Top 18 locuri de vizitat în Bistrița și împrejurimi
Bistrița este Poarta Transilvaniei și unul dintre cele mai vechi orașe din regiune, fiind atestat documentar ca oraș în anul… Află mai multe
Iată cele mai frumoase locuri de vizitat în România. Fie că ești în căutarea celor mai importante obiective turistice din România, sau îți plănuiești itinerariul cu locurile de vizitat pentru următoarea vacanță, țara noastră are o mulțime de locuri superbe din care să alegi.
În acest articol, îți vom prezenta cele mai frumoase locuri de vizitat din România. Cu adevărat cele mai frumoase. Hai să le descoperi!
Delta Dunării este una dintre cele mai impresionante minuni ale naturii, și cu siguranță un loc de suflet pentru mulți români. Dacă încă n-ai ajuns aici, nu trebuie să ratezi o vacanță aici înainte de te pronunța referitor la frumusețea naturală a plaiurilor natale. Această deltă vastă este casa a peste 300 de specii de păsări și pești. Fauna sălbatică, peisajele pitorești, plimbările pe apă, mâncarea delicioasă și vegetația impresionantă sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să ajungi aici măcar o dată în viață.
Dacă încă nu te-am convins, iată câteva lucruri interesante pe care probabil nu le-ai aflat încă:
Cu siguranță ai auzit multe despre Transfăgărășan. Este drumul pitoresc care traversează pe direcția nord-sud grupa cea mai înaltă a Carpaților Meridionali: Munții Făgăraș.
Dacă ești în căutarea unor peisaje montane care îți taie răsuflarea, atunci trebuie să dai o fugă pe Transfăgărășan.
Potrivit celor de la TopGear, este una dintre cele mai frumoase șosele din Europa. Este cel mai înalt drum din România care străbate peste 151 km de peisaje de-a dreptul spectaculoase, punctul cel mai înalt fiind situat la 2042 m altitudine în apropierea Cabanei Bâlea Lac.
Transfăgărășan începe din comuna Bascov, județul Argeș (lângă Pitești) și se încheie în comuna Cârțișoara, aflată la doar 50 km de Sibiu. Drumul poartă fi văzut pe hartă sub denumirea DN7C.
Cele mai frumoase obiective turistice și locuri de vizitat pe Transfăgărășan sunt:
Astfel, Transfăgărășan este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România!
Trebuie însă să te informezi înainte de a pleca la drum deoarece din cauza condițiilor meteo mai puțin favorabile, porțiunea cea mai înaltă întinsă pe 27 km este de obicei închisă din cauza pericolului de avalansă.
Drumul este închis între prima zăpadă mai serioasă și sfârșitul primăverii (mai-iunie). Totul depinde de starea vremii.
Peștera și Măgura sunt două sate pitorești, de munte, situate în județul Brașov, chiar între Munții Piatra Craiului și Munții Piatra Craiului. Priveliștea este de vis, iar peisajele sunt comparabile cu cele din Alpii Elvețieni.
Peștera este amplasat în comuna Moieciu, la o altitudine de aproximativ 1200 m. Situat la poalele munților Piatra Craiului, Peștera oferă printre cele mai spectaculoase peisaje montane din țară. Priveliștea incredibilă, casele tradiționale și drumul de poveste te vor lăsa fără cuvinte. Avantajul major este că de aici se văd atât munții Piatra Craiului cât și versanții vestici ai munților Bucegi.
Măgura, denumit și “Raiul dintre munți”, este un sat răsfirat din comuna Moieciu, județul Brașov. Este situat la 1080 m altitudine, învecinându-se cu Peștera. Aici domnește liniștea iar oamenii care dau bună ziua la toată lumea, căsuțele tradiționale și drumul pietruit conturează un peisaj de basm într-un sat cu adevărat montan.
Întrucât aceste două sate sunt situate la doar 5 km distanță unul de celălalt, îți recomandăm să te bucuri de o plimbare care traversează ambele sate prin drumul național DJ112G . Dacă vii dinspre Bran, va trebui să urci dinspre Moieciu de Jos. O altă rută este prin Râșnov – Zărnești, drum de aproximativ 25 km (51 minute de mers cu mașina).
Viscri este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România și totodată cel mai popular sat săsesc din Transilvania. Situat în comuna Bunești din județul Brașov, acest mic sat medieval datează din secolul al XII-lea, atunci când secuii au fost aduși aici pentru a păzi granița estică a regatului.
Aici vei putea păși în trecutul istoric al satului românesc tradițional. Pur și simplu plimbându-te prin sat vei întânli case tradiționale cu acoperiș din paie, ulițe cu grajduri și hambare.
Astfel, semnificația istorică și frumusețea acestui mic sat plasează Viscri pe lista celor mai frumoase obiective turistice din România.
De asemenea, satul este cunoscut pentru biserica fortificată, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din Transilvania.
Biserica datează încă din secolul al XII-lea, și este construită în stil gotic. Mai mult, este înconjurată de o fortificație.
Plimbându-te prin sat, vei vedea cât de bine a fost conservat acest sat. Oamenii încă mai stau la taifas la poartă și salută pe oricine le trece prin cale.
Chiar și Prințul Charles s-a îndrăgostit de această frumoasă așezare rurală.
Sighișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, fiind denumit în trecut “perla Transilvaniei”. Întemeiat în secolul al XII-lea, orașul este cunoscut pentru cetatea sa medievală înțesată de turnuri, străduțele pitorești, atmosfera unică și arhitectura deosebită care a fost păstrată până astăzi.
Situată pe malul Târnavei Mari, Sighișoara mai are doar 9 din cele 14 turnuri ale meșteșugarilor. Mai mult, orașul a fost inclus în patrimoniul UNESCO, fiind unul dintre dintre cele mai bine păstrate orașe medievale din Europa, cu o arhitectură impresionantă.
Cu toate astea, abundă în obiective turistice. Și chiar dacă nu le vizitezi, o simplă plimbare pe străduțele pline de istorie, printre casele pitorești, te va face să te simți ca și când te-ai întoarce în timp. Cu siguranță are un aer vestic!
Cele mai frumoase locuri de vizitat în Sighișoara sunt:
Sibiu, oraș medieval cu o istorie de peste 900 de ani, este unul dintre cele mai vizitate și mai frumoase locuri din România.
Denumit după râul care îl străbate, Sibiu îți oferă ceva din epoca medievală și un aspect săsesc. De aceea, se aseamănă mult cu orașele austriece sau cu cele din sudul Germaniei.
Declarat în trecut “Capitala Europeană a Culturii”, Sibiu abundă în istorie, arhitectură și cultură.
Dacă încă n-ai aflat, Sibiu este unul dintre cele mai bine păstrate centre medievale din Europa. Încă se mai vede influența dominării habsburgice pe străzile pietruite ale orașului. Aici parcă timpul a stat în loc! Pentru a te bucura de acest oraș superb, plimbă-te la pas.
Orașul a fost structurat în două: Orașul de Sus dedicat cetățenilor mai înstăriți și celor din elita religioasă, precum și Orașul de Jos, destinat artizanilor și comercianților. Plimbându-te la pas, vei observa că între acestea se află un labirint de alei pietruite, scări și numeroase pasaje.
Dacă ajungi aici, nu rata o plimbare prin Piața Mare și Piața Mică din centrul orașului. Aceste piețe istorice sunt printre cele mai importante obiective din Sibiu. Dacă vrei să mănânci ceva, aici este locul perfect. Vei găsi o mulțime de cafenele, terase în aer liber și restaurante.
Tot aici este și Podul Minciunilor.
Podul Minciunilor, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Sibiu, este cel mai vechi pod din fontă construit în România. În trecut, a existat un mit conform căruia dacă spuneai o minciună pe pod, acesta se va prăbuși. Acum înțelegi de ce a fost doar un mit?
Alte obiective turistice pe care le poți vizita aici includ:
Fundata este o comuna situată la cea mai mare altitudine din România (1360 m), înconjurată de Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului. Amplasată în județul Brașov, comuna este formată din satele Fundățica și Șirnea.
Acest un colț de rai, ascuns în munți, este unul dintre cele mai pitorești atracții din județul Brașov. Dacă ești în căutarea locații de munte cu peisaje spectaculoase, departe de zgomotul cotidian, unde să asculți ciripitul păsărilor, bucurându-te de liniștea naturii, trebuie neaparat să ajungi aici.
Se spune că aici este cel mai curat aer din țară, fapt oarecum logic întrucât este cea mai ridicată localitate din punct de vedere altitudinal.
Fundata este un sat răsfirat de munte, cu oameni cumsecade și primitori. Plimbă-te pe ulițele satului, și bucură-te de peisajele desprinse din basme.
Dacă ești în căutare de cazare în Fundata, trebuie să știi că aici vei găsi printre cele mai bune prețuri.
Cele mai frumoase locuri de vizitat din Fundata și împrejurimi sunt:
Castelul Bran este situat în localitatea cu același nume din județul Brașov, chiar la intrarea în culoarul Rucăr-Bran. La doar 30 km distanță de Brașov, respectiv 186 km de București, castelul este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România.
Acesta este numit și Castelul lui Dracula, consecință a personajului fictiv din romanul omonim, acesta fiind scris de scriitorul irlandez Bram Stoker. Autorul face mențiuni despre un conte transilvan, stăpân al unui castel cocoțat pe stâncă. Se pare că este singurul castel transilvănean care se potrivește acestei descrieri, fapt pentru care și-a primit această poreclă.
Castelul a fost ridicat între 1377 și 1388 pe o stâncă abruptă situată între Măgura și Dealul Cetății, funcționând inițial ca unitate militară de apărare. Totodată, a avut și scop economic, fiind postul vama care lega Transilvania de Țara Românească.
Ca să-ți faci o idee despre dimensiunea acestuia, castelul este ridicat pe patru etaje, având 57 de camere. Dintre acestea, 23 de camere sunt deschise circuitului turistic.
Aici bunurile erau taxate cu 3% din valoarea acestora.
Valoarea castelului a fost estimată la 140 milioane de dolari, fapt care o plasează pe lista celor mai scumpe clădiri istorice din Europa – cu destinație rezidențială.
Castelul primește aproximativ 1 milion de turiști anual, fiind unul dintre cele mai frumoase castele din țară.
Cazanele Dunării face parte din Parcul Natural Porțile de Fier, și este unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din România.
Parte din Defileul Dunării, Cazanele Dunării se întind pe 9 km iar în anumite porțiul fluviul se îngustează până la 230 m. Astfel oferă peisaje spectaculoase unde Dunărea este mărginită de pereții stâncoși.
În zona Cazanelor, adâncimea apei poate ajunge până la 75 de metri, iar viteza apei poate depăși 5 m pe secundă.
Cazanele Dunării se împart în două sectoare: Cazanele Mari și Cazanele Mici.
Cazanele Mari au o lungime de 4 km, și sunt amplasate între masivele Ciucarul Mare și Veliki Strbac (Serbia). Tot aici, la baza peretelui vertical de calcar se află și peșterile Gura Ponicovei și Veterani.
Cazanele Mici au o lungime de aproximativ 3 km și sunt poziționate între masivele Ciucarul Mic și Mali Strbac (Serbia).
Cazanele și cele două masive de pe malul românesc (Ciucarul Mare și Ciucarul Mic) fac parte din zona protejată Parcul Natural Porțile de Fier. Acesta se întinde pe 115.6 hectare, fiind printre cele mai frumoase parcuri naturale din România dar și unul dintre cele mai mari.
Dacă vrei să vizitezi barajul hidroelectric Porțile de Fier, acesta se află în apropierea orașului Orșova. Prin acest baraj, valea Dunării de la Belgrad în jos a fost transformată în lac de acumulare. Astfel, nivelul apei în amonte a crescut cu 35 m.
Mai mult, insula Ada Kaleh, vechea localitate Orșova și câteva sate au fost evacuate.
Dacă ajungi în zonă, trebuie să te plimbi prin localitățile Eșelnița și Dubova, două locuri de poveste situate între Moldova Nouă și Orșova.
Tot aici este sculptat și Chipul lui Decebal, mai precis în zona Cazanelor Mici, în golful Mraconia. Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de pe Clisura Dunării.
Îți recomand un tur complet al zonei cu barca, care include Tabula Traiana, Grota Veterani (de unde armatele austro-ungare trăgeau în corabiile turcești) și alte două atracții turistice.
Peștera Veterani poate fi vizitată doar de pe apă. Este situată la aproximativ 70 m deasupra apei și are o lungime totală de 173 m, cu o lățime de 40 m.
Un alt obiectiv turistic este Peștera Ponicova, care poate fi vizitată atât de pe Dunăre, cât și de pe uscat. De asemenea, nu rata muzeul Porțile de Fier.
Lacul Sfânta Ana este situat în Rezervația Naturală Mohoș din județul Harghita, la o altitudine de 950 m, fiind singurul lac de origine vulcanică din România.
Situat la doar 35 km de Miercurea-Ciuc, lacul Sfânta Ana este amplasat pe unul dintre craterele vulcanice stinse din masivul Ciomatu.
Este singurul lac vulcanic din Europa Centrală și de Est, fiind format pe fundul craterului sudic al masivului Ciomatu. Mai precis, aici a avut loc cea mai recentă erupție vulcanică din Carpați șu Europa de Est.
Lacul are o formă circulară, o lungime de 620 m și o lățime de 460 m, întinzându-se pe o suprafață de 19.5 ha. Cu o adâncime maximă de 7 m, lacul își procură apa din precipitații. Practic, este lipsit de izvoare.
Peisajele de aici îți taie răsuflarea. Cu toate astea, scăldatul în lac este interzis.
Interesant că lacul n-are niciun izvor, alimentându-se dinprecipitațiile atmosferice acumulate în partea inferioară a pâlniei. Odată ce se infiltrează în pământ, acestea reapar sub forma unor izvoare, în partea exterioară a vulcanului.
Pe celălalt crater vulcanic al masivului vei găsi tinovul Mohoș – una dintre cele mai impresionante locuri naturale din Europa. Apariția tinovului Mohoș este legată de formarea regiunilor muntoase de origine vulcanică pe marginea interioară a bazinului Transilvaniei.
Amplasat în nordul lacului Sfânta Ana, tinovul este o rezervație naturală cu relicte glaciare și plante unice. Ambele fac parte din situl Natura 2000, fiind arii protejate.
Lacul se separă de mlaștina Mohoș printr-o șa largă, unde se află și o cabană turistică. Aici se află și drumul care ajunge la Balvanyos – un resort SPA spectaculos unde-ți recomandăm să te cazezi dacă ajungi în zonă.
Tinovul Mohoș este situat în partea nordică a calderei Ciomatu, la altitudinea de 1050 m. Acesta are o suprafață de 80 de hectare, formându-se odată cu craterul lacului Sfânta Ana.
Deși Mohoș a fost inițial un lac vulcanic cu o suprafață de patru ori mai mare decât cea a lacului Sfânta Ana, de-a lungul secolelor acesta a secat și a devenit o mlaștină.
Astăzi, tinovul este o mlaștină alpină, acidă, unde descompunerea materiei organice este greoaie. Numele acestuia se traduce “lacul cu mușchi”, ceea ce explică pH-ul puternic acid al solului, cuprins între 3.8 și 4.1.
Dacă vrei sa ajungi aici, trebuie să știi că lacul este situat la o distanță de 55 km de Miercurea Ciuc, respectiv 48 km de Sfântu Gheorghe. Este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din România.
Via Transilvanica este unul dintre cele mai frumoase trasee de drumeție din lume și leagă Bucovina de Dunăre, având o lungime de 1400 km.
Traseul pornește din Putna, județul Suceava și străbate Transilvania pentru a ajunge în Drobeta-Turnu Severin din județul Mehedinți.
Întins pe 7 regiuni istorice și 10 județe, Via Transilvanica traversează 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO. Traseul este marcat de 950 de borne sculptate în andezit și poartă turiștii prin sălbăticia spectaculoasă a Transilvaniei și a satelor tradiționale românești.
Traseul a fost inaugurat în 2022 și trece rând pe rând prin județele Suceava, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș Severin și Mehedinți.
Dedicat pasionaților de drumeție, traseul este supranumit “calea care unește” și atrage turiștii interesați să descopere pădurile neatinse ale Transilvaniei și ecoturismul românesc, traversând practic țara în diagonală, de la Mănăstirea Putna din Bucovina până pe malul Dunării prin 107 unități administrativ-teritoriale.
Printre atracțiile turistice pe care le poți vizita pe traseul Via Transilvanica se numără Poșmuș, Lacul Ursu din Sovata, Praid, Odorheiu Secuiesc, Sighișoara, Biserica fortificată din Biertan, Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, Cetatea Sarmizegetusa, Parcul Național Semenic – Cheile Carașului și Parcul Național Domogled-Valea Cernei.
În ciuda lungimii impresionante, nu ai cum să te rătăcești deoarece bornele unice din andezit, sculptate de artiști, marchează fiecare kilometru al traseului. Alături de aceste borne, traseul este semnalizat și prin marcaje vopsite și stâlpi cu indicatoare.
Traseul a fost inclus de revista Time în topul celor mai frumoase 100 de locuri de vizitat din întreaga lume. Pentru a vă face o idee despre amploarea fenomenului, Via Transilvanica a ajuns să concureze alături de La Maison Rabelais de pe Valea Loarei (Franţa) și Cortina d’Ampezzo (Italia).
Cascada Cailor este situată în Munții Rodnei (grupa nordică a Carpaților Orientali), în apropiere de stațiunea Borșa. Mai mult, Cascada Cailor face parte din Parcul Național Munții Rodnei – cea mai mare arie protejată din Carpații Orientali.
Ce este interesant aici este că apa adunată într-un circ glaciar curge peste Podul Cailor – un abrupt calcaros. Curgerea are loc în mai multe trepte, rezultând astfel cea mai mare cascadă din România.
Cascada Cailor se află amplasată altitudinal la 1300 m, căderea de apă fiind de aproximativ 90 m.
Dacă ajungi în Borșa, poți ajunge la Cascada Cailor fie cu telescaunului, fie pe jos.
Este recomandat să vizitezi acest obiectiv turistic pe durata primăverii, atunci când debitul apei este ridicat.
Peisajele din această zonă sunt superbe întrucât peisajul este tipic alpin. Grupa nordică din care face parte aceasta cascadă este grupa Carpaților Orientali cu cei mai înalți munți (Vf. Pietrosu Mare – 2303 m).
Castelul Peleș este situat în Sinaia, județul Prahova, și este unul dintre cele mai cunoscute castele din România. Este încărcat de istorie, și totodată este primul castel complet electrificat din Europa.
Construcția acestuia a început în 1874 la ordinele regelui Carol I – primul rege al României, pentru a-i servi ca reședință de vară. Odată cu finalizarea construcției, numele localității (Podul Neagului) a fost schimbat în Sinaia.
Aici s-a născut regele Carol al-II-lea, primul monarh născut pe teritoriul României. Mai mult, tot aici s-a născut și Mihai I.
Sub temelia acestui castel, se spune că sunt îngropate primele monede românești cu chipul regelui Carol I.
Construcția castelului a fonst finalizată în 1914, având un total de 160 de camere și 30 de băi. În perioada comunistă, castelul a fost confiscat odată cu abdicarea Regelui Mihai. Mai mult, între 1975 și 1990 castelul a fost închis publicului.
După acest scurt istoric al acestui impetuos obiectiv turistic din România, trebuie să știi că Peleș atrage anual sute de mii de turiști, din țară și străinătate. Este fără doar și poate unul dintre cele mai impresionante castele din România.
Terenul pe care este amplasat a fost achiziționat de principele Carol în 1872, acesta îndrăgostindu-se de peisajul montan din zonă.
Astăzi, castelul Peleș adăpostește peste 60.000 de obiecte de artă, și poate fi vizitat de marți până duminică. Programul de vizitare este cuprins între 9:15 și 17:15.
Mocănița de pe Valea Vaserului este cel mai important reper turistic din Maramureș, și totodată una dintre cele mai frumoase obiective turistice din România. Este o emblemă a României, fiind totodată parte a patrimoniului UNESCO!
Mocănița de la Vișeu de Sus este atât de populară întrucât este ultima cale ferată forestieră cu abur din Europa. Aceasta este și astăzi folosită pentru transportul lemnului, dar destinația principală este legată de turism.
De asemenea, Mocănița de pe Valea Vaserului este cunoscută la nivel mondial drept ultima cale ferată cu ecartament îngust, care funcționeaza cu locomotive cu abur, alimentate cu cărbuni.
Construcția acestei căi ferate a început în 1932, într-o perioadă în care acest tip de cale ferată era la modă în Europa.
Acest ecartament îngust era necesar pentru a permite căii ferate să urmeze traseul sinuos al râului. Astfel, locomotiva împingea la urcare vagoanele goale pentru lemn, iar la coborâre, greutatea lemnului, ajutată de gravitație, permitea acestuia să coboare până în Vișeu de Sus.
Dacă de-a lungul timpului, aceasta a fost parțial distrusă, calea ferată a fost refăcută de C.A.P.S. între 1946 și 1948.
Chiar dacă după 1990, locomotivele cu abur au ieșit din folosință, această cale ferată și-a păstrat utilitatea. Astăzi, există 4 locomotive cu abur funcționale în țară.
Astfel, nu ezita să faci o plimbare cu celebra Mocăniță.
Mocănița de pe Valea Vaserului circulă din mai până în octombrie (de luni pînă joi), din Vișeu de Sus până la stația Izvorul Boului, cu un popas la Paltin (km 21), pe o distanță de 46 km. Traseul durează aproximativ 6 ore.
Ți-ai imaginat cum ar fi să vizitezi un loc în care oamenii încă trăiesc într-o deplină armonie cu natura? Acum ai ocazia să-l vizitezi pentru a te bucura de unul dintre locurile de vis în România.
Fundătura Ponorului, numită și Palma lui Dumnezeu este situată în Parcul Național Grădiștea Muncelului – Cioclovina din Munții Șureanu și este unul dintre puținele locuri în care tehnologica nu a ajuns încă.
Este unul dintre cele mai frumoase locuri din România, care te face să te simți ca și când te-ai întoarce în timp. Este un sat pitoresc fără acces la infrastructură rutieră modernă, electricitate sau semnal GSM.
Astăzi, aici mai există aproximativ 20 de gospodării, sălașe și stâne, iar restul merg doar să ia fânul și legumele proaspete, după care coboară în satele din vale (Ponor și Federi), situate la 10 km distanță. Asta pentru că iarna, condițiile de locuit sunt foarte grele.
Deși pare misterios prin prisma formelor de relief existente, această zonă este o depresiune carstică de tip uvală, sau mai precis o formă carstică de tip alungit, puțin adâncă, formată prin lărgirea unui teritoriu de doline.
În acest sat din Hunedoara vei găsi un peisaj idilic, desprins din povești, cu un pârâu meandrat – Ponor care se pierde într-un perete de calcar, căpițe de fân, și ici-colo câteva cătune. Stânele de aici au fost înființate pe vremea dacilor.
Dacă ar fi să facem un top al celor mai liniștite destinații din România, Fundătura Ponorului ocupă prima poziție. Dar aici sunt mai multe ponoare, dintre care cele mai spectaculoase sunt Fundătura Ponorului, Lunca Ponoriciului și Poiana.
Pentru a-l vizita, mergi pe drumul asfaltat care traversează localitățile Ohaba Ponor și Federi. După ce treci de podeț, vei urca spre releul de telefonie până când la capătul drumului asfaltat.
În cazul în care ai mașină 4×4, poți continua drumul de piatră pentru aproximativ 9 km. Dacă ai o mașină cu gardă joasă, va trebui să continui drumul la pas pentru aproximativ 2 ore.
Rimetea este unul dintre cele mai frumoase locuri neștiute din România. Situat în județul Alba, la poalele munților Apuseni, satul Rimetea a fost atestat documentar în anul 1257, având o istorie bogată.
Deși este amplasat în județul Alba, satul se află la doar 59 de kilometri de Cluj-Napoca.
Populația de sași și secui din trecutul istoric, atunci când era un centru meșteșugăresc și minier important în regiune, și-a pus amprenta asupra frumuseții arhitecturale a caselor, motiv pentru care a fost desemnat zonă arhitecturală și urbană protejată.
Încă din 1996, satul a fost inclus într-un proiect de conservare. Ca urmare, mulți localnici au decis să-și restaureze casele, oferind satului o imagine de poveste. Ca să-ți faci o idee despre vechimea caselor de aici, trebuie să știi că cea mai veche construcție datează din anul 1668.
De asemenea, este singurul sat românesc distins de către Comisia Europeană (în 1999) cu premiul Europa Nostra, pentru conservarea patrimoniului material.
Priveliștea către Vf. Piatra Secuiului (1711 m) din Apuseni, casuțele tradiționale și oamenii cumsecade fac din acest sat un loc mirific, asemănător cu satele elvețiene.
Printre atracțiile turistice din Rimetea și împrejurimile satului se numără:
Nu degeaba este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România.
Cascada Bigăr este situată pe Cheile Nerei, județul Caraș-Severin. Amplasată în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, Bigăr este una dintre cele mai frumoase cascade din România.
Cascada este formată de izbucul Bigăr, un izvor subteran puternic. Atunci când apa adunată ajunge la nivelul cotului sifonului, iese la suprafață de pe o stâncă acoperită de mușchi. Aceasta se varsă în râul Miniș și formează o cascadă de tuf calcaros.
Considerată în 2010 de The World Geography cea mai spectaculoasă cascadă din lume, aceasta s-a prăbușit în 2021 ca urmare a acumulării de mușchi și calcar, care a facut-o să cedeze sub propria-i greutate.
Cu toate astea, cascada se reface încet în mod natural și continua să fie unul dintre cele mai frumoase atracții turistice din România.
Intrarea în rezervația naturală se face din dreptul cascadei Bigăr, aflată la câțiva metri de șosea.
Ți-a plăcut acest articol despre cele mai frumoase locuri de vizitat în România? Ajută-ne să îl distribuim!