Parga – cea mai pitorească destinație din Grecia continentală
Parga, stațiune situată pe coasta Mării Ionice în nord-vestul Greciei continentale, este una dintre cele mai pitorești destinații de vacanță din Grecia. Acest… Citește mai mult
Ksamil este situat în sudul Albaniei, vis-a-vis de insula Corfu, și este una dintre cele mai pitorești destinații de vacanță din Marea Ionică.
Faimoasă pentru plajele sale cu nisip și decorul natural spectaculos, Ksamil este una dintre cele mai potrivite alegeri pentru o vacanță la mare. Plajele sunt de-a dreptul spectaculoase iar apa mării este de un turcoaz impecabil.
Numele localității înseamnă șase mile, adică distanța care separă orașul de insula Corfu.
Ksamil a fost până nu de mult un micuț sat de pescari, construit lângă parcul arheologic Butrint și a fost necunoscută turiștilor, comparativ cu celebra Saranda – situată la doar 15 km distanță.
De câțiva ani încoace, frumusețea acestui oraș de pe litoralul albanez a căpătat popularitate, iar Ksamil este astăzi una dintre cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita în Albania.
Astăzi, Rivera Albaneză este cunoscută ca Maldivele din Balcani.
Încă nu ești convins pentru a petrece o vacanță aici? Ei bine, Ksamil este unul dintre cele mai pitorești destinații de pe Riviera Albaneză și este supranumit Maldivele Mării Ionice datorită peisajelor spectaculoase, a apei turcoaz și a plajelor cu nisip fin.
Ksamil găzduiește una dintre cele mai frumoase plaje din Albania.
În ceea ce privește hotelurile și unitățile de cazare, Ksamil oferă o largă varietate, de la BnB-uri până la hoteluri de lux sau căsuțe cochete.
Un alt motiv pentru a alege Ksamil Albania este că poți ajunge cu mașina în 12 ore și jumătate, fără a fi nevoit să treci cu ferryboat-ul. Practic, este același traseu ca atunci când mergi în Corfu.
Spre deosebire de Saranda, Ksamil este mult mai liniștit, fără cluburi, gălăgie și multitudinea de magazine. Așadar, este o alegere mai potrivită dacă chiar îți dorești să te relaxezi într-un cadru pitoresc.
Deși vei sta în Ksamil, poți merge oricând în Saranda deoarece se află la doar 15 km distanță. Astfel, te vei putea bucura de plaje de vis, peisaje asemenea celor din Maldive iar când dorești ceva mai cosmopolit, poți da o fugă în Saranda.
Dacă vrei să te bucuri de frumusețea insulei Corfu, poți lua ferryboat-ul din Saranda.
Ksamil este un stațiune situată în sudul Albaniei, în Parcul Național Butrint, fiind o subdiviziune a municipiului Saranda.
Această stațiune este de fapt o comună care are o populație de 2700 de locuitori și este formată din satele Ksamil și Manastir. Satul Ksamil a fost construit în 1966, în regiunea județului Vlore din Albania, pe drumul care duce către Butrint.
Deși este foarte slab populat, pe timpul verii devine aglomerat datorită peisajelor spectaculoase și plajelor sale pitorești. Cea mai aglomerată perioadă este cea cuprinsă între lunile iulie și august.
Spre deosebire de Saranda, aici poți găzi cazare la hoteluri cu plajă privată, direct pe malul mării, la costuri mult mai bune decât cele din Saranda.
Întrucât Ksamil este situat la doar 15 km de Saranda, te poți plimba între stațiuni cu autobuzele locale care merg din oră în oră și costă 1.35 euro de persoană.
Iar pentru alimente, ai la dispoziție 2 supermarket-uri (Gjordeni și Big Market). De asemenea, stațiunea găzduiește și un mic parc de distracție pentru copii, o zonă de camping, un centru medical și o fermă de midii. La această fermă de midii poți servi masa.
Pentru a ajunge în Ksamil cu mașina, va trebui să urmezi ruta Giurgiu – Plevna – Sofia – Kulata – Salonic – Igoumenitsa, de unde urci spre Qafë Botë, granița Greciei cu Albania.
De aici mai ai aproximativ 25 de km până în Ksamil, pe care-i parcurgi de obicei în 50 de minute cu mașina.
Distanța între București și Ksamil Albania este de 1052 km, pe care-i poți parcurge cu mașina în 13 ore și 30 de minute.
De la granița din Giurgiu, ai de parcurs 989 km, mai precis 12 ore și jumătate. Traseul implică traversarea Bulgariei pe la Plevna – Sofia, după care vei intra în Grecia pe la vama Kulata. De aici ții drumul către Igoumenitsa prin Salonic, după care urci pe malul mării către Konispol (Albania).
Din Salonic până în Ksamil ai de parcurs 397 km, asta însemnând aproximativ 5 ore cu mașina.
De la intrarea în Albania, ai doar 25 de km până ajungi în Ksamil. Acest drum nu ar trebui să dureze mai mult de 50 de minute, în condiții normale de trafic.
O altă variantă de traseu este să părăsești A3-ul din Bulgaria în dreptul orașului Blagoevgrad și să treci granița Bulgariei cu Macedonia de Nord pe la Delchevo, după care să te îndrepți spre Bitola. De aici vei trece granița în Albania pe la Gorica – Stenje.
Drumul prin Macedonia de Nord și Albania are o lungime de 1025 km și poate fi parcurs în 15 ore. Așadar, este mult mai lung și nu este o opțiune de urmat dacă dorești să ajungi cât mai rapid.
Dacă ieși din România prin vama de la Foeni, Bechet, Calafat sau Moravița, va trebui să traversezi Serbia și Macedonia de Nord.
Din Timișoara până în Ksamil este o distanță de 1079 km, iar traseul presupune să ieși din țară pe la Moravița, traversând Serbia, Macedonia de Nord și Grecia. Durata traseului este de 13 ore.
Iată alte puncte de plecare, distanțele și durata traseului:
Dacă traversezi Macedonia de Nord, cel mai important punct de trecere a frontierei în Albania este Qafë Thanë (Pogradec) – Kjafasan (Struga).
Dacă urmezi traseul Bulgaria – Grecia – Albania, cel mai important punct de trecere din Grecia în Albania este Kakavijë – Ktismata, urmat de Kapshticë (Devoll) – Krystallopigi (Prespes).
Însă poți merge în Albania și prin Muntenegru.
Între Muntenegru și Albania, există de asemenea 4 puncte de frontieră, cel mai important fiind Han i Hotit (Malësi e Madhe) – Božaj.
Ca timp de așteptare a graniței Grecia – Albania, acesta este de aproximativ 30 de minute.
Românii pot intra în Albania cu cartea de identitate sau cu pașaportul, condiția fiind ca acestea să aibă o valabilitate de minimum 3 luni la data intrării în acest stat. De asemenea, ai nevoie de permisul de conducere, talonul mașinii, și de cartea verde de asigurare auto.
Asigurarea medicală este obligatorie pentru cetățenii români. Așadar, nu uita să închei online o astfel de poliță, înainte cu cel puțin 1 zi de intrarea în albania.
În ceea ce privește taxele de drum, Albania nu percepe vignetă exceptând folosirea autostrăzii A1, care percepe o taxă de 5 euro per autoturism. Însă până ajungi în Albania, va trebui să plătești taxa de pod de la Giurgiu – Ruse (15 lei per trecere), vigneta din Bulgaria, respectiv taxele de autostradă din Grecia (câțiva euro per trecere).
Dacă traversezi Serbia, nu va trebui să plătești vignetă însă există taxe de autostradă care se plătesc în euro, acestea fiind de 5 euro per 100 km parcurși.
Dacă treci prin Macedonia de Nord, există 6 puncte de taxare unde vei plăti aproximativ 1 euro per fiecare.
Dacă dorești să mergi cu avionul, Albania dispune de 2 aeroporturi: Tirana și Kukes. De asemenea, începând din vara anului 2025, poți ateriza pe Vlora International Airport, situat la 150 km de Ksamil.
Ksamil beneficiază de un climat mediteranean, cu veri călduroase și secetoase iar iernile sunt blânde și umede. Temperaturile maxime iulie și august sunt de 34°C, iar pe timpul nopții acestea sunt de 22°C.
În iunie și septembrie, se înregistrează adesea temperaturi diurne de până la 30°C, iar noaptea, acestea scad până la 19°C.
Cu toate astea, pot exista variații. Spre exemplu, in iunie 2021, s-au înregistrat 41°C.
Precipitații încep adesea la finalul lunii septembrie și țin până în luna martie, în această perioadă înregistrându-se 896 mm, mai mult decât cantitatea de precipitații căzută în Londra într-un an.
Lunile fără ploi sunt iunie, iulie și august, iar cele mai ploioase sunt noiembrie, decembrie și ianuarie.
Temperatura medie anuală este de 24°C.
Ținând cont de aceste statistici meteorologice, cele mai bune luni în care poți merge în concediu în Ksamil sunt iunie, iulie, august și începutul lunii septembrie. Cei care iubesc canicula pot alege luna iunie sau începutul lunii septembrie, temperaturile fiind mai scăzute cu 3-4°C față de iulie și august.
Ksamil găzduiește printre cele mai frumoase plaje din Albania, această stațiune fiind denumită Perla din Marea Ionică.
În Ksamil există peste 10 plaje spectaculoase, unele cu nisip fin foarte deschis la culoare, altele cu pietricele situate în golfuri pitorești.
În majoritatea locurilor, plajele sunt amenajate cu șezlonguri, umbrele, baruri și restaurante, locul destinat prosoapelor fiind aproape inexistent.
Iată cele mai frumoase plaje din Ksamil, Albania:
Plaja Ksamil este situată într-un mic golf din centrul stațiunii și dispune de nisip alb, intrare lină și apă turcoaz. Plaja este potrivită pentru familiile cu copii și este cea mai populară plajă din Ksamil.
Priveliștea este spectaculoasă datorită insulelor micuțe și împădurite situate în apropierea țărmului, iar nisipul deschis la culoare și apa cristalină creionează un tablou perfect pentru vacanța ta de vară.
Pachetul de 2 șezlonguri cu umbrelă costă între 10 și 20 de euro, în funcție de perioadă.
Aici poți face scufundări, poți urca pe un caiac pentru 10 euro pe oră sau poți închiria o excursie cu barca, care costă aproximativ 30 de euro.
Paradise Beach este o plajă cu nisip alb situată în Ksamil, și este una dintre cele mai frumoase plaje de vizitat dimineața sau seara, la apus. Zic asta pentru că pe timpul zilei plaja devine extrem de aglomerată.
Plaja devine foarte aglomerată în special în vârf de sezon, adică în iulie și august.
Bora Bora este o plajă cu nisip alb, apă cristalină și este situată la 500 m sud de plaja principală din Ksamil.
Datorită poziției centrale, aceasta este o plajă mai scumpă. Plaja dispune de bar, restarant, șezlonguri și umbreluțe.
Această plajă, deși micuță, dispune de ponton și de aici poți închiria și hidrobiciclete.
Plaja Paradise este o altă plajă spectaculoasă, însă din cauza faptului că nisipul este foarte fin la mal, apa poate deveni ușor tulbure. În apropiere se află câteva baruri și restaurante. Din punct de vedere tehnic, această plajă îngustă este jumătate privată și jumătate publică.
Parcarea se află chiar în spatele plajei.
Plaja Lori este situată la 1.4 km de Ksamil Beach, fiind o plajă privată, amenajată cu șezlonguri, umbrele și nisip fin.
În stânga plajei se află și o zonă de șezlonguri amplasate pe un ponton care intră în mare. Plaja este potrivită pentru familiile cu copii și este dotată cu parcare gratuită, restaurant și toaletă.
Plaja este administrată de unul dintre resorturile din apropiere, iar două șezlonguri și o umbrelă costă 15 euro. În spatele plajei se află restaurantul Lori.
Ksamil 9 este o altă plajă superbă din Ksamil, fiind amplasată central. Locația sa o face foarte accesibilă, iar aici poți închiria 2 șezlonguri cu o umbrelă pentru 10-15 euro. Această plajă este publică, însă nu există loc pentru prosoape. Plaja este dotată cu toalete și în apropiere se găsesc și câteva restaurante.
Plaja Tre Ishujt este una dintre cele mai frumoase plaje din Ksamil și totodată una dintre cele mai scumpe. Plaja găzduiește nisip alb iar priveliștea panoramică asupra celor trei insule întregește unul dintre cele mai frumoase tablouri litorale din regiune.
Plaja dispune de șezlonguri, parcare privată și un un beach-bar.
Pema e Thate Beach este o plajă cu nisip și țărm ușor stâncos, situată la km de Ksamil. Numele se traduce ca plaja cu copac uscat deoarece, în apropierea plajei se afla un copac bătrân care avea câteva sute de ani.
Adâncimea apei crește dreptat iar fundul mării este cu nisip, fapt care o face una dintre cele mai apreciate plaje pentru familiile cu copii.
De asemenea, această plajă este cel mai apropiat punct de insula Corfu.
Plaja Ksamil 7 este situată în apropierea insulelor Ksamil, la mai puțin de 100 m distanță. Cu nisip alb și fin, și ape cristaline, această plajă nu este atât de îngustă precum celelalte și este dotată cu șezlonguri și umbrele.
Fiind atât de aproape de insulele Ksamil, poți închiria două caiace pentru a da un tur al acestora. Pentru o oră vei plăti aproximativ 10 euro.
În apropiere de Ksamil există 4 insule nelocuite. Cele mai populare sunt insulele gemene (Twin Islands), numite astfel deoarece sunt conectate printr-un cordon de nisip foarte îngust.
Acestea sunt numite și Insulele de Smarald și reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase plaje din Albania. Peisajul este desprins din cărțile poștale.
Ce le face atât de spectaculoase este tocmai acest cordon nisipos care permite o panoramă spectaculoasă precum și densitatea vegetației. Practic, arată asemenea unui paradis tropical.
Situată în apropiere de plaja Lori, plaja Puerto Rico se remarcă prin cadrul pitoresc unde este amplasată. Aici poți face snorkeling, poți juca volei pe plajă, iar parcarea este gratuită. De asemenea, plaja dispune de beach-bar.
Pentru 50 de euro pe zi, aici poți închiria șezlonguri cu plasă plutitoare deasupra mării. Este o plajă mai exclusivistă și este dotată cu ponton.
Nu este permis accesul cu animale de companie iar parcarea se află în spatele plajei.
Ohana Beach este o altă plajă curată și frumoasă, cu o panoramă spectaculoasă către insulele Ksamil. Apa este curată iar plaja nu este la fel de aglomerată ca cele situate central, deoarece nu este la fel de populară.
Aici se află și un bar pe plajă – Ohana Beach Bar, situat pe plajă, acesta fiind ideal pentru a servi prânzul sau a servi o băutură pe plajă. Recenziile acestui bar-restaurant îl recomandă ca unul din locurile unde poți mânca la plajă. Cu toate astea, intrarea în mare poate fi presărată cu pietre, și de aceea îți recomand să iei cu tine cipicii de apă.
Mirror Beach (Plaja Oglinzilor), numită și Plazhi Pasqyra, este situată la 10 minute de mers cu mașina de centrul orașului Ksamil și este un paradis natural cu ape turcoaz și dimensiuni mai generoase. Numele vine de la faptul că soarele se reflectă în apa cristalină care-o oferă un aspect de oglindă.
Plaja este situată într-un golfuleț, la 8.2 km de Saranda și la 6.1 km din centrul stațiunii Ksamil, fiind mărginită de stânci. Această plajă dispune de șezlonguri și umbrele, iar un set poate fi închiriat cu 13.5 euro pe zi.
Cei care doresc să-și așeze prosopul pe jos, o pot face în zonele marginale ale plajei.
Plaja este cu pietriș, astfel este necesar să-ți iei cipicii cu tine. Mai mult, intrarea este relativ abruptă în mare.
Ultima parte a drumului este de pământ și este indicat să conduci atent dacă garda mașinii este joasă.
Plaja Relinda este una dintre cele mai ascunse plaje din Ksamil, fiind situată departe de agitația plajei centrale. Este o plajă micuță, nu foarte aglomerată cu șezlonguri și umbrele, iar prețurile sunt mai piperate.
Dacă dorești să iei masa, îți recomandăm restaurantele Abiori și Guvat.
Restaurantul Abiori Beach Bar oferă fructe de mare proaspete iar restaurantul Guvat este un mix de preparate tradiționale albaneze, pește și fructe de mare.