți achiziționat vigneta pentru Bulgaria cu până la 30 de zile înainte de data programată pentru sejurul tău.

Nisipurile de Aur, Bulgaria
Nisipurile de Aur, Bulgaria

Așadar, fie că mergi la Nessebar, Nisipurile de Aur, Varna, Sofia, Veliko Tarnovo, Bansko sau tranzitezi țara în drumul tău spre Grecia, ai nevoie de o vignetă.

Poți opta pentru diferite variante de vignetă în Bulgaria, de la un weekend (începând cu vineri, ora 12:00, până duminică, 23:59), o săptămână, o lună, trei luni sau un an.

În cazul în care tranzitezi Bulgaria, cu scopul de a merge în altă țară (de ex. Grecia) iar distanța de timp între dus și întors depășește 7 zile, este indicat să îți achiziționezi vigneta pentru o lună sau două vignete pentru o săptămână, cu date diferite.

Dacă tranzitezi Bulgaria în weekend și te întorci în România tot într-o zi de weekend, cel mai bine îți cumperi vigneta pentru 2 weekend-uri. Așa vei plăti 46 de lei dus-întors.

Cât costă vigneta Bulgaria?

Prețul unei vignete în Bulgaria este de 13 leva pentru o săptămână sau 27 leva pentru o lună. Prețul pentru 3 luni este de 48 leva, în timp ce o vigneta pentru un an te costă 87 leva.

În cazul în care dorești să cumperi vigneta în Bulgaria pentru un weekend, aceasta costă 9 leva și este valabilă începând de vineri – ora 12:00 – până duminică – ora 23:59.

Valabilitate pentru mașini sub 3.5 tonePreț în levaPreț în lei
1 weekend9 leva23 lei
1 săptămână13 leva33 lei
1 lună27 leva68 lei
3 luni48 leva121 lei
1 an87 leva220 lei
Preț vignetă Bulgaria

Vigneta intră în valabilitate în 5 minute după achiziționarea acesteia.

De unde cumpăr vigneta Bulgaria online?

Vigneta electronică din Bulgaria este valabilă începând din 2019. Astfel nu trebuie să mai lipești nicio etichetă pe parbriz.

Odată ce-ai intrat pe siteul web.bgtoll.bg, poți schimba limba facând click pe iconița din dreapta sus.

de unde cumpar vigneta Bulgaria online

Dacă întâmpini probleme la schimbarea limbii atunci când încerci să selectezi perioada, te rugăm să faci click din nou și să selectezi limba dorită.

Primul pas este să selectezi perioada de valabilitate, care se referă la data de începere a valabilității acesteia. Ulterior, selecteaza perioada dorită: 1 weekend, 1 saptămână, 1 lună, 3 luni sau 1 an.

vigneta Bulgaria online

În partea din dreapta, va trebui să alegi țara de înregistrare. Aceasta se referă la țara în care este înmatriculată mașina. Spre exemplu, dacă mașina este înmatriculară în România, selectezi România.

Ulterior trebuie să introduci numărul de înmatriculare. Dacă numărul de înmatriculare este B-10-TGR, va trebui să introduci B10TGR – trebuie să respecți acest format.

Mai jos, va trebui să introduci o adresă de email validă pentru a primi vigneta electronică.

Înainte de a merge către pagina de plată, trebuie să bifezi că accepți condițiile de utilizare, și totodată că ai luat la cunoștință că vei primi documentul pe email. Nu uita să bifezi și mesajul “I’m not a robot” pentru a putea merge mai departe. Este un robot anti-spam.

În cazul în care ai remorcă sau mașina depășește masa de 3.5 tone, trebuie să cumperi vigneta electronică suplimentară pentru remorcă.

Odată ce-ai terminat de completat, apasă pe Confirmare.

vigneta Bulgaria online

În următorul pas, va trebui să selectezi modalitatea de plată.

În funcție de cardul tău, poți selecta VISA Secure (pentru VISA) sau Mastercard. Ulterior îți vor apărea câmpurile pentru a completa datele cardului.

modalitati de plata vigneta Bulgaria

După ce le-ai completat, apasă pe Continuați.

Odată ce-ai finalizat plata, vei primi vigneta pe emailul introdus în pasul anterior.

Ca alternativă, poți achiziționa online vigneta și de pe vinetki.bg/ro/buyvignette.

Vignetă Bulgaria online
Vignetă Bulgaria online

Care este amenda dacă nu plătești vigneta pentru Bulgaria?

Vigneta este verificată automat cu ajutorul camerelor amplasate pe șosele/autostrăzi.

În cazul în care nu îți cumperi vigneta, vei primi o amendă de 70 leva (aproximativ 176 lei). Asta este valabilă pentru autoturismele cu greutate mai mică de 3.5 tone.

Tip autovehiculAmendă
între 3.5 și 12 tone150 leva / 375 lei
peste 12 tone și 2-3 osii450 leva / 1125 lei
peste 12 tone și 4 sau mai multe osii750 leva / 1875 lei
vehicul transport călători cu mai mult de 8 locuri și greutate < 12 tone150 leva / 375 lei
vehicul transport călători cu mai mult de 8 locuri și greutate peste 12 tone150 leva / 375 lei
Valoarea amenzii în caz de neplătire a vignetei pentru Bulgaria

Cum Verific Valabilitatea Vignetei?

Pentru a verifica valabilitatea vignetei electronice, intră aici și selectează țara în care este înregistrată mașina iar ulterior introdu numărul de înmatriculare. După nu uita să apeși butonul Verifică.

cum verific vigneta Bulgaria
Verificarea valabilității vignetei electronice

Acte necesare vamă Bulgaria

Este important să știi ce trebuie să ai la tine când mergi cu mașina în Bulgaria.

Întrucât Bulgaria se află în Uniunea Europeană, orice român poate intra doar cu buletinul sau pașaportul.

Pentru copiii cu vârstă sub 14 ani, este necesar certificatul de naștere și pașaport.

Dacă unul dintre părinți nu este prezent sau în cazul în care copilul este însoțit de un tutore, vei avea nevoie și de o procură notarială.

În ceea ce privește actele mașinii, ai nevoie de talon și asigurarea RCA. Desigur, asta implică și actele șoferului, respectiv actul de identitate sau pașaportul, plus permisul de conducere.

Limita de viteză în Bulgaria

În Bulgaria, limitele de viteză pentru autovehiculele uzuale sunt de obicei 50 km/h în localități, 90 km/h pe drumurile naționale (90 km/h pe cele cu o bandă pe sens și 100 km/h pe cele cu două benzi pe sens) și 130 km/h pe autostrăzi. De asemenea, pe autostrăzi există și tronsoane cu limită de 140 km/h, semnalizate corespunzător. Asigură-te că respecți aceste limite pentru a evita amenzi și a asigura siguranța rutieră.

Atenție la polițiștii rutieri. În special în zonele turistice, este posibil să întâlnești mai mulți polițiști rutieri care verifică respectarea regulilor de circulație. Fii atent la semnele rutiere și respecți regulile de circulație pentru a evita sancțiuni.

Asigură-te că ai toate documentele necesare pentru mașină, inclusiv permisul de conducere, asigurarea auto valabilă și vigneta. În cazul în care mașina are volanul pe partea dreaptă, trebuie să aibă și un autocolant vizibil pe parbrizul din față cu mențiunea “Right-Hand Drive”.

Autostrăzi Bulgaria

Bulgaria are aproximativ 800 km de autostrăzi, distribuiți pe șase autostrăzi. De asemenea, două sunt la stadiul de proiectare. Iată principalele autostrăzi din Bulgaria:

  1. Autostrada Trakia (A1) – Are o lungime de aproximativ 360 km și este complet operațională. Leagă Sofia de Plovdiv și Burgas, oferind o rută rapidă către litoral din zona capitalei sau din zona Plovdiv.
  2. Autostrada Hemus (A2) – În prezent, au fost finalizați aproximativ 175 km dintr-un total de 418 km. Are două tronsoane disponibile în prezent: Sofia – Boaza (aproximativ 100 km) și Sumen – Varna (aproximativ 88 km).
  3. Autostrada Struma (A3) – Are în jur de 135 km deschiși pentru circulație. Leagă Sofia de Kulata, o localitate de frontieră cu Grecia (Salonic). Există o porțiune neconstruită în valea râului Struma.
  4. Autostrada Marita (A4) – Această autostradă cu o lungime de 117 km leagă Europa Centrală de Asia și este finalizată.
  5. Autostrada Marea Neagră (A5) – În prezent, are o mică porțiune de 8 km construită (în zona podului Asparuhov). Urmează să lege orașele Varna și Burgas, având o lungime totală de 103 km.
  6. Autostrada Europa (A6) – Are 33,5 km construiți, cu planuri de a leagă capitala Sofia de granița cu Serbia în viitor.
  7. Autostrada Veliko Tarnovo – Ruse (A7) – Este momentan în stadiul de proiectare și va avea o lungime totală de 133 km.
  8. Autostrada Rila – Este o altă autostradă aflată în stadiul de proiectare, care va măsura 80 km și va conecta autostrăzile A6, A1 și A2.

Este important să verifici informațiile actualizate înainte de a călători, deoarece construcția autostrăzilor poate avansa sau se pot deschide noi segmente. De asemenea, asigură-te că ai vigneta valabilă pentru a circula pe autostrăzi și drumurile naționale.

Taxe autostradă Bulgaria pentru mijloace de transport cu greutate mai mare de 3.5 tone

Începând cu 1 iulie 2023, orice mijloc de transport cu greutatea între 3.5 și 12 tone va plăti taxe de autostradă (sau drum) în Bulgaria. Acestea sunt cuprinse între 0.10 și 0.13 leva pentru fiecare kilometru parcurs pe orice autostradă din Bulgaria.

Celelalte tipuri de drumuri au și ele taxe pentru mijloacele de transport cu greutatea între 3.5 și 12 tone. Acestea sunt:

  • 0.06 și 0.09 leva pentru fiecare km parcurs pe drumurile de categoria I (drumuri naționale)
  • 0.04 și 0.07 leva pentru fiecare km parcurs pe drumurile de categoria II (drumuri județene și locale)

Taxele de autostradă pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone și două sau trei osii sunt de 0.26 – 0.30 leva pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

De asemenea, acestea vor plăti între 0.32 și 0.39 leva pentru fiecare km parcurs pe drumurile de categoria I, respectiv între 0.29 și 0.37 leva pentru fiecare km parcurs pe drumurile de categoria a II-a.

În cazul în care greutatea mașinii depășește 12 tone și are mai patru sau mai multe osii, fiecare km de autostradă în Bulgaria va fi taxat între 0.35 și 0.43 leva.

Pentru drumurile de categoria I, acestea vor plăti între 0.32 și 0.39 leva per km, în timp ce drumurile de categoria a II-a vor plăti între 0.29 și 0.37 leva per km.

Informații utile despre drumul în Bulgaria

Iată câteva informații utile suplimentare despre călătoriile pe drumurile din Bulgaria:

  1. Se conduce pe partea dreaptă: În Bulgaria, se conduce pe partea dreaptă a drumului, așa cum este în majoritatea țărilor europene.
  2. Atenție la indicatoarele rutiere: Respectă indicatorii rutieri și semnele de circulație în Bulgaria. Acest lucru include limitele de viteză, indicațiile de depășire și toate celelalte reguli de circulație. Unele semne pot fi similare cu cele din țară, dar asigură-te că le înțelegi corect pentru a evita probleme.
  3. Limita de alcoolemie: Limita de alcoolemie pentru șoferi în Bulgaria este de 0,5 g/l alcool în sânge. Este mai bine să eviți să bei alcool dacă urmează să conduci.
  4. Folosirea centurii de siguranță: Atât șoferul, cât și pasagerii din mașină trebuie să poarte centura de siguranță în toate locurile prevăzute pentru aceasta.
  5. Prioritatea în giratorii: În unele zone din Bulgaria, se aplică sistemul de rotație la intersecții, unde fiecare vehicul așteaptă să intre pe intersecție pe rând. Asigură-te că ești atent la acest sistem și respecți ordinea de intrare.
  6. Utilizarea farurilor: Este obligatoriu să ai luminile de întâlnire aprinse pe durata întregii zile, chiar și în timpul verii, în Bulgaria.
  7. Atenție la călătoriile pe timp de iarnă: În timpul iernii, condițiile meteorologice pot fi dificile, mai ales în zonele montane. Verifică previziunile meteo înainte de a pleca și asigură-te că mașina ta este echipată cu anvelope de iarnă sau lanțuri, dacă este necesar.
  8. Alimentarea cu combustibil: Asigură-te că mașina ta are suficient combustibil pentru a parcurge distanțele mai lungi dintre benzinării, mai ales în zonele mai puțin populate. Prețul unui litru de motorină este de aproximativ 2.5 leva, în timp ce litrul de benzină A95 costă 2.6 leva. Totodată îți recomandăm să alimentezi doar de la benzinariile de lanț pentru a evita o calitate precară a combustibilului. Cele mai cunoscute sunt OMV, Eko, Shell, Lukoil, Rompetrol, Gazprom și Petrol.
  9. Taxe de drum: În afară de vigneta obligatorie, există și alte taxe de drum pentru anumite tuneluri, poduri sau secțiuni de drum cu plată. Asigură-te că ai leva la tine – de preferat cash. De asemenea, în cazul în care dorești să plătești cu cardul, cel mai bine este să îți faci un card Revolut și să ți-l încarci cu lei folosind cardul tău bancar. Asta te ajută să schimbi în leva la un curs valutar bun. Asta în cazul în care mai ai nevoie de leva. Ulterior ți-i poți reconverti în lei și transfera în contul bancar.

Respectarea regulilor de circulație și pregătirea adecvată vor face călătoria ta în Bulgaria cât mai plăcută și mai sigură. Bucură-te de frumusețea țării și de experiențele unice pe care le oferă! Totodată, nu uita să arunci o privire pe cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Ți-a plăcut acest articol despre vignetă Bulgaria? Distribuie-l cu prietenii tăi care merg în vacanță în Bulgaria sau Grecia.

Te-ar putea intersa și...

Transalpina traseu

Transalpina – cel mai spectaculos traseu din România

Transalpina este șoseaua aflată la cea mai mare altitudine din România, legând orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din… Află mai multe

cazari munte cu piscina

Top 10 cazări la munte cu piscină (în România)

Cauți cazări la munte cu piscină? Perfect, ai ajuns unde trebuie. În acest articol vei descoperi cele mai frumoase cazări… Află mai multe

Therme - cel mai mare aqua park din Romania

Aqua Park România: Top 9 parcuri acvatice de vizitat

Ești în căutare unui aqua park în România? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi vom discuta despre cele mai frumoase parcuri… Află mai multe

Compară cazări

Compară