Castelul de Lut Valea Zânelor – un loc desprins din basme

Castelul de Lut

Castelul de Lut Valea Zânelor este un loc de poveste situat lângă satul Porumbacu de Sus, la doar 41 km de Sibiu. Amplasat la poalele munților Făgăraș, acest castel din lut este un loc desprins din basmele cu zâne. Este atât de frumos încât nu pare real.

Care este povestea Castelului de Lut?

Castelul de Lut Valea Zânelor
Castelul de Lut pe înserate

Ideea acestui castel superb aparține unui cuplu de bucureșteni care și-au dorit să lase stresul cotidian pentru a se muta undeva la țară, într-un loc ferit de agitația urbană. Pe scurt, într-un loc de poveste și într-o casă pe măsură.

Astfel, le-a venit ideea de a construi ceva inedit, mai precis un castel de lut, care să semene cu cele din povești.

Construcția acestuia a început în 2014, la baza căruia s-a construit o fundație de beton ciclopian, structură de lemn de 30 cm grosime și pereți de lut de 60 cm grosime.

Acoperișul castelului a fost realizat din lemn tip șindrilă, mai precis 80.000 de șindrile și 200 kg de cuie.

Castelul este construit integral din lut și paie, iar ferestrele și ușile au fost realizate din lemn, de către meșterii locali.

În 2016, s-a ridicat restaurantul din Grădina Zânelor, a cărui construcție s-a realizat din piatră, închegate cu chit natural. Totul aici a fost lucrat manual.

Astăzi, încă se lucrează la interioarele camerelor din castel.

Grădina Zânelor care înconjoară castelul este locul ideal pentru a te relaxa într-un cadru feeric din inima naturii.

Cum ajungi la Castelul de Lut?

Castelul de Lut Valea Zânelor

Castelul de lut din Valea Zânelor este situat în depresiunea Făgărașului, la doar 3 km mai sus de Porumbacu de Sus din județul Sibiu. Ca să-ți faci o idee despre amplasare, castelul se află chiar la poalele munților Făgăraș, la 41 km de centrul Sibiului (40 de minute de mers cu mașina).

Distanța între București și Castelul de Lut este de 288 km, pe autostrada A2 până în Pitești, iar de acolo prin Râmnicu Vâlcea – Călimănești – Căciulata – Boița, urmând să părăsești E81 pe prima ieșire în giratoriul de la intrarea pe autostrada A1, spre Tălmaciu.

După ce treci de Tălmaciu, la primul sens giratoriu vei ieși pe prima ieșire, către Avrig (E68). Continuă-ți drumul până în Porumbacu de Jos, unde vei face dreapta după ce treci de vatra satului, la intersecția cu drumul 105J, care duce spre Porumbacu de Sus.

Din Porumbacu de Sus mai ai 3.3 km, paralel cu râul Porumbacu, către munții Făgăraș. Drumul poate fi parcurs și la pas în aproximativ 30-40 de minute, sau cu bicicleta.

Odată ce ieși din Porumbacu de Sus, vei avea în fața creasta munților Făgăraș, remarcându-se Vârful Negoiu.

Priveliștea este superbă, iar pe drum vei fi ghidat de susurul râului Porumbacu.

Parcarea este gratuită.

Povestea Castelului de Lut

Castelul de Lut la începerea lucrărilor
Castelul de Lut la începerea lucrărilor

Castelul are la bază ideea a doi bucureșteni care au deschis să-și schimbe viața radical. Este vorba de Răzvan, Gabriela și fiul acestora, care s-au mutat în 2013 în Valea Zânelor, unde s-au apucat de treaba pentru a-și transforma visul în realitate.

Planul și construcția castelului au fost realizate de Ileana Mavrodin, arhitectul coopotat în proiect după trei tentative eșuate, care a înțeles ce-și doresc cei doi bucureșteni.

Piatra de temelie a castelului a fost pusă pe 20 martie 2014, chiar de Ziua Fericirii, lucrările fiind finalizate în 2017.

Astfel a luat naștere una dintre cele mai mari structuri din România, realizată exclusiv din materiale naturale.

La construcția acestuia, au fost folosite doar materiale naturale provenite din zonă, fundația fiind realizată din beton ciclopian, fără armătură, săpat la 2 m adâncime.

Astfel, a fost creat un beton simplu, care înglobează în masa acestuia bolovani din piatră naturală, nisip și pietriș de râu.

Structura castelului este din lemn iar pereții din lut, cu un acoperiș din șrindrilă.

Castelul de Lut Valea Zânelor

Pereții au grosimea de 60 de centimetri, fiind creați dintr-un amestec de lut, paie, apă și nisip, cu tencuială și vopsea de var hidraulic, care are proprietăți de sigilare naturală.

Turnurile castelului au fost construite din piatră de munte, folosindu-se 80.000 de șindrile și peste 200 de kilograme de cuie pentru ficarea lor.

Castelul de lut Valea Zânelor este structurat pe două niveluri, fiind format din 10 camere, două turnuri și 50 de ferestre. Fiecare cameră are intrare individuală, dar și un design unic.

Astfel, fiecare ramă de fereastră și fiecare toc de ușă sunt unicate, fiind realizate din lemn de brad, chiar de către meșterii locului.

Ce poți face la Castelul de Lut?

Castelul din Porumbacu de Sus

Acest tărâm magic din Transilvania încântă copiii și adulții într-un peisaj de vis. Castelul de aici încântă nu doar prin formele organice, cât și prin cadrul natural. Nu degeaba este unul dintre cele mai fotografiate locuri din România.

Atracțiile acestui loc superb de la poalele Făgărașului sunt Castelul, Grădina Fermecată și râul Porumbacu de Sus.

Castelul de Lut este dispus pe două nivele și are 10 camere, 2 turnuri și 50 de ferestre. Fiecare dintre cele 10 camere are intrare individuală. Acoperișul este realizat integral din șindrilă de lemn, iar tencuiala a fost realizată pe bază de var hidraulic.

Cele două niveluri – parter și mansardă – găzduiesc cele 10 camere cu un design rustic, care vor funcționa în cadrul hotelului cu același nume. De asemenea, resortul găzduiește un restaurant care oferă experiențe culinare premium.

Cei de la BBC au scris despre castel că seamănă cu o casă din seria Hobbit. Când vor fi gata și camerele, acesta va deveni o pensiune de basm.

Curtea, numită și Grădina Fermecată, este un spațiu frumos amenajat, adaptat cadrului natural din care face parte castelul. Este o oază de liniște decorat cu minuțiozitate, chiar pe malul râului Porumbacu.

În Grădina Fermecată te poți bucura atât de natura generoasă, dar și de o masă delicioasă din produse ecologice, adunate de la producătorii locali. Va fi cel mai frumos picnic, chiar pe malul lacului Porumbacu.

picnic la Castelul de Lut
Picnic la Castelul de Lut, pe malul râului Porumbacu

Domeniul castelului se întinde pe aproximativ 8000 de metri pătrați.

La plecare, îți poți lua și câteva suveniruri făcute manual pentru a-ți aminti de acest loc de poveste.

Ce poți face la Castelul de Lut?

De o formă asimetrică care ilustrează imperfecțiunea spectaculoasă a naturii, Castelul din Valea Zânelor surprinde nu doar prin construcția propriu-zisă ci și prin ansamblul format din casa de oaspeți, hambar, pivniță, saună și totodată prin restaurantul cu terasă, bucătărie și grădină.

Aici găsești spații amenajate pentru picnic, o tiroliană dar și locuri speciale pentru cei mici.

Vizitarea la interior a castelului nu mai este posibilă până la inaugurarea hotelului, care se află în procesul de autorizație. Hotelul va avea zece camere de lux și restaurantul.

Toate acestea se întind pe o suprafață de 8000 de metri pătrați, pe suprafața căreia se află și grădina superbă situată pe malul râului Porumbacu.

Momentan, hotelul nu a fost încă deschis, însă poți servi masa la restaurantul castelului, care oferă experiențe culinare delicioase într-un cadru mirific, având o capacitate de 60 de locuri.

restaurant Castelul de Lut Valea Zanelor
Restaurant din cadrul castelului de lut Valea Zânelor

Pentru a evita surprizele, îți recomandăm să faci rezervare online pe valeazanelor.ro

Pentru a efectua o rezervare, este necesar să îți creezi un cont.

Bucatele servite aici sunt selecionate de la producătorii locali.

Tarifele pentru un fel principal variază între 75 și 245 de lei, printre acestea numărându-se feluri precum mușchi de vită pe grătar, antricot stropit cu unt de țară, rulou de vițel, ciolan de miel copt, pastramă de berbecuț sau fusoi frecvat cu cârnați.

Dacă dorești să servești o supă sau un gulaș, prețurile variază între 36 și 55 de lei.

Legumele perpelite, orezul tras în unt cu mix de legume sau păstăile de mazăre pârjolite în unt costă între 25 și 32 de lei per porție.

Printre deserturi, poți savura înghețată pârjolită cu zmeută gătită sub formă de coulis și praf magic de fistic, brânzeturi cu dulceață de nucă și structuri, prăjitură cu mălai pe blat de biscuite sau dulceață de lapte. Prețurile variază între 35 și 105 lei, cu mențiunea că brânzeturile împerecheată cu dulceață sunt pentru 2 persoane.

Printre băuturi, poți savura o limonadă naturală pentru 25-29 de lei, un sirop de lavandă sau zmeură (26 de lei), o cafea sau un capuccino (16-28 de lei), cocktailuri fără alcool (20-26 de lei), cocktailuri clasice (30-46 de lei) sau alte băuturi spirtoase.

În cazul în care dorești să organizezi un eveniment, precum nuntă, botez sau o aniversare, contactează gazda castelului la adresa de email rezervari@valeazanelor.ro

De asemenea, poți organiza inclusiv o ședință foto profesională.

Ce poți vizita în apropiere de Castelul de Lut?

Iată câteva dintre atracțiile turistice din împrejurimile Castelului de Lut:

Brambura Park

Brambura Park
Brambura Park

Casa Răsturnată de la Avrig este atracție acestui loc. Este pur și simplu o casă construită cu susul în jos, la propriu. Locul este situat chiar pe Valea Avrigului, un pic mai sus de orașul Avrig. De la Castelul de Lut până la Brambura Park sunt 23.4 km.

Municipiul Sibiu

Turnul Sfatului din Sibiu
Turnul Sfatului văzut din Piața Mare, Sibiu

Sibiu este situat la 49 km, distanță care poate fi parcursă cu mașina în 40 de minute. Acest oraș este unul dintre cele mai frumoase orașe medievale și totodată unul dintre cele mai frumoase din România.

Drept urmare, nu este de mirare că există o mulțime de locuri de vizitat în Sibiu, printre acestea numărându-se Piața Mare, Piața Mică, Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, Pasajul Scărilor, muzeul ASTRA și muzeul Brukenthal.

Palatul Brukenthal

Curtea palatului Brukenthal

Palatul Brukenthal este situat în orașul Avrig, fiind fosta reședință de vară a baronului Samuel von Brukenthal. Acesta se află amplasat pe o terasă de 12 m amplasată în cel mai înalt punct al orașului, având deschidere asupra văii Oltului.

Acesta a fost construit în stilul baroc, la finalul secolului al XVII-lea și face parte dintr-un ansamblu care cuprinde o clădire cu trei aripi și două anexe, organizate în formă de U.

Printre atracțiile acestuiia se numără și parcul palatului, cândva populat de plante exotice rare precum curmali, portocali, aloe și lămâi. Acest parc este amenajat în terase, acestea coborând succesiv spre râul Olt.

Ți-a plăcut acest articol despre Castelul de Lut? Distribuie-l cu prietenii tăi pentru a le da o idee de weekend.

Te-ar putea intersa și...

telecabina Sinaia 1400

Telecabina Sinaia: de unde pleacă, program și tarife

Telecabina din Sinaia este împărțită pe două tronsoane: sectorul cuprins între cota 1000 și 1400 m, respectiv tronsonul care leagă cota 1400 de… Citește mai mult

Colibița România

Ce poți face la Colibița? 9 idei pentru o vacanță de vis

Colibița, situată la poalele munților Călimani, este zona cu cel mai curat aer din țară. Aici se află și lacul cu același nume,… Citește mai mult

Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice in Hunedoara

Top 11 obiective turistice în Hunedoara și împrejurimi

Ești în căutare de obiective turistice în Hunedoara? Cele mai frumoase locuri de vizitat în Hunedoara și împrejurimi sunt Castelul Corvinilor, Cetatea Deva,… Citește mai mult

valea doftanei locuri de vizitat

Locuri de vizitat pe Valea Doftanei: Top obiective turistice

Odată ajunși în zonă, vă recomandăm să vizitați principalele obiective turistice de pe Valea Doftanei. Întrucât sunt multiple locuri de vizitat, vă invităm… Citește mai mult

vigneta Bulgaria

Vigneta Bulgaria: De unde o cumperi și cât costă?

Te pregătești de vacanță și vrei să afli despre vigneta în Bulgaria? Ai ajuns unde trebuie. În articolul de astăzi îți vom spune… Citește mai mult

cele mai inalte varfuri din Romania

Munții Carpați: Cele mai înalte vârfuri din România

Munții Carpați sunt coloana vertebrală a pământului românesc, iar evoluția poporului român este strâns legată de existența acestora. Carpații au avut un rol… Citește mai mult

obiective turistice Piatra Neamt

Top 15 obiective turistice în Piatra Neamț și împrejurimi

Cauți obiective turistice în Piatra Neamț? În acest articol vei afla care sunt cele mai frumoase atracții și locuri de vizitat atât din… Citește mai mult

Cate continente sunt pe glob?

Continentele lumii: Câte continente sunt pe glob?

Vrei să afli care sunt continentele lumii sau câte continente sunt pe glob? Ai ajuns unde trebuie. Dar ce sunt continentele? Simplu spus,… Citește mai mult

Brașov este printre cele mai frumoase orașe de vizitat în românia

12 orașe de vizitat în România

De la farmecul cetăților medievale la centrele urbane cosmopolite și vibrante, România găzduiește orașe fascinante care impresionează printr-o combinație de istorie, cultură, arhitectură… Citește mai mult

Compară cazări

Compară