Castelul de Lut Valea Zânelor – un loc desprins din basme

Castelul de Lut

Castelul de Lut Valea Zânelor este un loc de poveste situat lângă satul Porumbacu de Sus, la doar 41 km de Sibiu. Amplasat la poalele munților Făgăraș, acest castel din lut este un loc desprins din basmele cu zâne. Este atât de frumos încât nu pare real.

Care este povestea Castelului de Lut?

Castelul de Lut Valea Zânelor
Castelul de Lut pe înserate

Ideea acestui castel superb aparține unui cuplu de bucureșteni care și-au dorit să lase stresul cotidian pentru a se muta undeva la țară, într-un loc ferit de agitația urbană. Pe scurt, într-un loc de poveste și într-o casă pe măsură.

Astfel, le-a venit ideea de a construi ceva inedit, mai precis un castel de lut, care să semene cu cele din povești.

Construcția acestuia a început în 2014, la baza căruia s-a construit o fundație de beton ciclopian, structură de lemn de 30 cm grosime și pereți de lut de 60 cm grosime.

Acoperișul castelului a fost realizat din lemn tip șindrilă, mai precis 80.000 de șindrile și 200 kg de cuie.

Castelul este construit integral din lut și paie, iar ferestrele și ușile au fost realizate din lemn, de către meșterii locali.

În 2016, s-a ridicat restaurantul din Grădina Zânelor, a cărui construcție s-a realizat din piatră, închegate cu chit natural. Totul aici a fost lucrat manual.

Astăzi, încă se lucrează la interioarele camerelor din castel.

Grădina Zânelor care înconjoară castelul este locul ideal pentru a te relaxa într-un cadru feeric din inima naturii.

Cum ajungi la Castelul de Lut?

Castelul de Lut Valea Zânelor

Castelul de lut din Valea Zânelor este situat în depresiunea Făgărașului, la doar 3 km mai sus de Porumbacu de Sus din județul Sibiu. Ca să-ți faci o idee despre amplasare, castelul se află chiar la poalele munților Făgăraș, la 41 km de centrul Sibiului (40 de minute de mers cu mașina).

Distanța între București și Castelul de Lut este de 288 km, pe autostrada A2 până în Pitești, iar de acolo prin Râmnicu Vâlcea – Călimănești – Căciulata – Boița, urmând să părăsești E81 pe prima ieșire în giratoriul de la intrarea pe autostrada A1, spre Tălmaciu.

După ce treci de Tălmaciu, la primul sens giratoriu vei ieși pe prima ieșire, către Avrig (E68). Continuă-ți drumul până în Porumbacu de Jos, unde vei face dreapta după ce treci de vatra satului, la intersecția cu drumul 105J, care duce spre Porumbacu de Sus.

Din Porumbacu de Sus mai ai 3.3 km, paralel cu râul Porumbacu, către munții Făgăraș. Drumul poate fi parcurs și la pas în aproximativ 30-40 de minute, sau cu bicicleta.

Odată ce ieși din Porumbacu de Sus, vei avea în fața creasta munților Făgăraș, remarcându-se Vârful Negoiu.

Priveliștea este superbă, iar pe drum vei fi ghidat de susurul râului Porumbacu.

Parcarea este gratuită.

Ce poți face la Castelul de Lut?

Castelul din Porumbacu de Sus

Acest tărâm magic din Transilvania încântă copiii și adulții într-un peisaj de vis. Castelul de aici încântă nu doar prin formele organice, cât și prin cadrul natural. Nu degeaba este unul dintre cele mai fotografiate locuri din România.

Atracțiile acestui loc superb de la poalele Făgărașului sunt Castelul, Grădina Fermecată și râul Porumbacu de Sus.

Castelul de Lut este dispus pe două nivele și are 10 camere, 2 turnuri și 50 de ferestre. Fiecare dintre cele 10 camere are intrare individuală. Acoperișul este realizat integral din șindrilă de lemn, iar tencuiala a fost realizată pe bază de var hidraulic.

Cele două niveluri – parter și mansardă – găzduiesc cele 10 camere cu un design rustic. Tot aici existând și un magazin cu suveniruri și dulciuri.

Cei de la BBC au scris despre castel că seamănă cu o casă din seria Hobbit. Când vor fi gata și camerele, acesta va deveni o pensiune de basm.

Curtea, numită și Grădina Fermecată, este un spațiu frumos amenajat, adaptat cadrului natural din care face parte castelul. Este o oază de liniște decorat cu minuțiozitate, chiar pe malul râului Porumbacu.

În Grădina Fermecată te poți bucura atât de natura generoasă, dar și de o masă delicioasă din produse ecologice, adunate de la producătorii locali. Va fi cel mai frumos picnic, chiar pe malul lacului Porumbacu.

picnic la Castelul de Lut
Picnic la Castelul de Lut, pe malul râului Porumbacu

Domeniul castelului se întinde pe aproximativ 8000 de metri pătrați.

La plecare, îți poți lua și câteva suveniruri făcute manual pentru a-ți aminti de acest loc de poveste.

Castelul de Lut – Prețuri și program de vizitare

Prețul de vizitare a Castelului de Lut Valea Zânelor este 20 lei/persoană, și poate fi plătit cash sau cu cardul. Copiii cu vârsta mai mică de 3 ani pot intra gratuit.

Biletul îți permite accesul în grădina interioară, de unde poți admira castelul superb.

Momentan se lucrează la interior, drept pentru care castelul nu se poate vizita la interior.

Dacă ești interesat să vizitezi Castelul de Lut, programul de vizitare este de luni până duminică între 10:30 și 17:30. Vizita se face exclusiv la exterior, accesul în interior fiind nepermis până la finalizarea interioarelor.

Ce poți vizita în apropiere de Castelul de Lut?

Iată câteva dintre atracțiile turistice din împrejurimile Castelului de Lut:

Brambura Park

Brambura Park
Brambura Park

Casa Răsturnată de la Avrig este atracție acestui loc. Este pur și simplu o casă construită cu susul în jos, la propriu. Locul este situat chiar pe Valea Avrigului, un pic mai sus de orașul Avrig. De la Castelul de Lut până la Brambura Park sunt 23.4 km.

Municipiul Sibiu

Turnul Sfatului din Sibiu
Turnul Sfatului văzut din Piața Mare, Sibiu

Sibiu este situat la 49 km, distanță care poate fi parcursă cu mașina în 40 de minute. Acest oraș este unul dintre cele mai frumoase orașe medievale și totodată unul dintre cele mai frumoase din România.

Drept urmare, nu este de mirare că există o mulțime de locuri de vizitat în Sibiu, printre acestea numărându-se Piața Mare, Piața Mică, Turnul Sfatului, Podul Minciunilor, Pasajul Scărilor, muzeul ASTRA și muzeul Brukenthal.

Palatul Brukenthal

Curtea palatului Brukenthal

Palatul Brukenthal este situat în orașul Avrig, fiind fosta reședință de vară a baronului Samuel von Brukenthal. Acesta se află amplasat pe o terasă de 12 m amplasată în cel mai înalt punct al orașului, având deschidere asupra văii Oltului.

Acesta a fost construit în stilul baroc, la finalul secolului al XVII-lea și face parte dintr-un ansamblu care cuprinde o clădire cu trei aripi și două anexe, organizate în formă de U.

Printre atracțiile acestuiia se numără și parcul palatului, cândva populat de plante exotice rare precum curmali, portocali, aloe și lămâi. Acest parc este amenajat în terase, acestea coborând succesiv spre râul Olt.

Ți-a plăcut acest articol despre Castelul de Lut? Distribuie-l cu prietenii tăi pentru a le da o idee de weekend.

Te-ar putea intersa și...

obiective turistice Bistrita

Top 18 locuri de vizitat în Bistrița și împrejurimi

Bistrița este Poarta Transilvaniei și unul dintre cele mai vechi orașe din regiune, fiind atestat documentar ca oraș în anul… Află mai multe

Rimetea unul dintre cele mai faine locuri de vizitat in judetul Alba

10 locuri de vizitat în județul Alba

Județul Alba este un punct de reper atât pentru istoria României cât și o comoară ascunsă din inima Transilvaniei. De… Află mai multe

obiective turistice Alba Iulia

Top 11 obiective turistice în Alba Iulia

Alba Iulia este un oraș captivant situat în inima Transilvaniei, pe cursul mijlociu al râului Mureș. Cu o istorie milenară,… Află mai multe

Compară cazări

Compară