12 orașe de vizitat în România

Brașov este printre cele mai frumoase orașe de vizitat în românia

De la farmecul cetăților medievale la centrele urbane cosmopolite și vibrante, România găzduiește orașe fascinante care impresionează printr-o combinație de istorie, cultură, arhitectură și peisaje de poveste.

Fie că-ți place să te pierzi pe străduțele pietruite ale orașelor medievale, să explorezi arhitectura impresionantă sau să descoperi centrele urbane cosmopolite, România are câte ceva de oferit fiecărui turist.

Iată cele mai frumoase orașe de vizitat în România:

1. Brașov

Brașov
Brașov

Brașov, situat la poalele muntelui Tâmpa, este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, cu biserici fortificate și o arhitectură gotică și barocă vizibilă la tot pasul. De la lăcașe de cult la monumente istorice, acest oraș medieval abundă în obiective turistice.

Brașov păstrează și astăzi influența sașilor care și-au pus amprenta atât asupra culturii cât și asupra fațadei vechiului oraș. În 1383, Brașov avea să devină cel mai important oraș de la granița dintre Transilvania și Țara Românească.

Mai mult, Brașovul a câștigat un loc de prestigiu în topul TripAdvisor la categoria Traveler’s Choice.

Cele mai frumoase locuri de vizitat din Brașov includ Piața Sfatului – cel mai vizitat loc, Vârful Tâmpa, Biserica Neagră – simbolul orașului și printre cele mai mari biserici din România, Strada Sforii – cea mai îngustă stradă din Europa, Casa Sfatului, Bastionul Țesătorilor și Casa Negustorilor.

De asemenea, Poiana Brașov, situată la doar 25 de km distanță, găzduiește cel mai mare domeniu schiabil din țară, cu o lungime totală de 25 km de pârtii.

La doar 30 km distanță de Brașov se află Castelul Bran, construit în secolul al XIV-lea de sașii din regiunea Brașovului, devenit celebru pentru legătura acestuia cu romanul Dracula, scris de Bram Stoker.

2. Sibiu

Piața Mare din Sibiu
Piața Mare din Sibiu

Sibiu este cel mai mare ansamblu urban medieval din România dar și un important centru cultural și economic din sudul Transilvaniei. Mai mult, acest oraș multicultural are o istorie de aproape 900 de ani, fiind în trecut capitala Transilvaniei.

Situat la nord de Munții Făgăraș, unde istoria își face loc printre castele, cetăți spectaculoase și sate pitorești, Sibiul este o bijuterie culturală a României, întâmpinându-și turiștii cu o atmosferă boemă rezultată din mixul de istorie bogată și arhitectură impresionantă.

Există o mulțime de locuri de vizitat în Sibiu, iar printre acestea se remarcă Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Piața Mare, Piața Mică, muzeele ASTRA și Brukenthal, Strada Cetății – cea mai frumoasă stradă din Sibiu, Pasajul Scărilor, Piața Aurarilor, Turnul Dulgherilor și Biserica Evanghelică.

Orașul a fost construit în secolul al XII-lea sub numele de Cibinium, de la râul care izvorăște din Munții Cindrel și care formează depresiunea Sibiului (unde se află și municipiul Sibiu), iar din 2004 este parte a patrimoniului mondial UNESCO.

Printre cele mai frumoase locuri de vizitat în România, Sibiul ocupă un loc de cinste, fiind numit de Forbes în 2013 ca fiind al 8-lea cel mai idilic oraș de locuit din Europa.

În 2007, a fost numit Capitală Culturală Europeană, iar astăzi acest oraș cosmopolit găzduiește aproximativ 100 de evenimente culturale pe an, de la muzică și balet la teatru, film și numeroase târguri.

Pasionații sporturilor de iarnă și iubitorii muntelui au la dispoziție stațiunea Păltiniș, situată la doar 33 km de centrul orașului.

3. Cluj-Napoca

Cluj Napoca
Belvedere de pe Cetățuia, Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este al doilea cel mai mare oraș și unul dintre cele mai dezvoltate orașe ale României, având o arhitectură spectaculoasă și o istorie bogată.

Orașul reședință de județ al județului Cluj, a fost numit Cluj până în anul 1974 și are o istorie de două milenii. Potrivit Emerging Europe Business Perception Index for 2022, Cluj-Napoca este cel mai prietenos oraș pentru startup-uri, CNN considerându-l unul dintre cele mai frumoase 20 de orase din Europa.

Această poartă spre nordul Transilvaniei este, potrivit istoricului clujean Kuckacs Jozsef, un oraș comoară.

Printre cele mai importante obiective turistice din Cluj-Napoca, se numără Piața Unirii, Catedrala Sf. Mihail, Cetățuia, Piața Muzeului, Casa Matei Corvin, Parcul Central, Grădina Botanică și Bastionul Croitorilor.

Cetățuia este unul dintre cele mai frumoase atracții turistice ale orașului și totodată cel mai frumos punct de belvedere, fiind o fortificație ridicată în perioada habsburgică chiar în vârful dealului cu același nume. Situat pe malul stâng al Someșului, aceasta a fost clădită cu 5 bastioane de colț, 3 porți, șanț de apărare și ziduri în formă de stea.

Orașul face parte din rețeaua orașelor creative UNESCO, cu titulatura Orașul Filmului. Totodată, orașul găzduiește anual și celebrul festival UNTOLD.

4. Sighișoara

Sighișoara, situat în sudul județului Mureș, în inima Transilvaniei, este singurul oraș-cetate locuit din Europa și face parte începând din 1999 din patrimoniul mondial al UNESCO.

De departe unul dintre cele mai frumoase orașe din România, acest oraș medieval are un aer aparte, purtându-te într-o atmosferă de poveste, plină de istorie.

Istoria orașului a început în anul 1191, atunci când a fost fondat de către coloniștii germani, cunoscuți ca sași.

Printre cele mai frumoase locuri de vizitat din Sighișoara se numără Piața Unirii, Biserica Mănăstirii, Turnul cu Ceas, Casa Breslelor, Turnul Fierarilor, Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif și Turnurile Cetății.

Orașul are un centru istoric foarte bine păstrat, care datează încă din perioada medievală. Acesta se remarcă prin străzile înguste, casele cu acoperișuri construite în stil gotic, baroc și renascentist, precum și prin zidurile de apărare, conferindu-i o imagine autentică.

Aici poți vizita Scara Școlarilor, Școala din Deal, Biserica din Deal, Biserica Mănăstirii sau Catedrala romano-catolică Sf. Iosif.

5. București

București
Palatul Parlamentului din București

București, capitala și cel mai mare oraș al României, este cel mai important centru comercial și industrial al țării și totodată una dintre cele mai autentice capitale ale Europei.

Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf, Centrul Istoric, Catedrala Mântuirii Neamului, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Cotroceni, Grădina Botanică, Parcul Herăstrău sunt câteva dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din București.

Palatul Parlamentului, cunoscută drept Casa Poporului, este unul dintre simbolurile Bucureștiului, măsurând 270 m în lungime și 240 m în lățime, cu o înălțime de 86 de metri. Și da, acestor dimensiuni li se adaugă 92 m săpați în pământ.

Cu un total de 1.000 de încăperi, 440 de birouri, 30 de săli pentru evenimente, 3 biblioteci, 4 restaurante și o sală de concerte, Casa Poporului a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai scumpă clădire administrativă din lume, dar și cea mai grea construcție din lume.

O plimbare prin Centrul Vechi și pe Calea Victoriei vor contribui la o experiență reușită în cadrul acestui oraș de poveste, de care-ți vei aminti cu drag. Herăstrău, IOR, Cișmigiu, Tineretului sunt câteva dintre parcurile din București unde poți lua o gură de aer curat în inima naturii.

6. Iași

Iași
Palatul Culturii din Iași

Iași, capitala Moldovei, este un oraș învăluit de farmec și frumusețe, care abundă în monumente istorice și atracții turistice la tot pasul.

În ceea ce privește densitatea atracțiilor turistice, orașul este împărțit în trei mari zone: Bulevardul Ștefan cel Mare, Bulevardul Carol I și zona Golia.

Cel mai important obiectiv este Palatul Culturii din Iași, construit între 1906 și 1925, unde, în prezent, activează patru muzee: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul Științei și Tehnologiei Ștefan Procopiu, și Muzeul de Artă.

Dacă ajungi în Iași, nu rata Catedrala Mitropolitană – care găzduiește moaștele Sfintei Parascheva, Parcul Copou și teiul lui Mihai Eminescu, Bojdeuca lui Ion Creangă și Grădina Botanică.

Este fără doar și poate unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Moldova.

Ca urmare a importanței Festivalului Internațional de Literatură și Traducere, Iașiul a intrat în 2023 în rețeaua UNESCO de orașe creative, fiind inclus la categoria literatură.

7. Constanța

Constanța
Priveliște spre Cazinoul din Constanța, înainte de renovare

Constanța are o istorie de mii de ani și a fost construit sub numele de Tomis de către coloniștii greci. Încă din perioada romană, Constanța – unul dintre cele mai vechi orașe din România, s-a remarcat ca important port comercial, iar astăzi se remarcă ca al patrulea port ca mărime din Europa.

Aerul sărat, plajele largi cu nisip fin și multitudinea de obiective turistice fac din cel mai mare oraș de pe litoralul românesc o capitală românească a celor care iubesc marea.

Printre cele mai frumoase locuri de vizitat din Constanța se numără Cazinoul, Avariul și Delfinariul, Piața Ovidiu, Moscheea Regală Carol I și Portul Turistic Tomis – zona portului cu o mulțime de terase și restaurante.

Cazinoul, cea nau emblematică atracție a litoralului, este un monument istoric amplasat pe faleza care leagă orașul de Mamaia, chiar în centrul istoric, fiind construit între 1909 și 1910, în stilul Art Nouveau. În 2024, s-a finalizat reabilitarea fațadei, având un aspect spectaculos.

8. Oradea

Oradea
Oradea

Oradea este un oraș cosmopolit situat pe Crișul Repede, care îmbină arhitectura art-nouveau cu istoria multiculturală.

De asemenea, a fost numit capitala Art Nouveau a României întrucât găzduiește cele mai multe construcții ridicate care aparțin acestui stil arhitectural. Este singurul oraș românesc care face parte din rețeaua internațională a orașelor Art Nouveau.

Aici se află cel mai mare edificiu în stil baroc din țară, cel mai important complex baroc, dar și a treia sinagogă ca mărime din Europa – Sinagoga Neologă Zion.

Printre cele mai faine locuri de vizitat în Oradea se numără Piața Unirii și Palatul Vulturul Negru, Cetatea Medievală, Complexul Baroc, Dealul Ciuperca și Palatul Moskovits Adolf.

Dacă ajungi în zonă, poți vizita și satul Șuncuiuș de la poalele munților Pădurea Graiului (unde se află o plajă exotică), Cascada Vadu Crișului sau satul Sălacea, cunoscut ca Satul celor 1000 de pivnițe.

9. Sinaia

Sinaia
Castelul Peleș din Sinaia

Sinaia este unul dintre cele mai frumoase orașe de munte din România și este situat pe Valea Prahovei la o altitudine cuprinsă între 798 și 1055 m, pe versatul sud-vestic al Masivului Bucegi.

Există multe locuri de vizitat în Sinaia, iar printre cele mai frumoase se numără Castelul Peleș – ridicat la dorința regelui Carol I, Castelul Pelișor, Parcul Ghica, Drumul Regal și Poiana Stânii Regale și Mănăstirea Sinaia.

Castelul Peleș a fost construit între 1873 și 1883 ca reședință de vară a regilor României, având 160 de camere, sală de teatru, sală de muzică, bibliotecă și o lojă regală, fiind primul castel cu electricitate din Europa. Este unul dintre cele mai frumoase castele din România

Interesant că această zonă a fost nelocuită până în secolul al XVII-lea, iar originea numelui acestui oraș este strâns legată de Mănăstirea Sinaia, care la rându-i și-a primit numele de la spătarul Mihai Cantacuzino odată cu vizita acestuia la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din peninsula Sinai.

10. Timișoara

Timișoara
Timișoara

Timișoara este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, având o istorie impresionantă. Numit și Mica Vienă sau Orașul de pe Bega, Timișoara se remarcă prin patrimoniul arhitectural bogat, istoria bogată și scena culturală impresionantă.

Dacă nu știai încă, Timișoara a fost primul oraș românesc care a scăpat de regimul comunist, iar astăzi este capitala Banatului și unul dintre cele mai importante orașe ale țării.

Acest oraș cosmopolit impresionează prin arhitectura variată și prin centrul istoric în stil baroc, dar și prin grădinile și parcurile sale deosebite, biserici, sinagogi și muzee.

Cele mai frumoase atracții turistice includ Piața Unirii – emplema orașului, Piața Victoriei, Castelul Huniade, Bastionul Maria Theresia, Parcul Rozelor și Muzeul Satului Bănățean.

La doar 30 km de oraș se află Parcul Buziaș – o stațiunea balneaoclimaterică unde poți efectua băi calde cu ape minerale și băi de plante.

11. Suceava

Suceava
Cetatea de Scaun a Sucevei

Suceava este un oraș plin de istorie și tradiție, fiind poarta către istoria medievală a Moldovei. Trecutul acestui oraș, cunoscut de asemenea ca poarta de intrare către frumoasa Bucovina, ne leagă de domnia voievozilor moldoveni, îmbinând farmecul istoric cu peisajele naturale pitorești.

Suceava este una dintre cele mai vechi așezări ale României, fiind atestat documentar în anul 1388, pe vremea domniei lui Petru al II-lea Mușat. În prezent municipiu reședință al județului omonim, Suceava este situat în sudul Bucovinei, în Podișul Sucevei.

Orașul a fost capitala Principatului Moldovei timp de aproape două secole, iar istoria acestor meleaguri este strâns legată de cei mai cunoscuți voievozi ai moldovei: Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Petru Rareș.

Printre multitudinea de obiective turistice din Suceava se remarcă Cetatea de Scaun, construită în secolul al XIV-lea de Petru I Mușan și consolidată ulterior de Ștefan cel Mare. Acest obiectiv turistic reprezentativ te va purta într-o călătorie prin istoria fascinantă a Moldovei.

Dacă tot ajungi aici, nu rata cele mai importante locuri de vizitat din Bucovina.

12. Piatra Neamț

Piatra Neamț
Panoramă de pe Pietricica, Piatra Neamț

Piatra Neamț, orașul-reședință al județului Neamț, este un oraș plin de istorie situat pe malul Bistriței, chiar la poalele munților, fiind cunoscut pentru frumusețea peisajelor naturale. Această insulă urbană dintre munți, situată la o altitudine de 345 m, a fost pentru prima oară menționată în anul 1387, sub numele de Klamena (Piatra).

Cunoscut drept Perla Moldovei, orașul evocă un aer vibrant, care îmbină cadrul relaxant al stațiunilor montane cu atmosfera orașelor cosmopolite de provincie.

Orașul este înconjurat de mutele Pietricica (528 m), Cozla (650 m), Cârloman (617 m) și Cernegura (850 m), bucurându-se de un relief deosebit și o frumusețe arhitectonică.

Descoperă cele mai frumoase obiective turistice din Piatra Neamț și nu rata o pimbare cu telegondola de sub poalele Pietricicăi, vârful Cozla, Ansamblul medieval Curtea Domnească sau o plimbare pe malul lacului Bâtca Doamnei.

Te-ar putea intersa și...

cabane de inchiriat la munte

Topul celor mai frumoase cabane de închiriat la munte

Astăzi, vă prezentăm topul celor mai deosebite căsuțe și cabane de închiriat la munte. Dacă tot mergi la munte, meriți să te relaxezi… Citește mai mult

partii de schi

Top 10 pârtii de schi din România

Deși România nu dispune de altitudini similare Alpilor, avem suficiente pârtii de schi pentru a-ți planifica un sejur la schi, în țară. Peisaje… Citește mai mult

Gradinile lui Zoe

Grădinile lui Zoe: Un colț de rai în Banpotoc, Hunedoara

Grădinile lui Zoe sunt situate în localitatea Bonpotoc din județul Hunedoara, la doar 16 km de municipiul Deva, respectiv 23 km de Hunedoara.… Citește mai mult

Baile Herculane

Top 13 Obiective turistice în Băile Herculane și împrejurimi

Băile Herculane (sau Herculane) este cunoscută de mulți drept stațiunea turistică cu cea mai lungă istorie din România, situându-se printre cele mai importante… Citește mai mult

Oltenia Steaua de Mare - unul dintre cele mai bune hoteluri all inclusive de pe litoral

Ghidul Hotelurilor All Inclusive de pe Litoralul Românesc

Cauți hoteluri all inclusive pe litoral? Ai ajuns unde trebuie întrucât îți vom prezenta lista celor mai importante hoteluri all inclusive situate la… Citește mai mult

obiective turistice Alba Iulia

Top 11 obiective turistice în Alba Iulia

Alba Iulia este un oraș captivant situat în inima Transilvaniei, pe cursul mijlociu al râului Mureș. Cu o istorie milenară, acesta este orașul… Citește mai mult

top cabane de inchiriat intgral

Top 10 cele mai frumoase cabane de închiriat din România

Ești în căutarea celor mai frumoase cabane de închiriat din România? Ai ajuns unde trebuie. Nu mulți cunosc faptul că România are din… Citește mai mult

Veliko Tarnovo Bulgaria

Top 12 locuri de vizitat în Veliko Tarnovo

Ești în căutare celor mai frumoase locuri de vizitat în Veliko Tarnovo? Ai ajuns unde trebuie. Astăzi vom discuta despre cele mai frumoase… Citește mai mult

Cate continente sunt pe glob?

Continentele lumii: Câte continente sunt pe glob?

Vrei să afli care sunt continentele lumii sau câte continente sunt pe glob? Ai ajuns unde trebuie. Dar ce sunt continentele? Simplu spus,… Citește mai mult

Compară cazări

Compară