Peninsula Halkidiki: Tot ce trebuie să știi pentru un concediu perfect

Plaja Fava din Halkidiki

Halkidiki este o superbă regiune peninsulară situată în nordul Greciei, în regiunea Macedonia Centrală, și este compusă din trei brațe: Kassandra, Sithonia și Muntele Athos – cunoscute drept cele trei brațe ale Greciei.

Peninsula este una dintre cele mai vizitate destinații elene, în special de balcanici, îndeosebi datorită plajelor superbe cu nisip fin și apă turcoaz, peisajului montan, pădurilor de pini și măslini, dar și pentru serviciile de calitate, atmosfera grecească și tavernele cu preparate delicioase.

Zona de nord a Greciei este de departe cea mai preferată de români, iar peninsula Halkidiki și insula Thassos atrag peste 2 milioane de români în fiecare an.

Harta Halkidiki brate
Harta peninsulei Halkidiki

În articolul de astăzi vei afla tot ce trebuie să știi despre brațele peninsulei Halkidiki, inclusiv care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia, dar și care sunt cele mai frumoase plaje de pe fiecare braț.

În Halkidiki există 96 de plaje cu distincția steag albastru (blue flag) – distincție acordată plajelor care îndeplinesc o serie de standarde de siguranță, curățenie precum și standarde legate de protecția mediului. Dintre acestea, 32 de plaje se află în Kassandra, 25 în Sithonia și 17 în Athos.

Cum ajungi în Halkidiki, Grecia?

distanta Romania - Halkidiki
Traseul rutier între Vama Giurgiu și Halkidiki (Nea Moudania) – situat la intrarea pe primul braț (Kassandra)

În Halkidiki poți ajunge fie pe cale terestră (cu mașina), fie cu avionul până în Salonic.

Distanța între România (vama Giurgiu) și peninsula Halkidiki (Nea Moudania) este de 681 km, pe care o poți parcurge cu mașina în aproximativ 8 ore. Cel mai bun traseu pentru a ajunge în Halkidiki este Giurgiu – Plevna – Sofia – Kulata – Loutra – Salonic – Nea Moudania. De aici, poți intra pe primul braț, Kassandra, sau îți poți continua drumul la stânga spre Sithonia.

Un alt traseu este prin Veliko Tarnovo, Stara Zagora, Haskovo, vama Makaza, însă acest traseu este are 695 km și cel puțin o jumătate de oră de condus. Cu toate astea, nu este indicat să urmezi acest traseu deoarece vama din Makaza poate fi închisă iar traversarea Bulgariei este mai anevoioasă.

Nu este indicat să te cazezi în Salonic deoarece există o distanță de 60 km între oraș și intrarea pe primul braț al peninsulei, ceea ce înseamna aproximativ o oră de mers cu mașina.

Dacă mergi în partea centrală sau sudică a brațului Kassandra, îți vei continua drumul pe autostradă din dreptul localității Nea Moudania până în dreptul localității Kallithea, lângă un Lidl.

În cazul în care mergi în Sithonia, va trebui să virezi la stânga la semaforul din dreptul localității Nea Moudania. De aici vei mai face aproximativ 38 km până în Nikiti – prima stațiune din Sithonia. Drumul poate fi parcurs în aproximativ 40 de minute cu mașina.

Dacă te cazezi în Kassandra și dorești să mergi la plajă în Sithonia, este indicat să alegi o stațiune aflată în partea nordică a brațului. În caz contrar, vei face aproximativ 2 ore de mers cu mașina pe sens.

În ceea ce privește transportul cu avionul, zborul are o durată de 1 oră și 20 de minute, cu decolare de pe aeroportul Henri Coandă din București și aterizare Salonic. Prețurile în vârf de sezon variază între 450 și 700 lei pe sens/persoană, în funcție de perioada în care îți achiziționezi biletul. Agențiile care operează zboruri către Halkidiki sunt WizzAir, RyanAir și Aegean.

Indiferent cum preferi să ajungi în Halkidiki, este important să ai mașină la dispoziție pentru a te putea bucura de peisajele superbe și plajele inedite pe care le oferă peninsula.

Ce taxe trebuie plătite pentru a ajunge cu mașina în Halkidiki?

Taxele pentru a ajunge cu mașina în Halkidiki sunt formate din vigneta din Bulgaria și trei taxe de autostradă în Grecia. Vigneta la bulgari poate fi achiziționată online pentru 1 weekend (27 lei), 1 săptămână (40 lei) sau 1 lună (82 lei). Dacă intenționezi să stai mai mult de 6 nopți în Halkidiki, este indicat să o achiziționezi pe cea de o lună.

Odată ce intri în Grecia, vei plăti trei taxe de autostradă, la intrarea pe fiecare din cele trei sectoare de autostradă pe care le vei tranzita spre peninsula Halkidiki. Valoarea totală a acestora este de aproximativ 5 euro.

Când este indicat să vizitezi Halkidiki?

Halkidiki are un climat mediteranean, cu veri calde și uscate și ierni blânde și ploioase. Perioada ideală pentru a vizita peninsula este iulie-august în cazul în care îți place aglomerația și căldura, respectiv iunie și septembrie, pentru cei care își doresc mai multă liniște și temperaturi mai plăcute. 

Cu toate astea, în septembrie apa mării este mult mai caldă comparativ cu luna iunie, iar prețurile sunt foarte mici în comparație cu iulie și august.

Mai mult, nici octombrie nu este o lună rea pentru a da o fugă la mare în Grecia, mai ales dacă nu suporți căldura, temperaturile diurne oscilând între 18°C și 21°C.

Care sunt brațele peninsulei Halkidiki?

Halkidiki are trei brațe care se extind în Marea Egee: Kassandra, Sithonia și Muntele Atos.

Kassandra

Afitos Halkidiki
Priveliște asupra plajei Afitos din Kassandra, Halkidiki

Kassandra este brațul vestic al peninsulei Halkidiki. Kassandra este cunoscut pentru stațiunile sale turistice cu o atmosferă vibrantă, viața de noapte animată și activitățile recreative. Așadar, este cel mai cosmopolit și animat braț din Halkidiki.

De asemenea, aici vei găsi cele mai multe unități de cazare din Halkidiki. În materie de infrastructură hotelieră, Kassandra este cel mai dezvoltat braț. În ceea ce privește prețurile, aceste

Pe lângă asta, Kassandra oferă panorame spectaculoase, un peisaj montan – în special în zona sudică – precum și plaje cu nisip fin. Afitos, Kalithea și Sani se numără printre cele mai frumoase plaje din Kassandra.

Plajele sălbatice se află în partea nord-vestică, însă per ansamblu, acest braț stă mai bine la capitolul plaje amenajate decât celelalte. 

Cu toate astea, dacă îți dorești peisaje mai inedite și plaje mai puțin aglomerate, alege Sithonia.

Kassandra este cunoscută și ca insula Halkidiki deoarece este delimitată de uscat printr-un canal.

Sithonia

Sithonia din Halkidiki
Priveliște către o plajă din Sithonia din Halkidiki

Sithonia este brațul central al peninsulei Halkidiki, cunoscut pentru peisjele superbe, plaje de vis și multă liniște. Sithonia are o atmosferă mai relaxată și mai puțin dezvoltată în comparație cu Kassandra.

Pe acest braț vei găsi peisaje naturale pitorești, sate tradiționale și plaje mai liniștite, dar mai frumoase, cu ape turcoaz și nisip fin.

Există o mulțime de plaje în Sithonia, cu peisaje de poveste, nisip fin și ape cristaline, iar printre cele mai frumoase se numără Karidi, Portokali, Vourvourou, Fava și Sarti.

Dacă vrei să închiriezi o barcă, mergi în golful Vourvourou. Prețul variază între 70 euro pentru 4 ore sau 120 euro pentru o zi întreagă (în vârf de sezon). Nu ai nevoie de permis de barcă. Ce este fascinant este că te poți bucura de o plimbare în jurul celor 9 insule din apropiere, dintre care Diaporos este cea mai mare.

Peisajul montan completează frumosețea locului. De asemenea, locul este perfect și pentru cei dornici de drumeții montane pe muntele Itamos, explorând la pas sau cu bicicleta peisajele de vis.

Dacă iubești natura și îți dorești o oază de liniște, Sithonia este peninsula perfectă din Halkidiki pentru un concediu de vis. Plajele de aici sunt mult mai frumoase și totodată mai puțin aglomerate.

Din păcate, unitățile de cazare sunt mult mai puține în comparație cu cele de pe brațul Kassandra.

Athos

Muntele Athos, Halkidiki
Priveliște către Muntele Athos

Brațul Athos este brațul estic al peninsulei Halkidiki, acesta găzduind Muntele Athos (Muntele Sfânt) – un adevărat centru spiritual în lumea ortodoxiei. Această republică monahală dețnie 20 de mănăstiri.

Deși primele două brațe peninsulare – Kassandra și Sithonia – sunt deschise turiștilor, Muntele Athos are un regim special începând din dreptul insulei Pena și poate fi vizitată exclusiv de bărbați cu un permis numit diamonitrion și o taxă de 25 de euro de persoană. Vezi aici cum poate fi obținut.

Ce poți vizita în Halkidiki?

Plajele: Cele trei peninsule ale regiunii Halkidiki, Kassandra, Sithonia și Muntele Athos, oferă o varietate de plaje cu nisip fin și ape cristaline. Fiecare peninsulă are plaje fabuloase, printre ele numărându-se Sani Beach și Kalithea pe brațul Kassandra, precum și plajele Portokali, Karidi, Fava și Sarti de pe brațul Sithonia.

Satul Afitos: Numit și Athitos, acesta este una dintre cele mai pitorești și autentice destinații din peninsula Kassandra. Aflat pe coasta de vest a peninsulei, Afitos are un farmec tradițional și o atmosferă autentică grecească, fiind inclus în patrimoniul UNESCO. Centrul vechi abundă în căsuțe cochete și străduțe din secolul al XIX-lea, cu o multitudine de cafenele și taverne.

satul Afitos
Tavernă în Afitos, Kassandra

Orașul Stagira: Stagira este orașul natal al lui Aristotel, unul dintre cei mai influenți filosofi din istoria umanității. Orașul antic Stagira se află în apropiere de satul modern Stagira, în zona de nord a regiunii Halkidiki. Orașul a fost fondat în secolul al VII-lea î.Hr. și este considerat locul nașterii lui Aristotel în 384 î.Hr. Aici vei găsi și parcul dedicat lui Aristotel (Aristotelian Park), acesta fiind un spațiu special creat pentru a omagia moștenirea filosofului. Este singurul parc tematic in Halkidiki.

Muntele Athos: Acest munte sacru și monahal este cunoscut pentru numeroasele mănăstiri ortodoxe. În general, accesul la femei este restricționat pe Muntele Athos, dar puteți face o excursie cu barca în jurul muntelui pentru a admira mănăstirile și peisajele.

Mănăstire Muntele Athos
Mănăstire de pe Muntele Athos

Orășelul vechi Nikiti: Aflat pe peninsula Sithonia, acest orășel pitoresc are străzi înguste, clădiri tradiționale și o atmosferă autentică. Biserica Sfântul Nikitas din secolul al XVII-lea este un punct de atracție important aici.

Rezervația Naturală Sani: Rezervația este practic o deltă cu o vegetație abundentă unde trăiesc aproximativ 180 de specii de păsări. De asemenea, aceasta este o zonă protejată situată în apropierea stațiunii Sani din Kassandra.

Laguna Albastră: Cunoscută ca Blue Lagoon, aceasta este de fapt o lagună este de fapt un port pescăresc, care este conectat de mare printr-un canal îngust, nisipos, unde poți face plajă. Culoarea apei este turcoaz însă ai nevoie de încălțări de apă pentru a face o baie.

Laguna albastră din Halkidiki
Laguna albastră din Halkidiki

Petralona Cave: Această peșteră impresionantă este faimoasă pentru stalactitele și stalagmitele sale, dar și pentru faptul că a găzduit fosile ale primului om european de tip Homo erectus.

Castelul Lekythos: Castelul Lekythos este o fortăreață medievală situată în Toroni din  Sithonia, Halkidiki. Construit pe un deal înalt, castelul oferă o vedere panoramică asupra zonei înconjurătoare și a Mării Egee, fiind unul dintre cele mai bine păstrate situri arheologice din peninsule.

Capul Possidi: Cu priveliști panoramice ale mării Egee la vest și ale Golfului Thermaikos la est, acesta este de fapt o limbă de nisip lungă de 2 km, care poate fi parcursă la pas în aproximativ 30 de minute. Plaja nu este amenajată iar apa mării se adâncește rapid. Cu toate astea, poți face o plimbare pentru a te bucura de una dintre cele mai frumoase priveliști.

Capul Possidi Halkidiki
Capul Possidi din Kassandra, Halkidiki

Croaziera cu barca: Cel mai fain este să închiriezi o barcă din golful Vourvourou (din Sithonia) pentru a explora frumusețile de-a lungul coastei, alături de cele 9 insule din fața golfului. Nu ai nevoie de permis iar prețurile variază între 70 și 120 de euro pentru patru sau opt ore.

Mănăstirile din peninsula Muntele Athos: Ca bărbat, poți explora spiritualitatea și istoria mănăstirilor ortodoxe de pe Muntele Sfânt. Dacă dorești să intri în complexul monahal, ai nevoie de o aprobare specială.

Ruinele antice Olynthos: Acest oraș antic oferă o privire în istoria regiunii, cu ruine ale caselor, străzi și băi termale.

Olynthos Halkidiki
Ruinele antice de la Olynthos

Peștera Pétralona: Această peșteră amplasată în partea vestică a Muntelui Katsika este faimoasă pentru faptul că a găzduit fosilele unui om preistoric. Vizitele ghidate oferă o perspectivă interesantă asupra istoriei și a geologiei locale.

Plimbări pe munte: Dacă ești pasionat de natură și drumeții, poți face o plimbare pe muntele Itamos din peninsula Sithonia.

Unde te cazezi în Halkidiki?

Dacă ești încă în stadiul de planificare a concediului, ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase unități de cazare în Halkidiki, apreciate de noi pentru serviciile de calitate.

Sani Beach

bungalow Sani Beach cu piscina privata
Bungalow cu 2 camere și piscina privata

Sani Beach, cel mai mare hotel din resortul Sani, este amplasat în sud-estul peninsulei Kassandra. Acest resort exclusivist își merită pe deplin cele 5 stele și dispune de numeroase restaurante, baruri, camere și suite premium, și o mulțime de facilități precum centru SPA & Wellness, 2 piscine, terenuri de sport, scuba diving, sailing, water sky și biking.

Piscine din resortul Sani Beach, Halkidiki
Piscine din resortul Sani Beach, Halkidiki

Resortul pare desprins din basme, cu grădini frumos amenajate, plaje private, un port turistic și numeroase restaurante. Locația este pur și simplu fabuloasă, iar noi îți garantăm că aici nu te vei plictisi nicio secundă.

Suita deluxe cu vedere la mare din Sani Beach Hotel
Suita deluxe cu vedere la mare din Sani Beach

Copiii sub 12 ani au gratuitate, iar transferul de la aeroport la hotel și viceversa este gratuit.

Amplasat pe malul mării, resortul este înconjurat de 7 km de plaje cu nisip alb. Acestea includ Sani Hill, Ammos, Sani Asterias, Sani Dunes, Sani Club, Sea You Beach și plaja Bousoulas.

Hotelul dispune de camere duble, suite și apartamente luxoase, balcoane însorite cu priveliște către mare, suprafețe vitrate mari, și grădini private.

Miraggio Thermal Spa Resort

Miragio Thermal Spa Resort din Halkidiki
Resortul văzutt din dronă

Miraggio Thermal Spa este un resort de 5 stele situat pe plajă, în sudul peninsulei Kassandra, întinzându-se pe o suprafață de 13 hectare. Este o ca o stațiune balneară de lux care combină frumusețea naturală a peninsulei cu facilitățile moderne.

Resortul dispune de camere și apartamente cu vedere la Marea Egee, dintre care unele au piscină privată.

Resortul îți pune la dispoziție plaje private, restaurante, baruri, două piscine pentru adulți, o piscină pentru copii, o zonă SPA cu piscine termale (Myrthia Thermal SPA), 7 restaurante, 5 baruri, și totodată un restaurant creat special pentru copii.

zona SPA din Miraggio SPA Resort din Halkidiki
O piscină termală din zona SPA a resortului Miraggio

Este o destinație de vis chiar pe plajă. Aici te poți bucura de zona de wellness și SPA cu priveliște către Muntele Athos. De asemenea, resortul are propria marină.

Top 6 cele mai frumoase plaje din Halkidiki

Există peste 1000 de plaje în peninsula Halkidiki, fiind un paradis litoral pentru toate gusturile. Dintre acestea, 96 au distincția Blue Flag.

Iată o listă cu cele mai frumoase 5 plaje din Halkidiki.

Karidi – una dintre cele mai frumoase plaje din Halkidiki

Plaja Karidi Halkidiki
Plaja Karidi Halkidiki

Situată în nord-estul peninsulei Sithonia, la doar 2 km sud de satul pescăresc Vourvourou, plaja Karidi este renumită pentru apele sale cristaline, nisipul fin și peisajul stâncos.

Deși plaja este mică, este una dintre cele mai frumoase din Halkidiki. Deși în poze apar câteva pietre în apă, acestea sunt puține la număr și pot fi văzute cu ușurință datorită apelor limpezi.

Portokali – pini mediteraneeni, nisip fin, și apă turcoaz

Plaja Portokali din Halkidiki
Plaja Portokali din Sithonia, Halkidiki

Amplasată între Sarti și Vourvourou, pe brațul Sithonia, plaja Portokali este o plajă cu nisip fin și apă turcoaz.

Pădurea de pini din spatele acesteia și prezența stâncilor albe fac din această plajă un colț de rai în inima naturii. Este considerată una dintre cele mai spectaculoase plaje din Halkidiki.

Fava Beach – peisaj de vis în Sithonia

Plaja Fava din Halkidiki
Plaja Fava din Sithonia, Halkidiki

Plaja Fava este una dintre cele mai râvnite plaje din Halkidiki, fiind situată lângă satul pescăresc Vourvourou din Sithonia. Este o plajă cu nisip fin, apă turcoaz, stânci și pini mediteraneeni. Vegetația densă care mărginește plaja crează tabloul perfect pentru o zi de plajă.

Plaja este formată din două plaje separate de o stâncă, unde poți urca pentru a surprinde cele mai frumoase fotografii.

Plaja din dreapta, cum te uiți la mare, oferă mai multă intimitate.

Sarti – priveliște superbă spre Muntele Athos

Plaja Sarti Halkidiki
Priveliște spre Muntele Athos de pe plaja Sarti din Sithonia, Halkidiki

Situată la 15.2 km de Kalamitsi, în estul Sithoniei, plaja Sarti te bucură cu o priveliște absolut superbă către Muntele Athos.

Această plajă se întinde pe 3 km lungime, are nisip fin, iar intrarea este foarte lină. Din acest motiv este preferată de familiile cu copii.

Sani – cel mai frumos apus pe mare

Plaja Sani Beach Halkidiki
Plaja Sani Beach din Kassandra, Halkidiki

Denumită și Paralia Sani, această plajă este amplasată în sud-vestul brațului Kassandra. Este o plajă cu nisip fin și ape cristaline, adâncimea crescând foarte lin.

Aici poți vedea cel mai frumos apus pe mare din întreaga peninsulă. Intrarea se face prin resortul Sani iar pe hartă apare ca Paralia Sani.

Afitos – cel mai frumos sat din Halkidiki

Plaja Afitos Halkidiki

Cea mai frumoasă plajă din satul Afitos (sau Athytos) este cea stânga cum te uiți spre mare. Aceasta este numită Varkes, care înseamnă bărci în greacă. Este bijuteria rurală a peninsulei Kassandra, cu ape cristaline și nisip fin.

Aceasta este situată între localitățile Nea Fokea și Kallithea. Dacă ajungi aici, merită să iei masa în satul care te poartă într-o călătorie superbă din secolul al XIX-lea.

Kalithea – cea mai cosmopolită și vibrantă plajă

Plaja Kallithea, Halkidiki
Plaja Kallithea

Kallithea este situată pe brațul Kassandra, în sudul satului Afitos, fiind o plajă urbană, amenajată, cu ape turcoaz, nisip fin și intrare lină în mare. Din acest motiv, este una dintre cele mai frumoase stațiuni din Halkidiki, în special pentru familiile cu copii mici.

Ți-a plăcut acest articol despre peninsula Halkidiki din Grecia? Distribuie-l cu prietenii tăi pentru a-i ajuta să descopere ce pot vizita pe această superbă peninsulă.

Te-ar putea intersa și...

Coasta Amalfi

Coasta Amalfi: Top 10 locuri de vizitat pe coasta amalfitană

Coasta Amalfi, denumită și coasta amalfitană, este un traseu spectaculos de coastă din provincia Salerno, care se întinde pe 58… Află mai multe

Porto Katsiki Lefkada

Porto Katsiki Lefkada – una dintre top 10 plaje din lume

Te-ai întrebat vreodată cum arată plaja de vis? Exact ca plaja Porto Katsiki din Lefkada.

Porto Katsiki,… Află mai multe

statiunea Parga

Parga – cea mai pitorească destinație din Grecia continentală

Parga, stațiune situată pe coasta Mării Ionice în nord-vestul Greciei continentale, este una dintre cele mai pitorești destinații de vacanță… Află mai multe

Compară cazări

Compară