Cele mai frumoase 16 locuri de vizitat în Muntenegru

Golful Kotor - unul dintre cele mai faine locuri de vizitat în Muntenegru

Muntenegru (sau Munte Negru tradus din muntenegreană) este cel mai mic stat din balcani, și totodată unul dintre cele mai mici din Europa. Cu toate astea, este fără doar și poate una dintre cele mai frumoase țări din Europa. Nu e de mirare că aici vei găsi o mulțime de locuri de vizitat.

De asemenea, micul stat este a șaptea țară din lume după numărul de arii protejate UNESCO pe metru pătrat.

Muntenegru a devenit din ce în ce mai vizitat în ultimul an, din multe motive. În primul rând, are peisaje de poveste, îmbinând muntele și marea în cel mai frumos mod posibil. Mai mult, această țară are cel mai mare adânc canion din Europa, și totodată cea mai lungă plajă de nisip de pe continent.

Și asta nu e tot. Tot aici se găseste cel mai sudic fiord din Europa, dar și unul dintre cele mai frumoase golfuri din lume – Golful Kotor.

Iar în materie de plaje, Muntenegru este foarte diversificat. De la plajele cu pietre din Kotor sau cele cu nisip din Budva, la plajele foarte generoase precum cea din Ulcinj, această țară este mic paradis pe coasta Mării Adriatice.

Dacă te întrebi ce poți vizita, iată că Muntenegru oferă câte un pic din toate: munți impunători, plaje inedite la Marea ADriatică, sate de poveste, gastronomie tradițională și o grămadă de istorie.

Cum ajungi în Muntenegru?

Kotor Muntenegru
Priveliște din golful Kotor, Muntenegru

Muntenegru, denumit Crna Gora în muntenegreană (care înseamnă munte negru), este situat în peninsula Balcanică, mai precis în sud-estul Europei. Acest stat se învecinează cu Croația, Serbia, Kosovo, Albania, și Bosnia și Herțegovina.

Fost membru al Iugoslaviei, Muntenegru și-a câștigat independența pe 3 iunie 2006, în urma unui referendum din luna mai a aceluiași an. Capitala Muntenegru este Podgorica.

Dacă vrei să mergi în Muntenegru, ai nevoie de pașaport deoarece acest stat nu este membru al Uniunii Europene. Cu toate astea, românii pot intra doar cu cartea de identitate pentru o perioadă de ședere de maximum 90 de zile.

Dacă te întrebi cum ajungi în Muntenegru, există două variante: cu mașina pe traseul Porțile de Fier sau Drobeta Turnu Severin – Serbia, sau cu avionul până în Podgorica – capitala țării.

Traseul cu mașina până în Muntenegru poate fi făcut pe ruta Drobeta Turnu-Severin – Pozarevac – Kragujevac – Cacak – Uzice – Jabuka – Pljevlja – Zabljac – Savnic – Niksic – Dragals – Lipici – Risan – Kotor.

Distanța dintre vamă și portul Kotor este de 729 km, pe care-i poți parcurge în aproximativ 12 ore.

Harta traseului București - Kotor
Harta traseului București – Kotor. Sursă: Google Maps

Distanța București – Muntenegru (Kotor) este de 1046 km, drum pe care-l poți parcurge cu mașina în aproximativ 15 ore. Asta presupune să ieși din țară pe la Porțile de Fier. Dacă preferi să ieși pe la Drobeta-Turnu Severin, întrucât drumul este ușor de parcurs, distanța este de 1081 km (aproximativ 16 ore cu mașina).

Deși Maps sau Waze s-ar putea să-ți recomande să părăsești P11 după Vilus, este indicat să n-o faci întrucât drumul are foarte multe serpentine. Așadar, nu părăsi P11 între Vilus și Lipci.

Ulterior, după ce treci de Lipci, vei continua spre Risan.

Cum descarci harta Muntenegrului?

Ca sfat, înainte de a porni la drum spre Muntenegru, descarcă-ți hărțile Google Maps pentru a le folosi în modul offline. Nu uita, întrucât Muntenegru nu este stat membru UE, tarifele la GSM sunt mari. Așadar, nu este indicat folosești traficul de net pentru a merge cu Google Maps sau Waze.

Odată ce ți-ai descărcat harta Muntenegrului din Google Maps, vei putea merge cu serviciul de date oprit. Pentru a face asta, deschide Google Maps, apasă pe iconița din dreapta care arată inițiala numelui tău și accesează Hărți offline sau Offline Maps. Ulterior apasă pe Sectează harta ta (Select your own map), si mută harta pe Muntenegru.

Odată ce-ai selectat regiunea de interes care te interesează (poți selecta toată țara), apasă pe Descarcă (Download)

Care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat în Muntenegru?

Iată lista celor mai interesante locuri de vizitat în Muntenegru.

1. Golful Kotor – mare și munte într-un peisaj idilic

Golful Kotor din Muntenegru
Golful Kotor din Muntenegru

Golful Kotor este una dintre cele mai fermecătoare destinații din Muntenegru, fiind un loc de poveste situat între munte și mare. 

Cu o prezență care te cucerește instantaneu, acest golf adânc înconjurat de vârfurile înalte ale munților crează un peisaj de poveste.

Deși nu este cunoscut pentru plaje de nisip fin, Kotor oferă o atmosferă autentică într-un colț de rai din inima naturii, cu câteva plaje micuțe distribuite în diverse colțuri pitorești ale acestui golf.

Cu o istorie bogată, vechiul port din Kotor adăpostește o bijuterie arhitecturală – zidurile impresionante care încercuiesc orașul, ridicându-se ca o mărturie a influenței venețiene care a modelat regiunea. Fiecare piatră a acestor ziduri păstrează o urmă de istorie a vremurilor apuse.

Kotor este nu este doar unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Muntenegru, ci și un loc care transmite istorie. 

Străzile înguste și pitorești, clădirile de piatră, piețele pline de viață și cafenelele rustice crează o atmosferă inedită. Fiecare pas în acest oraș îți dezvăluie o altă parte din poveștile și tradițiile locului.

De asemenea, golful Kotor, cunoscut ca Boka Kotorka, este printre cele mai mari golfuri din Marea Adriadică, fiind inclus și în patrimoniul UNESCO.

Dacă ajungi aici, mergi la Castelul San Giovanni pentru a te bucura de cea mai frumoasă priveliște asupra golfului.

Totodată, poți vizita Mausoleul Lovcen situat în parcul național omonim. Acesta a fost ridicat în memoria lui Petar II Petrovic Njegos – cel mai mare domnitor muntenegrean.

Este cu siguranță o combinație perfectă de natură, cultură și istorie care te lasă cu amintiri de neuitat.

2. Ulcinj – Povestea uitată a Coastei Adriatice

Ulcinj Muntenegru
Panoramă aeriană din Ulcinj

Ulcinj, așezat la granița cu Albania, este una dintre cele mai mari așezări de pe coasta Adriaticii, și totodată cel mai sudic oraș de pe litoralul Muntenegrului.

În istorie, Ulcinj a fost un loc râvnit de către pirați – mai precis raiul piraților din Adriatică. Povestea acestei regiuni a fost scrisă cu vâslele corăbiilor și sunetele vântului în pânze. Mai mult, Ulcinj a fost capitala neoficială a pirateriei în zona Mării Adriatice, o pagină întunecată și fascinantă a istoriei medievale.

Pirații erau atrași îndeosebi de comerțul făcut pe mare, de la cereale și ulei din Romagna, la carne și brânză dalmată. Apogeul acestora a fost atins pe durata stăpânirii otomane – de 300 de ani.

Vechiul oraș este un amestec de istorie și stiluri, amintindu-ne de trecutul său plin de evenimente. Este ca un amestec între trecut și prezent.

Una dintre locurile de vizitat din apropiere este Velika Plaža – o plajă cu nisip fin situată la 10 minute de mers cu mașina, în sudul orașului. Aceasta are o lungime de 13 km.

Ulcinj este un paradis pentru toate gusturile. De la excursii pe lacul Sasko, cu priveliști liniștitoare și natură bogată, până la scufundări sau sporturi extreme pe plaja Velika, această această așezare oferă o mulțime de opțiuni.

3. Petrovac – orașul cu pini și măslini

Petrovac Muntenegru
Kastio – fortăreața venețiană din Petrovac

Petrovac, un colț de paradis pe coasta Adriaticii, este situat între Budva și Bar, pe drumul de munte din Podgorica care ajunge până pe coastă. Această așezare a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiind o stațiune liniștită spre deosebire de Budva și Sutomore.

Așezat pe platourile castice din Medinski, acest loc pitoresc transmite calm și relaxare, făcându-l un refugiu perfect pentru cei care caută liniște și natură.

Stațiunea a fost populară în rândul bogaților din fosta Iugoslavie, în perioada dintre cele două războaie.

Aici, indiferent unde te cazezi, vei fi aproape de plajă. Evident, ai câteva variante în materie de plajă.

Plaja Petrovac este o plajă cu nisip de 600 m lungime, care se întinde de la capătul orașului până la castelul Lastva.

O altă variantă unde poți face plajă este plaja Lučice – o plajă cu nisip amplasată într-un mic golf înconjurat de o pădure de pini mediteraneeni. Aceasta este una dintre cele mai frumoase plaje din Muntenegru.

Totodată, poți merge și la Buljarica. Deși apa are o transparență incredibilă, plaja este cu pietricele.

Însă asta nu este tot. Un punct de atracție unic în Petrovac este insula Adá, aflată în largul coastei. O scurtă călătorie cu barca te poartă către această insulă plină de mister, unde poți explora vechea mănăstire și admira totodată priveliștea panoramică asupra golfului și a orașului.

4. Insula Sveti Stefan – Perla de pe Coasta Adriaticii

Insula Sveti Stefan din Muntenegru
Insula Sveti Stefan

Sveti Stefan este cel mai fotografiat loc din Muntenegru, fiind totodată și una dintre cele mai frumoase destinații din acest stat.

Priveliștea de aici pare desprinsă de pe cărțile poștale.

Insula Sveti Stefan, conectată la țărm printr-un istm îngust, este cunoscută pentru stilul inedit de sat mediteranean în miniatură. Casele de piatră, străzile înguste și farmecul său vechi te fac să te simți ca și cum ai călători în timp. 

Deși a fost gândită ca o fortăreață, această insulă superbă și-a păstrat stilul medieval cu case din piatră care datează din secolul al XV-lea.

Insula este mărginită de două plaje, una publică și cealaltă privată.

Întrucât este o destinație exclusivistă, pe insulă au acces doar cei care au rezervări pentru prânz sau cină.

5. Herceg Novi – Perla istorică a Muntenegrului

Herceg Novi Muntenegru
Priveliște asupra orașului Herceg Novi și golfului Kotor

Herceg Novi, un oraș fermecător aflat la poalele munților și pe malurile Mării Adriatice, este cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, tipice Muntenegrului. Este una dintre cele mai vechi așezări din Muntenegru, fiind o destinație preferată de burghezia vieneză din secolul al XIX-lea.

Orașul este renumit pentru grădinile sale și numeroasele plante mediteraneene care îl înconjoară. Promenadele și aleile umbroase sunt perfecte pentru plimbări liniștite, oferindu-ți ocazia să admiri istoria vie a acestui oraș.

Deasupra orașului se înalță Tvrdava Spanjola, un fort spaniol construit în secolul al XVI-lea. Numele i-a fost dat de spaniolii care au ocupat așezarea pentru scurt timp.

Fortăreața Kanli Kula, cunoscută și sub numele de “Turnul Sângeros”, este o mărturie a trecutului turbulent al orașului. Această construcție ca funcționat ca închisoare în timpul ocupației otomane.

Herceg Novi nu are plaje de nisip deoarece administrația orașului a construit un mal consolidat din platforme de beton pentru a proteja orașul de acțiunea erozivă a valurilor.

6. Becici – un orășel inedit din Muntenegru

Becici Muntenegru
Becici

Becici este un orășel cochet înconjurat de munți, situat pe coasta Muntenegrului, în sud-estul orașului Budva. 

Plaja de aici este foarte populară îndeosebi pentru peisajele de vis. Din acest motiv este considerată una dintre cele mai frumoase și mai lungi din sudul Mării Adriatice.

Aceasta are o lungime de 2 km, și o lățime de aproximaitv 100 de metri. Deși este curată și liniștită, plaja are nisip doar în zona șezlongurilor. În rest, aceasta este formată din pietricele. Poate că nu este cea mai bună alegere pentru familiile cu copii mici.

Dacă vrei să te cazezi aici, îți recomandăm să alegi un hotel cu plajă privată. Este una dintre cele mai frumoase stațiuni din Muntenegru.

Dacă ajungi aici, poți da o fugă la Splendid Resort, unde vei găsi celebrul Casino Royale care a apărut în seria James Bond. Acest lucru cu siguranță i-a oferit o notă de prestigiu în topul celor mai frumoase locuri de vizitat din Muntenegru.

Pentru un strop de aventură, aici poți practica windsurfing, snorkeling, parasailing, ski nautic și kitesurfing.

7. Perast – Mica Veneție din inima Golfului Kotor

Perast Muntenegru
Satul Perast

Perast este un sat fermecător, încărcat de istorie, situat în golful Kotor, la 12 km de Kotor. Acesta a fost construit ca sat pescăresc, aparținând Republicii Venețiene până în secolul al XVIII-lea.

Perast este situat în partea de mijloc a Golfului Kotor, între coastă și munți, fiind un loc foarte liniștit comparativ cu celelalte orașe din Boka Kotorska. Interesant este că acest mici orășel este traversat de o singură stradă principală, pe care o poți vizita la pas pentru a te bucura de arhitectura acestuia precum și de cafenelele romantice situate la mal.

satul Perast din Muntenegru
satul Perast văzut din dreptul portului pescăresc

Dacă ajungi la una dintre cafenelele de aici, trebuie neaparat să încerci o felie de Peraška torta , o prăjitură delicioasă cu migdale și o totodată specialitate locală.

Orăselul Perast a fost creat de venețieni, având drept mărturie câteva palate de marmură și biserici inedite. Aici vei găsi 18 palate renascentiste și în stil baroc, toate pe malul mării.

priveliste din Perast, Muntenegru
priveliște din Perast

În larg, se află insula Our Lady of the Rocks. Aceasta este singura insulă antropică (construită) din Marea Adriatică. 

Aceasta are o istorie interesantă. Legenda spune că numele acesteia vine de la doi marinari care ar fi găsit o icoană pe o stâncă, considerând-o un semn divin. Ulterior aceștia au construit insula și biserica în locul în care au găsit această icoană. Firește, cu ajutorul localnicilor.

8. Lacul Skadar – un refugiu avifaunistic de vis

Lacul Skadar din Muntenegru
Lacul Skadar

Lacul Skadar, cunoscut și sub numele de Lacul Shkodra în limba albaneză, este un paradis natural ce se întinde pe teritoriul Muntenegrului și Albaniei. 

Cu biodiversitate bogată și peisaje pitorești, lacul Skadar este cel mai mare lac de apă dulce din peninsula Balcanică, reprezentând un refugiu pentru iubitorii de natură. 

Cu peste 260 de specii de păsări, lacul este un paradis avifaunistic. Dintre acestea, pelicanii, cormoranii, egretelor și râdunicii de baltă sunt doar câteva exemple. Este unul dintre puținele locuri de pe continent unde mai poți vedea pelicani.

Lacul a apărut într-o zonă depresionară, alimentată de apele a peste 30 de izvoare subterane. Dintre acestea, cel mai adânc este situat la 60 m sub suprafața lacului, fiind numit Radus.

De asemenea, lacul este cunoscut pentru insulele feerice pe care se găsesc diverse fortificații și mănăstiri.

Tot aici se află și Alcatrazul Muntenegrului, o închisoare care a funcționat pe timpul dominației otomane. Astăzi este doar o ruină.

Acest lag găzduiește și vidre. În plus, peștele Scardinius Albanicus, unica specie autohtonă de pește din lac, contribuie la diversitatea acestui paradis natural.

Dacă ajungi aici, poți opta pentru o plimbare cu parba, o experiență unică care îți permite să-i descoperi insulițele. Un tur cu barca costă aproximativ 30 euro de persoană. Plimbarea include și o vizită a celebrului orășel Rijeka Crnojevica, situat pe malul lacului. Acesta este denumit Mica Veneție. Vei afla de ce!

9. Cetinje – inima istoriei muntenegrene

Cetinje, așezată la poalele muntelui Locven, este un oraș ce emană istorie și cultură la fiecare pas. Ca fosta capitală a țării și centru cultural al Muntenegrului, Cetinje reprezintă un loc încărcat de semnificație și tradiții, care te poartă cu gândul prin trecutul său fascinant.

Fondat în secolul al XV-lea, Cetinje dispune de un patrimoniu istoric semnificativ. Cu toate că orașul are o suprafață de doar 7 kmp, locuitorii au reușit să păstreze stilul arhitectural de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Râul Cetina, care străbate orașul, este cel care i-a dat și numele.

Cetinje are un loc special în inima poporului muntenegrean, fiind locul unde a fost plasată reședința monarhiei de-a lungul istoriei.

Dacă nu știai, acest orășel este vechea capitală regală dar și capitala onorifică a statului muntenegrean. Aici se află și locuința de serviciu a președintelui țării.

Orașul a fost capitala statului până în 1946, când predintele de atunci al Igoslaviei – Iosip Broz Tito – a ordonat să fie mutată la Podgorica.

Printre obiectivele turistice din Cetinje se numără Mausoleul Episcopului Danilo, Mănăstirea Cetinje, râul Crnojevica și Muzeul regelui Nikola.

Mănăstirea Cetinje, denumită și Catedrala Sfântul Nicolae, este cea mai importantă mănăstire din Muntenegru, fiind un loc sacru pentru locuitorii acestui mic stat. Arhitectura sa impunătoare și frumusețea interioară îți amintesc de rolul spiritual și cultural al orașului.

Mănăstirea are și un muzeu care poate fi vizitat pentru 2 euro/persoană, în preț intrând și un ghid în limba engleză. De asemenea, poți parca în apropierea mănăstirii pentru 1 euro.

Mănăstirea Cetinje
Mănăstirea din Cetinje

Dacă ajungi aici, este important să fii îmbrăcat decent deoarece sunt stricți în privința regulilor vestimentare în incinta așezământului monahal.

Un alt loc de vizitat din apropiere este Palatul regelui Nikola, astăzi transformat în muzeu. Aici vei găsi obiecte din patrimoniul dinastiei Petrovici – familia care a guvernat statul între 1696 și 1918. Taxa de intrare în palat este de 5 euro/persoană.

Cu toate astea, orașul Cetinje nu este doar despre istorie, ci și despre atmosferă autentică. Străzile sale pitorești, piețele pline de viață și cafenelele tradiționale îți oferă oportunitatea de a te conecta cu istoria locului.

10. Tivat și Porto Montenegro – cel mai mare port turistic din Mediterană

Porto Montenegro din Tivat
Porto Montenegro din Tivat

Tivat este un oraș superb situat în inima Golfului Kotor, fiind cunoscut pentru istoria bogată, portul celebru și peisajele superbe.

Cu un decor natural foarte pitoresc, înconjurat de un peisaj montan, orașul Tivat este o destinație obligatorie dacă vizitezi Muntenegru.

Este unul dintre orașele costiere principale ale Muntenegrului, iar principala atracție turistică de aici este Porto Montenegro.

Porto Montenegro este cel mai mare port turistic (sau marină) din Marea Mediterană din punctul de vedere al dimensiunii yachturilor care pot acosta aici. 

De asemenea, este portul cu cea mai mare adâncime naturală din sudul Europei. Acest port impresionant are o capacitate de 450 de locuri de acostare, și poate găzdui yachturi cu o lungime de până la 250 de metri.

Așadar, aici te poți delecta cu o priveliște superbă privind cele mai mari și mai scumpe yachturi din lume.

Pe lângă marina și clubul de yacht, Porto Montenegro găzduiește și câteva restaurante și magazine celebre, precum și cazare de lux într-un resort exclusiv.

11. Riviera Budva – ideală pentru iubitorii de plajă

Budva, Muntenegru
Budva

Budva este un oraș situat pe coasta sudică a Muntenegrului și este una dintre cele mai populare destinații turistice din acest stat. Acesta are o istorie bogată, peisaje montane și marine, plaje cu nisip, și totodată un centru istoric medieval foarte bine păstrat.

Aici își face veacul o frumoasă citadelă – o fortăreață situată chiar în incinta cetății, folosită pe timpuri în scopuri de apărare.

Orașul este înconjurat de o fâșie de coastă de 35 de km, cunoscută drept Riviera Budva. Plajele de aici sunt printre cele mai populare din Muntenegru, cât despre peisaj, chiar este de poveste.

Locația este populară pentru atmosfera vibrantă și viața de noapte. Unul din punctele de atracție este Dukley Marina – portul turistic din localitate situat chiar în proximitatea centrului vechi al orașului.

orasul Budva
Priveliște asupra orașului Budva din dreptul portului turistic Dukley

Cât despre restaurante, aici poți mânca bine la restaurantul Jadran din Slovenska, administrat de o familie locală în 1976.

Vis-a-vis de coasta orașului, se află Sveti Nikola, denumită și Insula Hawaii. Amplasată în Marea Adriatică, aceasta este accesibilă cu taxiul pe apă sau cu barca. Aici te așteaptă 3 plaje mari cu nisip, dar și câteva plaje mai izolate, relativ stâncoase. 

Apa de aici are o culoare incredibilă.

12. Lacul Negru – un lac glaciar desprins din basme

Lacul Negru din Muntenegru
Lacul Negru

Lacul Negru (Crno Jezero) este amplasat în nordul Muntenegrului, pe muntele Durmitor, mai precis la poalele vârfului Medjed din Alpii Dinarici. Acesta este cel mai cunoscut lac glaciar din țară, fiind înconjurat de păduri de pin și piscuri montane.

Ce este interesant aici este că lacul este format din două suprafețe lacustre mai mici, conectate printr-o strâmtoare. 

Vara, canalul de apă îngust seacă și lacul pare a fi împărțit în două. Acestea sunt cunoscute drept Lacul Mare (Veliko Jezero) și Lacul Mic (Malo Jezero).

Pe lângă faptul că este cel mai mare lac glaciar din Muntenegru, acesta este totodată și cel mai popular lac glaciar din Parcul Național Durmitor.

Această zonă este ideală pentru drumeții, întrucât lacul este înconjurat de o potecă de 3.5 kilometri.

Dacă vrei să mănânci ceva delicios din gastronomia locală, îți recomandăm să te oprești la Restaurantul Katun.

Lacul poate fi vizitat cu ușurință din Žabljak.

13. Satul Gornij Stoliv – romantism pe coastă

Gornij Stoliv
Gornij Stoliv

Satul Gornij Stoliv este situat în Golful Kotor, la 30 de minute de mers cu mașina de orașul Tivat, fiind amplasat la 250 m deasupra mării.

Sătucul este o bijuterie necunoscută turiștilor care dezvăluie frumusețea autentică a Muntenegrului. De asemenea, este celebru pentru frumusețea peisajelor montane și apele turcoaz.

Dacă vrei să faci plajă în apropiere, îți recomandăm Huma Kotor Beach (în Prcanj) sau Waikiki Resort Beach (în Tivat). Cea de-a doua este mai aglomerată, însă foarte frumos amenajată.

În acest sat se află biserica parohială Sf. Ilie – unul dintre cele nouă obiective sacre din Stoliv. Este considerată una dintre cele mai frumoase biserici din Boka, îndeosebi datorită clopotniței sale unice construită în anul 1883.

Drumul care te aduce aici trece printr-o plantație de castani vechi de secole, o marcă a orașului Stoliv alături de floarea de camelie.

14. Mănăstirea Ostrog – cel mai popular loc de pelerinaj din Balcani

Mănăstirea Ostrog
Mănăstirea Ostrog

Mănăstirea Ostrog este una dintre cele mai importante mănăstiri ortodoxe din Muntenegru. Aceasta este săpată în stânca Ostroska Greda de pe muntele Ostrog, la o altitudine de 2000 de metri. 

Mănăstirea a fost construită în secolul al XVII-lea de Vasilije, mitropolitul Herțegovinei. 

Această mănăstire unică este un simbol al credinței și al spiritualității, atrăgând credincioși și pelerini din întreaga lume.

Înconjurată de frumusețea peisajului stâncos, Mănăstirea Ostrog are o energie specială, inspirând liniște și contemplare. Aceasta este împărțită două mănăstiri.

Mănăstirea de Jos (Donji manastir) a fost construită în 1824, aici găsindu-se locuințele monahale și căminul.

Mănăstirea de Sus (Gornji manastir) este formata la rându-i din două biserici amplasate în peșteri. Prima dintre ele are hramul Sfintei Cruci și a fost construită în anul 1665. A doua biserică a fost ridicată în anul 1774, aici odihnindu-se oasele Sfântului Vasile.

Mănăstirea Ostrog este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj în lumea ortodoxă.

Pe lângă semnificația sa religioasă, Mănăstirea Ostrog îți oferă și priveliști panoramice impresionante.

Poate fi vizitată la orice oră, însă trebuie să ai o ținută decentă.

15. Canionul Tara – ținutul peisajelor sălbatice

Canionul Tara din Muntenegru
Canionul Tara

Canionul Tara este cel mai adânc canion din Europa, fiind un ținut al peisajelor sălbatice. Cunoscut și sub numele de “Gura de Vultur a Europei”, acest canion impresionant este un paradis pentru cei ce doresc să exploreze peisaje spectaculoase și să se bucure de aventură în mijlocul naturii sălbatice.

Cu o lungime de aproximativ 82 de kilometri și o adâncime de până la 1.300 de metri, Canionul Tara este unul dintre cele mai adânci și mai lungi canioane din lume.

Râul Tara, care curge prin acest canion, este popular în rândul iubitorilor de rafting și canoe. Aventurierii găsesc în acest canion o oportunitate unică de a se bucura de rafting în apele repezi ale acestui râu, bucurându-se de peisajele superbe.

Pentru cei ce caută să exploreze peisajul canionului într-un mod mai liniștit, plimbările cu barca sau canoea sunt ideale. Astfel, poți admira detaliile incredibile ale pereților stâncoși și poți observa flora și fauna bogată a acestei regiuni.

Canionul Tara face parte din Parcul Național Durmitor și este inclus în patrimoniul UNESCO. 

Cu siguranță este o experiență de neuitat pentru cei ce iubesc natura.

16. Parcul Național Durmitor

Durmitor, Muntenegru
Parcul Național Durmitor

Deși Muntenegru te duce cu gândul la zone de coastă și golfulețe, peisajele din restul micului stat sunt la fel de impresionante.

Dacă nu știai, jumătatea estică a acestui stat este reprezentată de munți iar Parcul Național Durmitor este o astfel de destinație și totodată una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Muntenegru.

Situată în nordul Muntenegrului, Durmitor este o destinație ideală pentru drumeții. Durmitor este situat pe un platou aflat la 1500 m deasupra nivelului mării, fiind înconjurat de munți înalți, canioane superbe și lacuri glaciare.

Râul Tara urmează un curs de apă de 150 km lungime și tranzitează acest parc. Parcul este deosebit la sfârșitul primăverii atunci când vegetația înflorește.

Pentru a vizita Durmitor, cel mai bun punct de plecare este orașul Žabljak, fiind orașul situat la cea mai mare altitudine din Balcani. Žabljak este un orășel de munte, cu căsuțe din lemn și multe pajiști.

Dacă tot ajungi aici, nu rata o vizita la lacul Crno jezero. Acesta este unul dintre cele mai frumoase lacuri din Balcani, alături de lacul Bled din Slovenia.

Te-ar putea intersa și...

Muntele Olimp

Muntele Olimp: Obiective Turistice și Curiozități

Muntele Olimp este cel mai înalt munte din Grecia și al doilea ca altitudine din Balcani. 

Deși… Află mai multe

Coasta de Azur, Menton

Coasta de Azur: Top 10 locuri de vizitat pe Riviera Franceză

Coasta de Azur este unul dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din Europa. Cunoscută drept Riviera Franceza, aceasta este… Află mai multe

Obiective turistice Praga

Obiective Turistice Praga: Top 22 locuri de vizitat

Exista o mulțime de obiective turistice în Praga, iar printre cele mai populare locuri de vizitat se numără Castelul Praga,… Află mai multe

Compară cazări

Compară