Top 12 locuri de vizitat în Sinaia

Locuri de vizitat in Sinaia

Ești în căutarea celor mai faine locuri de vizitat din Sinaia? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi îți vom prezenta cele mai importante obiective turistice din Sinaia – Orașul Regal.

Istoria orașului Sinaia începe pe 5 august 1866, când principele Carol I a ajuns la Mănăstirea Sinaia, amplasată pe atunci în comuna Podul Neagului, care se întindea de la Predeal până la Posada.

Inspirat de frumusețea locurilor, acesta s-a implicat în organizarea regiunii, iar în 1874, cătunele care au fost lăsate în afara comunei Comarnic, au primit numele Sinaia. Pe atunci, reședința comunei se afla la Bușteni, însă pe 1 decembrie 1874, reședința comunei Podul Neagului a fost mutată la Sinaia.

În anul 1884, cătunele Predeal, Azuga, Bușteni și Poiana Țapului au fost separate de Sinaia, formând comuna Predeal. Astfel, comuna Sinaia a rămas cu două cătune: Izvoru și Furnica.

De-a lungul acestei perioade, familia regală și-a stabilit reședința de vară la Sinaia, moment în care începe istoria fascinantă a orașului Sinaia.

Astăzi, orașul Sinaia este cunoscut drept perla turistică a Carpaților pentru multitudinea obiectivelor turistice situate pe aceste meleaguri, având un aer regal și priveliști spectaculoase.

Iată cele mai frumoase locuri de vizitat din Sinaia:

1. Castelul Peleș

Castelul Peleș
Castelul Peleș

Castelul Peleș este situat pe valea râului Peleș, într-un cadru natural feeric din codrii Bucegilor, fiind unul dintre cele mai frumoase castele din țară.

Terenul pe care este amplasat a fost cumpărat de principele Carol în 1872, acesta îndrăgostindu-se de peisajele locului, parcă desprinse din basme, iar astăzi acesta poartă denumirea de Domeniul Regal de la Sinaia.

Castelul Peleș este vizitat anual de peste 300.000 de turiști români și străini, motiv pentru care este unul dintre cele mai vizitate atracții turistice din România și totodată una dintre cele mai elegante și impresionante construcții de la noi din țară.

Construit la dorința primului rege al României, Castelul Peleș a fost proiectat conform planurilor arhitectului german Johannes Schultz, urmând o linie neo-renascentistă de inspirație germană. Cu toate astea, construcția edificiului a început în 1873 și a durat până în anul 1914.

Dar nu e de mirare, din moment ce dispune de 160 de camere și 30 de băi. Cele care se remarcă sunt Holul de Onoare, Biblioteca regală și sălile de arme.

Acesta castel nu avea să devină faimos doar pentru arhitectură, ci și pentru utilitățile sale, beneficiind de electricitate, încălzire pe centrală și lift interior.

Holul de Onoare a fost conceput cu un tavan mobil de sticlă, care putea fi deschis pentru a admira cerul înstelat. Aici au fost amplasate peste 2000 de sculpturi, realizate de 140 de artiști, care au lucrat non-stop timp de șase luni.

De asemenea, avea propria uzină electrică și un tavan mobil chiar în hol.

Astfel, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, Peleș era considerat unul dintre cele mai moderne reședințe regale de pe continentul european.

În 1893, în Castelul Peleș s-a născut Carol al II-lea – primul moștenitor al tronului României, iar în 1921, tot aici avea să se nască și Regele Mihai I – fiul acestuia.

Interesant este că acest castel a fost și prima construcție din țară cu fundație realizată din beton.

Astăzi, castelul găzduiește peste 60.000 de obiecte de artă.

Curtea interioară a castelului Peleș
Curtea interioară a castelului Peleș

Programul de vizitare de la Castelul Peleș este de marți până duminică între 9:15 și 17:15, mai puțin miercuri (între 10:00 și 17:00). Luni, castelul este închis, iar în zilele de marți poate fi vizitat numai parterul.

Tarifele de vizitare la Peleș sunt de 40 lei pentru adulți, 20 lei pentru pensionari și 10 lei pentru elevi și studenți. Turul opțional care include atât parterul cât și etajul costă 80 lei pentru adulți, 40 lei pentru pensionari, respectiv 20 lei pentru elevi și studenți.

Ca reguli de vizitare ale castelului Peleș, este obligatorie ținuta adecvată și purtarea papucilor de protecție peste încălțăminte. Aceștia îi vei primi la intrare. De asemenea, nu ai voie să atingi bunurile din cadrul castelului.

Dacă ajungi aici cu bagaje de mari dimensiuni, vei fi nevoit să le predai la garderoba din interior, pe durata vizitei.

2. Castelul Pelișor

Castelul Pelisor
Castelul Pelișor

Castelul Pelișor este unul dintre cele mai îndrăgite obiective turistice din Sinaia, fiind construit între 1899 și 1902.

Castelul Pelișor face parte din ansamblul arhitectonic creat de primul rege al României – Regele Carol I, pe valea râului Peleș.

Construit la scară mai mică odată cu Peleș, Pelișor a fost gândit drept reședință pentru principii moștenitori Ferdinand și Maria.

Stabilit în România în anul 1889, principele Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen s-a căsătorit cu Principesa Maria din Edinburgh, aceasta fiind nepoata reginei Victoria și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Castelul respectă cerințele regelui Carol I în ceea ce privește arhitectura exterioară, cu elemente Fachwerk. Arhitectul șef, cehul Karel Liman, a adăugat totodată și elemente neo-românești, care-i conferă acestuia o notă veselă.

Printre acestea, se numără cele două turnuri acoperite cu olane de gresie colorată, care seamănă cu turlele bisericilor din Bucovina.

Castelul Pelisor la exterior

Arhitectura interioară, pe de altă parte, dă frâu liber imaginației Principesei Maria, care și-a dorit folosirea elementelor de Artă Modernă și a elementelor românești.

În total, castelul Pelișor dispune de 99 de încăperi, iar Holul de Onoare este lambrisat cu stejar, purtând amprenta reginei Maria – fapt care-l face unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Sinaia.

Principesa Maria a conceput decorația interioară între 1902 – 1903 și 1925 – 1928, aceasta ilustrând crezul ei în ceea ce privește frumosul.

Programul de vizitare al Castelului Pelișor este miercuri între 10:00 și 16:15 iar de joi până duminică între 09:15 și 16:15. Luni și marți, Castelul Pelișor este închis.

3. Aleea Peleșului

Peles din Sinaia
Castelul Peleș văzut de pe Aleea Peleșului

Dacă nu dorești să vizitezi Peleșul, îți recomandăm o plimbare la pas pe Aleea Peleșului, situată pe Domeniul Regal din Sinaia. Accesul este gratuit.

Aleea Peleșului este o alee de promenadă situată pe valea râului Peleș, chiar în codrii munților Bucegi. Peisajele vorbesc de la sine.

Această alee superbă pornește din Piațeta Vulturii Libertății și conduce până la Castelul Peleș. Peisajele sunt superbe, într-o vale cu vegetație luxuriantă străjuită de culmile montane cu păduri de conifere.

Aleea Peleșului
Aleea Peleșului

Dacă nu ești un pasionat al mersului pe jos, poți merge cu mașina până la restaurantul-terasă La Tunuri, unde se află și o parcare. De acolo, treci pe sub cupolă și ieși chiar în Aleea Peleșului, în apropierea castelului.

Și dacă tot ajungi aici, nu rata un popas la terasa La Tunuri, găzduită de Vila Economat.

4. Barul Regal – Terasa din Vila Economat

Barul Regal al vilei Economat din Sinaia
Priveliște către Castelul Peleș de la Barul Regal al vilei Economat

Vila Economat este clădirea unde se afla Corpul de gardă al Castelului Peleș, fiind situată vis-a-vis de Castelul Peleș. Construită în același stil bavarez, clădirea suprinde prin eleganță și simplitate.

Astăzi, vila găzduiește un hotel și o terasă cu o priveliște magnifică către domeniul regal și Castelul Peleș, pe care îți recomandăm să poposești pentru a servi o băutură sau o prăjitură.

Servirea se face la bar, unde poți comanda băuturi răcoritoare, bere, pizza sau prăjituri. Prețurile sunt decente pentru o astfel de locație.

O apă plată/minerală la 0.5l costă 12 lei, prețul unei beri variază între 15 și 22 de lei, iar un latte costă 25 de lei. Prăjiturile se vând cu 20-25 lei/bucată.

Priveliștea chiar merită fiecare leu cheltuit.

5. Plimbare cu gondola la Cota 1400 și Cota 2000

Traseul gondolei din Sinaia
Traseul gondolei din Sinaia

Pentru a ajunge la cota 2000, fie urci pe jos sau cu mașina până la Hotel Cota 1400 iar de acolo iei gondola Carp care face legătura între cota 1400 și 2000, fie mergi cu gondola Sinaia între cota 1000 și cota 1400, iar de acolo iei gondola Carp până la cota 2000.

Gondona Sinaia între cota 1000 și cota 1400 are program de funcționare între 09:00 și 19:00. Gondola Carp care face legătura între cota 1400 și 2000 funcționează zilnic între 09:30 și 18:30.

Tarifele pentru o plimbare dus-întors cu gondola din Sinaia între cota 1000 și cota 1400 costă 75 lei pentru adulți și 50 lei pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Gondola care merge pana la cota 1400 din Sinaia
Gondola care ajunge la cota 1400

Tarifele gondolei Carp, care face legătura între cota 1400 din Sinaia și cota 2000, costă 119 lei. pentru adulți și 75 lei pentru copiii de până la 12 ani.

Sinaia Cota 1400
Cota 1400 din Sinaia

Stația gondolei este deservită și de autobuze, în special de liniile T4 (Platou Izvor – Telegondolă), respectiv T4+T5 (Platou Izvor – Gara Sinaia – Telegondolă). Acestea au program zilnic între 08:50 și 17:10.

Gondoladin Sinaia cota 1400
Gondola din Sinaia de la cota 1400, care duce la cota 2000

Odată ce-ai ajuns la Cota 1400 din Sinaia, îți recomandăm să mergi la unul dintre restaurantele-terasă de aici: La Ceaunu’ Crăpat și Popas Alpin Cota 1400.

Popas Alpin Cota 1400 este situat vis-a-vis de hotel Cota 1400 și dispune de prețuri mai mici și o priveliște spectaculoasă de pe terasă asupra orașului. O porție de papanași costă 15 lei, iar un suc la 0.5l – 12 lei.

La Ceaunu’ Crăpat se află pe partea gondolei care urcă la cota 2000, fiind un restaurant mai modern însă prețurile sunt mai piperate. Ambele sunt la fel de spectaculoase în ceea ce privește panorama.

Iubitorii de schi pot pleca de aici pe Pârtia Nouă, marcată cu galben.

Pârtia Nouă este o pârtie de dificultate medie, cu o lungime de 2000 m, fiind deservită de telegondolă.

Pârtia nouă din Sinaia
Pârtia nouă din Sinaia

Tot de la cota 1400, poți vizita și schitul Sfânta Ana, situat la doar 15 minute distanță de mers pe jos. Amplasat la cota 1400 din Munții Bucegi, schitul Sfânta Ana a fost construit în anul 1453 de pustnicii din împrejurimi, care se adunau săptămânat la Sfânta Liturghie și la împărtășirea cu Sfintele Taine.

Numele schitului provine de la asemănarea cadrului natural a acestuia cu Schitul Sf. Ana din Muntele Athos.

În 1851, aici s-a refugiat și pustnicul Inochentie, după ce fusese călugărit, hirotonit și ieromonah la Mănăstirea Sinaia, între 1826 și 1851.

6. Parcul Dimitrie Ghica

Parcul Ghica Sinaia
Parcul Dimitrie Ghica din Sinaia

Parcul Dimitrie Ghica este o oază de verdeață și un loc de recreație amplasat în centrul orașului Sinaia.

Înființat în anul 1881 de către Regele Carol I, parcul a fost amenajat sub îndrumarea arhitectului peisagist elvețian Eder – fapt ușor vizibil în modul în care frumusețea naturii se îmbină cu arta peisagistică.

Regele Carol I a înființat acest parc chiar pe proprietatea prințului Dimitrie Ghica, de unde-i provine și numele. Însă pentru a-l construi, a fost nevoie de mutarea a două străzi – șoseaua care mergea spre Predeal și strada care ducea spre Mănăstirea Sinaia.

Acesta a fost finalizat pe 21 iulie 1890 și a fost construit drept omagiu pentru personalitățile care au locuit sau care au fost în trecere prin oraș.

Din acest motiv, pe marginile aleilor care îl străbat, poți admira busturilor unor personalități de seamă. Printre aceștia se numără Mihai Eminescu, Ion Creangă, Nicolae Bălcescu, Ion Brezeanu și Dimitrie Ghica.

Aleile sunt foarte bine îngrijite, iar elementul central al acestuia îl reprezintă fântâna cu bazin rotund, mărginită de o alee cu băncuțe.

Copiii se pot bucura de numeroase locuri de joacă, în timp ce iarna, aceștia se pot distra pe patinoarul artificial.

Parcul a fost renovat de curând, în aceeași perioadă fiind restaurantă și banca regală, care face parte din ansamblul celor cinci bănci regale construite în 1905, chiar pe vremea Regelui Carol I.

Așadar, parcul Dimitrie Ghica este unul dintre cele mai faine locuri de vizitat din Sinaia.

Acest parc găzduieșe și Muzeul Rezervației Bucegi și Cazinoul Sinaia.

Muzeul Rezervației Bucegi a fost construit în anul 1976 și prezintă exponate rare și protejatedin fauna specifică munților Bucegi.

Programul de vizitare al Muzeului Rezervației Bucegi este de marți până duminică între 09:00 și 17:00 – între 1 octombrie și 30 aprilie, respectiv între 09:00 și 19:00, din mai până la finalul lunii septembrie. Tarifele sunt de 12 lei de persoană.

Muzeul Rezervatiei Naturale Bucegi din Sinaia
Muzeul Rezervației Naturale Bucegi din Sinaia

La intrare, se află și o creperie unde poți cumpăra un kurtos delicios cu nucă sau cu scorțișoară, pentru 22 de lei.

7. Cazinoul Sinaia

Cazinoul Sinaia
Cazinoul Sinaia

Cazinoul Sinaia este situat în capătul parcului Dimitrie Ghica din Sinaia, în aripa nordică a acestuia și a fost ridicat la inițiativa lui Carol I într-un singur an, între 1911 și 1912. Principalul acționar al acestuia a fost baronul de Marçay.

Cazinoul a fost ridicat pe locul unde s-a aflat odinioară vila Ghica – prima vilă a stațiunii, înălțată chiar de prințul Dimitrie Ghica.

Obiectiv turistic de prestigiu din Sinaia, Cazinoul găzduiește peste 500 de lucrări de artă din pinacotecă și din expozițiile temporare.

De remarcat sunt donațiile unor pictori celebri precum Mihail Gavril, Augustin Constantinescu și Bogdan Mihai Radu. Expozițiile cu caracter temporar sunt marcate adesea de semnăturile lui Cornel Vana, Rares Kerekes și Calin-Radu Anton.

Sălile Cazinoului sunt compuse din Sala Oglinzilor, Sala Baccara, Sala de Teatru și Sala Prințul Dimitrie Ghica.

Cazinoul din Sinaia
Cazinoul din Sinaia

Astăzi, Cazinoul a fost reconfigurat, fiind transformat în Centrul Internațional de Conferințe. Cu toate astea, există tururi complete de vizitare care durează 15 minute și sunt organizate zilnic, din oră în oră, între 10:00 și 17:00.

Tarifele de vizitare ale Cazinoului din Sinaia sunt de 30 lei pentru adulți și 25 de lei pentru elevi, studenți și pensionari. Prețul include vizitarea palierului principal și a palierului secundar (Galeria Regală).

8. Mănăstirea Sinaia

Mănăstirea Sinaia
Mănăstirea Sinaia

Mănăstirea Sinaia este un așezământ ortodox situat într-una dintre cele mai frumoase zone ale orașului Sinaia – la poalele Muntelui Furnica.

Inclusă pe Lista monumentelor istorice din țară, Mănăstirea Sinaia – așezată la 860 m altitudine, chiar în apropierea confluenței râului Prahova cu pârâul Peleș, a fost ctitorită de Spătarul Mihail Cantacuzino.

Acesta, împreună cu mama sa Elena, au făcut un pelerinaj la Locurile Sfinte, ajungând până la Muntele Sinai.

Impresionat fiind de măreția biblică a acestor locuri, a ridicat această mănăstire chiar la întoarcerea sa în Țara Românească, în “amintirea Sinaiei celei mari”.

Interesant de precizat este că numele orașului Sinaia provine de la Mănăstirea Sinaia, care la rându-i provine de la Muntele Sinai, sursă de inspirație pentru Spătarul Mihail Cantacuzino.

Această mănăstire închinată Sfintei Fecioare Maria a fost construită între 1690 și 1695.

Numită și Catedrala Carpaților, mănăstirea este un simbol pentru identitatea istorică a orașului Sinaia întrucât a fost prima construcție ridicată în această zonă.

Din Parcul Ghica, faci aproximativ 15 minute de mers pe jos până la Mănăstirea Sinaia.

9. Castelul Știrbey-Florescu

Castelul Știrbey Sinaia
Castelul Știrbey – Muzeul din Sinaia

Castelul Știrbey-Florescu este cea mai vehe reședință de vacanță din oraș și totodată unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sinaia.

Creat după planurile arhitectului olandez Josef Jacob Shieffleers, castelul Știrbey este format din 13 săli tematice, care te invită să descoperi aerul boem de odinioară.

Pe scurt, era un mic colț de aristocrație propulsat la începutul secolului XX pe lista orașelor de elită. Luxul și exuberanța erau la loc de cinste.

Muzeul Sinaia
Intrarea de sus în Muzeul Sinaia

Intrarea se poate face atât dinspre scările din fotografie, cât și de pe străduța paralelă situată mai sus.

10. Castelul Foișor

Castelul Foișor din Sinaia
Castelul Foișor din Sinaia

Un alt obiectiv turistic din Sinaia, mai puțin cunoscut, este Castelul Foișor. Situat chiar lângă Castelul Pelișor, acesta avea să fie cabana de vânătoare a regelui Carol I.

Cu 42 de încăperi, castelul a servit drept reședină pentru Regele Carol I și Regina Elisabeta pe durata lucrărilor de construcție a Castelului Peleș.

Tot aici au trăit și Regele Ferdinand și Regina Maria până la finalizarea castelului Pelișor.

Mai mult, și regele Carol al II-lea a locuit aici timp de un deceniu, chiar pe durata domniei, mai precis între 1930 și 1940.

La Foișor s-a născut și Regele Mihai, în anul 1921. Astfel, la câțiva ani, Familia Regală a hotărât să ridice pe acest loc actualul Castel Foișor.

Printre încăperile castelului menționăm mai multe birouri, saloane, sufragerii grandioase, o sală de teatru și numeroase spații private.

Odată cu apariția actualului castel, Foișorul a devenit reședința de vară a regelui Carol al II-lea, iar în 1966, acesta a fost extins cu două treimi din lungimea inițială a acestuia de către Nicolae Ceaușescu.

Motivul care a stat la baza acestei decizii era faptul că Ceaușescu își dorea ca Foișorul să domine prin altitudine atât castelul Peleș cât și Pelișorul. Acesta a fost ulterior reședința protocolului de Stat.

11. Muzeul de Trenulețe din Sinaia

Muzeul de Trenulețe din Sinaia
Muzeul de Trenulețe din Sinaia

Vrei să-ți surprinzi copiii cu ceva spectaculos? Vizitează Muzeul Trenulețelor din Sinaia.

Amplasat în inima orașului Sinaia, la câțiva pași de gară, Muzeul de Trenulețe nu este un simplu obiectiv turistic, ci mai degrabă o bijuterie ascunsă care redă scene din industria feroviară de odinioară.

Fascinant atât pentru copii cât și pentru adulți, muzeul te poartă într-o călătorie în lumea impresionantă a trenulețelor, fiind un adevărat univers în miniatură. Aici poți admira locomotive vechi, gări pitorești, tuneluri, pasarele spectaculoase și viaducte ingenioase, toate reproduse la scară mică, cu atenție la detalii.

Expoziția însumează 300 m de linie de cale ferată, 70 de locomotive și 150 de vagoane. Aceste machete au fost realizate de un italian pasionat de obiecte în miniaturăă, care s-a stabilit la Sinaia. Din păcate, acesta a murit înainte de a-și vedea visul împlinit, iar fiica lui a donat machetele gării din Sinaia.

Astfel, nu este o simplă expoziție ci o călătorie într-o lume magică, plină de istorie, care, cu siguranță, vor lărgi orizonturile celor mici.

La ieșire, poți admira și mașina-drezină a Anei Pauker – un Mercedes cu roți de tren, uși blindate cu plumb, care a fost folosit la circulația pe cale ferată.

12. Cabana Schiori

Cabana Schiori Sinaia
Cabana Schiori din Sinaia

Cabana Schiori din Sinaia este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Sinaia pentru gastronomia tradițională românească, atmosfera rustică și farmecul autentic care ne caracterizează.

Situat la 800 m altitudine, chiar pe drumul spre cota 1400, Cabana Schiori este un popas perfect pentru iubitorii muntelui și în special, pentru cei care apreciază mâncarea tradițională.

Spațios, decorat rustic, restaurantul găzduiește și o terasă cu peisaje spectaculoase.

Te-ar putea intersa și...

Oltenia Steaua de Mare - unul dintre cele mai bune hoteluri all inclusive de pe litoral

Ghidul Hotelurilor All Inclusive de pe Litoralul Românesc

Cauți hoteluri all inclusive pe litoral? Ai ajuns unde trebuie întrucât îți vom prezenta lista celor mai importante hoteluri all… Află mai multe

locuri de vizitat în Bran

Top 9 locuri de vizitat în Bran și împrejurimi

Bran este situată pe culoarul Rucăr-Bran din județul Brașov, și este una dintre cele mai populare destinații din România.

Compară cazări

Compară