Top 18 locuri de vizitat în Bistrița și împrejurimi
Bistrița este Poarta Transilvaniei și unul dintre cele mai vechi orașe din regiune, fiind atestat documentar ca oraș în anul… Află mai multe
Transalpina este cel mai înalt drum rutier din Munții Carpați, atingând altitudinea de 2145 în Pasul Urdele. Transalpina traversează Munții Parâng de la sud la nord și străbate patru județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba.
Prezentată în istorie sub numele de Coridorul IV strategic roman, șoseaua leagă Transilvania de Oltenia, având o lungime de 134 kilometri, dintre care 30 de km la peste 2000 de metri altitudine.
Deoarece traversează altitudini alpine, drumul este adesea închisă între mijlocul lunii noiembrie și începutul lunii iunie.
Cu o vechime de 2000 de ani, drumul a fost construit de romani când aceștia mărșăluiau spre Sarmisegetusa Regia, amplasată în Munții Șureanu. Prezentat în lecțiile de istorie drept Coridorul IV strategic roman, drumul a fost reabilitat de mai multe ori în Evul Mediu.
În perioada interbelică, la inițiativa Regelui Carol al II-lea, s-au derulat lucrări de pietruire, drumul fiind inaugurat în 1935. Această inițiativă a dus la numele de Drumul Regelui.
Ulterior, drumul a beneficiat de o nouă reabilitare realizată de armata germană în al Doilea Război Mondial.
De asemenea, traseul a fost folosit și de păstorii din Mărginimea Sibiului, care treceau turmele în Oltenia. Din cauza prăpăstiilor și a dificultății ridicate, acest drum a purtat și denumirea de Poteca Dracului.
Te întrebi de unde se poate urca pe Transalpina?
Punctul de plecare este orașul Novaci din județul Gorj. De aici, urmezi drumul național DN67C care traversează Munții Parâng, iar după 134 de kilometri ajungi în Sebeș, județul Alba.
Șoseaua traversează 75 de kilometri de sector montan.
Este cea mai înaltă șosea din România, traversează județele Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba și atinge punctul cel mai înalt în Pasul Urdele, la 2.145 m.
În funcție de preferințe, Transalpina începe fie din Novaci (județul Gorj) și se încheie în Sebeș (județul Alba), fie viceversa.
Dacă dorești să explorezi zona nordică a Transalpinei, poți începe traseul din Sebeș, pe drumul național DN67C. Această variantă îți permite să admiri satele pitorești de munte ale județului Alba, precum Oașa. Drumul este asfaltat în totalitate.
O altă variantă este cu plecare din Novaci, fiind ruta sudică. Pe direcția Novaci – Sebeș, vei rece prin Obârșia Lotrului, Baia de Fier, Rânca, Săliște, urmând să ajungi în Sebeș.
Cele mai importante stațiuni turistice pe traseul șoselei sunt Rânca (1,600 m), Voineasa (700 m) și domeniul schiabil Șureanu. Află mai multe despre ce poți face în Rânca, prima stațiune de unde se poate urca propriu-zis pe Transalpina.
Lungimea șoselei Transalpina este de 134 de kilometri, făcând legătura între Novaci și Sebeș. Din cei 134 de kilometri, Transalpina traversează sectorul de munte pe o lungime de 75.6 km.
Mai puțin știut este faptul că Transalpina dispune de serpetine în lungime totală de 2 kilometri, 559 de podețe și nu mai puțin de 375 de curbe lipsite de vizibilitate.
Sectoarele de drum cu risc de avalansă sunt între km 100 și km 111.
Cu plecare din Novaci, județul Gorj, Transalpina traversează localitățile Rânca, Obârșia Lotrului, Tău Bistra, Jidoștina, Șugag, Mărtinie, Căpâlna, Săsciori, Sebeșel, Petrești, cu sosire în Sebeș, județul Alba.
Circulația pe un tronson din transalpina se închide pe 11 noiembrie 2024, ca urmare a ninsorii căzute. Astfel, circulația rutieră între Rânca (Gorj) și Curpăt (Alba) a fost închis. Transalpina se deschide traficului rutier pe 1 iunie.
Acest lucru depinde în mare măsură de condițiile meteo ale primăverii.
Chiar și atunci când este deschisă traficului, Transalpina se închide pe timpul nopții între orele 21:00 și 07:00, pe sectorul de drum între Rânca și Curpăt.
În anotimpul de iarnă, închiderea traseului se face după localitatea Rânca până în localitatea Curpăt, în apropierea lacului Oașa sau până în Șugag.