Porto Katsiki Lefkada – una dintre top 10 plaje din lume

Porto Katsiki Lefkada

Te-ai întrebat vreodată cum arată plaja de vis? Exact ca plaja Porto Katsiki din Lefkada.

Porto Katsiki, cea mai populară plaja de pe insula grecească Lefkada, este totodată una dintre cele mai frumoase din Europa. Plaja Katsiki este situată pe țărmul sud-vestic al insulei Lefkada, la 44 kilometri de orașul Lefkada Town, capitala insulei.

Apa turcoaz pe fundalul peretelui stâncos din calcare jurasice și plaja cu pietriș alb formează un peisaj de vis, greu de descris în cuvinte.

Mai mult, plaja primește anual certificarea Blue Flag, distincție acordată pentru standarde înalte referitoare la siguranță, calitatea apei și curățenie.

Dacă te întrebi cât de stâncos și abrupt este relieful pe această plajă, etimologia numelui vorbește de la sine.

În limba greacă, Porto Katsiki înseamnă “Portul Caprei”. Logica din spatele numelui este legată de relieful stâncos, greu accesibil. Astfel, până în anii ’90, numai caprele puteau ajunge în acest colț de rai.

Unde este situată plaja Porto Katsiki?

Harta insulei Lefkada Porto Katsiki
Harta insulei Lefkada

Plaja Porto Katsiki este situată în apropierea satului Athani, în sud-vestul insulei Lefkada, la 15 kilometri de Vasiliki și 43 de kilometri de Lefkada Town.

În fotografia de mai sus, se vede și parcarea plajei, iar prin dreapta acesteia, în zona gălbuie, sunt scările care duc la plajă.

Dacă ești cazat în Vasiliki, ai de parcurs 29 de kilometri până la plaja Porto Katsiki. Cu mașina, poți parcurge această distanță în aproximativ 40 de minute.

Distanța între Lefkada Town și plaja Porto Katsiki este de 43.6 kilometri și poate fi parcursă cu mașina în aproximativ 1 oră.

Nidri și Nikiana sunt situate aproximativ la aceeași distanță de plajă: 51 de kilometri. Acest drum implică aproximativ o oră și un sfert de mers cu mașina.

Din Poros, ai de mers 47 de kilometri, iar ca durată, îți va lua aproximativ o oră și 10 minute.

Cum ajungi la Porto Katsiki

Porto Katsiki parcare
Plaja Porto Katsiki din dronă

Varianta transportului public iese din ecuație. Așadar, ai la dispoziție două variante: fie mergi cu mașina, fie cu barca sau taxiul acvatic.

Începând din anul 2020, a fost dat în folosință noul drum care reduce timpul de acces la 20 de minute, oferind o priveliște superbă către golful sudic al insulei precum și către insulele Kefalonia și Ithaca. Plaja dispune de parcare.

Drumul către plajă este relativ îngust, cu multe serpentine, iar în multe sectoare, lățimea carosabilă nu permite trecerea a două mașini. Astfel, îți recomandăm să mergi prudent, cu viteză mică.

De asemenea, în lunile iulie și august, traficul este intens. Ca urmare, este indicat să mergi dimineață pentru a prinde un loc de parcare.

Deoarece este amplasată într-o zonă cu relief înalt și abrupt, parcarea este situată chiar deasupra stâncii calcaroase. De aici, drumul te conduce către o scară de aproximativ 100 de trepte care coboară pe plajă.

Cum ajungi la Porto Katsiki Beach
Scările care duc pe plaja Porto Katsiki

Pentru a ajunge pe Porto Katsiki cu barca, poți lua taxiul acvatic din Vasiliki. Taxiul pleacă zilnic la ora 11:00 din Vasiliki iar prețul unui bilet dus-întors este de 10 euro de persoană. Întoarcerea se face la 16:30. Același taxi ajunge și la plaja Egremni.

Cum arată Porto Katsiki

Plaja Porto Katsiki
Plaja Porto Katsiki

Katsiki este un paradis al iubitorilor de plajă, cu apa de o culoare albastru lăptos, nisipul de pietricele albe și peretele de calcar care se înalță abrupt, deasupra căruia dăinuie o vegetație impresionantă.

Culoarea superbă a apei este oferită în mare măsură de albul pietricelelor care pătrund în mare.

Din nefericire, plaja a fost afectată de cutremurul din 2015 atunci când s-au dislocat mai multe bucăți de stâncă din peretele de calcar. Cu toate astea, aceasta a fost refăcută la scurt timp. Același cutremur a afectat și plaja Egremni.

Plaja este în mare măsură neamenajată. Așadar, nu uita umbrela și lada sau geanta frigorifică. Deși plaja are și zone umbrite, acestea devin aglomerate în vârf de sezon.

Pe platou, înainte de a coborî cele 100 de trepte care duc la plajă, vei găsi și câteva terase unde poți servi prânzul.

Ce trebuie să știi despre plaja Porto Katsiki din Lefkada

Katsiki Beach Lefkada
Priveliște de pe Porto Katsiki Beach

Plaja Porto Katsiki dispune de pietricele albe și din acest motiv este recomandat să porți papuci speciali de baie.

Plaja în mare parte este neamenajată, drept pentru care poți veni cu prosopul și umbrela proprie. Cu toate astea, există și o zonă amenajată cu șezlonguri și umbrele. Dacă dorești să închiriezi un set de două șezlonguri și o umbrelă, vei plăti 15 euro pe zi.

Din cauza reliefului, adâncimea apei crește relativ repede. Ca atare, iubitorii de surfing și înotătorii se pot bucura de valuri.

Dacă vii cu copiii, trebuie să fii atent la valuri, în special după-amiaza, când acestea cresc în intensitate. Din nefericire, plaja nu dispune de salvamari.

Pentru a parca, ai la dispoziție o parcare contra-cost în apropiere, unde vei plăti între 5 și 10 euro pe zi. Prețul variază în funcție de ora la care ajungi. Dacă ajungi după ora 16:00, vei plăti jumătate din preț.

În cazul în care dorești o cazare în apropiere, îți recomand să mergi în Vasiliki sau în satul Athani. În sat, prețurile sunt mai decente.

Dacă te-ai trezit cu rezervorul gol, trebuie să știi că pe coasta vestică a insulei există o singură benzinărie, în apropiere de Agios Nikitas.

Când este cel mai bine să viziezi Porto Katsiki Beach

Cea mai călduroasă perioadă pentru a vizita Porto Katsiki este în lunile iulie și august, când temperaturile medii zilnice sunt cuprinse între 20°C și 29°C.

Temperatura apei în luna iulie este de 24°C, în timp ce în august, temperatura acesteia atinge 26°C.

Atât în iulie cât și în august, ai parte de aproximativ de 13 ore cu soare pe zi.

După cum era de așteptat, acestea sunt și cele mai aglomerate luni din întregul sezon.

Dacă vrei să eviți aglomerația, îți recomand să mergi în iunie sau în septembrie. Spre exemplu, în iunie, temperatura medie a aerului este cuprinsă între 18°C și 26°C. Temperatura apei ajunge la 22°C.

Septembrie este puțin mai rece în ceea ce privește temperatura aerului, cu maxime care nu depășesc 25°C, însă apa este mai caldă (25°C) spre deosebire de iunie.

Ce poți vizita în împrejurimi

În apropiere de Porto Katsiki, poți vizita plajele Egremni, Mikros Gialos și Kathisma. Acestea sunt cele mai frumoase plaje din Lefkada. Dacă ai chef de o plimbare pentru a schimba peisajul, mergi în Parga.

Plaja Egremni

Plaja Egremni
Plaja Egremni

Plaja Egremni este situată în sud-vestul insulei Lefkada, la 15.5 kilometri de Vasiliki. Este una dintre cele mai frumoase plaje din Grecia, fiind situată la baza unui perete stâncos, similar cu cel din Porto Katsiki.

Egremni se întinde pe o lungime de 2.5 kilometri și dispune de un nisip grosier în mare parte.

Poți vizita plaja atât cu taxiul acvatic din Vasiliki (15-20 euro/persoană, dus-întors), cât și cu mașina. Dacă preferi mașina, trebuie să știi că autoritățile au modernizat ultima porțiune de drum de aproximativ 1.2 km și totodată au refăcut scările metalice care coboară către plajă.

Nici aici n-ai scăpat de scări. Ca să-ți faci o idee, le poți coborî în aproximativ 15-20 de minute.

Plaja Mikros Gialos

Plaja Mikros Gialos Lefkada
Plaja Mikros Gialos din Lefkada

Plaja Mikros Gialos este o plajă liniștită, cu pietricele albe, situată într-un golf protejat din sud-estul insulei Lefkada.

De asemenea, este o plajă amenajată cu șezlonguri și umbrele, ușor accesibilă. Asta înseamnă că nu trebuie să cobori sau să urci scări.

Deoarece este amplasată pe coasta estică a insulei, distanța între Porto Katsiki și Mikros Gialos este de 33 de kilometri. Asta înseamnă o oră de mers cu mașina.

Apa este la fel de cristalină iar plaja este mult mai liniștită, chiar și în vârf de sezon.

Însă și aici ai nevoie de cipici de plajă.

Plaja Kathisma Beach

Plaja Kathisma Beach Lefkada
Plaja Kathisma Beach din Lefkada

Kathisma Beach este situată pe coasta vestică a insulei, fiind cea mai lungă plajă din Lefkada. Este o plajă organizată, bine întreținută, unde găsești cea mai mare densitate de sezlonguri, umbrele, baruri și restaurante de pe toate plajele din Lefkada.

Această plajă este populară în rândul iubitorilor de windsurfing și paddleboarding.

Distanța între Porto Katsiki și plaja Kathisma este de 30 de kilometri, pe care-i poți parcurge cu mașina în aproximativ 50 de minute. Ca să-ți faci o idee, plaja este situată în partea central-vestică a insulei, la nord de Kalamitsi.

Stațiunea Parga

Parga
Parga

Stațiunea Parga este una dintre cele mai liniștite destinații din Grecia continentală. Este situată în nord-vestul Greciei, în regiunea Epirus, într-un peisaj similar cu cel de pe coasta Amalfi.

Acestă locație se află la 129 km nord de Porto Katsiki. Cu mașina, poți parcurge distanța în aproximativ 2 ore și jumătate. Deși pare mult, merită să faci o excursie de o zi în acest paradis grecesc.

Te-ar putea intersa și...

Coasta Amalfi

Coasta Amalfi: Top 10 locuri de vizitat pe coasta amalfitană

Coasta Amalfi, denumită și coasta amalfitană, este un traseu spectaculos de coastă din provincia Salerno, care se întinde pe 58… Află mai multe

statiunea Parga

Parga – cea mai pitorească destinație din Grecia continentală

Parga, stațiune situată pe coasta Mării Ionice în nord-vestul Greciei continentale, este una dintre cele mai pitorești destinații de vacanță… Află mai multe

Vourvourou Sithonia

Vourvourou, o destinație de vis în Halkidiki

Vourvourou este una dintre cele mai frumoase destinații de plajă din Grecia continentală, oferind peisaje de vis, plaje spectaculoase cu… Află mai multe

Compară cazări

Compară