Cheile Bicazului – Unde se află și ce poți vizita

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului sunt situate în Munții Hășmaș, între județele Neamț și Harghita, fiind cele mai adânci chei din România.

Amplasate în nord-estul României, la 20 km de orașul Bicaz, Cheile Bicazului leagă Moldova de Transilvania.

Despre Cheile Bicazului

Cheile Bicazului sunt situate în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș si fac parte din Masivul Hășmaș din Carpații Orientali.

Acestea sunt delimitate de Suhardul Mare (1.506 m) în nord și nord-vest, respectiv de Suhardul Mic (1.352 m) la sud-est.

Cheile Bicazului - unul dintre cele mai frumoase chei din România
Cheile Bicazului, cele mai adânci chei din România

Cunoscute ca unele dintre cele mai impresionante chei și totodată unul dintre cele mai frumoase atracții turistice din țară, Cheile Bicazului fac legătura între Moldova și Transilvania.

Cheile Bicazului fac parte din cea mai complexă zonă carstică a României, oferind șoferilor și turiștilor un spectacol al naturii atunci când le tranzitează.

Istoria acestor chei se întinde de-a lungul a mii de ani întrucât masivul calcaros format din roci solubile a fost supus unui proces de eroziune a rețelei hidrografice de suprafață a râului Bicaz, și a a celor patru afluenți ai acestuia.

Astfel, au luat naștere Cheile Bicazului – un sector foarte îngust de vale cu versanți abrupți și foarte apropiați, săpat în rocile și masa de calcar a Masivului Hășmaș în două etape.

Pe o lungime de 8 km, aceste chei au fost săpate pe un sector de 4 km care se identifică azi cu numele Cheile Mari, iar pe ceilalți 4 km în Conglomeratele de Bârnatu, sector care poartă denumirea de Cheile Mici.

De-a lungul acestor chei, pereții de stâncă abrupți ajung uneori la peste 300 m, înălțimea maximă fiind atinsă în sectorul intitulat Gâtul Iadului, situat la confluența cu Bicăjelul.

În acest sector, peisajul este cu adevărat spectaculos și totodată dramatic. Versanții sunt atât de abrupți și apropiați încât pare ireal.

Din punct de vedere geologic, râul Bicaz s-a instalat pe cuvertura conglomeratelor postectonice care acopereau masa de calcare a Masivului Hășmaș. Ulterior îndepărtării acestei cuverturi prin procesul de eroziune al râului, Bicazul și cei patru afluenți ai săi – Cupașul, Bicăjelul, Lapoșul și Șugăul, n-au mai putut să ocolească această bară de calcare.

Astfel, și-au urmat cursul natural, fiind obligate de relief să-și creeze curgeri subterane, care s-au finalizat prin prăbușiri.

În urma acestor prăbușiri, au rezultat ruperi de pantă (zona Serpentinelor Mari) și humuri (Turnul Pietrei Altarului).

Astfel, Cheile Bicazului s-au format în două etape. În prima etapă a avut loc procesul de eroziune al acțiunii apelor curgătoare care și-au adâncit albiile în rocile moi și ulterior în rocile tari ale fundamentului, când s-au format văi adânci, iar cea de-a doua etapă a fost una carstică.

Potrivit geologului C. Grasu, aceste acumulările de sedimente s-au format de-a lungul a șase faze care datează din mezozoic. Acestea au fost întrerupte de anumite etape când regiunea a devenit uscat, iar eroziunea subaeriană a modelat peisajul.

Această eră mezozoică se întinde de acum 250 de milioane de ani până acum 65 de milioane de ani, fapt care atestă că au fost necesare milioane de ani pentru formarea Cheilor Bicazului.

Cheile Bicazului sunt incluse în ariile protejate de interes național, fiind parte a Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș.

Unde se află Cheile Bicazului

Drumul Cheile Bicazului
Șoseaua care traversează Cheile Bicazului

Cheile Bicazului au o lungime de 8 km și sunt traversate de drumul național DN12C – unul dintre cele mai frumoase drumuri rutiere din țară care face legătura între orașele Bicaz și Gheorghieni.

Traversarea acestor chei impresionează orice turist care traversează drumul care leagă județul Neamț de județul Harghita, în primul rând prin sălbăticia peisajului și mai ales prin înălțimile falnice ale pereților de stâncă.

Situate la 31 de kilometri de orașul Bicaz și 25 de kilometri de orașul Gheorghieni din Harghita, Cheile Bicazului a beneficiat de primul drum de acces în anul 1910, având pe atunci acces dinspre Gheorghieni. Ulterior, în anul 1937, a fost dat în folosință și sectorul de drum dinspre Bicaz.

Dacă pleci dinspre Gheorgheni, jud. Harghita, trebuie să ții drumul național DN12C, care duce spre Piatra Neamț. Imediat cum treci de Lacul Roșu și de tunel, vei ajunge în Cheile Bicazului.

Dacă vii dinspre Piatra Neamț, urmează drumul național DN15 către orașul Bicaz, ulterior urmând drumul național DN12C spre Gheorghieni.

Harta turistică Cheile Bicazului

Iată o hartă turistică cu Cheile Bicazului, pentru a-ți face o idee despre locația obiectivelor turistice situate între Gâtul Iadului și Serpentina Mică din sectorul cheilor. Tot pe această hartă poți vedea unde este situată Piatra Altarului, Serpentina Mare, Turnul Negru sau Piatra Poienii.

Hartă turistică Cheile Bicazului
Hartă turistică Cheile Bicazului. Sursă: map.hu

Locuri de vizitat în Cheile Bicazului și împrejurimi

Cheile Bicazului se remarcă prin sălbăticia peisajului, sălbăticie generată prin adâncimea mare a văii și prin înălțimea impresionantă a pereților, dar și prin verticalitatea versanților.

Sculptate de râul Bicaz în calcare mezozoice pe o lungime de 8 km și cu o înălțime a versanților care depășește adesea 300 m, Cheile Bicazului sunt unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.

Evoluția carstică a acestei văi a dus la apariția unui platou calcaros cu doline și aventuri în partea verstică a cheilor.

Sectorul estic iese în evidență prin sectoare de chei create de afluenții Lapoș, Șugău, Bicăjel, Lavard și Lazăr.

Astfel, Cheile Bicazului sunt formate din mai multe sectoare, însă pe toate lungimea acestora se remarcă peisaje pitorești, unde pădurea, apele și relieful montan crează o imagine feerică.

Ca turist, poți admira Piatra Altarului (1.120 m – denumit și Turnul Bardosului), Piatra Pinteștilor (847 m), Muntele Piatra Poienii, Cheile Bicăjelului, Cheile Șugăului și Peretele Surducului.

Cheile Bicăjelului

Cheile Bicăjelului
Cheile Bicazului privite de la Turnul Negru din Cheile Bicăjelului

Cheile Bicăjelului se întind pe o lungime de 6 km și sunt străbătute de râul Bicăjel – afluent al râului Bicaz. Acestea încep de la confluența râului Bicaz cu Bicăjel.

Acest sector de chei fac parte din rezervația naturală cu același nume, care se remarcă prin peisajele spectaculoase. Pasionații de drumeție au la dispoziție diferite trasee mercate pentru explorarea peisajelor, a faunei și florei din zonă.

La capătul acestor chei, se află un pod suspendat, amplasat la mare înălțime, iar dacă continui drumeția, vei ajunge la Turnul Negru, respectiv la cabina panoramică de la Piatra Poienii. De aici poți admira Piatra Altarului, situată pe cealaltă parte a stâncilor.

Podul suspendat se află la capătul cheilor Bicăjelului, unde la 45 de minute de mers pe jos se zărește un indicator pe care scrie Podul Suspendat. Traseul este marcat cu cruce galbenă, iar la câteva minute de mers, vei zări această atracție spectaculoasă.

Este vorba despre un pod metalic suspendat la o înălțime mare față de albia pârâului, a căror extreme sunt ancorate în stânci. Peisajul îți taie răsuflarea.

De aici, poți continua drumul pentru a ajunge la punctul de belvedere de la Turnul Negru, de unde poți admira Cheile Bicazului în toată splendoarea lor.

Pentru a intra pe Cheile Bicăjelului, traseul începe din Cheile Bicazului, mai precis de la Podul Ungurilor. Aici se află și câteva locuri de parcare. Pentru indicații pe hartă a punctului de plecare poate fi vizualizat aici.

Cheile Șugăului

Cheile Șugăului
Cheile Șugăului

Cheile Șugăului, situate în apropiere de orașul Bicaz, constituie una dintre cele mai sălbatice și spectaculoase zone din Carpații Orientali. Parte a Parcului Național Ceahlău, Cheile Șugăului reprezintă un paradis pentru iubitorii de drumeții, plimbări în natură și alpinism.

Aceste formațiuni stâncoase au fost sculptate de râul Șugău, afluent al Bicazului, prin același proces de eroziune.

În apropiere de Cheile Bicazului, poți vizita orașul Bicaz din județul Neamț și orașul Gheorgheni din județul Harghita.

Orașele Gheorgheni și Bicaz

Orașul Gheorgheni este al treilea oraș ca mărime din juțdeul Harghita, fiind situat la o altitudine de 810 m, la doar 25 km de Lacul Roșu și 60 km de stațiunea Praid.

Orașul Bicaz este cel mai mic oraș din județul Neamț, luând naștere în anul 1960, odată cu construirea barajului lacului de acumulare Bicaz. Orașul este format, pe lângă localitatea de reședință, din anexele Izvoru Muntelui, Izvoru Alb, Potoci și Secu.

Lacul Roșu

Lacul Roșu
Lacul Roșu

Lacul Roșu este situat la doar 3 km de Cheile Bicazului și este un lac de baraj natural creat în anul 1837 la poalele Masivului Hășmașul Mare. Acest lac a luat naștere odată cu surparea unei porțiuni din muntele Ghilcoș, surpare care a blocat cursul natural al râului.

Acest lac natural este străjuit de vârfurile Suhardul Mic (1.352 m), Suhardul Mare (1.507 m) și Ghilocoș (1.406 m).

Denumirea lacului provine de la argilele bogate în oxizi de fier aduse de Pârâul Roșu și depozite în lac.

Lacul și barajul Bicaz

Lacul Bicaz
Lacul Bicaz

Lacul Bicaz este un lac de acumulare creată în 1960, odată cu construcția barajului Bicaz.

Denumit și Izvorul Muntelui, lacul Bicaz este spectaculos prin dimensiunile sale, având o suprafață de 31 km pătrați, lungime de 35 km și adâncimea maximă de 97 de metri.

Bicazul este cel mai mare lac de acumulare din Carpații Orientali și unul dintre cele mai mari din țară, peisajul fiind dominat de păduri dese și munți înalți.

Malul lacului devine astfel un paradis al iubitorilor de natură și activități în aer liber. Pentru a te bucura de peisaj, îți recomand un tur cu barca sau hidrobicicleta. De asemenea, aici poți pescui.

Barajul Bicaz este unul dintre cele mai mari din țară și a fost construit pentru producerea de energie hidroelectrică și totodată pentru a preveni inundațiile.

Municipiul Piatra Neamț

Piatra Neamț este situat la 59 de kilometri distanță de Cheile Bicazului și este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Moldova.

Distanța între Cheile Bicazului și municipiul Piatra Neamț poate parcursă cu mașina în mai puțin de o oră.

Telegondola și vârful Cozla, Ansamblul medieval Curtea Domnească, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni Piatra Neamț sau Dealul Pietricica sunt câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Piatra Neamț.

Peștera Munticelu

Peștera Munticelu, denumită și Ghiocelu, este situată în apropiere de Cheile Șugăului, în Parcul Național Cheile Bicazului, în Masivul Surduc, pe versantul stâng al Văii Bicazului. Peștera situată pe raza comunei Bicazu Ardelean, a fost descoperită în anul 1973 de către câțiva copii care au plecat la cules de ghiocei.

Peștera are o deschidere de aproximativ 3 metri în blocul calcaros Munticelul și prezintă o sală acoperită în întregime de stalactite și stalacmite.

Trase turistice în Parcul Național Cheile Bicazului

Cheile Bicazului, parte a Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș, găzduiesc câteva trasee amenajate:

  • Cheile Bicazului – Punctul de belvedere de pe Muntele Suhardul Mic: 3 km, traseu de dificultate scăzută;
  • Cheile Bicazului – Piatra Altarului – Canionul Laposului – Piatra Bardos – Fanariile de pe Cupas – Șaua Cupas: 3 ore, dificultate medie;
  • Cheile Bicăjelului – Poiana Surducel – Drumul Surducului – Șaua Verescheu – Lacul Roșu – Cheile Bicăjelului (circuit): 3 ore, dificultate medie;
  • Podul Ungurilor – Cheile Bicăjelului – Podul Suspendat – Turnul Negru – Cabina Panoramică – Poiana din Șaua Țifrea – Serpentina Mică – Podul Ungurilor: 5 ore, dificultate ușoară;
  • Valea Bicăjelului – Piatra Cherecului: 6 ore, dificultate medie;
  • Cheile Bicazului (Gura Laposului) – Cheile Laposului – Poiana Cupas – Vf. Ciurgau – cătunul Barnadu – Bicaz-Chei – Gura Laposului (circuit): 8 ore, dificultate medie;

Te-ar putea intersa și...

obiective turistice Brasov

Top 15 obiective turistice în Brașov și împrejurimi

Ești în căutarea obiectivelor turistice din Brașov? Ei bine, trebuie să afli că orașul de la poalele Tâmpei este o destinație preferată de… Citește mai mult

Lacul Bicaz - printre cele mai frumoase locuri de vizitat in Moldova

11 locuri de vizitat în Moldova

Moldova, regiunea situată în estul României, abundă în atracții și obiective turistice, oameni ospitalieri, mâncare gustoasă și peisaje naturale pitorești. Numele regiunii provine… Citește mai mult

Harta Romaniei

Harta României (7 hărți diferite)

Cauți harta României? Ai ajuns unde trebuie. În acest articol îți vom prezenta 7 variante de hartă a României, de la județe și… Citește mai mult

Obiective turistice Sibiu: locuri de vizitat

O vacanță în orașul medieval este cadrul perfect pentru a vizita cele mai frumoase obiective turistice din Sibiu și împrejurimi. Orașul Sibiu, denumit… Citește mai mult

locuri de vizitat in Constanta

Top 18 locuri de vizitat în Constanța și împrejurimi

Când vine vorba despre cele mai frumoase locuri de vizitat în Constanța, fără să vrei te gândești la mare și plajă. Cu toate… Citește mai mult

Palatul Parlamentului - unul dintre cele mai faine obiective turistice din Bucuresti

Top 12 locuri de vizitat în București

Cauți locuri de vizitat în București? În articolul de astazi vei descoperi cele mai frumoase locuri de vizitat din București. În București există… Citește mai mult

brunch Bucuresti

13 locuri faine pentru un brunch în București

Ești în căutarea celor mai faine locuri unde poți savura un brunch în București? Ei bine, ai ajuns unde trebuie. Dacă sari de… Citește mai mult

Palatul Parlamentului - unul dintre cele mai faine obiective turistice din Bucuresti

Top 12 locuri de vizitat în București

Cauți locuri de vizitat în București? În articolul de astazi vei descoperi cele mai frumoase locuri de vizitat din București. În București există… Citește mai mult

Castelul Bran

Castelul Bran: Istoric, obiective, tarife, și program de vizitare

Castelul Bran este situat în Bran, județul Brașov, la intrarea pe culoarul Rucăr-Bran, fiind unul dintre cele mai populare castele din România. Amplasat… Citește mai mult

Compară cazări

Compară