Top 18 locuri de vizitat în Constanța și împrejurimi

locuri de vizitat in Constanta

Când vine vorba despre cele mai frumoase locuri de vizitat în Constanța, fără să vrei te gândești la mare și plajă. Cu toate astea, Constanța găzduiește o mulțime de locuri faine care merită vizitate.

Constanța se numără printre cele mai vechi orașe atestate istoric din România, fiind atestat documentar în anul 657 î.Hr., când pe locul acestui oraș deosebit s-a format o colonie greacă numită Tomis.

Al cincilea cel mai mare oraș din țară ca număr de locuitori, Constanța găzduiește cel mai mare port al bazinului Mării Negre și unul dintre cele mai frumoase porturi turistice din România, dar și una dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc.

În articolul de astăzi, vom prezenta cele mai frumoase atracții și obiective turistice din Constanța.

Locuri de vizitat în Constanța

Situat în județul omonim din sud-estul României, Constanța este capitala litoralului românesc și totodată unul dintre cele mai vizitate orașe românești în perioada verii. Dacă ajungi aici, nu ezita să vizitezi atracțiile și obiectivele turistice din oraș.

Cele mai frumoase locuri de vizitat în Constanța includ Cazinoul, Portul Tomis, plajele Modern și Trei Papuci, Planetariu și Delfinariu.

Iată lista celor mai frumoase atracții turistice din Constanța:

1. Cazinoul din Constanța

Cazino Constanța - unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Constanța
Cazinoul – unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Constanța

Edificiul-simbol al orașului, Cazinoul din Constanța este o clădire istorică situată în centrul istoric al orașului, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta.

Important obiectiv turistic din România, Cazinoul a fost construiti în stilul Art Nouveau între anii 1904 și 1910, la inițiativa regelui Carol.

Motivul principal al acestui stil constă într-un fel de demi-rozasă în formă de scoică, iar acesta provine din influența cazinourilor specifice epocii.

De menționat este că acest edificiu a fost construit pe terenul fostei “cazine” de atunci (din lemn), care găzduia tot felul de spectacole, piese de teatru și baluri. În 1902, primarul Alexandru Belcic a decis să demoleze “cazina” din lemn pentru ca doi ani mai târziu să înceapă lucrările la noul edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri din Europa.

Acest simbol al orașului a fost inaugurat pe 15 august 1910, în prezența Principelui Ferdinand însă de-a lungul istoriei, a avut de suferit de pe urma bombardamentelor.

În anul 1948, Cazinoul a găzduit Casa de Cultură a Sindicatelor, iar pe durata regimului comunist, acesta a aparținut ONT Litoral.

În 2020, Cazinoul din Constanța a intrat în lucrări complexe de restaurare, iar astăzi, acest simbol a revenit la viață.

Interesant că de-a lungul lucrărilor de restaurare, constructorii au găsit dovezi conform cărora regimul comunist a folosit deținuți politici pentru executarea unor lucrări la Cazinou din anul 1951.

2. Portul turistic Tomis

Portul Tomis
Portul Tomis din Constanța

Portul Tomis este principalul port turistic al Constanței, fiind situat în centrul istoric al orașului. Este una dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Constanța întrucât dispune de o multitudine de terase și restaurante amplasate chiar pe malul apei.

Priveliștea superbă, atmosfera de vacanță și bărcuțele acostate fac din acest port locația perfectă pentru a servi masa sau pentru a te bucura de o cafea pe malul apei.

Mai mult, vara portul Tomis este frecventat de grupuri de delifini, care completează tabloul fascinant al acestei atracții turistice din Constanța.

Totodată, de aici poți vizita celebra plajă Modern, care este legată de portul Tomis printr-o șosea îngustă.

3. Plaja Modern

Plaja Modern din Constanța
Plaja Modern din Constanța

Plaja Modern este situată în apropierea portului turistic Tomis din Constanța și este foarte apreciată pentru nisipul fin, lățimea generoasă și intrarea lină în mare.

Această plajă cu tradiție din Constanța, amplasată în cel mai sudic golf din oraș are o lățime de 300-400 de metri și oferă turiștilor numeroase restaurante, baruri, șezlonguri și baldachine, însă dispune și de o porțiune liberă unde îți poți așeza prosopul direct pe nisip.

Accesul pe plaja Modern se face pe treptele care coboară de pe Faleza Modern, zona fiind modernizată în ultimii ani. De asemenea, plaja a fost lărgită.

Apa puțin adâncă, terenurile de volei și fotbal, nisipul fin și lățimea de 300-400 m fac din această plajă una dintre cele mai populare atracții turistice din Constanța, îndeosebi pentru familiile cu copii care vor să se bucure de plajă la prețuri decente, dar totodată și pentru locuitorii orașului.

În apropiere se află și un mic parc, precum și o autoservire.

4. Acvariul și Delfinariul din Constanța

Delfinariu Constanța
Delfinariu Constanța

Indiferent dacă ești copil, părinte sau bunic, reprezentațiile cu delfini din cadrul delfinariului îți vor oferi momente de bucurie și o experiență de neuitat. Parte a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, acesta este singurul delfinariu din România, reprezentând una dintre principalele atracții ale municipiului Constanța.

Delfinariul din Constanța oferă zilnic 2 reprezentații cu delfini în cadrul unui amfiteatru cu bazin acoperit, care încep la orele 11:00 și 15:00. Fiecare reprezentație durează 20 de minute iar accesul în sală se face cu 20 de minute înainte de începerea reprezentației.

Tarifele pentru intrarea în Delfinariu din Constanța sunt de 60 lei de persoană pentru adulți și 15 lei pentru elevi și studenți. Copiii de până la 7 ani beneficiază de gratuitate.

Biletele pot fi achiziționate online însă tarifele sunt ușor mai mari comparativ cu cele de la casierie, respectiv 67 lei de persoană pentru adulți și 17 lei pentru elevi și studenți. Copiii de până la 7 ani vor plăti 1 leu de persoană.

În cazul în care nu găsești loc de parcare pe bulevardul principal, poți achiziționa parcarea de pe siteul oficial, la prețul de 33.57 lei per autoturism.

Tot în incinta complexului se află și Acvariul Constanța, fiind situat chiar pe malul mării, în fața Cazinoului. Acesta este primul acvariu public din România și a fost inaugurat pe 1 mai 1958.

Acvariu Constanța
Acvariu Constanța

Aici poți vizita 2 secții principale, precum secția dulcicolă cu specii de pești exotici subtropicali și secția marină cu pești din zona de reciv. Cele 50 de bazine găzduiesc peste 100 de specii de pești.

Tarifele de acces sunt de 40 lei pentru adulți, respectiv 10 lei pentru elevi și studenți. Momentan, acvariul este închis pentru reparații curente.

5. Planetariu

Planetariu Constanța
Planetariu – Observatorul astronomic din Constanța

Tot în aceeași incintă, poți vizita și Planetariu, unde te poți bucura de proiecții 360 de grade ale unui proiector 4K hibrid, un simulator astronomic digital fulldome și filme documentare fulldome, toate fiind fascinante în rândul iubitorilor de astronomie și geografie.

Planetariul este destinat proiectării cerului din emisfera sudică și nordică a sistemului solar, planetelor vizibile pe un tavan de formă sferică. Cu ajutorul proiectorului special se pot vizualiza aproximativ 6000 de stele, care te conduc în lumea fascinantă a universului.

Fiecare proiecție durează 30 de minute, iar aici poți vedea Calea Lactee, soarele, luna sau cele cinci planete vizibile cu ochiul liber.

Planetariul din Constanța oferă 5 reprezentații zilnice de marți până sâmbătă inclusiv, respectiv la 10:15, 11:45, 13:45 și 15:00. Tarifele de acces sunt de 26.85 lei per adult, respectiv 7.11 lei per elev sau student. Copiii sub 7 ani au acces la Planetariu doar la reprezentația de la 10:15.

6. Plaja Trei Papuci

Plaja 3 Papuci
Plaja 3 Papuci

Plaja Trei Papuci este situată în golful nordic al orașului, în apropiere de Digul Pescăriei și este una dintre cele mai apreciate plaje din Constanța.

Cu un nisip extrem de fin, plaja găzduiește mai multe beach-bar-uri precum și zonă amenajată cu șezlonguri și baldachine și este una dintre plajele mai puțin aglomerate din oraș.

Cu toate astea, intrarea în mare nu este atât de lină precum cea de pe plaja Modern, situată la 4 km sud (17 minute cu mașina).

Zona nordică a ultimului golf dinspre Mamaia găzduiește și alte plaje precum Plaja Faleza Nord și Reyna Beach. Așadar, nu vei avea probleme în găsirea de zone libere în care-ți poți pune prosopul sau cearșaful direct pe nisip.

7. Strada Vântului

Strada Vântului din Constanța
Strada Vântului din Constanța

Strada Vântului este o stradă extrem de îngustă de doar 2 metri lățime, situată în apropierea Portului Turistic Tomis, fiind a doua cea mai mică stradă din țară după Strada Sforii din Brașov.

Încărcată de un aer medieval și mărginită de clădiri construite între secolele XIX și XX, Strada Vântului te poartă în vremurile de odinioară și este o atracție turistică învăluită de legende, ideală pentru a face o plimbare la pas.

Potrivit legendelor, aici a ajuns și marele povestitor danez Hans Christian Andersen, care a descris această străduță ca fiind “cât o palmă de lată”.

În 1900, această străduță era percepută ca o graniță fictivă între casele cartierului grecesc și cel armenesc.

Dacă tot ajungi în zonă, nu rata acest loc de poveste, vizitat anual de mii de turiști.

Pentru a nu o rata, mergi la pas prin zona veche a orașului, iar când ajungi între străzile Callatis și aratzali, vei zări un coridor îngust.

Din Portul Tomis, faci aproximativ 10 minute de mers la pas, distanța între acestea fiind de 700 de metri.

8. Piața Ovidiu

Piața Ovidiu din Constanța
Piața Ovidiu din Constanța

Piața Ovidiu, cunoscută ca fosta Piața Independenței, este situată în inima Constanței, fiind locul cu cele mai frumoase clădiri, restaurante și totodată una dintre zonele cu cea mai mare încărcătură istoric din oraș.

Aici se găsesc numeroase atracții și obiective turistice din Constanța precum Edificiul roman cu mozaic, Muzeul de Istorie și Arheologie, Casa Hrisicos, Casa Damadian precum și sediul BNR.

De aici, te poți bucura de priveliștea spectaculoasă asupra Portului Tomis.

9. Edificiul roman cu mozaic

Edificiul roman cu mozaic din Constanța
Edificiul roman cu mozaic

Edificiul roman cu mozaic este situat în Piața Ovidiu și face parte din Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Cosntanța. Acesta a fost descoperit pe durata lucrărilor întreprinse în anul 1959 în centrul istoric al municipiului.

Acesta reprezintă unul dintre cele mai importante vestigii arheologice ale orașului antic Tomis și totodată unul dintre cele mai mari mozaicuri descoperite pe teritoriul fostului Imperiu Roman.

Edificiul a fost construit pe trei terase în faleză și a făcut legătura între nivelul Constanței și cel al portului antic.

Printre amenajările muzeului se numără colecții de mărfuri și utilate de pe corăbii precum ancore, amfore cu vopsele și rășini, lingouri, colecții de opaițe, placaje de marmură, statuete și capete de pilastru.

De asemenea, fostele magazii ale edificiului găzduiesc monumente epigrafice descoperite în Dobrogea.

10. Muzeul Marinei din Constanța

Muzeul Marinei Constanța
Muzeul Marinei Române din Constanța

Muzeul Marinei Române este amplasat pe terenul fostei Școli Navale și este unic în România, punând la dispoziția turiștilor patru secții în cadrul a 30 de săli: epoca veche, medie, modernă și contemporană.

Aici poți admira uniforme de marină care datează din 1860, precum și diverse ordine și medalii acordate eroilor Marinei Române. De asemena, poți vedea numeroase arme, manuale, cursuri de navigație, amfore, machete, nave originale și fragmente din cadrul unor epave.

Tot în parcul muzeului, poți vedea nave de luptă, ancore, motoare navel și piese de artilerie navală.

11. Farul Genovez

Farul Genovez din Constanța
Farul Genovez din Constanța

Farul Genovez este situat în proximitatea Cazinoului din Constanța și constituie un monument istoric de o importanță deosebită, înălțându-se pe faleza orașului.

Cu o înălțime de 16 metri și o formă octogonală, Farul Genovez a fost construit din blocuri de piatră naturală, în a cărui interior se află o scară în formă de spirală. Aceasta se desfășoară pe 53 de trepte care te conduc către cupola metalică.

Importanța deosebită atribuită acestui obiectiv a făcut ca strada pe care era amplasat să îi poarte numele la un moment dat.

12. Parcul Arheologic Constanța

Parcul Arheologic Constanța
Parcul Arheologic Constanța

Parcul Arheologic din Constanța este situat între Primăria municipiului Constanța și bulevardul Ferdinand și constituie unul dintre cele mai interesante obiective turistice de ordin istoric din oraș.

Aleile parcului sunt asemenea unor săli de expoziție din cadrul unui muzeu de istorie, fiind mărginite de coloane, vase de ceramică și numeroase vestigii istorice.

Harta așezărilor antice din Dobrogea din Parcul arheologic Constanța
Harta așezărilor antice din Dobrogea din Parcul arheologic Constanța

Un alt obiectiv important din cadrul parcului este reprezentat de harta așezărilor antice din Dobrogea. Amplasată în partea estică a parcului, aceasta este realizată la scară mare și este confecționată din piatră naturală.

Tot aici poți vizita și rămășițele Turnului Măcelarilor și fragmentele arhitectonice ale Tomisului antic.

13. Muzeul de Artă din Constanța

Muzeul de arta Constanta
Muzeul de artă Constanța

Muzeul de Artă din Constanța constă în două clădiri situate în centrul orașului (Bd. Tomis nr. 82-84) iar construcția acestuia are la bază colecțiile de pictură și sculptură ale Pinacotecii din Constanța și Balcic.

Muzeul dispune de un patrimoniu de peste 7400 de lucrări care ilustrează arta românească, fiind a doua instituție muzeală de acest gen din România, după Muzeul de Artă din București.

Lucrările de artă sunt expuse pe trei niveluri ale celor două clădiri conectate. Aici pot fi vizualizate lucrări semnate de  Theodor Aman, Nicolae Grigorescu şi Ioan Andreescu (la parter), Marius Bunescu, Jean Alexandru Steriadi şi Francisc Şirato (la etajul 1), respectiv Alin Gheorghiu, Corneliu Baba şi Magdalena Rădulescu (la etajul al II-lea).

Muzeul de Artă din Constanța este deschis de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00 în anotimpul de vară, respectiv între 09:00 și 17:00 în extra-sezon.

Un bilet de intrare în Muzeul de Artă din Constanța costă 15 lei pentru adulți, 8 lei pentru pensionari și 4 lei pentru elevi și studenți.

14. Biserica Romano-Catolică

Biserica Sf. Anton de Padova din Constanța
Biserica romano-catolică Sf. Anton de Padova

Situată în zona istorică a orașului, Biserica Romano-Catolică “Sfântul Anton de Padova” a fost construită în stil neoromanic în anul 1938, respectând specificul bisericilor din nordul Italiei.

Masivă și impunătoare, aceasta este astăzi una dintre cele mai frumoase biserici din Constanța, fiind declarată monument arhitectural în 1955.

De-a lungul celui de-al doilea război mondial, trupele rusești au transformat această clădire în depozit de muniție.

Pe timpul regimului comunist, credincioșilor li s-a interzis participarea la slujbe.

15. Moschee Regală Carol I

Marea Moschee din Constanța
Marea Moschee din Constanța

Cunoscută ca Marea Moschee din Constanță, acest lăcaș de cult musulman este un monument de arhitectură național ridicat între 1910 și 1913.

Amplasată în apropierea bisericii romano-catolice, moscheea a fost construită la inițiativa regelui Carol I ca gest de întoarcere a bunăvoinței sultanului Turciei pentru recunoașterea naționalității române din Turcia.

Punct de reper, acest monument arhitectural este un important punct de atracție pentru turiști, îndeosebi pentru stilul arhitectural arabo-bizantin, care caracterizează clădirea.

Monumentul a fost construit din piatră și cărămidă și combină caracteristicile stilului arabo-bizantin cu elementele arhitecturii românești. Singurele elemente construite din beton armat sunt reprezentate de cupolă și minaret.

Clădirea are o suprafață de 450 de metri pătrați și este una dintre cele mai mari moschei din România. Ca să-ți faci o idee, cupola aurită are o înălțime de 25 de metri și o lungime de 8 metri.

16. Parcul Gării

După o investiție de 3,5 milioane de euro, Parcul Gării are o nouă înfățișare.

Situat pe Bd. 1 Decembrie 1918, Parcul Gării a fot de curând reabilitat și se întinde pe o suprafață verde de 45,300 mp. Locația este ideală pentru cei care doresc să facă o plimbare urbană într-o oază de verdeață.

Parcul Gării - unul dintre cele mai frumoase parcuri din Constanța
Parcul Gării – unul dintre cele mai frumoase parcuri din Constanța

Atracții turistice lângă Constanța

17. Aqua Magic Mamaia

Aqua Magic Mamaia
Aqua Magic Mamaia

Aqua Magic Mamaia este unul dintre cele mai emblematice parcuri acvatice din România și este situat pe Bulevardul Mamaia nr. 334, chiar la ieșirea din Constanța, spre stațiunea Mamaia.

Deschis începând cu 21 iunie, parcul organizează programe artistice cultural-educative alături de Club Amicii și organizează activități precum Teatru de păpuși, animație, show-uri interactive, precum și diverse jocuri pentru copii.

Zonele de relaxare includ jacuzzi, relax pool, lazy river de 360 de metri lungime, baldachine precum și cabinet de masaj.

Prețul unui bilet de intrare la Aqua Magic Mamaia în iulie și august este de 110 lei, în timp ce copiii mai mici de 140 cm plătesc 70 lei/persoană. În iunie și septembrie, tarifele scad la 80 de lei per adult, respectiv 50 lei pentru copiii cu înălțime de cel mult 140 cm.

Programul de vară (iulie și august) este cuprins între 10:00 și 19:00 (zilnic), în timp ce în iunie și septembrie, Aqua Magic este deschis între 10:00 și 18:00.

18. Telegondola Mamaia

Telegondola Mamaia
Telegondola Mamaia

Vrei să te bucuri de cea mai frumoasă priveliște a Mării Negre? Ia telegondola din Mamaia pentru a te bucura de o panoramă superbă cu deschidere atât către lacul Siutghiol, cât și către mare, la 50 de metri înălțime.

Telegondola parcurge un traseu de 2 km lungime între Hotel Perla (Google Maps: stația de pornire Perla) și Cazino (stația Terminus Albastros). Capacitatea unei gondole este de 8 persoane și parcurge cei 2 km cu 5 m pe secundă.

Prețul unui bilet la Telegondola din Mamaia este de 30 lei/adult, iar copiii sub 7 ani beneficiază de gratuitate. Biletele pot fi achiziționate online de aici.

Programul telegondolei din Mamaia este de marți până duminică între 12:30 și 22:00, iar luni între 15:00 și 22:00.

Unde ne cazăm?

Dacă ești în căutare de cazări inedite în Constanța, îți recomandăm Perryland Urban Farm. Este un popas în inima naturii, situat în satul Piatra, la 20 de minute de Constanța. Aici poposesc câteva căsuțe superbe cu arhitectură scandinavă, care oferă o experiență completă în inima naturii.

Te-ar putea intersa și...

Locuri de vizitat in Sinaia

Top 12 locuri de vizitat în Sinaia

Ești în căutarea celor mai faine locuri de vizitat din Sinaia? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi îți vom prezenta cele… Află mai multe

Oltenia Steaua de Mare - unul dintre cele mai bune hoteluri all inclusive de pe litoral

Ghidul Hotelurilor All Inclusive de pe Litoralul Românesc

Cauți hoteluri all inclusive pe litoral? Ai ajuns unde trebuie întrucât îți vom prezenta lista celor mai importante hoteluri all… Află mai multe

locuri de vizitat în Bran

Top 9 locuri de vizitat în Bran și împrejurimi

Bran este situată pe culoarul Rucăr-Bran din județul Brașov, și este una dintre cele mai populare destinații din România.

Compară cazări

Compară