Parga – cea mai pitorească destinație din Grecia continentală

statiunea Parga

Parga, stațiune situată pe coasta Mării Ionice în nord-vestul Greciei continentale, este una dintre cele mai pitorești destinații de vacanță din Grecia. Acest oraș-cetate este amplasat în regiunea Epirus, între orașele Preveza și Igoumenitsa, într-o zonă cu relief muntos, golfuri pitorești și plaje nisipoase.

Datorită prezenței reliefului muntos, acest oraș-stațiune este construit pe terase, fapt care-l face să arate ca un amfiteatru multicolor dacă-l privești de pe mare. Este un fel de Positano al Greciei, iar din acest motiv este considerat bijuteria regiunii Epirus.

Elementele venețiene, străduțele înguste, casele multicolore, plajele generoase și peisajele naturale care te lasă fără cuvinte sunt câteva dintre motivele pentru care Parga este una dintre cele mai fermecătoare stațiuni grecești din Grecia continentală.

În articolul de astăzi vei afla tot ce trebuie să știi despre stațiunea Parga, perla Greciei cu deschidere la Marea Ionică.

De ce să vizitezi Parga

orasul Parga din Grecia
Orașul Parga văzut din dronă

Parga este o stațiune ușor accesibilă din România, fiind situată la 961 kilometri distanță de vama din Giurgiu, drum pe care îl poți parcurge cu mașina în aproximativ 11 ore și jumătate.

De asemenea, este o locație foarte pitorească întrucât combină relieful montan relativ abrupt cu cel litoral. Mai mult, este o stațiune foarte liniștită, ideală pentru iubitorii de natură. Așadar, este potrivită atât pentru familii cât și pentru cupluri.

Plajele din Parga și din împrejurimi impresionează atât prin apele turcoaz ale Mării Ionice, cât și prin peisajul de vis și golfurile întinse până la Syvota.

În timp ce unele sunt cosmopolite și amenajate cu facilități dedicate sporturilor nautice, altele sunt ascunse în golfuțete, fiind ideale pentru relaxare. Printre ele se numără plajele Kryoneri, Pyso Kryoneri – în oraș, Valtos și Lichnos – în apropiere.

Un alt motiv pentru care merită să vizitezi Parga este că această stațiune se află la aproximativ două ore și jumătate de mers cu feribotul de insula Corfu. În fiecare zi de joi se organizează excursii către Corfu.

De asemenea, Parga se află la o oră și jumătate distanță de mers cu mașina de Lefkada, una dintre cele mai vizitate insule ionice ale Greciei.

Cum ajungi în Parga

portul Parga
Portul din Parga

Distanța București – Parga este de aproximativ 1000 de kilometri și poate fi parcursă cu mașina în aproximativ 13 ore și jumătate. Cel mai bun traseu este vama Giurgiu – Sofia – vama Kulata – Salonic – Parga.

Din Giurgiu până în centrul orașului Parga ai de parcurs 961 de kilometri, orașul fiind situat în vestul Greciei continentale, la jumătatea distanței dintre Lefkada și granița cu Albania.

Dacă dorești să mergi cu avionul, cel mai apropiat aeroport de Parga este Aktion, situat la 70 kilometri de orașul Preveza. De aici mai ai aproximativ o oră de mers cu mașina pentru a ajunge în Parga.

Cu toate astea, îți recomandăm mașina personală întrucât ai flexibilitate iar la întoarcere, dacă tot treci prin Salonic și mai dorești să-ți extinzi vacanța cu câteva zile, te poți abate 50 km spre sud pentru a vizita peninsula Halkidiki. Dacă ești indecis unde să mergi, alege brațul Sithonia.

Cele mai frumoase plaje în Parga

Cele mai frumoase plaje din Parga și împrejurimi sunt Kryoneri, Pyso Kryoneri, Valtos, Lichnos și Sarakiniko.

Plaja Kryoneri

Plaja Kryoneri Parga
Plaja Kryoneri

Plaja Kryoneri este cea mai frumoasă plajă din Parga, și este amplasată într-un golf protejat situat la 450 de metri de centrul orașului. Este o plajă cu nisip fin și apă turcoaz, amenajată cu șezlonguri, umbrele și câteva taverne. În plus, priveliștea către insula Panagia face ca această plajă să pară desprinsă din cărțile poștale.

De asemenea, de pe această plajă poți ajunge pe insula Fecioara Maria, unde poți vizita capela Adormirea Maicii Domnului. Insula se află foarte aproape de plajă, așadar poți înota până acolo sau poți lua o hidrobicicletă.

Plaja Pyso Kryoneri

Plaja Piso Kryoneri
Plaja Piso Kryoneri

Dacă dorești mai multă intimitate sau ești un pasionat de snorkelling, mergi pe plaja Piso Kryoneri, situată la câteva minute de mers pe jos. Aceasta este străjută de dealul Sf. Atanasie și biserica acestuia, iar printre atracțiile de pe mare se numără insula Panagia și stâncile Kremidas și Skordas.

Plaja Valtos

Plaja Valtos din Parga
Plaja Valtos

Plaja Valtos este cea mai lungă plajă din apropiere de Parga, întinzându-se pe 3 kilometri lungime. Este situată la 1.3 km de centrul stațiunii Parga, chiar sub Castelul Venețian și este amenajată cu șezlonguri, umbrele, restaurante și câteva baruri.

Valtos este o plajă de pietricele fine și nisip unde poți ajunge cu taxiul acvatic (5 euro dus-întors de persoană), pe jos (1 kilometru, 17 minute de mers) sau cu mașina (1.8 km, 6 minute). Daca preferi plimbarea la pas, poți porni de la Castelul Venețian de unde drumul te va duce chiar pe plajă.

Pe această plajă poți practica windsurfing, water ski, jet ski, scufundări și paragliding. De asemenea, poți închiria un canoe sau o hidrobicicletă pentru o plimbare pe mare.

Plaja este destul de aglomerată și dispune de un amestec de nisip și pietricele.

Plaja Lichnos

Plaja Lichnos de lângă Parga
Plaja Lichnos

Plaja Lichnos este situată la 4 km sud de centrul orașului Parga și este una dintre cele mai frumoase plaje din regiunea Epirus. Este o plajă liniștită cu țărm nisipos, pietricele și ape limpezi, relativ adânci. Este perfectă pentru scupa diving și snorkelling.

Pentru a ajunge pe plaja Lichnos, ai de mers aproximativ 10 minute cu mașina sau 20 de minute cu taxiul acvatic, care costă 8 euro de persoană (dus-întors). 

Plaja dispune de taverne, cafenele și un mini-market.

Plaja Sarakiniko

Plaja Sarakiniko
Plaja Sarakiniko

Plaja Sarakiniko se află într-un golf la 12 km de Parga, lângă satul Agia, și este o plajă de nisip și pietricele, înconjurată de măslini, amenajată cu sezlonguri și umbrele. Cu toate astea, dacă preferi să stai pe nisip, în partea dreaptă cum te uiți la mare, spre pontonul unde acostează taxiul acvatic, există un sector liber unde îți poți amplasa umbrela. Poți ajunge aici și cu taxiul acvatic, al cărui preț este de 10 euro pentru o călătorie dus-întors.

Taverne și restaurante în Parga

Dacă te întrebi unde mănânci în Parga, opțiunile sunt numeroase. Cele mai bune taverne și restaurante din Parga sunt sunt Cristos, To Kantouni, Petros Sideris, Stefanos, Lui Souli, Andreas și Arkoudas. 

Pentru o priveliște de vis, alege Taverna Cristos. 

Nu rata mierea de Parga, un produs simbol al orașului.

Taverna Christos

Taverna Christos - unul dintre cele mai bune restaurante in Parga
Taverna Christos – unul dintre cele mai bune restaurante în Parga

Taverna Christos este una dintre cele mai faine taverne cu vedere la mare din Parga. Este situată chiar pe plajă, la capătul acesteia, într-o zonă liniștită. Taverna are plajă privată iar dacă comanzi o băutură sau servești masa la tavernă, ai acces gratuit la sezlong. Așadar, este o tavernă perectă, mai ales dacă unii din grupul tău doresc să rămână pe plajă cât timp servești masa.

Servirea este excelentă, mâncarea delicioasă iar despre locație nu mai vorbesc. Prețurile variază între 10 și 15 euro pentru un meniu.

To Kantouni

To Kantouni Restaurant în Parga
To Kantouni

To Kantouni este o tavernă tradițională gestionată de o familie de greci și este situată pe o străduță îngustă din centrul orașului. Aceasta funcționează încă din anii 1960, fiind unul dintre locurile preferate ale lui Aristotel Onassis.

Aici poți servi pește proaspăt, grătar din carne provenită de la fermele din zonă și diferite mâncături tradiționale precum moussaka și papoutsakia.

Petros Sideris

Taverna Petros Sideris din Parga
Taverna Petros Sideris

Aceasta este o tavernă cu preparate delicioase, preferată de cei cu bărci. Servește frigărui delicioase, fripturi de miel și porc, fructe de mare, diferite aperitive și salatate. Restaurantul se află pe strada Riga Fereou nr. 18.

Taverna dispune de o grădină acoperită cu prelată electrică.

Stefanos

Taverna Stefanos
Taverna Stefanos

Stefanos este una dintre cele mai bune taverne din Parga în materie de preparate pe bază de pește.

Este deținută de un tată și fiul acestuia care sunt pescari profesioniști. Așadar, peștele capturat este servit la taverna acestora. Din acest motiv, meniul variază în funcție de captura zilei.

Taverna dispune de locuri în aer liber și oferă o priveliște superbă asupra plajei Valtos.

Fish Taverna Souli

Taverna Souli din Parga
Taverna Souli

Aceasta este o tavernă amplasată în port, care servește întotdeauna pește proaspăt, prăjit sau la grătar.

De asemenea, îți recomandăm să încerci orezul pescăresc cu scoici și spaghetele cu calamar. Peștele proaspăt se vinde la kilogram și costă 70 euro per kg.

O porție de paste costă intre 15 și 21 de euro, iar o porție de caracatiță marinată costă 13 euro.

Andreas

Taverna Andreas din Parga

Dacă dorești un restaurant pe malul mării, atunci Andreas este o locație ideală. Este o tavernă administrată de o doua generație a unei familii de greci, care servește preparate tradiționale și grătar.

Arkoudas

Taverna Arkoudas din Parga
Taverna Arkoudas

Arkoudas este una dintre cele mai autentice taverne din port, cu bucătărie bazată pe fructe de mare, pește și carne de proveniență locală. Proprietarul acesteia – Giorgos Petronatos, are grijă de fiecare detaliu, fiind foarte amabil.

Obiective turistice și locuri de vizitat în Parga

Cele mai populare obiective turistice din Parga includ Castelul Venețian, Castelul Ali Pașa, Capela Adormirea Maicii Domnului și Muzeul Paragaea.

Castelul Venețian

Castelul Venețian - unul dintre cele mai frumoase obiective turistice în Parga
Castelul Venețian din Parga

Castelul Venețian din Parga este cel mai important obiectiv turistic din oraș. Acesta este amplasat pe vârful unui deal, deasupra orașului Parga. Acesta datează din secolul al XI-lea, fiind construit de locuitori pentru a-și proteja orașul de pirații turci. Străjuit de apele Mării Ionice, castelul a fost sub dominație turcă, venețiană, rusă, franceză și britanică. Și nu doar castelul ci întregul oraș.

Parțial distrus de invazii, castelul a fost reconstruit de venețieni în secolul al XIII-lea, cu scopul de a fortifica zona.

În 1452, Parga a trecut sub dominație turcă, moment în care castelul a fost parțial distrus.

În secolul al XVI-lea, venețienii l-au reconstruit pentru a patra oară. Noua construcție includea, pe lângă castel, opt turnuri și două cisterne pentru a alimenta castelul cu apă.

În 1813, castelul a fost vântud turcilor, care au mai construit o clădire numită hammam. Aici avea să locuiască haremul sultanului.

Cel mai simplu mod de a ajunge la Castleul Venețian este să urmezi strada abruptă care pleacă din centrul orașului.

Amplasarea acestuia oferă o panoramă superbă asupra orașului Parga și către Marea Ionică.

Castelul Ali Pașa

Castelul Ali Pașa
Castelul Ali Pașa

Castelul Ali Pașa este ridicat pe un deal înalt deasupra Anthousa, la 5.5 km distanță de Parga și oferă o vedere panoramică asupra golfului Parga. A fost construit de Ali Pașa, guvernatorul turc al Ioanninei, cu scopul de a avea o vedere panoramică asupra întregii zone, atât către mare cât și către orașul Parga.

Castelul a servit drept bază de operațiuni împotriva locuitorilor orașului, care rezistau eroic împotriva atacurilor otomane.

Astăzi au mai rămas zidurile castelului și câteva turnuri. Cu toate astea, este într-o stare mai bună de conservare spre deosebire de Castelul Venețian.

Pe timp de vară, obiectivul poate fi vizitat cu un mini-tren turistic cu plecare din Parga, care include și ghid turistic.

Nu se percepe taxă de intrare, așadar îl poți vizita gratuit.

Atunci când este senin, se poate zări în depărtare insulele Corfu și Paxos.

Capela Adormirea Maicii Domnului

Capela Adormirea Maicii Domnului de pe insula Panagia
Capela Adormirea Maicii Domnului din Panagia, văzută din Parga

Capela Adormirea Maicii Domnului se află pe insula Panagia, situată vis-a-vis de orașul Parga. Este singura construcție de pe insulă și poți ajunge cu o bărcuță, sau înotând întrucât se află la doar 100 m distanță de țărm.

În Parga și împrejurimile acestuia se află aproximativ 100 de lăcașuri de cult. Printre acestea, poți vizita și mănăstirea Vlacherna, o mănăstire veche de 9 secole, ridicată în stil bizantin. Aceasta găzduiește icoana Panagia Vlacherna de câteva sute de ani.

Această mănăstire poate fi recunoscută cu ușurință mulțumita turnului înalt în care se află clopotnița. Poți ajunge aici fie cu feribotul, fie cu taxiul acvatic. O călătorie costă aproximativ 10 euro, dus-întors.

Muzeul Paragaea

Muzeul Paragaea
Muzeul Paragaea

Muzeul Paragaea este vechea fabrică de ulei de măsline, care a fost transformată în anul 2013 în muzeu. Este o fabrică de epocă unde poți afla mai multe despre mașinăriile primei fabrici de ulei de măsline din Parga.

Aici există și un mic magazin de unde poți degusta sau cumpăra ulei de măsline, direct de la producător.

Ghidul muzeului îți oferă informații prețioase despre istoria fabricii și despre modul de preparare al uleiului de măsline.

Pentru mai multe informații referitoare la program, accesează acest link.

Ce mai poți face în Parga și împrejurimi

Panoramă către Parga
Panoramă către Parga

Pe lângă vizitarea obiectivelor turistice și frecventarea plajelor din Parga, poți vizita Insulele Ionice: Lefkada, Kefalonia, Paxos și Antipaxos.

Lefkada este colțul de rai din inima Mării Ionice, situată la doar 112 km distanță de Parga, spre sud.

Aici poți vizita plaja Porto Katsiki din apropierea satului Athani. Este o plajă cu pietricele albe situată la poalele unei stânci abrupte din calcar, cu o vegetație luxuriantă pe culme.

De asemenea, nu rata o vizită pe plaja Egremni, celebra plajă a insulei Lefkada care fascinează prin contrastul creat de mare și stâncile care o înconjoară. Accesul pe această plajă se face prin coborârea a 347 de trepte.

Plaja Myrtos din Kefalonia
Plaja Myrtos de pe insula Kefalonia

Kefalonia este una dintre cele mai frumoase și mai autentice insule din Marea Ionică, și totodată din toată Grecia. De asemenea, este a treia cea mai mare insula din Ionice și este foarte apreciată pentru plajele superbe și peisajul montan. Nordul insulei este o zonă muntoasă care are un farmec aparte

Kefalonia poate fi vizitată cu feribotul, cu plecare din Igoumenitsa (situat la 44 km de Parga), pentru care vei plăti 30 de euro. Feribotul pleacă spre Sami (Kefalonia) în fiecare marți, în lunile iulie și august, și în prima săptămână din septembrie. Durata călătoriei este de 4 ore și 45 de minute., cu sosire în Sami.

Din micuțul port Parga, poți pleca într-o croazieră de o zi pe insulele Paxos și Antipaxos

Satul Loggos de pe insula Paxos
Satul pescăresc Loggos de pe insula Paxos

Paxos este una dintre cele mai pitorești insule ionice și totodată printre cele mai liniștite insule grecești. Are aproximativ 7 km lungime, în timp ce Antipaxos este de două ori mai mică. Dacă dorești plaje cu nisip, mergi pe Antipaxos. Peisajele sunt absolut superbe.

Vicky – F II, Marco Polo, Captain Hook şi Gaios sunt câteva dintre numele ambarcațiunilor care oferă astfel de pachete. Prețurile variază între 35 și 40 de euro, de persoană.

Canionul Vikos
Canionul Vikos

Din Parga, poți vizita și două canioane superbe, respectiv canionul Vikos și canionul Acheron. Vikos este cel mai adânc canion din lume raportat la lățimea acestuia și se află situat în regiunea Zagoria. Este unul dintre atracțiile turistice de lângă Parga care-ți taie răsuflarea.

Canionul Acheron
Canionul Acheron

Canionul Acheron este situat la 25 de kilometri de Parga, iar ca punct de pornire, poți alege portul Ammoudia.

Ce mai trebuie să știi despre Parga

Dacă mergi pentru prima oară în Parga, iată câteva informații care te-ar putea ajuta.

Vremea în Parga

Când vine vorba de vremea în Parga, cea mai călduroasă lună este august, când temperatura medie pe timp de zi este de 29°C, iar temperatura apei ajunge la 25°C. Iunie are temperaturi medii de 26°C pe timp de zi iar apa atinge 22°C.

Vremea în Parga
Temperatura medie zilnică și temperatura apei pe luni în Parga

În iulie se înregistrează temperaturi medii diurne de 28°C, iar temperatura apei înregistrează 25°C.

Dacă preferi septembrie pentru a evita aglomerația, trebuie să știi că deși temperatura medie diurnă este de aproximativ 25°C, temperatura mării este doar cu un grad mai rece decât în august (25°C).

Cât despre extra-sezon, luna mai are aproximativ aceleași temperaturi medii precum octombrie, cu valori medii diurne de 22°C.

Întrucât este o destinație populară atât pentru greci cât și pentru străini, rezervă-ți cazarea cu cel puțin 2 luni înainte dacă planuiești să mergi în iulie sau august. Astfel, vei avea din ce alege.

Alte informații utile despre Parga

Taxiurile pot fi luate din centrul orașului, din intersecția situată lângă biserică.

Dacă mergi fără mașină personală, cea mai ieftină opțiune de transport este autobuzul. Stația de autobuz din Parga este situată lângă stația de taxiuri, din centrul orașului.

În Parga, poți închiria biciclete. Epirus Bike Expeditions este una dintre centrele care oferă astfel de servicii. Prețul de închiriere al unei biciclete est ede 18 euro pe zi sau 70 de euro pe săptămână. Pentru detalii, îi poți contacta telefonic la +306937709945.

Dacă dorești să închiriezi un scuter, poți alege centrul Hercules. Prețul pentru un scuter cu motor de 50 cc este de 18 euro pe zi.

Te-ar putea intersa și...

Porto Katsiki Lefkada

Porto Katsiki Lefkada – una dintre top 10 plaje din lume

Te-ai întrebat vreodată cum arată plaja de vis? Exact ca plaja Porto Katsiki din Lefkada.

Porto Katsiki,… Află mai multe

Vourvourou Sithonia

Vourvourou, o destinație de vis în Halkidiki

Vourvourou este una dintre cele mai frumoase destinații de plajă din Grecia continentală, oferind peisaje de vis, plaje spectaculoase cu… Află mai multe

Plaja Fava din Halkidiki

Peninsula Halkidiki: Tot ce trebuie să știi pentru un concediu perfect

Halkidiki este o superbă regiune peninsulară situată în nordul Greciei, în regiunea Macedonia Centrală, și este compusă din trei brațe:… Află mai multe

Compară cazări

Compară